Ewan wint na valpartijen in slotfase de vijfde etappe van de Giro Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Caleb Ewan heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De vlakke etappe eindigde in een massasprint waarbij de Australiër met een fietslengte de rest achter zich liet. Groenewegen kon zich niet mengen in de eindsprint en werd uiteindelijk achtste.

Na een rit van 177 kilometer van Modena naar Cattolica kwam Ewan na een massasprint uiteindelijk als eerste over de meet. Na het klimwerk van dinsdag hadden de renners een vlakke rit voor de boeg en waren de sprinters aan zet.

Zwaar en hectisch

Voor Groenewegen was zijn tweede sprint sinds zijn rentree in het peloton. Voor de start hintte Groenewegen al op een zwaar slot.: "De finale zal zwaar en hectisch zijn, maar we hebben een sterke ploeg en ik vertrouw op mijn ploeggenoten."

In de verder weinig boeiende rit werd het slot gedomineerd door een reeks valpartijen. Op zo'n zestien kilometer voor de finish kwam Ineos-renner Pavel Sivakov ten val. In het gedrang van het peloton reed de Rus tegen een grote struik aan en ging naar de grond.

Hij wist de etappe met pijn en moeite toch uit te fietsen. Sivakov stond vijfde in het jongerenklassement, maar verloor door de val veel tijd.

Landa uit de Giro

Op nog geen vijf kilometer voor de finish was het weer mis: Joe Dombrowski reed tegen een seingever bij een vluchtheuvel aan en nam Mikel Landa mee in zijn val. De Spaanse klassementsrenner bleef op de grond liggen en stapte niet meer op.

De valpartij waarbij Landa (bovenin, rood) en Dombrowski (midden, blauw) ten val komen. NOS

UAE Emirates-renner Dombrowski, de nummer twee van het algemeen klassement en de ritwinnaar van gisteren, kwam gehavend en op achterstand over de finish en zag zijn kans op de leiderstrui als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Roze trui

In het algemeen klassement is er buiten de slachtoffers van de valpartij niet veel veranderd na deze vijfde etappe. De Italiaan Alessandro De Marchi behoudt de roze leiderstrui. De tweede plek van Dombrowski is overgenomen door de Belg Louis Vervaeke, op 42 seconden van de roze trui.

Bekijk hieronder de uitslag en het algemeen klassement van de Giro d'Italia.

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia

"Ik maakte in de finale een paar fouten", keek Groenewegen terug. "Daardoor reed ik achter de feiten aan. De vorm is wel goed en ik krijg steeds meer ritme. Die foutjes zullen er uitgaan en dan ga ik er weer voor."

David Dekker, die de sprint moet aantrekken, beaamde dat ze elkaar waren kwijtgeraakt. "De finale was erg hectisch en gevaarlijk met veel rotondes, haakse bochten en valpartijen. We zaten daardoor te verspreid. Dat heeft met ervaring te maken. Het is voor Edoardo Affini en mij en anderzijds Dylan en Jos van Emden de eerste keer dat we met elkaar rijden."

Eerste keer

Volgens ploegleider Arthur van Dongen werd de sprinttrein ontregeld bij de val van Mikel Landa op zo'n vier kilometer van de streep. Hij houdt echter vertrouwen voor de komende sprintetappes. "We moeten ook reëel zijn. Het is de eerste keer dat ze met Dylan rijden. We hebben veel vertrouwen in Dylan. Er gaan zeker nog meer kansen komen."

STER reclame