NOS Wielrennen

Wiebes wint op Champs-Élysées en pakt gele trui in Tour de France

Samenvatting etappe 1: Wiebes wint op Champs-Élysées en pakt gele trui in Tour de France

Lorena Wiebes heeft de eerste rit in de Tour de France gewonnen en daarmee direct de eerste gele trui gepakt. De sprintster van Team DSM was de grote favoriet voor de eerste ritwinst. De Nederlandse is dit seizoen in de massasprint maar moeilijk te verslaan. Achter Wiebes werd Marianne Vos tweede en Lotte Kopecky derde.

Met nog een ronde te gaan over het parcours op de Champs-Élysées meldden de sprinttreintjes van DSM, Jumbo-Visma en Trek zich vooraan het peloton, om de laatste vluchter Gladys Verhulst terug te pakken, die de laatste kilometers dapper voor het peloton uit bleef buffelen.

De laatste kilometers waren onrustig, met meerdere valpartijen, allemaal resultaat van duwen en trekken om een zo goed mogelijk positie te krijgen voor de sprint. Vos ging vroeg aan en leek rechts op de weg naar de eerste gele trui te racen, maar uiterst links van de weg kwam Wiebes alsnog langszij.

Nederland in geel, groen, bollen en wit

Het werd een Nederlands feestje op de Champs-Élysées zondagmiddag: alle truien zitten om de schouders van Nederlandse rensters.

Op 20 kilometer van de streep was het eerste succesje toen Femke Markus de enige punten van de dag pakte voor de bolletjestrui. De jongere zus van Nederlands kampioen Riejanne Markus sprong weg met Anne Dorthe Ysland en Marta Lach en wist vlak voordat het peloton de vlucht inrekende de bergsprintje te winnen.

Wiebes pakte door als eerste over de streep te komen het groen, maar start morgen in het geel, waardoor de Belgische Kopecky morgen in het groen start. De witte trui - van het jongerenklassement - is voor de 20-jarige Maike van der Duin. Ze werd zesde in de sprint en was daarmee de beste jongere.

AFP
De eerste meters van het peloton in Parijs

In het peloton rijden 28 Nederlandse rensters, onder wie grote namen als Vos, Ellen van Dijk en Giro-winnaar en grote favoriet voor de eindoverwinning Annemiek van Vleuten. Van Vleuten zal zich richten op de laatste twee etappes, met onder andere een finish bovenop de steile La Super Planche des Belles Filles.

Kansen voor de sprinters liggen eerder in de ronde, zoals vandaag in Parijs. Wiebes liet er voor de start al geen misverstand over bestaan wat het doel was vandaag: ritwinst en het geel. Missie geslaagd dus.

Wiebes 'heel blij' met ritwinst en gele trui: 'Het was superchaotisch'

Met de pijlsnelle Wiebes naar de streep rijden, dat zagen veel rensters niet zitten. Daarom waagde een handvol rensters het op een vlucht. In de openingsfase lieten enkele Nederlanders zich goed zien. Eerst reed Nina Buijsman een hele ronde solo voor het peloton uit en later deed Micha Bredewold een poging.

Voor het eerst in dertien jaar rijdt het vrouwenpeloton weer een Tour de France. Zondag begon de 82 kilometer lange koers met twaalf ronden door het centrum van Parijs, met start onder de Eiffeltoren, meerdere keren langs de Arc de Triomphe en finish op de Champs-Élysées. Hetzelfde parcours als waar de mannen later op de zondag hun Tour beëindigen.

Maandag stappen de vrouwen weer op de fiets voor etappe 2 in de Tour, die begint in Meaux en eindigt 136 vrijwel vlakke kilometers verderop in Provins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl