NOS Wielrennen

Van der Hoorn stunt met schitterende ritzege in Giro: 'Ongelofelijk'

Van der Hoorn trapt door en soleert naar zege in derde etappe Giro

De derde etappe in de Giro d'Italia is op grootse wijze gewonnen door Taco van der Hoorn. De 27-jarige Rotterdammer van de Wanty-formatie, debuterend in een grote wielerronde, kwam na de 190 kilometer van Biella naar Canale met in het laatste gedeelte drie gecategoriseerde beklimmingen solo over de finish.

Acht man op avontuur

Al vroeg in de rit gingen acht renners op avontuur, onder wie Lars van den Berg en dus Van der Hoorn, die zich had voorgenomen - zo vertelde hij na de etappe - de hele Giro agressief te koersen en mee te gaan in vluchten. "Maar ik wist dat het dan alsnog heel moeilijk zou zijn om iedereen voor te blijven."

Bij het ontsnapte octet zaten ook Vincenzo Albanese, de Italiaanse drager van de blauwe bergtrui, en de Oekraïner Andrii Ponomar, met zijn 18 jaar de jongste deelnemer aan de Ronde van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog en eerder dit jaar met een 83ste plaats in Milaan-Sanremo debuterend bij de profs.

Terwijl Albanese onderweg zijn koppositie in het bergklassement intact hield door twee keer als eerste de top te ronden, demonstreerde Ponomar in een afdaling zijn stuurmanskunst door ondanks een slippertje toch overeind te blijven. Ondertussen stond het peloton de koplopers een maximale voorsprong van zeven minuten toe.

Maar naarmate de finish dichterbij kwam, dunde de kopgroep uit en naderde het peloton, waaruit menig sprinter moest lossen. Ook Dylan Groenewegen en Tim Merlier, de winnaar van zondag, konden het tempo van de meute niet bijbenen.

Laatste klim scherprechter

Op de laatste klim van de dag, waar geen punten voor de bergtrui klaarlagen maar alleen bonificatieseconden, lieten Van der Hoorn en Simon Pellaud hun medevluchters achter zich. Negen kilometer voor de meet probeerde de Nederlander van Intermarché-Wanty Gobert, met driekwart minuut voorsprong op het peloton, het alleen.

Van der Hoorn liep aanvankelijk wat uit, maar zijn voorsprong slonk ook weer, waardoor het tot het laatst spannend bleef. Tony Gallopin en Giulio Ciccone maakten zich los uit de meute en openden de jacht, maar werden op hun beurt weer ingerekend. Ook het peloton, dat de laatste kilometer uiteindelijk inging met zeventien seconden achterstand, kwam uiteindelijk net tekort.

Pro Shots
Ongeloof bij Taco van der Hoorn na zijn stunt in de derde etappe van de Giro

Vol ongeloof passeerde Van der Hoorn de finish voor de grootste overwinning uit zijn wielerloopbaan. Achter hem sprintte Davide Cimolai - op vier seconden - naar de tweede plaats, net voor Peter Sagan. Filippo Ganna, de Italiaanse winnaar van de openingstijdrit, behield de leiderstrui.

'Half procent is genoeg'

"Ongelofelijk, ongelofelijk", stamelde Van der Hoorn na zijn onwaarschijnlijke stunt. "Ik hoorde in mijn oortje dat ik nog veertig seconden had en ging er helemaal voor", haalde hij het moment terug dat hij de moegestreden Zwitser Pellaud achter zich liet. "Ook een half procent kans is genoeg om ervoor te gaan."

Van der Hoorn, die de afgelopen twee seizoenen bij Jumbo-Visma reed maar daar geen contractverlenging wist te verdienen, fietste zich de longen uit zijn lijf en wist het voortdenderende peloton achter zich te houden. "Een kilometer voor het einde keek ik achterom en dacht: oh wauw, ik ga het halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl