NOS Nieuws

Wekdienst 1/6: Botenparade Utrecht Pride • Nederlands elftal begint voorbereiding EK

Goedemorgen! Vandaag is de Utrecht Pride met de botenparade over de Oudegracht. Ook is het de laatste dag van de Indiase verkiezingen en begint het Nederlands elftal officieel met de voorbereiding van het Europees Kampioenschap.

Eerst het weer: eerst veel bewolking met lokaal wat regen of een bui. Vanmiddag vanuit het noorden droger met meer zon. Bij een stevige noordenwind wordt het 16 tot 23 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Utrecht Pride wordt gehouden in de binnenstad, met onder meer de botenparade. Die trekt door de Oudegracht en de Utrechtse Singel.
  • Het is de laatste dag van de Indiase verkiezingen. Verspreid over zes weken konden kiezers in het hele land hun stem uitbrengen. Vandaag wordt nog gestemd in Varanasi, de stad die bekendstaat als een centrum van de hindoecultuur. Later op de dag worden de eerste exitpolls verwacht.
  • Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) is van plan de drukke autobrug De Oversteek bij Nijmegen te blokkeren. De gemeente heeft onlangs besloten dat er een nieuwe energiecentrale mag komen, maar dat wil XR voorkomen. De centrale zou tot 2045 fossiel aardgas mogen gebruiken.
  • De spelers en staf van het Nederlands elftal verzamelen in Zeist voor de start van de officiële voorbereiding op het EK. Om 18.00 uur is er een training die is opengesteld voor publiek.
  • Omroep BNNVARA zendt de laatste voorstelling van Youp van 't Hek uit om 20.30 uur op NPO 1. Hij speelde De laatste ronde! op zaterdag 25 mei voor het laatst in Koninklijk Theater Carré.
  • Het is het begin van de meteorologische zomer. De meteorologische seizoenen beginnen telkens op de eerste dag van de maanden maart, juni, september en december. De astronomische seizoenen beginnen op de 21e van diezelfde maanden.

Dit is er vannacht gebeurd:

Oekraïne en Rusland hebben voor het eerst in ruim drie maanden weer krijgsgevangenen uitgeruild. Beide kanten lieten 75 mensen teruggaan naar hun thuisland.

Het gaat merendeels om militairen, maar er zaten ook enkele burgers tussen. Sommigen van hen zaten al ruim twee jaar gevangen. Tegenover het Amerikaanse persbureau AP vertellen Oekraïense krijgsgevangenen dat ze in Rusland zijn gemarteld met elektriciteit. Ook zagen veel gevangenen er uitgemergeld uit.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het wereldberoemde standbeeld David van Michelangelo is het topstuk van het museum Galleria dell'Accademia in Florence. Buiten de muren van het museum worden souvenirs verkocht waarin vooral de edele delen van het kunstwerk in de schijnwerpers staan.

De directrice van het museum vindt dat smakeloos en voert daarom een juridische strijd:

Waarom de blote penis van dit beroemde beeld leidt tot rechtszaken

Fijn weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl