De politie treedt op tegen demonstranten
NOS Nieuws

Maduro kondigt legerpatrouilles aan tegen rellen in Venezuela

President Nicolás Maduro van Venezuela laat de politie en het leger patrouilleren om verdere ongeregeldheden te voorkomen. Gisteren kwam het in meerdere steden tot confrontaties tussen betogers en de politie. Demonstranten zijn woest over de verkiezingsuitslag van zondag.

Sindsdien zijn er elf mensen gedood, meldt een lokale mensenrechtenorganisatie. Persbureau Reuters schrijft op basis van ooggetuigen dat betogers gisteren in sommige plaatsen zijn aangevallen door de politie. De minister van Defensie, Padrino, beweert dat er een coup gaande is, maar stelt dat de strijdkrachten zullen overwinnen.

De kiescommissie kende Maduro na sluiting van de stemlokalen 51 procent van de stemmen toe, zonder tellingen openbaar te maken. Steeds meer landen roepen Venezuela op om de verkiezingsresultaten alsnog te publiceren. De Amerikaanse president Biden en zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula deden gezamenlijk zo'n oproep.

Spoedvergadering in Washington

Eerder liet de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) weten de verkiezingsuitslag niet te erkennen. De OAS noemt de uitslag van de stembusgang onbetrouwbaar. Vandaag komt het samenwerkingsverband met 35 lidstaten bijeen in de Amerikaanse hoofdstad Washington voor spoedoverleg.

De minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica zegt dat zijn land bereid is om politiek asiel of een vluchtelingenstatus te verlenen aan de Venezolaanse oppositieleider Maria Corina Machado en presidentskandidaat Edmundo Gonzalez. In Venezuela zijn arrestatiebevelen tegen de twee uitgevaardigd. Ze houden zich schuil in de Argentijnse ambassade in de hoofdstad Caracas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl