NOS Wielrennen

Sagan sprint naar dagsucces in Giro, roze trui blijft om schouders Bernal

Sagan sprint naar dagsucces in Giro, roze trui blijft om schouders Bernal

Peter Sagan heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 31-jarige Slowaak, die één keer eerder een rit in de Ronde van Italië won, was nipt sneller dan Fernando Gaviria.

Klassementsleider Egan Bernal, die vandaag voor het eerst de roze trui om zijn schouders had, kwam niet in de problemen en gaat de eerste rustdag in Italië in als nummer één van het algemeen klassement.

De tiende etappe was met 139 kilometer van L'Aquila naar finishplaats Foligno de kortste van deze Giro. Een uitgelezen kans voor sprinters, vanwege het overwegend vlakke parcours.

Al snel had zich een kopgroep van vijf gevormd, met onder anderen - voor de tweede keer deze Ronde van Italië - Taco van der Hoorn. In de derde etappe lukte het de Nederlander van Intermarché-Wanty zijn vlucht winnend af te sluiten, maar nu hield het peloton de kopgroep binnen schootsafstand. De voorsprong van de vijf kwam nooit boven de twee minuten uit.

Wachten voor spoorwegovergang

De koplopers werden onderweg ook nog eens gehinderd door spoorbomen die omlaag gingen. De jury liet daarop ook het peloton even inhouden, maar de voorsprong was toen al gedaald tot anderhalve minuut.

NOS
De kopgroep wacht voor gesloten spoorbomen

En met nog ruim veertig kilometer te fietsen werden de vluchters van de dag ingerekend.

Sprinters lossen

Dylan Groenewegen werd vooraf gezien als een van de kanshebbers voor de ritzege, maar de sprinter van Jumbo-Visma had moeite om in de slotfase het tempo van het peloton te volgen. Hij moest vlak voor het enige klimmetje van de dag (vierde categorie), op zo'n 40 kilometer voor de streep, lossen, net als de winnaar van de tweede etappe Tim Merlier.

Na de beklimming van de Valico della Somma, ging het peloton in volle vaart richting de finish. Twee kilometer voor de streep reed Jos van Emden nog een paar meter voor het peloton uit, maar zijn poging strandde snel.

In de sprint die volgde, was Sagan de sterkste. Hij hield Gaviria, vijfvoudig ritwinnaar in de Giro, achter zich. Davide Cimolai kwam als derde over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl