Een vrouw protesteert tegen de verkiezingsuitslag
NOS NieuwsAangepast

Protest tegen verkiezingsuitslag Venezuela, Maduro officieel uitgeroepen tot winnaar

De Venezolaanse kiescommissie heeft Nicolás Maduro officieel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Daarmee zou hij kunnen beginnen aan zijn derde termijn van zes jaar als president van Venezuela. De oppositie vermoedt dat er gefraudeerd is.

Volgens de officiële resultaten kreeg de autoritaire leider zondag ruim 51 procent van de stemmen. De oppositie, die zich dit keer had verenigd achter kandidaat Edmundo González, zou ruim 44 procent hebben gekregen. Dat zijn dezelfde percentages die de kiescommissie noemde na het tellen van 80 procent van de stemmen.

De oppositiepartijen zeggen dat ze driekwart van de stemresultaten in handen hebben. Hiermee kunnen ze naar eigen zeggen bewijzen dat zij de winnaar van de verkiezingen zijn. Bij de voorlopige uitslag betichtten ze Maduro al van verkiezingsfraude. Maduro zelf wil daar niets van weten: in een televisietoespraak zei hij dat hij de beschuldigingen vanuit de oppositie ziet als een couppoging, een "fascistische staatsgreep".

Latijns-Amerika correspondent Nina Jurna over de protesten in Venezuela:

Oppositie roept op rustig te blijven, maar toch protesten in Venezuela

Tijdens de toespraak van Maduro zijn op meerdere plaatsen in de hoofdstad Caracas mensen de straat op gegaan om tegen de uitslag te demonstreren. Onder meer bij het presidentieel paleis verzamelden zich betogers. Ze maken lawaai met potten en pannen en proberen wegen te blokkeren. De politie reageerde op verschillende plekken met traangas.

Voorafgaand aan de verkiezingen werd in onafhankelijke peilingen nog 70 procent van de stemmen aan de oppositie toebedeeld. Dat kamp vreesde al voor gesjoemel bij het tellen, en hun vermoedens van fraude namen toe toen de eerste uitslagen pas zes uur na het sluiten van de stembureaus naar buiten kwamen. Het is bekend dat de kiescommissie op de hand van president Maduro is.

Waarnemers

Volgens de wet in Venezuela mogen onafhankelijke getuigen het tellen van de stemmen controleren. Aanvankelijk zouden er waarnemers vanuit de Europese Unie komen, maar die uitnodiging werd twee maanden geleden ingetrokken door de kiescommissie.

Ook gisteren werd het mensen die de telling wilden controleren moeilijk gemaakt. Zij kregen volgens de oppositie maar zo'n 40 procent van de stemmen te zien en eisen nu dat internationale waarnemers de telling komen controleren.

Internationale reacties

In andere landen is wisselend gereageerd op de voorlopige uitslag. Verschillende Latijns-Amerikaans landen riepen gezamenlijk op tot volledige transparantie over de uitslag en het telproces. Panama heeft inmiddels alle diplomatieke relaties met Venezuela opgeschort.

De landen kregen bijval van de Verenigde Staten, die de uitslag 'moeilijk te geloven' noemden en sancties overwegen. Ook de Europese Unie heeft opgeroepen tot openheid over het verkiezingsproces.

Uit andere landen kreeg Maduro wel steun. Rusland, China, Bolivia en Cuba hebben hun gelukwensen overgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl