Mauro Schmid komt juichend over de finish Reuters

De elfde etappe van de Giro d'Italia, ook wel de 'mini-Strade Bianche', is gewonnen door Mauro Schmid. De Zwitser van Team Qhubeka-ASSOS won de sprint van medevluchter Alessandro Covi.

Remco Evenepoel verloor veel tijd en zakt van de tweede naar de zevende plek in het klassement. Egan Bernal finishte op ruim drie minuten van de winnaar, maar wist zijn roze trui te behouden.

Bernal deelt tik uit aan Evenepoel in 'mini-Strade Bianche', Zwitser Schmid wint

De tocht van 162 kilometer lang voer van Perugia naar Montalcino. Onderweg moesten de renners vier gravelstroken trotseren, te vergelijken met de voorjaarsklassieker Strade Bianche.

Kopgroep met Nederlanders

Al snel wisten elf mannen een kopgroep te vormen, onder wie de 21-jarige Schmid en de Nederlanders Taco van der Hoorn (Wanty) en Bert-Jan Lindeman (Qhubeka). Bij het oprijden van de eerste gravelstrook, van negen kilometer lang, had de kopgroep een voorsprong van ruim veertien minuten op het peloton.

Met nog 47 kilometer te gaan begon de tweede gravelstrook, maar Van der Hoorn en Lindeman waren er niet meer bij. Van der Hoorn knokte zich nog wel terug, maar moest voor de finale toch weer lossen.

De kopgroep op het gravel in de rit tussen Perugia en Montalcino ANP

Het peloton was ondertussen op de eerste gravelstrook, onder leiding van Filippo Ganna (Ineos), uit elkaar gevallen. Vooraan bleef een groep van zo'n dertig renners over, met vooral klassementsrenners, onder wie rozetruidrager Bernal.

De rustdag van dinsdag leek Evenepoel weinig goed te hebben gedaan. Terwijl Bernal liet zien hoe sterk hij is, kon de Belg de groep nauwelijks bijbenen. Evenepoel finishte uiteindelijk met een achterstand van 2 minuten 9 seconden op de rozetruidrager.

Sprint om de zege

Vooraan wisten Schmid en Covi de rest van de kopgroep achter zich te laten en met zijn tweeën de laatste klim te bereiken. Met nog vijf kilometer te gaan reden de Zwitser en de Italiaan samen naar de finish, waarin Schmid de betere bleek.

Bekijk hieronder de uitslag en het algemeen klassement van de Giro d'Italia.

Uitslag elfde etappe en algemeen klassement Giro d'Italia

STER reclame