Bergrit in de Giro prooi voor Zwitser Mäder

De zesde etappe in de Giro d'Italia is een prooi geworden voor Gino Mäder van Bahrain Victorious. De Zwitser was de beste in de bergrit over 160 kilometer van Grotte di Frasassi naar Ascoli Piceno. De Hongaar Attila Valter pakte het roze.

Mäder liet op de slotklim zijn medevluchters Bauke Mollema en Dario Cataldo achter en kwam solo over de streep. Mollema en Cataldo werden in het slot nog ingelopen door het uitgedunde peloton.

Veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten, maar na meerdere demarrages lukte het uiteindelijk een groep van zes zich los te maken van het peloton: Gino Mäder, Simon Guglielmi, Dario Cataldo, Simone Ravanelli, Matej Mohoric en Jimmy Janssens.

Ook Bauke Mollema en Geoffrey Bouchard wilden meezitten en gingen in de achtervolging. De 34-jarige Nederlander van Trek-Segafredo reed samen met de Fransman lang een halve minuut achter de groep vluchters, maar kon na een flinke inspanning toch nog aansluiten.

Bauke Mollema in zesde etappe Giro d'Italia AFP

In de afdaling richting de slotklim viel de kopgroep uit elkaar. Mollema hield samen met Mäder en Cataldo stand. De voorsprong was toen al flink geslonken, door toedoen van Ineos, de ploeg van Egan Bernal. Mäder bleef als enige uit de greep van het peloton en zegevierde.

Remco Evenepoel werd vierde en leek op weg naar het roze, maar de Hongaar Valter, die als twaalfde over de meet kwam, hield elf seconden over op de jonge Belg en start morgen in de leiderstrui.

Opmerkelijk moment

In de koers vond nog een opmerkelijk moment plaats. Gene Bates, ploegleider van Team BikeExchange, reed Pieter Serry van achter van zijn fiets. De schade viel uiteindelijk mee en de Belg kon zijn weg vervolgen. Bates werd later de koers uitgezet.

Bekijk hieronder de uitslag en het algemeen klassement van de Giro d'Italia.

Uitslag zesde etappe en algemeen klassement Giro d'Italia

Wielerploeg Jumbo-Visma heeft afscheid genomen van de klassementsambities met George Bennett in de Ronde van Italië. De Nieuw-Zeelander finishte in de zesde etappe op ruime achterstand van de concurrenten finishte. Bennett kwam binnen als 42ste, op zeven minuten van de ritwinnaar. "We zullen voor het restant van deze Giro andere plannen moeten gaan maken", zei ploegleider Addy Engels.

"We waren hier gekomen om een klassement te rijden met George. We moeten nu realistisch zijn en concluderen dat dat plan voorlopig wel de koelkast in kan. George was helemaal verkleumd van de kou en was helemaal leeg op het einde. We hebben hem droge en warme kleren gegeven en geprobeerd hem zoveel mogelijk energie binnen te laten krijgen. Hij kon op de slotklim nog wel een keer terugkeren met behulp van Koen Bouwman, maar daarna was het toch echt over."

STER reclame