In Venezuela zijn protesten uitgebroken tegen de geclaimde verkiezingswinst van Maduro
NOS Nieuws

EU-landen willen documenten met bewijs verkiezingswinst Maduro

Staatshoofden en regeringsleiders van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hebben Venezuela gevraagd om "snelle publicatie van de verkiezingsdocumenten" die kunnen bewijzen dat president Maduro op eigen kracht is herkozen.

Premier Schoof heeft namens Nederland de gezamenlijke verklaring ondertekend. "De wil en de rechten van het Venezolaanse volk moeten gerespecteerd worden. Nederland veroordeelt geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig", schrijft hij op X.

Volgens de officiële uitslag van de Venezolaanse kiesraad - die aan Maduro gelieerd is - won de president de verkiezingen met 51 tegen 44 procent van de stemmen. De oppositie zegt echter dat uit eigen tellingen blijkt dat Maduro's rivaal González circa 70 procent van de kiezers achter zich kreeg.

In het Zuid-Amerikaanse land gaan duizenden demonstranten al dagenlang de straat op om te protesteren tegen de omstreden verkiezingsuitslag. Maduro laat die demonstraties geregeld met geweld neerslaan. Vandaag liet de president tijdens een bijeenkomst weten dat er 2000 mensen zijn opgepakt. Maduro zegt dat zij "maximaal zullen worden bestraft voor de misdaden".

Internationale kritiek

Er heerst in Venezuela zelf en internationaal grote twijfel over die verkiezingsuitslag. Een paar dagen geleden gaf de Europese Unie aan de uitslag niet te zullen accepteren en zei EU-buitenlandchef Borrell dat de uitslag "volledig en onafhankelijk geverifieerd" moet worden.

Ook de organisatie van Amerikaanse Staten, een samenwerkingsverband van 35 staten op het Amerikaanse continent, erkent de uitslag niet. Vrijdag zei de Verenigde Staten ervan overtuigd te zijn dat oppositiekandidaat González de verkiezingen heeft gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl