Zelfs op het podium lijkt ritwinnaar Taco van der Hoorn nog vol ongeloof te zitten AFP

Een zware hersenschudding leek in 2017 een voortijdig einde te maken aan de wielerambities van Taco van der Hoorn. Maar het kan verkeren: hij krabbelde niet alleen op, maar stond maandag, een kleine vier jaar na zijn harde val met een crossfiets, zowaar op het podium in de Giro, als winnaar van de derde etappe.

"Het is ongelooflijk. Ik snap er eigenlijk nog steeds niks van", stamelde de 27-jarige Rotterdammer een uur nadat hij in Canale solo over de meet is gekomen. "Dat ik nu gewoon een etappe win in de Giro is echt fantastisch. Dit had ik nooit durven dromen."

Van der Hoorn: 'Na de laatste bocht was het genieten'

De hersenschudding had Van der Hoorn acht maanden aan de kant gehouden, maar zijn rentree in het shirt van de Roompot-formatie bleef niet onopgemerkt. "Ik won een rit in de BinckBank Tour. Het was heel emotioneel om zo terug te komen. En nu was het weer onzeker of ik door kon gaan met wielrennen."

Geen contractverlenging

Want die overwinning in 2018 opende weliswaar de deur naar Jumbo-Visma, maar bij die topformatie wist hij de afgelopen twee seizoenen geen potten te breken. Het even pijnlijke als onvermijdelijke gevolg was dat zijn contract niet verlengd werd.

"Maar ik ben blijven vechten en heb er vertrouwen in gehouden. En toen kreeg een supermooie kans bij deze ploeg, met een supermooi programma", roemde hij zijn nieuwe werkgever, de Belgische WorldTour-ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. "Ik ben heel blij dat ik dat zo terug kan betalen."

Van der Hoorn, zaterdag aan zijn eerste grote ronde begonnen, had zich in rit drie van de Giro in een vroege kopgroep van acht man genesteld en kwam op het eind van de heuvelachtige etappe alleen met Simon Pellaud voorop te rijden. Toen de Zwitser tekenen van vermoeidheid begon te vertonen, ging de Rotterdammer voor zijn eigen kansen. Het peloton reed niet ver achter hem, maar hij hield mede dankzij een formidabele vechtlust stand.

Tricky laatste kilometer

"De laatste kilometer was toch nog wel tricky, want ik wist wel dat er een paar bochten in zaten, maar niet precies hoe scherp ze waren. Met nog één kilometer te gaan keek ik om en ik dacht: ik ga het misschien gewoon halen, beetje voorzichtig doen nu. Maar na de laatste bocht was het genieten."

Van der Hoorn geeft alles in de finale van de etappe, met de finish in zicht AFP

Vol ongeloof kwam Van der Hoorn juichend over de streep, op vier tellen gevolgd door het peloton. Een succes dat Wanty, tot vandaag dit jaar nog verstoken gebleven van overwinningen, goed kon gebruiken.

"Er zit een heel goede professionele sfeer in het team en ik heb het super naar mijn zin, maar we kwamen nog niet echt tot een resultaat. Ik ben superblij dat ik het nu heb kunnen laten zien. Dit is een mooie start, waarop de ploeg kan gaan meeliften."

Bekijk hier de samenvatting van de door Taco van der Hoorn gewonnen derde etappe in de Giro:

Van der Hoorn trapt door en soleert naar zege in derde etappe Giro Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame