Lafay soleert in achtste Giro-rit naar eerste profzege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Victor Lafay heeft de achtste rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman van Cofidis liet op de slotklim zijn acht vluchtmaten achter zich. Voor Lafay is het zijn eerste profzege.

De Italiaanse veteraan Francesco Gavazzi finishte als tweede, de Duitser Nikias Arndt werd derde. De Hongaar Attila Valter behoudt de roze leiderstrui. De favorieten voor de eindzege hielden zich stil op de slotklim.

Avonturiers

Etappe acht, een rit over 170 kilometer van Foggia naar Guardia Sanframondi, was er een voor avonturiers. Vanaf de start was er een spervuur aan demarrages. Ritwinnaar Gino Mäder probeerde het, Gianluca Brambilla en ook klassementsrenner Egan Bernal reed even voor het peloton uit.

Uiteindelijk slaagden negen renners erin om weg te komen. De 25-jarige Lafay had vooraan gezelschap van Victor Campenaerts, Kobe Goossens, Nelson Oliveira, Gavazzi, Giovanni Carboni, Arndt, Fernando Gaviria en Alexis Gougeard.

De Belgen Campenaerts en Goossens probeerden het op de slotklim, daarna deed Carboni nog een gooi naar de dagzege. Tegen de versnelling van Lafay was Carboni echter niet bestand. De Fransman reed het gat dicht en ging er meteen overheen.

"Het was heel moeilijk om weg te komen, maar toen dat eenmaal gelukt was kregen we zeven minuten en konden we een beetje herstellen", vertelde Lafay opvallend zelfbewust na zijn onverwachte zege.

Favorieten

De favorieten roerden zich niet op weg naar de finish. Ook een valpartij in de slotfase zorgde niet voor problemen bij de kandidaten voor de eindzege. Klassementsleider Valter hield eenvoudig stand. De Belg Remco Evenepoel staat op elf seconden tweede.

Sprinter Caleb Ewan stapte af. De Australiër van Lotto Soudal won twee sprintetappes deze Giro. Hij stapte na zo'n 40 kilometer van zijn fiets vanwege pijn aan zijn knie.

Uitslag achtste etappe Giro d'Italia

STER reclame