Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Turgis wint spectaculaire gravelrit vanuit vlucht • Vingegaard overleeft op Tratniks fiets

liveblog gesloten

À mardi!

Geen koers dus morgen in de Tour, maar wel veel persconferenties. De belangrijkste zaken lees je uiteraard op NOS,nl en de NOS-app. Dinsdag zijn we terug met ons liveblog voor de etappe naar Saint-Amand-Montrond.

De rit is grotendeels vlak, maar niet zonder gevaar. Denk maar aan de fameuze waaierrit in de Tour van 2013.

Voor nu bedankt voor het volgen, geniet van je rustdag en graag tot dinsdag! À mardi!

Tadej Pogacar was de sterkste in de eerst negen dagen van de Tour de France, maar had wellicht gehoopt op een grotere voorsprong.

De week van de underdogs: Franse zeges en het succes van 'Bini'

Het eerste deel van deze 111de Tour de France zit erop. Morgen is het rustdag en zal de balans worden opgemaakt en zullen plannen worden gesmeed en aangepast voor de rest van de Tour.

Het was een week van enerverende gevechten tussen de klassementsmannen, maar nog geen onoverkomelijke verschillen. En het was de week van de underdogs. Van Romain Bardet en Frank van den Broek, van Kévin Vauquelin, van Anthony Turgis.

En natuurlijk van Biniam Girmay, die Eritrea niet een, maar twee keer in extase bracht.

Dankzij de twee overwinningen van Girmay en de stevige greep op de groene trui gaat Intermarché-Wanty zelfs aan de leiding in het prijzengeldklassement. En dat is ontzettend knap van een ploeg die werkt met een van de kleinste budgetten van de WorldTour.

Dit verdienden de ploegen in de eerste negen dagen van de Tour de France.

De Avondetappe, om 22.00 uur op NPO 1 en de livestream

Voor meer reacties en analyses van deze gedenkwaardige graveletappe in de Tour de France verwijzen we je graag naar onze artikelen op NOS.nl en in de NOS-app.

En natuurlijk nodigen we je uit om te kijken naar De Avondetappe, vanavond om 22.00 uur op NPO1 of de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Michael Boogerd, Sven Nys en gravelprof Tessa Neefjes zitten vanavond aan tafel bij Dione de Graaff.

Om alvast in de stemming te komen delen we graag nog even de 'backstage'-video van De Avondetappe door regisseur Astrid Wisman. Een gedenkwaardige avond, dankzij Oranje.

Algemeen klassement: Gee komt top tien binnen

In de top tien van het algemeen klassement veranderde ondanks alle aanvallen vandaag dus weinig. Alleen Derek Gee, de nummer drie van vandaag vanuit de vroege vlucht, maakte een sprongetje en staat nu negende.

Dat gaat ten koste van Aleksandr Vlasov, door zijn val misschien wel de grote verliezer van de dag.

De top tien van het algemeen klassement na de 9de etappe in de Tour de France.

Zeeman opgelucht na 'enorm gevecht': 'Het was overleven'

"Poeh, dit was wel een dag hè?", verzuchtte Merijn Zeeman, de sportief directeur van Visma-Lease a Bike. "Het was een enorm gevecht. Onze grote vriend Pogacar bleef maar aanvallen. We moesten alles op alles zetten om hem in bedwang te houden. Ik ben heel blij en trots dat dat is gelukt. Maar het was overleven."

Vingegaard had een paar keer de kans om samen met Pogacar door te rijden en zo misschien wat concurrenten in het klassement uit te schakelen. Maar dat gebeurde niet. Waarom niet?

"Omdat hij zich dan kapot zou rijden", verklaart Zeeman. "Jonas is een paar kilo's lichter dan Pogacar, dat zag je ook terug in de tijdrit. Jonas gaat wel weer meerijden, maar pas als de weg omhoog loopt."

Waarom reed Vingegaard niet mee met Pogacar en Evenepoel? 'Dan rijdt hij zich kapot'

Geleerd uit het verleden: Twee jaar geleden ging de fietswissel iets minder goed

Niet zo vreemd dat er bij Visma-Lease a Bike tevreden wordt gekeken naar de fietswissel tussen Vingegaard en Tratnik. Twee jaar geleden ging dat een stuk minder soepel in de kasseienrit.

Die etappe leek uit te draaien op een rampdag: Vingegaard hield de schade op concurrent Pogacar beperkt vanwege het beulswerk van Wout van Aert in de achtervolging. En Primoz Roglic kwam zwaar ten val, zette zijn ontwrichtte schouder zelf terug in de kom, maar bleek achteraf ook enkele rugwervels beschadigd te hebben.

Toch was hij nog in staat om in de etappe naar de Col du Granon samen met Vingegaard hun grootste concurrent de nek om te draaien. Vingegaard vierde in Parijs zijn eerste Tourzege.

Rampscenario één: Pech Vingegaard en geklungel Jumbo

Jorgenson over fietswissel Vingegaard-Tratnik: 'Ging gelukkig perfect, kostte geen tijd'

Matteo Jorgenson begon direct na de finish zelf over de fietswissel van Vingegaard en Tratnik. "Het kostte eigenlijk helemaal geen tijd. Hij sprong meteen op de fiets van Jan, want zij hebben ongeveer dezelfde zadelhoogte. Hij is tot de finish gereden op de fiets van Jan."

Over zijn eigen hoofdrol bij de laatste aanval van Pogacar was Jorgenson bescheiden. "Dat was zeker een belangrijk moment. Toen hij ging dacht ik dat Jonas in mijn wiel zat, maar dat was niet zo. Daarna moest ik even bijkomen in het wiel van Pogacar, voor ik me terug liet zakken om Jonas te helpen. Maar dat liep goed af."

Jorgenson over fietswissel Vingegaard-Tratnik: 'Ging gelukkig perfect, kostte geen tijd'

Tratnik was op gravel Vingegaards bodyguard: 'Mijn plicht voor Jonas te zorgen'

Jonas Vingegaard reed het grootste deel van de etappe op de fiets van ploegmaat Jan Tratnik. "Eigenlijk stelde dat niet veel voor", aldus de Sloveense helper. "Jonas kreeg een lekke band. En het was vandaag mijn plicht om voor Jonas te zorgen. Ik moest achter hem rijden, zodat ik kon helpen als er iets zou gebeuren. Dat bleek best belangrijk achteraf."

Uiteindelijk kon Vingegaard de etappe dus uitrijden op de fiets van zijn teamgenoot. Die fietsen worden afgesteld op maat en naar de wensen van de renners zelf.

Tratnik, voor wie de belangen natuurlijk minder groot zijn, koos er zelf voor om te wachten op de ploegleidersauto en verder te gaan op zijn eigen fiets. "Ik heb begrepen dat onze fietsen behoorlijk hetzelfde zijn". lachte Tratnik. "Maar dat zou je eigenlijk aan Jonas moeten vragen."

Tratnik was op gravel Vingegaards bodyguard: 'Mijn plicht voor Jonas te zorgen'

Waarom reed Vingegaard niet door met Pogacar? 'Beter voor mij om teamgenoten bij me te hebben'

Jonas Vingegaard kreeg aanvallen te verduren van Remco Evenepoel en vooral Tadej Pogacar, maar wist die aanvallen met dank aan zijn ploeggenoten - op zijn tandvlees - af te slaan.

Pas diep in de finale kwam Vingegaard echt in het nauw toen Pogacar nog een keer alles op alles zette op het witte gravel.

"De stenen lagen daar echt los en dus was het moeilijk voor iemand met mijn gewicht om ook maar op de fiets te blijven. Maar gelukkig had ik supersterke temagenoten vandaag die mij konden redden."

In dat laatste geval was het Matteo Jorgenson die Vingegaard terug naar het wiel van Pogacar bracht. Evenepoel en ook Roglic zaten toen op een serieus gaatje.

Overwoog Vingegaard niet om samen met Pogacar door te rijden? "Natuurlijk denk je daar wel aan. Maar ik denk dat het beter voor mij is om altijd ploeggenoten in mijn buurt te hebben."

FINISH | Jakobsen binnen op 27.24 van de winnaar

Wees gerust, ook Fabio Jakobsen heeft deze zware dag overleefd. Hij reed bijna de hele dag voor de bezemwagen uit en kwam uiteindelijk in gezelschap van Nils Eekhoff, Bram Welten en de Belg Gerben Thijssen op 27.24 minuten van Turgis over de streep.

Fabio Jakobsen komt binnen met Bram Welten, Nils Eekhoff en Gerben Thijssen.

Turgis (30) krijgt eindelijk zijn moment van glorie: 'De Tour is de heilige graal'

Anthony Turgis zorgde na Romain Bardet en Kévin Vauquelin dus al voor de derde Franse ritzege in de Tour de France. Voor de 30-jarige Turgis is het een droom die uitkomt na de vele ereplaatsen in grote wedstrijden die hij al bij elkaar reed. "Ik geloofde er niet meer in, maar blijkbaar krijgt iedereen zijn moment van glorie.

Turgis werd onder meer tweede in Milaan-Sanremo (achter Matej Mohoric), tweede in Dwars door Vlaanderen (achter Mathieu van der Poel) en vierde in de Ronde van Vlaanderen (achter Mathieu van der Poel).

Anthony Turgis kan amper geloven dat hij een etappe in de Tour de France heeft gewonnen.

Zes keer kwam hij als winnaar over de streep, maar nog nooit in een WorldTour-wedstrijd. Tot vandaag. "Het is echt idioot", aldus Turgis na afloop. "Dit is mijn zevende Tour. Ik heb op alle niveaus wedstrijden gewonnen, maar nog nooit op het hoogste niveau. En dan in de Tour de France, de heilige graal. Het is ongelooflijk."

En dan ook nog een van de meest aansprekende etappes van de laatste jaren. "Toen ik zag wie er in de groep zat, wist ik dat we ver konden komen. Er zaten echt grote kampioenen bij en ik dacht alleen maar: neem me mee, neem me mee. En in de sprint heb ik alles gegeven."

Top tien

De top tien van de veelbesproken gravelrit in de Tour de France. Jasper Stuyven leek op weg naar de zege, maar werd onder het rode vod op een kilometer van de streep nog ingerekend.

Mathieu van der Poel staat net niet op de kaart: hij werd elfde.

De top tien van de negende etappe in de Tour de France.

Bekijk de slotfase van de negende etappe in de Tour de France

Turgis sprint van alle vluchters in gravelrit sneller dan Pidcock en Gee

Van der Poel kwam te laat, maar: 'Ik vond het prachtig'

Dit had de dag van Mathieu van der Poel moeten worden. Niet voor niets had hij zijn witte koersbroek aangetrokken, de broek waarin hij zoveel successen boekte.

Hij spaarde zijn krachten in het eerste deel, maar toen hij op een kilometer of veertig van de streep in de tegenaanval ging, bleek hij te laat om nog voor de ritzege te kunnen strijden.

"Het was een moeilijke koerssituatie", vertelde Van der Poel kort na de finish. "Ik wist dat de vroege vlucht gevaarlijk zou zijn en vooruit kon blijven. En dat bleek ook. Op het einde reden we met een goede groep weg, maar ik denk dat iedereen op de limiet zat met al die tempowisselingen. Ik voelde me niet super, maar ook niet slecht. Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb. Maar het is jammer".

Van der Poel komt te laat in spectaculaire graveletappe: 'Enorm lastige wedstrijd'

Na de berusting klinkt toch ook het plezier door in de stem van Van der Poel als hij gevraagd wordt wat hij nou eigenlijk van de gravelrit vond. "Ik vond het prachtig", zegt hij met een oprechte glimlach. "Ik weet niet hoe de anderen erover denken, want sommige stroken waren wel op het randje. Ik vind dat niet zo erg. Ik vond het een mooie etappe."

FINISH | Favorieten samen over de streep

Ook de groep met favorieten is over de streep gekomen op 1.46 van winnaar Turgis. Ondanks alle aanvallen van Tadej Pogacar en Remco Evenepoel onderweg loopt geen van de renenrs in de top van het klassement grote schade op. Al is het wel de vraag wat de schade is bij de gevallen Aleksandr Vlasov.

Je wil vast nog wel even terugkijken naar de laatste aanval van geletruidrager Tadej Pogacar? Dat kan!

Pogacar valt nógmaals aan: Vingegaard, Evenepoel en Roglic komen op tandvlees terug

FINISH | Van der Poel elfde

Mathieu van der Poel moet Girmay en Matthews voor zich dulden in de sprint van de achtervolgende groep en wordt dus elfde vandaag.

FINISH | TURGIS WINT GRAVELRIT IN TOUR

Het is Anthony Turgis die het sprintje wint, voor Tom Pidcock en Derek Gee!

Anthony Turgis wint de spectaculaire gravelrit in de Tour de France.

1 km | Loetsenko rekent Stuyven weer in

Oh nee, wat een drama voor Stuyven. Hij wordt net als in 2016 in de laatste kilometer ingerekend. En dan gaat Healy op kop rijden. We gaan sprinten.

2 km | Healy in de tegenaanval

Dit wordt een dubbeltje op zijn kant hoor! Stuyven heefgt nog maar een handvol tellen voorsprong, op Healy en Gee. Maar ook de anderen zitten er vlak achter.

4 km | Wat een spanning!

De achtervolgers kijken Stuyven in de rug, maar ze zijn nog niet bij de chocolade en wijnkenner uit Leuven!

De achtervolgers kijken Jasper Stuyven in de rug.

6 km | Stuyven met kleine voorsprong van gravel af

Jasper Stuyven heeft met een kleine voorsprong van zo'n 10 tellen de laatste gravelstrook verlaten. Dat lijkt niet genoeg om het restant van de kopgroep achter zich te laten, zeker niet omdat Movistar nog twee mannetjes heeft.

De groep met Van der Poel gaat niet meer strijd om de dagzege, zij volgen op een minuut.

10 km | Stuyven demarreert!

We hebben het nog niet geschreven of Jasper Stuyven gaat er zelf vandoor! Hij demarreert en slaat een gaatje met de rest, waar Serek Gee en Aleksej Loetsenko als eerste reageren.

Het is niet veel, maar als hij als eerste kan beginnen aan de laatste gravelstrook? Wie weet!

Jasper Stuyven solo op de laatste gravelstrook.

13 km | Gaat de kopgroep het redden?

Nog altijd hebben de acht koplopers 0.36 voorsprong op de groep met Van der Poel, maar ook Girmay en Matthews. En dus beginnen ze vooraan te dromen van de ritzege.

Zo zagen we Anthony Turgis al aanvallen op het gravel en Aleksej Loetsenko op het asfalt. Maar ze zijn nog altijd samen. Op papier zijn Aranburu en Stuyven de snelste in de sprint, maar na zo'n zware koers kan van alles.

17 km | Jorgenson brengt Vingegaard terug bij Pogacar

Op hangen en wurgen. Maar het is Jonas Vingegaard gelukt om in het wiel van ploegmaat Matteo Jorgenson terug te keren bij Tadej Pogacar. Daarachter is Remco Evenepoel in zijn eentje aan het sleuren, met allerlei andere renners in zijn wiel.

Maar ook de Belg keert terug. Met Roglic. Weer een stevige speldenprik, maar zonder gevolgen.

Tadej Pogacar bekijkt de schade die hij heeft toegebracht met zijn aanval.

21 km | Pogacar valt aan, Evenepoel en Roglic te ver weg

Daare gaat Tadej Pogacar opnieuw op het gravel! Laporte en Jorgenson kunnen mee, maar Vingegaard moet even passen. Evenepoel zit veel te ver naar achteren en moet ind e achtervolging. En Roglic? Die is helemaal verdwenen!

De verschillen in een oogopslag.

23 km | Van der Poel oog niet sterk genoeg

Op het oog lijkt de echte 'grinta' er ook wel af bij de wereldkampioen. Van der Poel moet hard werken om het wiel van David Gaudu (!) te houden en ziet de achterstand op de koplopers groeien.

In het peloton wordt vooral hard gereden in aanloop naar een strook. Nu is het Laporte op kop op de gravelstrook, met Vingegaard en Pogacar in zijn wiel.

26 km | Wat krijgen we nog?

Nog vier gravelstroken staan de renners te wachten in deze meeslepende etappe. De kopgroep laat de groep-Van der Poel niet meer dichterbij komen (0.50). Het peloton rijdt op 1.48.

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France, de befaamde gravelrit met start en finish in Troyes.

28 km | Pogacar zet Wellens op kop, voorsprong kopgroep slinkt

Tadej Pogacar heeft toch Tim Wellens weer op kop gezet om tempo te maken in het peloton en meteen zien we het verschil met de koplopers teruglopen. De favorieten liggen nog maar 1.36 achter de kopgroep.

De groep met Van der Poel rijdt ertussen op 0.48 van de koplopers.

31 km | Achtervolgers werken goed samen, alleen Costa doet wat Costa altijd doet

De achtervolgers werken best goed samen trouwens: Van der Poel is de grootste motor, maar ook Tiller, Matthews en Girmay doen een duit in het zakje. Een man blijft in het laatste wiel: oud-wereldkampioen Rui Costa.

Die heeft natuurlijk Ben Healy in de kopgroep, dus hij hoeft ook niet te rijden. Maar in alle eerlijkheid: samenwerken in de achtervolging, daar staat Costa niet om bekend.

33 km | Paradijselijke gravelstrook

De acht koplopers zijn begonnen aan de Ru de Paradis, een gravelstrook van 1,2 kilometer die niet al te moeilijk is. Hierna volgen nog vijf stroken, alvorens er nog een kilometer of acht asfalt naar de finish in Troyes leiden.

Er is sprake van een soort status quo. De acht koplopers hebben nog altijd 0.52 voorsprong op de achtervolgende groep met Van der Poel en Girmay. Het peloton rijdt momenteel op 1.56 van de kopgroep.

Kortom, alles is nog mogelijk.

41 km | Van der Poel meldt zich in de aanval!

Mathieu van der Poel meldt zich in de finale van de gravelrit in de achtervolging op de kopgroep.

Het laatste uur waren het de klassementstoppers die de aandacht opeisten, maar nu melden de mannen die hopen op de dagzege zich in de aanval. Michael Matthews en Rasmus Tiller staken het lontje aan en Mathieu van der Poel reageerde met onder anderen Biniam Girmay.

Zo hebben we een groep met 7 achtervolgers op 1.12 van de 8 koplopers.

Terugkijken: Evenepoel, Pogacar en Vingegaard rijden naar kopgroep en zakken weer terug

We zijn toch best benieuwd hoe het gevoeld moet hebben voor de koplopers om opeens recht in de gezichten van Evenepoel, Pogacar en Roglic te kijken. En om ze een paar tellen later weer kwijt te zijn.

Een staaltje spierballentaal van de 'grote drie'. Maar ook wel een beetje merkwaardig. Kijk hieronder terug hoe dat in zijn werk ging.

Merkwaardige aanval 'grote drie': Evenepoel, Pogacar en Vingegaard nemen kijkje bij kopgroep

49 km | Vlasov in de berm

Oei! Opeens zien we Aleksandr Vlasov, de nummer tien van het algemeen klassement in de berm liggen. De Russische schaduwkopman in de ploeg van Primoz Roglic lijkt een beetje verdwaasd, maar stapt toch snel weer op.

Of dat verstandig is gezien het risico van een hersenschudding? Laten we het hopen.

  • NOS
    Vlasov meldt zich bij de dokter na zijn valpartij.

53 km | Stuyven trekt door op gravel, Evenepoel terug bij favorieten

In de laatste honderden meters van de gravelstrook trekt Jasper Stuyven, die Europees kampioen gravel werd in zijn eigen achtertuin in Leuven, nog een keer hard door en slaat een klein gaatje met de rest van de kopgroep. Maar die zullen zo wel terugkomen.

Een klein minuutje daarachter is Remco Evenepoel opgewacht door meesterknecht Mikel Landa en weer naar voren gebracht in de groep met favorieten. Dit heeft wel wat kracht gekost.

Jonas Vingegaard rijdt trouwens nog altijd op de fiets met nummer zeven, de fiets van Jan Tratnik.

57 km | Evenepoel met schakelproblemen

Aan het begin van de gravelstrook zien we Remco Evenepoel in de problemen. Het lijkt erop dat er iets mis gaat met zijn schakelapparaat. Hij moet in de achtervolging, terwijl landgenoot Van Aert het tempo bepaalt van de groep.

Mathieu van der Poel intussen hebben we nog amper gezien, maar is nooit ver verwijderd van de voorposten. Evenepoel zit achterin de groep en probeert op te schuiven.

Remco Evenepoel heeft schakelproblemen en moet in de achtervolging.

57 km | Stuyven leidt de dans

De koplopers zijn op de laatste driesterrenstrook van de dag, eentje van 3,9 kilometer met ook nog een klimmetje erin. Jasper Stuyven leidt de dans voorin.

61 km | Open gebied en dus speelt de wind weer een rol

Over drie kilometer volgt de volgende gravelstrook. De laatste kilometers gingen door een open gebied, waar de wind weer een rol speelde. En dus zagen we een lang lint, waar heel wat renners moesten lossen. Bijvoorbeeld Alberto Bettiol, die inmiddels wel weer terug is.

Ook de kopgroep viel uit elkaar, maar net Romo, Aranburu en Turgis lijken het gat net voor de volgende strook nog te kunnen dichten. Dat geldt niet voor Van Gils en Zingle. De koplopers zijn nog met acht.

70 km | Grote drie laten zich weer terugzakken

Remco Evenepoel heeft zijn concurrenten getest, Tadej Pogacar gaf duidelijk antwoord en Jonas Vingegaard liet het wiel van de man in het geel niet los. Dat lijkt de conclusie van al het spektakel van net.

Zo snel als ze zich bij de koplopers gemeld hebben, zo snel laten ze zich ook weer afzakken. Maar Primoz Roglic zal niet lekker op de fiets zitten. Hij miste al twee keer de slag.

De aanval was indrukwekkend, maar toch laten Evenepoel, Pogacar en Vingegaard zich weer terugzakken.

75 km | 'Grote drie' samen naar kopgroep, Roglic onder druk

Wat een ontwikkelingen! De grote drie hebben elkaar gevonden en rijden in een mum van tijd het gat naar de kopgroep dicht. En zo zetten ze Primoz Roglic en Carlos Rodriguez dus onder druk.

Het verschil is al 0.30!

77 km | Aanval Evenepoel!

Net ging Pogacar, nu gaat Remco Evenepoel in de aanval! Hij demarreert op een kort klimmetje op de gravelstrook uit de rug van de mannen van Visma-Lease a Bike en slaat een groot gat.

En dan krijgen we een man-tegen-man-gevecht, want Pogacar moet zelf reageren en Vingegaard duikt in zijn wiel.

Remco Evenepoel demarreert op de lange vijfde gravelstrook van de dag.

79 km | Van Aert trekt door!

Wout van Aert trekt hard door op de lange gravelstrook en trekt de groep op een lint. En dan kun je wachten op het moment dat er gaten vallen.

Wout van Aert trekt hard door op kop op de vijfde gravelstrook van de dag.

81 km | Stilte voor de storm: zware gravelstrook in aantocht

Het is bij een speldenprik gebleven, want in aanloop naar de vijfde gravelstrook (van liefst 4,2 kilometer mét een klimmetje) zakt het tempo weer. Stilte voor de storm?

De koplopers zijn trouwens nog maar met zijn tienen, want uitgerekend Gianni Vermeersch (de oud-wereldkampioen gravel) heeft moeten lossen.

89 km | Pogacar zet de aanval in!

Attention! Tadej Pogacar zelf zet de aanval in als de groep met favorieten van de vierde gravelstrook afkomt. Hij gooit zich als een gele pijl de afdaling in. Maar dit is toch veel te ver voor een aanval?

Remco Evenepoel ziet het gevaar en dicht het gat met Laporte en Jorgenson in zijn wiel. Vingegaard is aan het bellen in de groep erachter.

Daar gaat Pogacar! Gele trui deelt speldenprik uit tussen twee lange gravelstroken in

91 km | Lekke band Degenkolb

Ook John Degenkolb moet lossen met een lekke band. Dat is pech voor de man die Parijs-Roubaix als tweede natuur heeft en ook op het gravel goed uit de voeten moet kunnen.

Dit voorjaar vertelde de Duitser van DSM nog uitgebreid over zijn liefde voor de kasseien.

92 km | Lazkano heeft ook pech gehad

Op de vierde gravelstrook, eentje van liefst 3,4 kilometer, zien we opeens Oier Lazkano achter de groep met favorieten zitten. De Bask heeft dus ook pech gehad en is teruggevallen vanuit de kopgroep.

Die zijn nog met z'n elven met nog maar 0.37 voorsprong op die favorieten trouwens.

99 km | Tratnik langs de kant met fiets Vingegaard

Kijk eens wie we daar hebben: Jan Tratnik staat met pech langs de kant, maar stuurt de neutrale mechanicien vriendelijk weg. En dat komt waarschijnlijk omdat het niet zijn fiets is, die hij in de hand heeft.

Het is het nummer 1: de fiets van Jonas Vingegaard! De Deense titelverdediger heeft dus pech gehad, maar zit wel weer gewoon in het peloton, in 'de pocket' van de teruggekeerde Wout van Aert trouwens.

  • NOS
    Jan Tratnik heeft geen hulp nodig van de neutrale mechanicien.
  • NOS
    Tratnik heeft de fiets van kopman Vingegaard, die dus pech heeft gehad.

100 km | Ook favorieten op het gravel, UAE op kop

Ook de groep met favorieten is begonnen aan de tweede gravelstrook en nu zien we de mannen van Pogacar op kop. Hoewel, zien? Door het stof zien we vooral een paar schimmen.

Tadej Pogacar heeft zijn helpers op kop gezet op de tweed gravelstrook.

102 km | Derde gravelstrook in aantocht

De koplopers zijn begonnen aan de Chemin Blanc des Hautes Forêts. Die naam is niet voor niets, want eerst moeten ze een stukje klimmen. Op de top van de heuvel begint de verder vlakke strook van 1,5 kilometer.

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France, de befaamde gravelrit met start en finish in Troyes.

109 km | Jakobsen weer op achterstand

We zien het deze Tour helaas vaak, maar ook in deze gravelrit is Fabio Jakobsen op achterstand geraakt. Hij rijdt met twee ploeggenoten vlak voor de bezemwagen op ruim 8 minuten van de kopgroep.

Fabio Jakobsen voor de bezemwagen in de gravelrit.

114 km | Tussensprint

Ook in een spektakelrit als deze zitten reguliere elementen, zoals een tussensprint. Van de koplopers is er niemand die daar belang bij heeft, maar Anthony Turgis zet toch even aan voor de bonuspremie.

Achter die kopgroep schuift alles weer in elkaar. Ongeveer op de streep van de tussensprint keert Roglic terug bij de groep met favorieten, maar dat kost hem wel twee ploeggenoten. Sobrero en Haller zijn op en laten de grote groep gaan.

Zij zullen terugvallen in een groep met de Oostenrijker Felix Gall, die een topklassering in het klassement na vandaag misschien wel kan vergeten.

Niet veel later wordt ook de groep met Reinders ingelopen door die groep met favorieten. En dus hebben we twaalf koplopers en een grote groep met favorieten.

Bij de tussensprint weet Primoz Roglic de aansluiting weer te maken met de groep met andere favorieten.

120 km | Twaalf koplopers

Laten we even de stand van zaken opnemen voorin, want de kopgroep is niet meer dezelfde als eerder. We hebben een kopgroep van twaalf met drie man van Movistar (Lazkano, Aranburu en Romo). Het is dan ook het blauw dat we het meest aan kop zien.

Verder voorin: Pidcock, Stuyven, Vermeersch, Healy, Van Gils, Zingle, Gee, Loetsenko en Turgis.

Elmar Reinders is teruggezakt tot de groep met achtervolgers en rijdt op 1.07 van de kop van de wedstrijd. Op 1.38 rijdt de groep met favorieten. Roglic volgt op 1.54.

122 km | Opluchting in groep-favorieten

Er lijkt wat opluchting te zijn in de voorste groep met favorieten, waar Pogacar amicaal handen schudt met Giulio Ciccone en even later gaat overleggen met Remco Evenepoel.

Primoz Roglic rijdt op kleine achterstand (0.17) en lijkt te kunnen terugkeren, niet in de minste plaats omdat ook Pogacars meesterknecht Juan Ayuso in die groep verzeild is geraakt.

Tadej Pogacar en Giulio Ciccone schudden de hand: opluchting dat ze erbij zitten?

128 km | Lekke band nekt De Lie

Na de tweede strook zien we Arnaud De Lie langs de kant staan met een lekke band. Hij valt zo terug in de groep met favorieten, waar Primoz Roglic dus ontbreekt.

Ook opvallend: Visma-Lease a Bike forceerde de breuk en de renners zijn allemaal mee voorin, op één man na: Wout van Aert. Hij werd opgehouden in de staart van het peloton.

Rennend naast de fiets het gravel op: chaos al op tweede gravelstrook in Tour-etappe 9

130 km | Visma trekt door op klim, Roglic mist de slag

In het peloton rijdt Visma met Bart Lemmen heel hard door op de tweede gravelstrook en tegelijk staan ze achteraan helemaal stil. Het peloton breekt in stukken. Van der Poel zat niet goed gepositioneerd en moet wat goed maken. Ook Pogacar zit ver van achteren, maar hangt er nog wel aan. Net als Evenepoel.

Maar het grootste slachtoffer is Primoz Roglic: hij heeft de slag gemist en rijdt op 23 seconden.

131 km | Healy en Pidcock sluiten aan als tweede gravelstrook begint

Neilson Powless heeft zich uit de kopgroep laten terugzakken om Ben Healy en Tom Pidcock te helpen en dat drietal komt bij de kopgroep op het moment dat ze beginnen aan de tweede grindstrook.

En dat is er niet zomaar een: deze strook loopt stevig omhoog want het is ook de tweede klim van de vierde categorie van vandaag, de Côte de Baroville.

141 km | Stand van zaken

Zo eentonig als de rit van gisteren was, zo spectaculair is die van vandaag. En wat aardig is: de verschillen worden tot nu toe niet op het grind, maar op het asfalt gemaakt.

We hebben 12 koplopers, want Aranburu en Zingle zijn bij de tien aangesloten. Daarachter zijn ook Pidcock en Healy in aantocht. En daar weer achter heeft zich een groep van vijf gevormd met De Lie, Cort, Bardet, Küng, Russo en Ballerini.

En uit het peloton blijft er aangevallen worden: Matej Mohoric is weggesprongen met Axel Laurance.

145 km | Prodhomme duikt de berm in

Zeiden we al dat er van alles gebeurt? Ook curieuze dingen willen we je niet onthouden. Zo is Tadej Pogacar even rustig afgestapt voor een sanitaire stop als hij opeens Nicolas Prodhomme naast zich in het graanveld ziet duikelen.

Nicolas Prodhomme duikt op uit het graanveld, tot verbazing van de plassende Pogacar.

147 km | Overal aanvallen

Het is niet alleen maar gravelen vandaag, er moet ook af en toe geklommen worden. Op het eerste klimmetje van vierde categorie gaan Ben Healy en Tom Pidcock in de tegenaanval. Zij komen onderweg Davide Ballerini tegen en die probeert op de bagagedrager mee te rijden naar de kopgroep.

Dat lukt niet, maar hij kan wel worden opgevist door een ander tweetal: Arnaud De Lie en Clément Russo.

Ook zien we opeens Romain Bardet door het gras rijden langs het peloton om in de aanval te gaan en hij krijgt gezelschap van Magnus Cort. Er gebeurt nu van alles!

151 km | Het is zover: de eerste gravelstrook!

We gaan eraan beginnen! De tien koplopers draaien als eerste het gravel op, het peloton 15 seconden later. Opvallend: het zijn de mannen van Roglic die als eerste het grind opdraaien met Haller en Van Poppel als loodsen. Ook zien we waarom het belangrijk is om vooraan te beginnen, want achteraan het peloton staan de renners stil.

Toch weten Aranburu en Zingle nog te ontsnappen op het grind. Zij gaan op zoek naar de tien koplopers, met daarbij Elmar Reinders.

153 km | Pidcock sluipt mee

Terwijl Gall weer weet aan te sluiten, probeert Tom Pidcock mee te schuiven met de kopgroep. Maar dat wordt niet toegestaan. De koplopers lopen inmiddels 15 seconden uit en gaan zo als eerste 'gravelstrook nummer 14' op.

Gianni Vermeersch, de eerste wereldkampioen gravel in 2022, was de aanstichter.

155 km | Nieuwe aanvallers!

Nee, natuurlijk gaat dit niet wertekn. Vooraan wordt weer aangevallen door onder andere Gianni Vermeersch, Stuyven, Turgis, Reinders, Lazkano en Van Gils. Tegelijk zien we achteraan het peloton pech voor Felix Gall, de kopman van Decathlon. Dat is geen handig moment.

157 km | Klassementsploegen melden zich

Alle koplopers zijn teruggepakt en nu zien we de treintjes van de klassementsploegen vooraan. UAE-Emirates (Pogacar), Visma-Lease a Bike (Vingegaard) en Red Bull-Bora-hansgrohe (Roglic) nemen het heft in handen.

In plaats van een lead-out naar de eerste strook lijken ze het tempo juist te drukken. Dat gaat niet werken, natuurlijk.

162 km | Van der Poel springt naar kopgroep

Kijk eens aan, ook Mathieu van der Poel kan zich niet langer bedwingen. Hij rijdt zittend in het zadel in een ruk naar de kopgroep toe! Vlak daarna rijden de renners even op een open stuk en zien we opeens waaiers!

  • NOS
    Van der Poel springt naar de kopgroep.
  • NOS
    Vlak nadat Van der Poel is overgestoken naar de kopgroep, gaat de wind een rol spelen.

164 km | Vijf koplopers nog altijd niet ingelopen

Nog altijd zijn de vijf koplopers niet ingelopen, maar het verschil is verwaarloosbaar. En dat zorgt ervoor dat allerlei renners proberen over te steken vanuit het peloton.

Zo zagen we een mislukte poging van Cees Bol, maar nu lijkt het een ander groepje toch te lukken. We zien onder anderen Richard Carapaz, Oier Lazkano en Spaans kampioen Alex Aranburu. Ook Mike Teunissen zou erbij zitten.

Zeeman over 'spektakelrit' over gravel: 'Vingegaard moet in pocket Van Aert blijven'

Voor de start spraken we ook even met sportief directeur Merijn Zeeman van Visma-Lease a Bike. Wat vindt hij van het fenomeen gravelrit in deze Tour? En hoe gaan ze ervoor zorgen dat kopman Jonas Vingegaard uit de problemen blijft? "Jonas Vingegaard moet de hele dag in de pocket van Wout van Aert zitten".

Visma-directeur Zeeman: 'Deze etappe is gemaakt voor spektakel'

167 km | Dringen voor de eerste strook

Over een kilometer of 16 draaien de renners de eerste gravelstrook op, een strook van 2 kilometer. En het lijkt erop dat dat met een volledig peloton zal zijn en dus wordt het dringen om vooraan op te draaien.

En dan liggen ongelukken op de loer...

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France, de befaamde gravelrit met start en finish in Troyes.

171 km | Kopgroep bijna ingerekend, Van der Poel meldt zich voorin

De vijf koplopers doen wat ze kunnen, maar gaan zometeen toch worden ingerekend. Voorin het peloton zien we een eerste beeld van de regenboogtrui! Mathieu van der Poel is wat van plan vandaag.

De vijf koplopers staan op het punt te worden ingerekend door het peloton.

177 km | Lotto-Dstny blijft maar aanvallen

Arnaud De Lie probeert weg te komen met Rasmus Tiller in zijn wiel.

De vijf koplopers lopen seconde voor seconde uit en hebben inmiddels 23 tellen voorsprong. Maar het peloton is echt nog lang niet uitgeraasd. Opvallend is dat we Lotto-Dstny nog altijd heel actief zien voorin, met Victor Campenaerts en Arnaud De Lie.

En dat terwijl ze met Drizners toch een ploeggenoot in de kopgroep hebben.

Boivin, wat doe je nu?

De renners zijn nog een kilometer of dertig verwijderd van gravelstroken, maar we noteren vast het eerste pechgeval. Guillaume Boivin, voormalig kampioen van Canada, heeft een lekke band en zoekt wat onhandig de berm op.

Onhandig, want hij stuurt pardoes voor de ploegleidersauto van UAE-Emirates. Het loopt gelukkig met een sisser af.

Guillaume Boivin komt bijna in botsing met de ploegleiderauto van UAE-Emirates.

Evenepoel voor de start

Evenepoel rekent op sterke ploeg: 'Maar als het openbreekt, is het aan mijzelf'

185 km | Vijf koplopers

Met bijna 60 kilometer per uur wordt er over het asfalt geknald en dan is het moeilijk om weg te komen. Toch is dat vijf man gelukt, en niet de minsten: Frans kampioen Paul Lapeira (Decathlon-AG2R), Romain Grégoire (Groupama-FdJ), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Jarrad Drizners (Lotto-Dstny).

Maar die vijf krijgen amper ruimte van het op hol geslagen peloton: met pijn en moeite fietsen ze 12 seconden bij elkaar.

Van der Poel met witte koersbroek: 'Ga voor de foto's vandaag'

Van der Poel volledig in het wit over witte grindwegen: 'Ga voor de foto's'

195 km | Waar hebben we dit eerder gezien: Bissegger slaat een gaatje

Net als gisteren is het Stefan Bissegger van EF Education-EasyPost, die een gaatje weet te slaan met het peloton. Hij kijkt driftig om wie er zin heeft om mee te springen. En daarop hoeft hij niet lang te wachten.

Wat opvalt is dat Bissegger in speciaal snelpak en snelle, aerodynamische helm is gestoken. Zijn ploeg is gestart met ambitie.

Départ réel | Meteen een Noorse aanval!

Het officiële startsein is gegeven en meteen wordt duidelijk dat de Noorse Uno-X-ploeg niet bij de pakken neer gaat zitten. Alexander Kristoff is de eerste aanvaller en neemt Jonas Abrahamsen met zich mee.

Verder zien we onder anderen Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) en de Letten Toms Skujins (Lidl-Trek) en Krists Neilands (Israel) gretig voorin.

Teunissen ontfermt zich vandaag over groene Girmay

Teunissen ontfermt zich over Girmay: 'Plannen bijgesteld, kans op groene trui is reëel'

Eekhoff heeft zin in gravelrit: 'Vrije rol'

Eekhoff heeft in vrije rol zin in gravelrit: 'Kan alle kanten op gaan'

Van der Poel in witte koersbroek!

Kijk eens aan! Mathieu van der Poel heeft speciaal voor deze etappe zijn witte koersbroek weer van stal gehaald. En dat belooft veel goeds, want hij won in die witte broek befaamde edities van de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel (met witte broek) krijgt de handen op elkaar bij de presentatie.

Départ fictif | Het startsein is gegeven

De renners zitten op de fiets voor de 9de etappe. De eerste acht kilometers leggen ze geneutraliseerd af, daarna kan het spektakel losbarsten. De eerste gravelstrook is trouwens na 47,3 kilometer.

Denken aan Drege

Rouwbanden om Noorse armen: eerbetoon aan overleden Drege

Ondertussen in Les Gets: Pieterse in topvorm voor Spelen en wint wereldbekerwedstrijd

Drie weken voor de olympische mountainbikerace heeft Puck Pieterse haar eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De 22-jarige Europees kampioene was oppermachtig in het Franse skioord Les Gets.

Materiaaldilemma's: dikkere banden of niet?

Vandaag speelt materiaalkeuze een grote rol. Niemand wil lek rijden op de grindstroken, want dan zou het weleens lang kunnen duren voor de ploegleidersauto met een nieuwe fiets bij je is.

Aan de andere kant is het ook geen goed idee om op dikke gravelbanden met profiel te gaan rijden, want dan word je er op de 167 kilometer asfalt tussen de stroken onherroepelijk afgereden.

  • NOS
    De fiets van Mathieu van der Poel voor de gravelrit rond Troyes.
  • NOS
    De fietsen van wereldkampioen gravel Matej Mohoric en

Jayco-AlUla met rouwbanden: 'Drege had net contract getekend'

De renners van Jayco-AlUla, de Australische formatie van onder anderen Dylan Groenewegen en Elmar Reinders, rijden vandaag met rouwbanden. Navraag leert dat André Drege vorige maand een contract had getekend om volgend jaar prof te worden bij die ploeg.

Ook vandaag: Frankrijk naar de stembus

Stemmen en de Tour kijken, het kan in Troyes allebei vandaag. Dit stembureau bij het speciaal voor de Tour versierde stadhuis staat pal aan het parcours.

Eerder deden voetballers van de Franse ploeg zoals Mbappé, Thuram en Dembélé een oproep aan het Franse volk om vooral te gaan stemmen bij de Franse presidentsverkiezing, die een strijd wordt tussen de ultrarechtse Marine Le Pen en de huidige gematigde president Macron.

Vanuit het Tourpeloton werd er de afgelopen dagen niet of nauwelijks gesproken over de Franse verkiezingen, die volgens politieke volgers van groot belang voor de toekomst van het land kunnen zijn.

  • NOS
    Een stembureau in Troyes bij de start van de 8ste etappe.
  • NOS
    Koers of kiezen? Vandaag in Troyes gaat dat samen.

Evenepoel heeft minder goede herinneringen aan het grind

Bernal deelt tik uit aan Evenepoel in 'mini-Strade Bianche', Zwitser Schmid wint

Remco Evenepoel heeft minder goede herinneringen aan een gravelrit in een grote ronde. In 2021 verloor de Belg 2.09 op zijn voornaamste concurrenten in de rit over de Italiaanse 'witte wegen'.

Een extra nadeel voor de nummer twee in het klassement, die vergeleken met Tadej Pogacar en ook Jonas Vingegaard bekendstaat als iets minder stuurvaardig, is dat hij specialist Casper Pedersen - de winnaar van de deels onverharde klassieker Parijs-Tours in 2020 - vandaag als ploeggenoot moet missen.

Pedersen was deze Tour de eerste uitvaller, hij brak zijn sleutelbeen bij een valpartij.

De vrouwen gaven het voorbeeld: Reusser wint in 2022 op gravelstroken rond Troyes

Samenvatting etappe 4: Reusser de sterkste in etappe vol klimmetjes en grindstroken

De gravelrit van vandaag gaat voor een deel over dezelfde wegen als de vierde etappe van de Tour de France Femmes van 2022. Die dag was de Zwitserse Marlen Reusser met afstand de beste en kwam 1.24 minuten voor de nummer twee over de streep. Marianne Vos behield die dag haar gele leiderstrui.

Wil je vast even in de sfeer komen? Bekijk de samenvatting van deze memorabele etappe.

Tour de France bij de NOS

De negende etappe is vanaf 13.10 uur live te volgen op NPO 1 en via een livestream in de NOS-app en op NOS.nl. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour in de lucht.

De Avondetappe is elke dag te zien rond de klok van 22.00 uur. Als er gevoetbald wordt bij het EK is De Avondetappe te zien op NPO 3, als er niet gevoetbald wordt op NPO 1. En natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Zondag zitten Michael Boogerd, Sven Nys (oud-veldrijder en Sporza-commentator) en Tessa Neefjes (gravelprof bij Liv Cycling) aan tafel bij Dione de Graaff.

Meningen verdeeld over gravelrit

In Parijs-Tours zijn gravelstroken geen noviteit

"Ik denk dat het een van de best bekeken etappes in de Tour de France wordt", zegt de Sloveen Matej Mohoric, de regerend wereldkampioen gravelwielrennen.

Niet alle renners zijn blij met de noviteit en Mohoric begrijpt dat. "Enerzijds gaat de Tour de France over wegracen. Daarom is het moeilijk te zeggen of de gravelrit past in de Tour. Anderzijds probeert de Tourorganisatie altijd een spektakel te creëren voor het publiek. Ik snap wel waarom ze deze etappe hebben toegevoegd."

De meningen zijn verdeeld, zo ontdekte verslaggever Bart van Dooijeweert.

Wat vindt Pogacar ervan?

Wat vindt Pogacar van de graveletappe? 'Kost veel energie, je moet opletten'

Hoe liggen de stroken erbij vanochtend?

Verslaggever Han Kock ging een kijkje nemen op strook 13, de tweede strook van de dag.

Grindbrokken, stof en hoogteverschil: zo ziet het gravel eruit in Tour-etappe 9

Onze kenners over de gravelrit: 'Stress ten top'

Boogerd en De Jongh over graveletappe: 'Past niet in de Tour'

"Veel jongens gaan hier niet blij mee zijn", zegt Michael Boogerd. "Iedereen is hier bang voor. Niet alleen voor de stroken, maar er is al veel nervositeit in aanloop naar die stroken. Dat maakt de rit gevaarlijk."

"Het wordt een mooie rit", denkt NOS-analyticus Tom Dumoulin. "Dit is natuurlijk een rit die Mathieu van der Poel heeft aangestipt."

Hoe gevaarlijk en moeilijk het wordt, hangt ervan af hoe het gravel erbij ligt. Wordt het stoffig of juist blubberig? Hoe dan ook zullen er zenuwen zijn in het peloton. "Het kan zijn dat niet het gravel het verschil gaat maken, maar wat wel een dingetje is: iedereen rijdt nerveus naar zo'n strook", vreest Boogerd.

En daarbij, voorspelt Stef Clement, ook analyticus bij de NOS: "Je krijgt ook situaties waar auto's er niet op tijd bij kunnen zijn. Materiaalpech. Stress ten top."

Ook eerbetoon in Tour: Noorse Uno-X-ploeg op eerste rij

Ook in de Tour de France zal deze ochtend uiteraard aandacht besteed worden aan Drege. De organisatie heeft aangekondigd dat de Noorse Uno-X-ploeg vijf minuten eerder naar de start zal komen voor een eerbetoon aan hun overleden landgenoot.

Minuut stilte in Sibiu Cycling Tour

Ook in de Roemeense Sibiu Cycling Tour werd vanochtend stil gestaan bij het overlijden van Drege. De eerste etappe werd gewonnen door zijn landgenoot Andreas Leknessund, die in tranen het podium verliet na het horen van het vreselijke nieuws.

Slotrit Ronde van Oostenrijk wordt eerbetoon aan overleden Drege

Dat uitgerekend Abrahamsen de etappe kleur gaf, was achteraf ook een beetje wrang. Terwijl hij in zijn eentj voor het peloton uit reed, kwam zijn 25-jarige landgenoot Andre Drege om het leven na een val in de afdaling in de Ronde van Oostenrijk. Twee weken geleden eindigden Abrahamsen en Drege nog zij aan zij bij het Noors kampioenschap.

Vanochtend werd bekend dat de laatste etappe van de Ronde van Oostenrijk geneutraliseerd zal worden gereden, als eerbetoon aan Drege.

Wielerpetje af voor Jonas Abrahamsen

De etappe van gisteren beloofde veel, maar werd uiteindelijk een redelijke saaie bedoening. Maar één renner wilde er iets bijzonders van maken en reed ruim 3,5 uur vooruit, het grootste deel in zijn eentje.

Een applaus voor de man in het bollenpak: Jonas Abrahamsen!

Jonas Abrahamsen wordt gehuldigd als leider van het bergklassement na etappe 8.

Truien en klassement

Gele trui (algemeen klassement): Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Groene trui (puntenklassement): Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)

Bolletjestrui (bergklassement): Jonas Abrahamsen (Uno-X)

Witte trui (jongerenklassement): Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)

Gele helm (ploegenklassement): UAE-Emirates

Het algemeen klassement na de zevende etappe

Even terug naar gisteren: Girmay maakt Eritrea blij

Samenvatting etappe 8: Girmay sprint heuvelop sneller dan Philipsen en De Lie

Gisteravond gingen supporter van Oranje toeterend door de straten na het bereiken van de halve finale van het EK voetbal. Eerder op de avond was het feest in de Eritrese hoofdstad Asmara, waar de tweede ritzege van Biniam Girmay deze Tour de France werd bejubeld.

Waarheen leidt de weg?

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France, de befaamde gravelrit met start en finish in Troyes.

De 9de etappe in de Tour de France is een rit met start en finish in Troyes. Onderweg liggen 14 gravelstroken, die - net als in Parijs-Roubaix - genummerd zijn van strook 14 (de eerste) tot strook 1. Extra lastig is dat de stroken allesbehalve vlak zijn.

Op de top van vier van die steile klimmetjes ligt een bergpuntje voor het oprapen. Maar daar gaat het natuurlijk niet om.

Bienvenue de Troyes!

Voor de negende etappe van de Tour de France zijn we aanbeland in de Champagne-streek. Om precies te zijn in Troyes, een stad van zo'n 63.000 inwoners met een rijk verleden. Al in de tijd van Filips de Schone in de 13de eeuw had Troyes een belangrijke functie als jaarmarkt. Vanuit alle windrichtingen werden producten aangevoerd over de stoffige, kronkelende wegen in de hoop een mooie winst te maken.

Over diezelfde onverharde paden gaan de renners vandaag op zoek naar winst. Althans, dat geldt voor gravelspecialisten als Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Gianni Vermeersch, Jasper Stuyven en Matej Mohoric. De meerderheid van het peloton kijkt juist met wat pijn in de buik uit naar deze rit, waarin het gevaar van valpartijen en lek rijden in elke bocht lijkt te liggen.

Typisch zo'n dag waarop je de Tour niet kunt winnen, maar de droom van een goed klassement wel als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. Welkom bij het liveblog!

Geologie in de Tour: gravel, gravel, gravel, waar komt dat eigenlijk vandaan?