NOS Wielrennen

Vos wint chaotische tweede etappe Tour de France en pakt gele trui

Samenvatting etappe 2: Vos wint chaotische rit naar Provins en pakt gele trui

In een chaotisch en nerveus slot van de tweede etappe van de Tour de France heeft Marianne Vos de dagzege en het geel gegrepen. De kopvrouw van Jumbo-Visma was de sterkste van een kopgroep van zes, die zich op zo'n zeventien kilometer van de streep vormde toen achter hen het peloton uiteen viel door enkele nare valpartijen en fikse zijwind.

In het sprintje in de omhooglopende laatste kilometer was Vos de rapste van de vluchtgroep, waarin ook wereldkampioen Elisa Balsamo, Elisa Longho Borghini en wittetruidrager Maike van der Duin zaten. Silvia Persico werd tweede, Katarzyna Niewiadoma derde.

Vos was ongenaakbaar in de sprint en pakt met de ritzege ook direct de gele trui af van Lorena Wiebes, die op een halve minuut achterstand de sprint van de achtervolgende groep won.

Valpartijen en waaiers

Met de zeer onrustige laatste 25 kilometer werden de kalme veertig kilometer van daarvoor gecompenseerd. Op zestig kilometer van de streep kwam alles bij elkaar in één groot peloton en zo werd lange tijd gecontroleerd doorgereden.

Het vuurwerk begon toen Van der Duin de jacht op de ritwinst opende. Het in slaap gesukkelde peloton schrok wakker, met meerdere grote valpartijen tot gevolg.

Favoriet Cavalli gaat hard onderuit en krijgt ook nog nog renster over zich heen

In luttele kilometers gingen meerdere rensters hard onderuit, vol de berm in, of glijdend over het asfalt. Vooral de crash van een van de klassementsfavorieten Marta Cavalli was schrikken. De Italiaanse werd in volle vaart aangereden door de nationaal kampioen van Australië Nicole Frain, die een eerdere valpartij volledig was ontgaan.

Cavalli leek door te kunnen, maar gaf even later toch op. Een domper voor de FDJ-renster, die in het voorjaar nog zo sterk reed en werd gezien als een van de grote bedreigers van Annemiek van Vleuten.

Toen iedereen weer op de fiets zat, ging de wind - zoals vooraf was verwacht - een rol spelen. Er ontstonden allerlei waaiers in het open heuvellandschap van de laatste twintig kilometer. Plukjes renners tussen de graanvelden. Het peloton viel uiteen en enkele grote namen belandden op achterstand.

Foutje Wiebes?

Op dat moment was er een tussensprint waar Wiebes voor wilde gaan en vervolgens Vos samen met Balsamo en Borghini meekreeg. Dat trio ging na het sprintje direct door in de achtervolging op Van der Duin. Alleen Wiebes kon niet mee. "Meestal na sprints moet ik even herstellen", legde ze na afloop uit.

Foutje, gaf Wiebes achteraf toe, misschien had ze mee moeten gaan. Vos & co reden namelijk naar Van der Duin toe, werkten in de kopgroep uitstekend samen en hielden stand tot de finish in Provins.

De sprint van de achtervolgende groep, waar ook Mavi Garcia en Demi Vollering in zaten, werd wel nog gewonnen door Wiebes. Bijna dertig seconden was hun achterstand op de streep.

Een andere klassementsfavoriet Annemiek van Vleuten - door de valpartijen en waaiergeweld de slag gemist - kwam enkele seconden daarna aan.

Nog steeds alle truien

Van der Duin eindigde uiteindelijk op de zesde plek en daarmee behoudt ze de leiding in het jongerenklassement. Ook Femke Markus start morgen opnieuw in de bolletjestrui. Haar ploeggenoot Femke Gerritse heeft ook twee bergpunten, maar Markus staat hoger in het algemeen klassement.

Wiebes verliest haar gele trui, maar vertrekt dinsdag in de derde etappe van Reims naar Épernay wel in het groen. Vos stapt morgen in het geel op de fiets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl