NOS Wielrennen

Stofhappen in Tour: Reusser wint zware 'Strade Bianche'-etappe, Vos behoudt geel

Samenvatting etappe 4: Reusser de sterkste in etappe vol klimmetjes en grindstroken

Het was stofhappen in de Tour de France vandaag en Marlen Reusser verteerde dat het beste. De vierde etappe was een grauwe mix van onverharde gravelwegen met puntig, rotsig grind en meerdere venijnig steile klimmetjes. Het leverde een uitputtingsslag op, waarin klassementsleidster Marianne Vos haar gele trui behield.

SD Worx-renster Reusser reed op ruim twintig kilometer van de streep weg uit een uitgedunde kopgroep met de grote klassementsvrouwen. Omdat ze geen directe bedreiging voor de gele trui is, kreeg ze de ruimte. En daar maakte de Zwitserse goed gebruik van. Op de streep had ze een voorsprong van ruim anderhalve minuut op de favorieten.

De Spaanse kampioen Mavi García, voor deze etappe de nummer zes van het klassement, had een enorme pechdag met meerdere lekke banden en een crash met de eigen ploegwagen, maar verder verschoof er vrijwel niets in de top van het klassement. En dat mag een klein wonder genoemd worden.

Strade Bianche-light

De rit van Troyes naar Bar-Sur-Aube was een ideaal parcours voor punchers en rensters met offroad-ervaring. Muziek in de oren van veldrijdster Vos, zeg je dan. Annemiek van Vleuten ook, al herstelt zij nog van ziekte in de afgelopen dagen. En Lotte Kopecky dan? De Belgische reed een sterk voorjaar met winst in Strade Bianche, de loodzware eendagsrit in Toscane.

Woensdag reed het vrouwenpeloton in de Tour de France een Strade Bianche-light. Een iets lichtere variant, ja, want de eerste helft van de 127 kilometer lange rit waren vlak, zonder gravelstroken. De laatste zestig kilometer, daar wachtte het echte werk. Zeven venijnige klimmetjes met stijgingspercentages tot 17 procent.

Cecilie Uttrup Ludwig (rechts) is een van de slachtoffers van de zware derde grindstrook

Vos had - net als de rest van de Jumbo-ploeg, Trek en Canyon - bredere, tubeless banden onder haar fiets gezet, zei ze voorafgaand aan de start. Voor extra grip op de onverharde stroken, waar het juiste materiaal essentieel is.

Op de eerste gravelstrook van de dag bleek dat direct. De rensters gingen stuiterend en schuivend over het puntige, rotsige, losliggende grind. Nog voordat een serieuze aanval was geplaatst, viel het peloton al uiteen. De voorsprong van de twee koplopers op dat moment halveerde direct naar een kleine minuut.

Stofhappen in Tour: peloton hobbelt over puntig en rotsig grind

Op de derde gravelstrook van de dag (4,4 kilometer lang met stukken van 14 procent) werd de laatst overgebleven koploopster Coralie Demay ingerekend door het uitgedunde peloton met de aanstormende SD Worx-trein op kop, die werk deed voor Demi Vollering.

Pechvogels op die lastige strook waren Cecilie Uttrup Ludwig, de ritwinnaar van dinsdag, en de nummer drie en zes uit het klassement Katarzyna Niewiadoma en Mavi Garcia. De groep van zo'n dertig rensters viel even uiteen, maar het pelotonnetje kwam op 25 kilometer van de aankomst weer tezamen.

Reusser reuzesterk

Even daarna ging Reusser ervandoor, wellicht als boei voor een ontsnapping van Vollering in de slotfase, of gewoon voor de etappewinst. Een aantal tegenaanvallen vanuit het peloton strandden en de sterke Reusser was los.

Op de vierde en laatste gravelstrook van de dag was het weer een kansspel. Van Vleuten en Garcia reden weer lek. Elisa Longo Borghini hing ook aan het elastiek. Maar ze keerden terug vooraan. Alleen bleef García werkelijk niets bespaard: in haar poging terug te keren voorop werd de UAE-kopvrouw onderuit gereden door haar eigen ploegleiderswagen.

Pechdag UAE-kopvrouw Garcia: twee keer lek en crash met eigen ploegwagen

Een elitegroepje, met onder anderen Vos, Vollering, Van Vleuten en Longo Borghini bleef over, jagend op de ontketende Reusser, die haar voorsprong uitbouwde, knap standhield op de laatste klim en uiteindelijk onbedreigd naar de ritzege reed.

Bekijk de reacties van Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos.

Donderdag is weer een pittige dag: de langste etappe van deze Tour de France van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges. Ruim 175 kilometer lang, door heuvellandschap, maar wel gewoon over asfalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl