Ewan sprint naar zege in zevende etappe Giro d'Italia Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Caleb Ewan heeft zijn tweede ritzege in deze Ronde van Italië gepakt. De 26-jarige Australiër van Lotto Soudal was wederom de snelste in de massaprint. Dylan Groenewegen, die al eens vierde en achtste werd, kwam in de zevende etappe als zevende over de streep.

Met de roze trui voor het eerst om de schouders van de jonge Hongaar Attila Valter (22) begon het Giro-peloton aan een 181 kilometer lange etappe van Notaresco naar Termoli over een voornamelijk vlak parcours langs de Adriatische kust.

Direct vanuit de start werd er gedemarreerd. Simon Pellaud, die al twee keer eerder de aanval zocht in deze Giro, Umberto Marengo en Mark Christian vormden de kopgroep. Het peloton gaf de drie de ruimte, waarna de voorsprong opliep tot maximaal vijf minuten.

Koploper Simon Pellaud heeft het prima naar zijn zin in de zevende etappe van de Giro. NOS

Op het enige gecategoriseerde klimmetje van de dag (vierde categorie) kwam Pellaud als eerste boven, maar de blauwe bergtrui van Gino Mäder, winnaar van de zesde etappe, kwam daarmee niet in gevaar.

Sprintersploegen controleren

De ploegen van sprinters Caleb Ewan (Lotto Soudal), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) en Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka Assos) bepaalden het tempo in het peloton en hielden de koplopers binnen schootsafstand.

Met nog 18 kilometer op de teller, was het avontuur van de drie vluchters voorbij en konden de snelle mannen zich opmaken voor een derde massasprint in deze Ronde van Italië.

Vlak voor de finish liep de weg nog flink omhoog en Vincenzo Albanese en Daniel Oss maakten daar gebruik van door nog een demarrage te plaatsen. Het klimmetje was echter net niet lang genoeg om echt een verschil te maken, waardoor de etappezege alsnog met een sprint beslist werd.

Gaviria ging vroeg aan en had een gaatje te pakken, maar Ewan toonde zich wederom ijzersterk en won voor de vijfde keer in zijn carrière een rit in de Giro.

STER reclame