Egan Bernal Reuters

Veertien seconden scheiden rozetruidrager Egan Bernal van Remco Evenepoel in het klassement van de Giro op de eerste rustdag. Bernal veroverde de leiderstrui afgelopen zondag, op de onverharde laatste kilometer naar Campo Felice pakte hij de dagzege en het roze.

Misschien nog wel fraaier was de strijd die beiden op maandag uitvochten bij een tussensprint. Geholpen door ploeggenoten Filippo Ganna en Jhonatan Narváez (voor Bernal) en Remi Cavagna (voor Evenepoel) liep de Belg één seconde in op Bernal.

"Maar ik denk niet dat de Giro wordt beslist na een secondenspel", zei Bernal dinsdag, op de rustdag. Evenepoel denkt er net zo over. "In de laatste week gaat het niet om seconden, maar waarschijnlijk om minuten. Je probeert er altijd zo dicht mogelijk bij te zitten met de tijdrit (op de slotdag, red.) in het achterhoofd."

Bekijk hieronder hoe Evenepoel de rustdag beleeft:

Evenepoel op eerste rustdag Giro: 'Weet niet wat ik er van moet verwachten'

Bernal sprak lovende woorden over zijn 21-jarige rivaal in het klassement, die in de Giro terugkeert in het peloton nadat hij sinds augustus vorig jaar had moeten revalideren na een zware val in de Ronde van Lombardije.

"Hij is een verrijking voor het wielrennen. Negen maanden is hij uit competitie geweest, dat hij dan nu dit niveau haalt, is heel bijzonder. Hij verrast hier iedereen. Hij moet een erg goede voorbereiding hebben gehad. En hij is natuurlijk ook een echte klasbak, anders zou hij dit niet klaarspelen."

De top van het klassement

1. Egan Bernal 39.30.17
2. Remco Evenepoel +0.14
3. Aleksandr Vlasov +0.22
4. Giulio Ciccone +0.37
5. Attila Valter +.044

Of Evenepoel, debuterend in een grote ronde, in staat is de Giro te winnen, laat hij in het midden. "Als ik niet in mezelf zou geloven, zou ik niet aan de start staan."

Evenepoel kon Bernal afgelopen zondag niet bijhouden, maar hield de schade beperkt tot tien seconden. Een klein verlies met nog bijna twee weken te gaan. "Ik kan echt niet zeggen om hoeveel minuten het zal gaan. Hoe minder achterstand, hoe beter", aldus Evenepoel.

Remco Evenepoel komt zondag over de finish in Campo Felice AFP

"En het is ook niet alleen Bernal en ik. Denk bijvoorbeeld aan Aleksandr Vlasov, Simon Yates en Giulio Ciccone. Die kandidaten voor het algemeen klassement staan ook dichtbij. Misschien ben ik volgende week wel tiende in het klassement. Het is alleen een voordeel voor mij dat die tijdrit op de laatste dag is."

Bernal weet dat Evenepoel daar in het voordeel is en zal in het hooggebergte moeten uitlopen. "Met minder dan een minuut zou het op het randje zijn. Ik wil er toch beter voorstaan. Om een beetje op mijn gemak te zijn voor de tijdrit, moet ik toch anderhalve minuut voorsprong hebben."

Bekijk hier de samenvatting van de bergetappe van zondag:

Bouwman ging voor enorme stunt, maar Bernal pakt ritzege en roze Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Giro gaat woensdag verder met een etappe waarin de renners maar liefst 25 kilometer over onverharde wegen rijden. De etappe doet sterk denken aan de wielerklassieker Strade Bianche en zal mogelijk een even enerverend koersverloop kennen.

Komende zaterdag wordt de steile Monte Zoncolan beklommen. Daarna staan de renners nog vier bergetappes en een tijdrit naar Milaan te wachten.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro RCS

STER reclame