NOS Wielrennen

Ludwig laat Denemarken ook in Tour voor vrouwen juichen, Vos behoudt gele trui

Samenvatting etappe 3: Ludwig klopt geletruidrager Vos in Épernay

Na het grote Deense Tour-succes bij de mannen met Jonas Vingegaard, hebben nu ook de Deense vrouwen van zich doen spreken. Cecilie Uttrup Ludwig won de derde etappe in de Tour de France. Op de korte maar steile slotklim was ze de sterkste in een kopgroep van tien vrouwen.

Marianne Vos begon de 133 kilometer lange rit tussen Reims en Épernay in de gele trui na haar zege van gisteren. De 35-jarige routinier van Jumbo-Visma kwam even in de problemen, maar kon na een achtervolging aansluiten bij de kopgroep. Ze kwam achter Ludwig als tweede over de streep en behield de leiding.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse rensters geklopt worden in de Tour. De openingsrit in Parijs werd gewonnen door Lorena Wiebes en gisteren sloeg Vos een dubbelslag.

Alle vier de truien zaten bij de start om de schouders van Nederlandse rensters, want behalve het geel van Vos, droeg Wiebes het groen, Femke Markus had de bolletjestrui en Maike van der Duin reed in de witte trui voor de beste jongere. Markus verloor onderweg haar trui aan Femke Gerritse, haar ploeggenote bij Parkhotel Valkenburg. Gerritse was actief in de heuvelachtige etappe en probeerde een aantal keer tevergeefs te ontsnappen.

Met nog zo'n 40 kilometer te gaan slaagde de Belarussische Amelia Amialiusik er wel in om een flink gaatje met het peloton te slaan. Toen zij met nog 16 kilometer te gaan werd ingerekend op een heuvel, ontstond er een kopgroep met enkele toprensters. Vos zat aanvankelijk mee, maar moest kort voor de top toch lossen.

Vollering valt letterlijk weg uit kopgroep

Er bleven zeven rensters over maar dat werden er al snel vijf, omdat Demi Vollering en de Duitse Diane Lippert in een bocht onderuit gingen. Annemiek van Vleuten bleef daardoor als enige Nederlandse over in de kopgroep. De Italiaanse Silvia Persico (tweede in het klassement) en Elisa Longo Borghini (vierde) zaten ook mee, net als de Spaanse Mavi García en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

Met nog 7 kilometer te gaan wist de achtervolgende groep met Vos en Vollering terug te keren, waardoor er een kopgroep van elf vrouwen ontstond. Op de voorlaatste klim op 4 kilometer van de streep werd Van Vleuten (die herstellende is van een griepje) en de Amerikaanse Kristen Faulkner eraf gereden, maar in de afdaling keerde de oud-wereldkampioene Van Vleuten toch weer terug.

Getty Images
Cecile Ludwig laat haar tranen de vrije loop na de finish.

In de laatste 500 meter streden de tien sterke vrouwen zodoende om de zege. De Poolse Katarzyna Niewiadoma ging als eerste aan. Vos en Moolman counterden, maar zagen vervolgens Deens kampioen Ludwig over zich heen komen en de etappezege pakken. Vollering werd achtste en Van Vleuten eindigde als tiende.

Ludwig emotioneel na zege

Ludwig liet na de finish haar tranen de vrije loop. "Gisteren was een enorme shitdag", doelde de FDJ-renster op de harde valpartij van haar ploeggenote Marta Cavalli. "Maar het team heeft vandaag hard gewerkt. En ik win gewoon een etappe in de Tour in de Deense kampioenstrui. Mooier wordt het niet."

Morgen zullen drie van de vier truien opnieuw door Nederlandse rensters gedragen worden. Vos leidt in het algemeen klassement en het puntenklassement. Wiebes zal als nummer twee de groene trui dragen. Gerritse mag voor het eerst in de bolletjestrui van start. Van der Duin verloor zo'n vijf minuten en moet de witte trui afstaan aan de Belgische Julie De Wilde.

Er zijn nog vijf etappes te gaan in de Tour de France Femmes, die voor het eerst sinds 2009 georganiseerd wordt. Het profiel van de ritten wordt de komende dagen steeds lastiger, met de finish op La Planche des Belles Filles zondag als absoluut slotstuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl