Girmay en zijn ploeggenoten vieren de overwinning in de achtste etappe
NOS Wielrennen

Op grijze Tour-dag doet Pogacar oproep en durft Girmay bijna niet méér te dromen

Het dromen is bijna voorbij, denkt hij. Biniam Girmay kon zijn eerste ritzege in de Tour de France al nauwelijks geloven. Een tweede ritzege, vandaag in etappe acht, was niet eens in zijn hoofd opgekomen. Direct na de finish durfde de Eritreeër nog niet veel verder te dromen, maar voor de groenetruidrager lonkt de overwinning in het puntenklassement.

Alle renners in het peloton zullen het Girmay van harte gunnen, maar na de achtste etappe stapte het grootste deel van het peloton met een zwaar gemoed de bus in.

Verschrikkelijk

Over de toch al druilerige fietsdag, met veel wind en buien, was tijdens de koers namelijk een grijze deken komen te liggen toen uit de Ronde van Oostenrijk het nieuws kwam dat de Noor André Drege, 25 jaar oud, was overleden na een crash in een afdaling. Een goede bekende van een deel van het peloton, vooral van de Noorse renners.

"Dit is heel triest nieuws. Ik hoorde het net na de etappe", zei de Noorse sprinter Alexander Kristoff direct na de finish. Zijn ploeggenoten van het Noorse UNO-X waren even daarvoor zonder met de pers te praten de bus in geleid ter verwerking van het nieuws.

"Ik kende hem een beetje, heb met hem in de nationale ploeg gekoerst", zei Kristoff over Drege. "Het was een goede, rustige jongen en hij was aan een heel goed seizoen bezig. Ik denk dat hij volgend jaar naar een profteam zou zijn gegaan. Het is echt verschrikkelijk."

"Het is ongelooflijk. Maar deze dingen gebeuren en het lijkt steeds vaker te gebeuren helaas." Vorig jaar kwam Gino Mäder nog om het leven na een crash in de Ronde van Zwitserland.

Geletruidrager Tadej Pogacar was na de koers terneergeslagen. "Het is zwaar om te verwerken wat er is gebeurd. We zijn allemaal nogal in shock. Het is heel verdrietig om te horen. Mijn condoleances gaan uit naar zijn familie, ploeggenoten en zijn geliefden."

"We hebben een coole baan, maar het is in de meeste gevallen heel gevaarlijk. We waarderen soms niet genoeg wat we hebben. In de wielerwereld moeten we naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen", deed de leider in het algemeen klassement een oproep aan zijn fietsende collega's.

Kalm blijven

Girmay oogde wat behouden toen hem na de huldiging werd gevraagd naar zijn overgebleven doelen deze Tour. Met een voorsprong van 88 punten op nummer twee in het puntenklassement, Jasper Philipsen, is het binnenhalen van de groene trui een serieuze mogelijkheid.

Of dat in zijn hoofd zit? Ja. Maar: "We moeten bovenal aan de veiligheid denken. Geen risico's nemen. Mijn doel is om kalm te blijven en zo veilig mogelijk te blijven. En dan te vechten voor de groene trui."

Girmay gaat vechten voor de groene trui: 'Kalm blijven, alles is mogelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl