liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Stoltenberg wil geen verlenging termijn' • Wagner-baas claimt verovering dorp nabij Bachmoet

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.

liveblog gesloten

'NAVO-topman wil niet nog een termijn'

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zal volgens de planning eind september zijn functie neerleggen. De Noor "is niet van plan een verlenging van zijn mandaat te vragen", zegt een woordvoerder van de NAVO.

De Duitse krant Welt am Sonntag schrijft vandaag op basis van informatie van "hoge diplomaten" dat de lidstaten de ambtstermijn van Stoltenberg tot april 2024 willen verlengen. Dat zou stabiliteit geven tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. Ook viert de NAVO in april volgend jaar het 75-jarig bestaan met een top in Washington, die Stoltenberg nog zou kunnen voorzitten.

De ambtstermijn van de Noor is al drie keer verlengd. Stoltenberg wordt genoemd als mogelijke nieuwe voorzitter van de Wereldbank, schrijft de Duitse krant.

NAVO-topman Jens Stoltenberg in Washington

Wagner-groep: dorp rond Oekraïense stad Bachmoet veroverd

De Russische huurlingengroep Wagner claimt een dorp te hebben veroverd aan de noordelijke rand van de Oekraïense stad Bachmoet. Het hoofd van de groep, Jevgeni Prigozjin, zegt dat in een audioboodschap op Telegram. Volgens de Wagner-baas vecht zijn leger momenteel in een gebied van zo'n vijftig kilometer rond Bachmoet. Mocht de stad worden veroverd, dan zal dat gebeuren door Wagner-eenheden, benadrukte Prigozjin.

Ook plaatste hij een video waarin Wagner-soldaten te zien zijn voor een plaatsnaambord van het dorp Krasna Hora. De echtheid van het filmpje is niet onafhankelijk bevestigd. Ook heeft Oekraïne nog niet gereageerd op de claim van Prigozjin.

Afgelopen vrijdag zei Prigozjin dat hij verwachtte dat de oorlog in Oekraïne nog 1,5 tot 2 jaar zou kunnen duren. Defensie-expert Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies zei daarover in NOS Met het Oog op Morgen dat Prigozjin voortdurend publiciteit zoekt omdat zijn positie steeds meer ter discussie komt te staan in Moskou. "Hij wordt eigenlijk een beetje naar een zijspoor gerangeerd en blijft voortdurend de aandacht zoeken met dit soort uitspraken."

Zicht op gebouwen in Bachmoet

Russinnen wijken uit naar Argentinië om te bevallen

De afgelopen maanden zijn in Argentinië meer dan 5000 hoogzwangere Russische vrouwen aangekomen. De vrouwen willen dat het kind dat ze daar ter wereld brengen ook de Argentijnse nationaliteit krijgt. Met een Argentijns paspoort kun je zonder visum 171 landen bezoeken, met Russische papieren maar 87. Ook is de procedure om Argentijn te worden korter, als je een kind hebt dat al een Argentijnse nationaliteit heeft.

Het is in Argentinië verboden om onder valse voorwendselen het land binnen te komen. "Als we zien dat ze geen retourticket hebben en niet kunnen zeggen waar ze als toerist naartoe willen, vermoeden we dat ze hier niet als toerist zijn gekomen", zegt het hoofd van de immigratiedienst in La Nacion. De vrouwen zouden ook meer vertrouwen hebben in de zorg van Argentijnse dan Russische ziekenhuizen.

De autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de criminele bendes die dit soort reizen organiseren.

Opnieuw Russische raketten op Charkov

De Oekraïense stad Charkov is getroffen door drie Russische S-300-raketten, zegt de regionale gouverneur op Telegram. Daarbij is infrastructuur beschadigd, zei hij, zonder verdere details te geven. Over mogelijke gewonden is ook niets bekend.

Vrijdag werden faciliteiten voor stroomopwekking geraakt in Charkov. Bij die Russische aanval raakten acht mensen gewond.

Polen: straaljagers naar Oekraïne sturen geen eenvoudige keuze

Het leveren van straaljagers aan Oekraïne is geen eenvoudige beslissing. Dat heeft de Poolse president Duda gezegd in gesprek met de BBC. Polen is een van de belangrijkste bondgenoten van het door oorlog verscheurde land en pleitte recent nog voor het sturen van Leopard-tanks aan Oekraïne.

Maar straaljagers ter beschikking stellen, zoals president Zelensky wil, is volgens Duda "een niet makkelijk te nemen besluit". Omdat Polen NAVO-lid is moet over zulke wapensteun overeenstemming worden bereikt binnen de alliantie, zei de Poolse leider tegen de zender.

Afgelopen week vroeg Zelensky in het Britse parlement om meer wapensteun in de vorm van gevechtsvliegtuigen. Volgens hem is zulk zwaar aanvalsmaterieel nodig om de oorlog tegen Rusland te winnen. Maar zoals ook het geval was bij de Leopard-tanks leeft bij de NAVO de vrees dat de levering van zulke wapens ertoe leidt dat de alliantie in de oorlog wordt getrokken.

Wagner-baas: oorlog duurt nog jaren

De eigenaar van de Russische huurlingengroep Wagner denkt dat de oorlog in Oekraïne nog jaren kan gaan duren. Jevgeni Prigozjin zei in een interview dat hij verwacht dat het anderhalf tot twee jaar kan duren voordat Rusland volledige controle heeft over de oostelijke regio Donbas, schrijft persbureau Reuters.

Als Moskou meer grondgebied in handen wil krijgen ten oosten van de rivier de Dnjepr, kan de oorlog drie jaar duren, aldus Prigozjin. De Russische president Poetin verwachtte bijna een jaar geleden bij het begin van de oorlog, dat deze enkele weken zou duren.

De baas van de paramilitaire groep zei verder dat zijn huurlingen onder meer bezig zijn met een offensief rond Bachmoet, in de regio Donetsk. Hij gaf toe dat Oekraïense troepen daar felle tegenstand bieden.

President Biden later deze maand naar Polen

De Amerikaanse president Biden zal van 20 tot 22 februari een bezoek brengen aan Polen. Dat meldt het Witte Huis. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

Het gerucht dat Biden op korte termijn naar Polen zou afreizen, ging al langer. Amerikaanse media meldden dat hij naar Polen wil om te markeren dat het bijna een jaar geleden is dat Rusland de invasie van Oekraïne begon. Eerder weigerde het Witte Huis nog Bidens bezoek aan Polen te bevestigen.

Slowakije gaat met Oekraïne praten over leveren straaljagers

Slowakije gaat overleggen over het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. Dat heeft de Slowaakse premier Heger gezegd. Kiev heeft volgens hem officieel gevraagd om de straaljagers van het type MiG-29.

Het land heeft op dit moment twaalf van deze toestellen, die in Rusland zijn gemaakt. Ze worden sinds afgelopen zomer niet meer gebruikt, omdat ze vervangen zouden worden door Amerikaanse F-16-straaljagers. Slowakije heeft die vijf jaar geleden besteld en ze hadden vorig jaar geleverd moeten worden, maar de levering is vertraagd tot 2024.

De Slowaakse minister van Defensie had wel al gezegd dat zijn land de MiG's niet meer nodig had en dat ze wat hem betreft aan Oekraïne geschonken of verkocht kunnen worden. "Onze MiG's kunnen levens redden", zegt premier Heger daar zelf over.

VS ziet geen directe dreiging voor Moldavië of Roemenië

De Verenigde Staten zien "geen aanwijzing" voor een directe militaire dreiging van Rusland voor Moldavië of NAVO-lidstaat Roemenië. Dat laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten, in reactie op de berichten over Russische raketten die door het luchtruim van beide landen zouden zijn gekomen. "We onderhouden nauw contact met onze Moldavische en Roemeense partners", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Vooral in Moldavië zijn veel zorgen over een mogelijke Russische invasie. Het land werd na de val van de Sovjet-Unie lange tijd geleid door pro-Russische politici. Een deel van het land, Transnistrië, staat al sinds 1990 onder controle van de Russen. Gisteren nog waarschuwde president Zelensky in Brussel dat zijn inlichtingendiensten een Russisch plan hadden onderschept waarin wordt beschreven hoe de Russen de macht willen grijpen in het gehele land.

Kabinet wil geen Russen bij Olympische Spelen

Het kabinet vindt dat er komend jaar geen Russische of Belarussische atleten mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Minister Helder voor Sport heeft met Europese, Amerikaanse en Britse collega-ministers hierover vergaderd. Ook de Oekraïense president Zelensky vergaderde mee, en die hield de rest voor dat de oorlog in Oekraïne genormaliseerd zou worden door deelname van de Russische en Belarussische sporters, en dat het een aanval zou zijn op de Olympische waarden.

De landen die aan het overleg deelnamen, komen binnenkort waarschijnlijk met een gezamenlijk standpunt hierover. Het Internationaal Olympisch Comité heeft eerder de deelname van Russen en Belarussen niet uitgesloten, mits ze meedoen onder neutrale vlag.

Groot aantal Russische luchtaanvallen op Oekraïne, sirenes in hele land

Verschillende delen van Oekraïne zijn getroffen door Russische luchtaanvallen. In een groot deel van het land was het luchtalarm te horen.

Tussen 21.50 uur gisteravond en 12.00 uur vandaag lokale tijd heeft Rusland 71 kruisraketten, 35 S-300-raketten en zeven Shahed-drones gelanceerd. Dat schrijft de hoogste Oekraïense militair, generaal Zaloezjny, op Twitter. Het Oekraïense leger heeft volgens hem 61 kruisraketten en vijf drones neergehaald.

Volgens de Oekraïense premier Sjmyhal zijn de aanvallen opnieuw gericht op de energie-infrastructuur van het land. Dit in een poging "om het Oekraïense energiesysteem te vernietigen en de Oekraïners licht, warmte en water te ontnemen", zei Sjmyhal.

Met name in de regio's Loegansk en Donetsk zijn zware gevechten. In Donetsk heeft het Russische leger volgens lokale Oekraïense functionarissen extra troepen ingezet. Vannacht waren hier veel raketaanvallen, schrijft gouverneur Kirilenko op Twitter. Maar ook Kiev en Lviv, vlak bij de Poolse grens, en Charkov werden getroffen.

Het Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaanse denktank, meldde gisteren dat het langverwachte Russische offensief is begonnen en ook de Oekraïense gouverneur van Loegansk sprak van een grootschalige aanval.

Inwoners van Kiev schuilen in een metrostation voor de bombardementen

Rusland gaat olieproductie verlagen in reactie op prijsplafond Westen

Rusland gaat de olieproductie volgende maand verlagen met 500.000 vaten per dag, oftewel zo'n 5 procent. Het besluit is volgens vicepremier Novak een reactie op het prijsplafond dat de EU en G7-landen hebben ingesteld.

"We zullen geen olie verkopen aan landen die direct of indirect het prijsplafond naleven", zei Novak. Analisten zeiden al dat een mogelijke reactie van Rusland op het prijsplafond het verminderen van de productie kon zijn, om zo te proberen de olieprijzen te verhogen. De internationale prijs van ruwe (Brent-)olie steeg met 2,2 procent, tot 86,42 dollar per vat.

Twee vertegenwoordigers van de OPEC zeggen in een reactie tegen persbureau Reuters dat het oliekartel geen actie onderneemt naar aanleiding van het besluit van Rusland. OPEC besloot eind vorig jaar samen met gelegenheidspartners als Rusland om de olieproductie fors te verminderen. Vanaf november werden er iedere dag 2 miljoen vaten olie minder opgepompt. Die productieverlaging had als doel om de olieprijzen op een hoog peil te houden.

Moldavië roept Russische ambassadeur op het matje vanwege raket

De Russische ambassadeur in Moldavië is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Chisinau vanwege de Russische raket die vandaag het luchtruim schond. Een woordvoerder van het Moldavische ministerie zegt op Twitter dat de Russische ambassadeur zich snel moet melden.

"We verwerpen de recente onvriendelijke acties en verklaringen met betrekking tot de Republiek Moldavië ten stelligste", zegt de woordvoerder. "We roepen de Russische Federatie op om te stoppen met de militaire agressie tegen het buurland, die talloze mensenlevens kost en tot verwoestingen leidt."

Roemenië: raket vloog niet door ons luchtruim

NAVO-lid Roemenië ontkent dat er een Russische raket in het Roemeense luchtruim is geweest, zoals Oekraïne eerder vanochtend zei. Wel heeft de raket volgens het ministerie van Defensie het Moldavische luchtruim doorkruist.

Het Roemeense surveillancesysteem voor het luchtruim heeft volgens het ministerie wel opgemerkt dat iets wat leek op een kruisraket werd afgevuurd vanaf een Russisch schip in de buurt van de Krim. Het projectiel bevond zich op zo'n 35 kilometer van het Roemeense luchtruim.

De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, zei op Twitter dat twee Russische raketten in het luchtruim van Moldavië en Roemenië zijn geweest voordat deze in Oekraïne terechtkwamen. Oekraïne had de raketten uit de lucht kunnen halen, maar heeft dat niet gedaan omdat het geen burgers in andere landen in gevaar wilde brengen, zei de opperbevelhebber volgens persbureau Reuters in de krant Oekrajinska Pravda.

'Russische raketten doorkruisten NAVO-luchtruim'

Oekraïne beweert dat twee Russische raketten in het luchtruim van Moldavië en Roemenië zijn geweest voordat deze in Oekraïne terechtkwamen. Dat schrijft de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, op Twitter. Roemenië is lid van de NAVO. Daarvoor geldt artikel 5 uit het NAVO-verdrag dat een aanval op één lidstaat een aanval op alle lidstaten is.

De raketten zouden zijn afgevuurd vanaf de Zwarte Zee. Oekraïne had de raketten uit de lucht kunnen halen, maar heeft dat niet gedaan omdat het geen burgers in andere landen in gevaar wilde brengen, zei de opperbevelhebber volgens persbureau Reuters in de krant Oekrajinska Pravda.

Persbureau Reuters kon de bewering niet verifiëren. Rusland heeft niet gereageerd.

'Rusland valt infrastructuur in Charkov en Zaporizja aan'

Het Russische leger heeft vanochtend kritieke infrastructuur in Charkov en energie-infrastructuur in Zaporizja aangevallen, meldt persbureau AP. Zaporizja werd in een uur tijd zeventien keer getroffen, zei Anatoli Koertjev, waarnemend burgemeester van de stad.

In Charkov proberen de autoriteiten nog te achterhalen hoe groot de schade is en of er slachtoffers zijn gevallen. Volgens burgemeester Ihor Terechov zijn er mogelijk storingen in de elektriciteits- en watervoorziening.

De laatste tijd wordt er weer harder gevochten in Oekraïne. De Russische troepen hebben volgens de militaire inlichtingendienst van Kiev een offensief gelanceerd in de gedeeltelijk bezette regio's Donetsk en Loegansk.

Schade aan een universiteitsgebouw in Charkov na een aanval eerder deze maand

Macron: Levering straaljagers heeft geen prioriteit

De Franse president Macron sluit niet uit in de toekomst gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren, maar zegt dat dat op dit moment geen militaire prioriteit heeft.

Volgens hem ligt de militaire prioriteit op de komende weken en maanden en kunnen de toestellen sowieso niet worden geleverd binnen dat tijdsbestek. Dat wil echter niet zeggen dat de Fransen de toestellen nooit zullen leveren, stelt de president. "Ik sluit helemaal niets uit".

President Zelensky heeft aan meerdere regeringen verzocht om gevechtsvliegtuigen te leveren. Ook Nederland heeft een formeel verzoek gekregen om F16's te leveren.

In beeld: Oekraïners op de vlucht voor Russische opmars

Inwoners van het Oekraïense dorp Yampil ontvluchten het gebied rondom Bachmoet na berichten over een Russische opmars: "Een Russische doorbraak is mogelijk".

Oekraïners op de vlucht voor Russische opmars: 'De politie zei dat we weg moeten'

Nieuw Russisch offensief in Oekraïne lijkt begonnen

Hoewel het nog niet in alle hevigheid is losgebarsten, zeggen verschillende partijen dat het verwachte Russische offensief is begonnen. Onder meer het Institute for the Study of War (ISW) meldt dat en ook de Oekraïense gouverneur van Loehansk heeft het over een grootschalige aanval.

Vooral in de regio Loehansk zijn er voortdurend beschietingen en proberen Russische eenheden door de Oekraïense stellingen te breken. Rusland-expert Bob Deen van Instituut Clingendael ziet ook dat de Russen "op alle fronten duwen", maar hij relativeert tegelijkertijd de berichten over een groot offensief. "Zo gaat dat niet meer, op één bepaalde dag. Het offensief is stiekem al begonnen, een week of twee geleden", zegt hij in dit artikel:

Ontmoeting Zelensky met koning Filip in Brussel

De Oekraïense president Zelensky heeft een ontmoeting gehad met de Belgische koning Filip. Zelensky bezocht hem in het koninklijk paleis in Brussel. Bij het gesprek was ook de Belgische premier Alexander De Croo aanwezig.

Volgens persbureau Belga was de ontmoeting een gelegenheid voor de koning om de Belgische steun uit te spreken. Eerder op de dag sprak Zelensky al op met Europese leiders op een EU-top. Ook sprak hij het Europees Parlement toe.

Woede in Oekraïne over beperken Starlink-gebruik voor drones

Een adviseur van president Zelensky heeft kwaad gereageerd op de mededeling van SpaceX dat het maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat het satellietnetwerk Starlink wordt gebruikt voor het besturen van drones.

Gwynne Shotwell, die de dagelijkse leiding heeft over het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, liet weten dat het de stap had genomen omdat het nooit de bedoeling van SpaceX was dat het Starlink-netwerk wordt gebruikt voor offensieve doeleinden.

Daar reageerde de adviseur van de Oekraïense president op door te tweeten dat SpaceX het Oekraïense recht op zelfverdediging zou moeten erkennen.

IOC: Oekraïens dreigement Spelen te boycotten 'prematuur'

Het Internationaal Olympisch Comité noemt het dreigement van Oekraïne om de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te boycotten "prematuur". Oekraïne, en ook Polen en de Baltische staten, zijn verbolgen over de bekendmaking vorige week dat het IOC werkt aan een manier om atleten uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag deel te laten nemen aan de Spelen.

Vorige week reageerde het IOC daar al op met het verweer dat het zich moet houden aan het olympisch handvest en internationale mensenrechten die het niet toestaan atleten vanwege hun afkomst uit te sluiten. In een brief aan de Oekraïense sportminister Vadym Hoettsajt, ondertekend door IOC-voorzitter Thomas Bach, stelt het comité nu dat een deelname van neutrale atleten met Russisch of Belarussisch paspoort nog niet concreet is bediscussieerd, meldt het Duitse persbureau DPA. Daarom is de Oekraïense dreiging met een boycot "op zijn minst extreem betreurenswaardig", stelt het IOC in de brief.

In Nederland is de Tweede Kamer is kritisch over de opstelling van het IOC. Een meerderheid steunt een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen zich uit te spreken tegen het toelaten van Russische atleten "onder welke vlag dan ook".

Rusland voert tankproductie op in reactie op wapenleveranties

Rusland gaat meer tanks laten maken in reactie op de wapens die het Westen aan Oekraïne levert. Dat zei de voormalige Russische president Medvedev tijdens een bezoek aan een tankfabriek.

"Zoals we weten, heeft onze tegenstander in het buitenland gesmeekt om vliegtuigen, raketten en tanks. Het is duidelijk dat het in dat geval voor ons vanzelfsprekend is om de productie van verschillende wapens, waaronder moderne tanks, te verhogen", zei Medvedev in een video die online is geplaatst.

Zelensky: 'Dichter bij langeafstandsraketten en vliegtuigen'

President Zelensky zegt dat Oekraïne "dichter bij een oplossing is aangaande de langeafstandsraketten", die het land graag wil hebben om te gebruiken in de strijd tegen Rusland. "En de opleiding van onze piloten. Dat is heel belangrijk om aan de gevechtsvliegtuigen te komen die we ook nodig hebben", zei de Oekraïense president na afloop van de EU-top die hij bijwoonde in Brussel.

Hij zei ook van verschillende Europese leiders gehoord te hebben dat ze bereid zijn vliegtuigen te leveren. "Europa zal ons bijstaan tot aan de overwinning", zei de Oekraïense president tijdens de persconferentie. "Ik heb het van een aantal Europese leiders gehoord... over de bereidheid om ons de benodigde wapens en steun te geven, inclusief de vliegtuigen."

Hij kon verder niet in details treden. "Er zijn ook afspraken gemaakt die niet publiekelijk zijn. Ik wil Rusland niet voorbereiden." Het gaat volgens hem om afspraken die nog uitgewerkt moeten worden. "Wij zullen blijven hameren op de gevechtsvliegtuigen en hieraan blijven werken in Brussel."

De Oekraïense president zei ook dat hij tijdens de ontmoeting gisteren met de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz afspraken heeft gemaakt over het versterken van Oekraïne. Het gaat volgens Zelensky dan om onder meer medische spullen, maar om ook tanks.

President Zelensky temidden van EU-voorzitters Von der Leyen en Michel

Kremlin: 'Leveren vliegtuigen verlengt conflict'

Rusland zegt dat de Oekraïners zouden lijden als Groot-Brittannië of andere westerse landen gevechtsvliegtuigen aan Kiev leveren. Moskou zet volgens het Kremlin zijn militaire campagne in Oekraïne voortzetten ongeacht welke wapens het Westen stuurt.

Op de vraag hoe Rusland kijkt naar de mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen, zei Kremlin-woordvoerder Peskov: "Dit is niets anders dan de groeiende betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk bij het conflict tussen Rusland en Oekraïne."

"De grens tussen indirecte en directe betrokkenheid bij het conflict verdwijnt. Wij betreuren dit en stellen dat dergelijke acties van deze landen leiden tot escalatie van de spanning, het conflict verlengen en het steeds pijnlijker maken voor Oekraïne", zei Peskov.

Oekraïne wil graag dat het Westen ook gevechtsvliegtuigen gaat leveren in de strijd tegen Rusland. President Zelensky pleitte er gisteren voor tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië en dringt er vandaag ook bij de EU-leiders in Brussel op aan.

Kamer: weer Russische sporters van Olympische Spelen

Als het aan de Tweede Kamer ligt, doet er aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs geen enkele Russische sporter mee. Een meerderheid steunt een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen zich uit te spreken tegen het toelaten van Russische atleten "onder welke vlag dan ook".

De indieners van de motie wijzen erop dat de Oekraïners zich met gevaar voor eigen leven moeten verdedigen sinds de Russische invasie. Daarom is deelname van Russen aan de Spelen niet op zijn plaats, vinden ze.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tot nu toe het standpunt dat Russische atleten wel mee mogen doen in Parijs, maar alleen onder neutrale vlag.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt daarnaast dat het kabinet in Europa moet pleiten voor meer maatregelen tegen de zogeheten Wagnergroep. Deze huurlingen staan waarschijnlijk onder bevel van Moskou en worden in verband gebracht met ernstige oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Oekraïne. De Kamer wil onderzoek naar de mogelijkheid om de Wagnergroep op een lijst met terroristische organisaties te zetten.

Zelensky spreekt ook EU-leiders toe

Na een speech in het Europees Parlement is Zelensky aanwezig bij de EU-top met regeringsleiders van de lidstaten. Hij zei daar dat er geen vrij Europa bestaat zonder een vrij Oekraïne.

"Europa mag geen grijze zones hebben, ons hele continent moet openstaan voor het Europese lot", zei Zelensky tegen de 27 EU-leiders. "De eenheid van Europa is fundamenteel voor de veiligheid."

Kijk hier de speech van Zelensky terug:

Zelensky in toespraak Europees Parlement: 'Samen onze manier van leven verdedigen'

Staande ovatie voor Zelensky

Na zijn speech krijgt Zelensky een staande ovatie van alle Europarlementariërs. Samen met voorzitter Metsola houdt hij de vlag van de Europese Unie voor aan het Europees Parlement. Daarna wordt afgesloten met het Oekraïense en Europese volkslied.

Zelensky en Metsola met de vlag van de Europese Unie

Zelensky bedankt de hele EU voor steun

Zelenksy bedankt in zijn speech iedereen in de Europese Unie die Oekraïne heeft gesteund "in deze historische strijd, voor onze gezamenlijke overwinning". Ook prijst hij het Europees Parlement voor het "verdedigen van de Oekraïense en Europese manier van leven". Hij zei dat de EU en Oekraïne zich verdedigen tegen "de grootste anti-Europese macht van de wereld". "Een zegevierend Oekraïne zal onderdeel zijn van de Europese Unie", zei de president verder.

Later zal de president de EU-top met de regeringsleiders van de lidstaten bijwonen. "Vandaag ben ik er om hen persoonlijk te bedanken voor de steun die ze hebben gegeven."

Zelensky speecht in het Europees Parlement

Zelensky: 'Rusland wil Europese manier van leven vernietigen'

Zelensky spreekt de Europarlementariërs toe. Hij noemt de Europese waarden als eerlijke verkiezingen. "Dat is onze manier van leven. En voor Oekraïne is het thuiskomen. Nu ben ik hier om deze thuiskomst te verdedigen. Rusland wil de Europese manier van leven vernietigen en wij zullen dat niet toestaan. We moeten onszelf verdedigen."

Metsola roept op om gevechtsvliegtuigen te leveren

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft een zichtbaar geëmotioneerde Oekraïense president Zelensky onder luid applaus van Europarlementariërs welkom geheten. "Dit is een bijzonder moment in bijzondere tijden. Het is bijna een jaar geleden dat Rusland jouw land binnenviel. In al die tijd heeft uw leiderschap uw volk geïnspireerd en de wereld. We zullen u steunen zolang als dat nodig is."

Metsola benadrukte ook het belang om gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te geven. Ze riep de EU-lidstaten op om snel de langeafstands-verdedigingssystemen en vliegtuigen leveren "die nodig zijn om de vrijheid te beschermen".

De ontvangst van Zelensky in het parlement

Rutte: bezoek Zelensky 'hoge symbolische waarde'

Premier Mark Rutte noemt het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan de EU-top in Brussel een bijzonder moment. "Zijn aanwezigheid hier heeft een hoge symbolische waarde", zei Rutte. "We hebben allemaal voortdurend ontzag voor wat hij, zijn team, het Oekraïense volk en het Oekraïense leger doen tegen een enorm land, Rusland." Rutte zei verder geen enkele vorm van militaire steun aan Oekraïne uit te sluiten.

Zelensky gearriveerd bij Europees Parlement

De Oekraïense president Zelensky is gearriveerd bij het Europees Parlement in Brussel. Hij zal daar zo een toespraak houden die te volgen is via deze livestream op NOS.nl en de app.

EU-buitenlandchef: meer militaire steun voor Oekraïne

De Europese Unie zal meer militaire steun verlenen aan Oekraïne, zegt EU-buitenlandchef Borrell voorafgaand aan een top met regeringsleiders van de EU-landen. Hij trad nog niet verder in detail.

De Oekraïense president Zelensky zal ook bij de EU-top aanwezig zijn. Hij spreekt daarvoor hoogstwaarschijnlijk in een speciale zitting het Europees Parlement toe. Zelensky zal hoogstwaarschijnlijk gaan pleiten voor meer wapens in de strijd tegen Rusland en een snelle start van de besprekingen over het EU-lidmaatschap voor zijn land.

Wagner-groep gestopt met rekruteren gevangenen

De Russische huurlingengroep Wagner is gestopt met het werven van gevangenen voor de strijd in Oekraïne. Dat heeft de oprichter van Wagner gezegd tegen Russische staatsmedia. Een reden voor het besluit noemde hij niet. De onafhankelijke Russische nieuwssite Mediazona meldde eerder wel dat de laatste rekruteringsronde minder goed liep, omdat gevangenen niet meer geloven in de beloftes van Wagner. Ook zijn ze ongerust door gesprekken met rekruten die berichten over hoge dodentallen aan het front bevestigen.

Wagner begon afgelopen zomer gevangenen te rekruteren in Russische gevangenissen. De groep bood veroordeelden gratie aan als ze zes maanden voor het privéleger zouden vechten in Oekraïne. Wagner heeft nooit genoemd hoeveel veroordeelden zich bij hen hebben aangesloten, maar uit cijfers van het Russische gevangeniswezen blijkt dat het aantal gevangenen tussen augustus en november met meer dan 20.000 is gedaald. Dat is de grootste daling in meer dan tien jaar. Persbureau Reuters meldde eerder op basis van Amerikaanse inlichtingen dat Wagner 40.000 veroordeelde strijders in Oekraïne heeft ingezet.

De Wagner-groep heeft de afgelopen maanden een steeds belangrijkere rol gespeeld in de oorlog van Rusland in Oekraïne. De huurlingenmacht nam bijvoorbeeld het voortouw in een maandenlange aanval op de stad Bachmoet in de regio Donetsk.

Oekraïne: hevige gevechten in het oosten

Russische troepen proberen de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk volledig onder controle te krijgen, zegt de Oekraïense legerleiding in hun dagelijkse rapport over de oorlog. Oekraïne meldt dat Rusland de afgelopen dag vooral aanvallen heeft uitgevoerd in de omgeving van onder meer Koepjansk, Lyman en Bachmoet. Die berichten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) heeft Rusland weer het initiatief en zijn hun troepen begonnen aan hun volgende offensief in de regio Loegansk. Het Oekraïense leger heeft echter voorkomen dat Rusland belangrijke terreinwinst boekte, zegt de denktank.

Na grote overwinningen aan Oekraïense zijde heeft Rusland weer momentum hervonden en vers gemobiliseerde troepen naar het front gestuurd. De afgelopen tijd hebben die geleidelijke vooruitgang geboekt, in wat zowel Rusland als Oekraïne omschrijven als enkele van de bloedigste gevechten van de oorlog.

Oekraïne verwacht dat Rusland hun offensief weer verder zal uitbreiden, bijna precies een jaar nadat Rusland Oekraïne is binnengevallen.

'Oekraïne hoort bij Europese familie', hoort Zelensky in Parijs

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz hebben wederom hun steun aan Oekraïne uitgesproken. Dat deden ze bij het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan het Élysée in Parijs.

Europa en de Verenigde Staten zullen Oekraïne "zo lang als nodig" steunen, zei Scholz. De bondskanselier stelde dat de regeringsleiders morgen op de EU-top in Brussel hun solidariteit met Kiev zullen tonen. "Ik neem een belangrijke boodschap mee naar Brussel: Oekraïne behoort tot de Europese familie", aldus Scholz.

Macron viel Scholz bij en zei dat Rusland de oorlog niet mag winnen. Het drietal zal volgens Macron in gesprek blijven over wat Kiev nodig heeft in de strijd. Zelensky heeft in Parijs en Londen opnieuw verzocht om de levering van gevechtsvliegtuigen.

Zelensky, Macron en Scholz (vlnr) in Parijs

Sunak sluit levering straaljagers niet uit, Rusland waarschuwt voor gevolgen

De Britse premier Sunak bij een gezamenlijke persconferentie met president Zelensky

De Britse premier Sunak sluit niet uit dat het Verenigd Koninkrijk op termijn gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne zal leveren, zoals president Zelensky wil. "Alles ligt nog op tafel", zei hij in een gezamenlijke persconferentie met president Zelensky, die in Londen is.

Maar de eerste stap is het opleiden van Oekraïense piloten om die geavanceerde vliegtuigen te besturen, vindt Sunak. "Dat proces kost tijd. En we zijn vandaag met dat proces begonnen." De Britse premier doelde daarmee op een afspraak die hij vandaag met Zelensky heeft gemaakt: het Verenigd Koninkrijk heeft toegezegd het trainingsprogramma voor Oekraïense militairen uit te breiden naar mariniers en straaljagerpiloten.

De Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk waarschuwde vandaag voor "militaire en politieke gevolgen voor het Europese continent en de hele wereld", als de Britten inderdaad gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne sturen. "Rusland zal een manier vinden om te reageren op eventuele onvriendelijke stappen aan Britse zijde", tekent het staatspersbureau Tass op.

In beeld: Zelensky bij koning Charles en parlementsvoorzitters

  • AFP
    Zelensky wordt bij Buckingham Palace verwelkomd door de privésecretaris van koning Charles
  • AFP
    Koning Charles en president Zelensky in Buckingham Palace
  • AFP/UK Parliament
    President Zelensky met voorzitter Lindsay Hoyle van het Britse Lagerhuis (l) en Hogerhuisvoorzitter Lord McFall (r)

Zelensky na bezoek aan koning Charles door naar Parijs

De Oekraïense president Zelensky gaat naar Parijs, waar hij zal worden ontvangen door de Franse president Macron. Ook de Duitse bondskanselier Scholz zal bij die ontmoeting aanwezig zijn, meldt het Élysée kort na een toespraak van Zelensky in het Britse Lagerhuis. Voor hij vertrekt bezoekt Zelensky eerst nog Buckingham Palace, waar hij een ontmoeting heeft met koning Charles.

Zelensky riep de parlementariërs op om Oekraïne na tanks ook "vleugels voor vrijheid" te geven, waarmee hij doelde op gevechtsvliegtuigen. Om zijn oproep kracht bij te zetten, overhandigde hij Lagerhuisvoorzitter Hoyle een Oekraïense pilotenhelm. Ook oud-premier Johnson, die Zelensky nadrukkelijk bedankte voor alle steun, is er voorstander van om gevechtsvliegtuigen te leveren.

Persbureau Reuters meldt dat Zelensky's flitsbezoek aan het VK en de EU morgen verder zal gaan. Een hoge Oekraïense functionaris zegt tegen het persbureau dat hij dan op een EU-top de 27 EU-leiders zal vragen om meer wapens en snelle toelating tot de Europese Unie.

Zelensky bezoekt Verenigd Koninkrijk

  • Reuters
    Sunak en Zelensky voor Downingstreet 10
  • Reuters
  • Reuters
    Zelensky wordt op vliegveld Stansted ontvangen door premier Sunak

De Oekraïense president Zelensky brengt onverwachts een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt. Het is het tweede buitenlandse bezoek van Zelensky sinds de Russische invasie, bijna een jaar geleden.

Hij gaat praten met premier Sunak en spreekt later het parlement toe. Ook is hij aanwezig bij een training voor Oekraïense militairen door het Britse leger, schrijft The Independent.

In december bracht Zelensky een bezoek aan de Verenigde Staten. Hier ontmoette hij president Biden en hield hij een toespraak in het Congres.

'Charkov opnieuw bestookt met raketten'

De stad Charkov, in het noordoosten van Oekraïne is vanavond bestookt met meerdere raketten, meldt Oleh Synjehoebov, de gouverneur van de regio.

Volgens hem gaat het om zes tot tien raketten van Russische makelij. Het is nog onduidelijk of er doden en gewonden zijn gevallen. Wel meldden meerdere mensen in het gebied explosies te hebben gehoord. De gouverneur roept iedereen op naar de schuilkelders te gaan.

Charkov was voor de oorlog de op een na grootste stad van het land qua inwonertal. Inmiddels zijn veel inwoners gevlucht omdat de stad regelmatig wordt getroffen door Russische bombardementen en raketaanvallen. Zondag werd het centrum volgens lokale autoriteiten ook al getroffen door raketten.

Wapendeal van 10 miljard tussen Verenigde Staten en Polen

De Verenigde Staten en Polen zijn het eens geworden over een wapenleverantie ter waarde van 10 miljard dollar, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het gaat om onder meer 18 Himars-lanceersystemen, ATACMS-raketten met een bereik van ongeveer 300 kilometer, en meer dan duizend MRLS-raketten. De afgelopen maanden vroeg Oekraïne de Verenigde Staten meerdere keren om ATACMS-raketten. Daarmee zou het land meer Russische stellingen en opslagplaatsen in Oekraïne kunnen bestoken. De Verenigde Staten gaven tot nu toe geen gehoor aan de oproep, mogelijk omdat Rusland dat zou kunnen opvatten als een provocatie. Polen zal de langeafstandsrakketen ook niet zonder toestemming van de VS naar Oekraïne kunnen sturen.

Het is niet de eerste keer dat Polen moderne wapens koopt van de Verenigde Staten. Het land doneerde vervolgens verouderde wapensystemen aan Oekraïne.

Oekraïense minister van Defensie neemt schaalmodel Leopard 2-tank in ontvangst

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov heeft een schaalmodel van een Leopard 2-tank gekregen van Duitse minister van Defensie Pistorius. "De eerste Leopard 2 is in Kiev gearriveerd", schreef Reznikov op Twitter. Duitsland kondigde vorige maand aan Leopard 2-tanks te gaan exporteren naar Oekraïne; andere landen die de Leopard 2 bezitten mogen die aan Oekraïne doorleveren. Vandaag werd bekend dat Duitsland samen met Nederland en Denemarken ook meer dan honderd Leopard 1-tanks gaat schenken.

Het zal nog maanden duren voor de eerste tanks daadwerkelijk in Oekraïne zijn.

Wagner-huurlingengroep trekt weinig nieuwe gevangenen meer aan

De tweede rekruteringsronde in Russische gevangenissen door huurlingenorganisatie Wagner verloopt veel minder succesvol dan afgelopen zomer en herfst, meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite Mediazona. Ruim 40.000 rekruten werden toen naar de oorlog in Oekraïne gestuurd. Waar eerder honderden gevangenen uit een strafkolonie zich vrijwillig aanmelden als huurling, gaat het nu om enkele tientallen.

Volgens gevangenen die Mediazona sprak komt dat doordat gevangenen niet meer geloven in de beloftes van Wagner. In ruil voor een halfjaar militaire dienst zouden de gevangenen gratie ontvangen. De eerste twintig rekruten kregen vorige maand gratie, amnestie en kwijtschelding van hun strafblad. De publieke gratieverleningen zijn waarschijnlijk onderdeel van een pr-campagne vanwege de teruglopende aantal rekruten vanuit Russische gevangenissen. Het is de vraag voor hoe lang de vrijgelaten rekruten vrijgesteld zijn van militaire dienst. Volgens hun contract moeten ze na 45 dagen terugkeren naar het front.

De gevangenen zijn ongerust door gesprekken met rekruten die bevestigen dat veel van de rekruten zijn overleden aan het front. Ook vinden er regelmatig publieke executies plaats.

Meeste Leopard 1-tanks pas eind dit jaar geleverd

Nederland gaat samen met Duitsland en Denemarken meer dan honderd Leopard 1-tanks kopen en leveren aan Oekraïne. "Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat Rusland een nieuw offensief voorbereidt. Daarom is het leveren van gevechtstanks van belang", schrijft minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

De Duitse minister van Defensie Pistorius zei vanuit Kiev dat de tanks niet onmiddellijk naar Oekraïne gaan. De eerste 20 tot 25 tanks zouden deze zomer al geleverd kunnen worden, zei hij. Dat zal oplopen tot ongeveer 80 richting het einde van dit jaar. Aan het begin van volgend jaar zullen alle tanks zijn geleverd.

Overigens berichtte het Duitse blad Der Spiegel dat er in totaal 178 Leopard 1-tanks geleverd gaan worden. Ook persbureau Reuters heeft dit aantal bevestigd gekregen.

Burgemeester Parijs: Russen niet welkom bij Olympische Spelen zolang er oorlog is

Burgemeester Hidalgo van Parijs zegt dat Russische atleten volgend jaar niet welkom zijn bij de Olympische Spelen in haar stad als de oorlog dan nog doorgaat. "Ik zou dat onfatsoenlijk vinden", zei ze in een interview met de Franse nieuwszender Franceinfo.

Ze maakt daarmee een draai. Twee weken geleden was ze nog voorstander van de komst van Russische atleten, maar dan onder een neutrale vlag, omdat ze de atleten geen slachtoffer van de oorlog wilde laten worden.

Het Internationaal Olympisch Comité wil Russen en Belarussen niet langer uitsluiten van internationale sportwedstrijden, maar de weerstand daartegen groeit. Vrijdag riep Denemarken op om de Russen bij de Spelen van Parijs te boycotten. Polen, Estland, Letland en Litouwen deden dat eerder al.

De Oekraïense topzwemmer Mychajlo Romantsjoek adviseert IOC-voorzitter Thomas Bach om vernietigde steden in Oekraïne te bezoeken. "Bijvoorbeeld Bachmoet, waar mijn vrouw vaak op trainingskamp is geweest. De stad bestaat niet meer, hij is volledig verdwenen", zei hij in een interview met de Tagespiegel. "Een agressorland als Rusland heeft geen recht om aan deze Spelen mee te doen." Romantsjoek is getrouwd met de schoonspringster Maryna Bech.

De nationale olympische comités van Zweden, Denemarken, Finland, IJsland en Noorwegen herhalen vandaag dat zij tegen deelname van Rusland en Belarus aan internationale sportevenementen zijn. "Dit is niet het juiste moment om over hun terugkeer na te denken."

Delegatie Tweede Kamer ontvangen in Kiev

Een delegatie uit de Tweede Kamer heeft een bezoek gebracht aan Oekraïne (zie ook 10.03 uur). De Kamerleden zijn gisteren op het kantoor van president Zelensky ontvangen door vice-chefstaf Ihor Zjovkva. Zjovka dankte Nederland voor de steun aan zijn land, maar vroeg ook om meer steun en met name om meer wapens.

Oekraïne wil zo snel mogelijk EU-lid worden. Vorig jaar stelde de EU voorwaarden om aan de onderhandelingen daarover te kunnen beginnen. Zo moet de Oekraïense regering meer doen aan corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.

Zjovka praatte de Kamerleden bij over de vooruitgang die is geboekt. Hij denkt dat aan het eind van het jaar de onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen.

De Kamerdelegatie op bezoek in het presidentieel paleis

Oekraïne: meer dan duizend Russische doden op een dag

Oekraïne zegt dat in de oorlog met Rusland de afgelopen dag een recordaantal Russen is omgekomen: 1030. Daarmee zou het totaal aantal omgekomen Russen op 133.190 staan. Er is geen onafhankelijke partij die dit aantal kan bevestigen.

Wel is duidelijk dat de loopgravenoorlog zoals die bij Bachmoet wordt geleverd, aan beide kanten veel mensenlevens kost. Bekend is ook dat de aanvallende partij meestal veel meer verliezen incasseert dan de verdedigende. Daar komt bij dat aan Russische kant veel onervaren ex-gevangenen en dienstplichtigen worden ingezet.

De afgelopen weken boekten de Russen minimale terreinwinst bij Bachmoet, in de regio Donetsk. Ze zijn ook in de aanval bij Voehledar, ook in die regio. Voehledar ligt op hogergelegen gebied waar het oostelijk en het zuidelijk front bij elkaar komen.

'Rusland bedrijft propaganda via nepcovers van satirische Europese tijdschriften'

Rusland misbruikt volgens de EU satirische tijdschriften voor het verspreiden van oorlogspropaganda. EU-onderzoekers namen tussen oktober en december vorig jaar honderd voorbeelden van Russische en Chinese desinformatie onder de loep. Daarbij stuiten ze ook op valse covers van het Franse blad Charly Hebdo, het Spaanse El Jueves en het Duitse Titanic.

Op de nepcover van Titanic stond een cartoon van de Oekraïense president Zelensky met een wijd opengesperde mond die tanks eurobiljetten, een zak dollars en mensen verslindt. Ewiger Appetit (grenzeloze honger) staat erbij, in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Het doel van de nepcovers is volgens de EU twijfel zaaien over wie de agressor in de Oekraïne-oorlog is. De nepberichten worden onder meer door Russische diplomaten via sociale media verspreid.

De door de Rusland verspreidde cover van het Duitse satirische blad Titanic

Nederlandse Kamerleden in Kiev

De commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. De leden hebben daar met regeringsvertegenwoordigers gesproken, werd vandaag bekend.

De Oekraïners bedankten de commissieleden voor de steun in de oorlog tegen Rusland. Het plaatsvervangend hoofd van het bureau van de president, Ihor Zjovkva, heeft ze op de hoogte gebracht van de huidige situatie. Hij vroeg tevens om meer wapens.

Britten verwachten de komende weken nog geen Russisch offensief

Het Britse ministerie van Defensie acht het onwaarschijnlijk dat Rusland "de komende weken" genoeg militairen weet te verzamelen om in Oekraïne met een beslissend offensief te beginnen.

De Oekraïense gouverneur van de regio Loegansk, die grotendeels door Rusland is bezet, is iets somberder. "Vanaf 15 februari kunnen we het offensief elke dag verwachten", zegt hij. Hij ziet dat de Russen meer en meer militairen bijeenbrengen en ook minder beschietingen uitvoeren om munitie te sparen.

Ook de Britten zijn ervan overtuigd dat de aanval gaat komen. Ze denken dat de Russen in eerste instantie de rest van de regio Donetsk willen veroveren.

Er wordt gespeculeerd dat het offensief rond 24 februari begint, als het een jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel. Voor Oekraïne lijkt dat te vroeg, omdat het dan nog niet over de moderne tanks, raketten en luchtafweer kan beschikken die westerse bondgenoten in januari hebben toegezegd. Maar minister van Defensie Reznikov zegt Oekraïne nog voldoende middelen heeft om de Russen tegen te houden.

Oekraïense militairen graven zich in aan het front bij Bachmoet

Zelensky uitgenodigd voor "een top met Europese regeringsleiders"

Eerder vandaag schreven we al over een mogelijk bezoek, deze week, van de Oekraïense president Zelensky aan Brussel. Hij zal volgens sommige bronnen donderdagochtend op een speciale zitting het Europees Parlement toespreken en op die dag ook aanwezig zijn op de top van Europese regeringsleiders.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad laat nu via zijn voorlichter weten dat hij Zelensky inderdaad heeft uitgenodigd, maar hij noemt geen datum.

Nederlandse militaire steun aan Oekraïne inmiddels meer dan 1 miljard euro

Nederland heeft inmiddels voor meer dan 1 miljard euro militaire steun geleverd aan Oekraïne. Dat schrijft minister Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer. Elke maand geeft ze een update van de hulp.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bijdrage is in de vorm van spullen. Dat heeft gevolgen voor de paraatheid van de Nederlandse krijgsmacht, maar Defensie vindt die volgens de minister nog acceptabel. Wel werkt Ollongren aan een plan om ook op de langere termijn de impact onder controle te houden.

Premier Rutte heeft in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky beloofd dat ons land dit jaar nog eens 2,5 miljard euro zal bijdragen aan de westerse militaire steun. Vanuit de EU vindt er ook weer compensatie plaats voor de geleverde steun. Dat gebeurt in delen (tranches). Tot nu toe is Nederland voor bijna 63 miljoen euro gecompenseerd.

President Zelensky komt mogelijk donderdag naar Brussel

De Oekraïense president Zelensky komt deze week waarschijnlijk naar Brussel, melden meerdere media in binnen- en buitenland. Als de reis doorgaat, spreekt Zelensky donderdagochtend op een speciale zitting het Europees Parlement toe en bezoekt hij daarna de top van Europese regeringsleiders.

Het zou pas de tweede buitenlandse reis van Zelensky zijn sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari vorig jaar. Zelensky ging in december langs bij de Amerikaanse president Biden in Washington. Hij sprak Europese leiders en het Europees Parlement al wel toe per videoverbinding.

'EU plant bezoek Zelensky aan Europees Parlement'

De Europese Unie probeert president Zelensky naar Brussel te laten komen om aan het eind van de week de EU-top van regeringsleiders bij te wonen. Dat heeft The Financial Times van bronnen in Brussel vernomen.

Ook zou een speciale zitting van het Europees Parlement op het programma staan. Gekeken wordt nog of zijn veiligheid kan worden gegarandeerd, aldus de Britse krant.

Mogelijk steun van bijna 7 miljard euro van Noorwegen aan Oekraïne

De Noorse premier Jonas Gahr Støre heeft een voorstel gedaan om Oekraïne de komende vijf jaar te steunen met omgerekend bijna 6,8 miljard euro. Er moet nog wel overeenstemming over worden bereikt in het parlement.

Op een persconferentie na een ontmoeting met oppositieleiders zei de premier te streven naar een eensgezinde overeenkomst in het parlement. Noorwegen is een belangrijke exporteur van aardolie. Het land heeft de overheidsinkomsten tot recordhoogte zien stijgen na de Russische invasie in Oekraïne, vooral omdat de gasprijzen voor Europese afnemers enorm stegen.

Verkeerde push

De NOS heeft per abuis een pushbericht over de aardbeving in Turkije naar dit blog verstuurd. Het liveblog over Turkije is hier te volgen.

Oekraïense minister Defensie blijft voorlopig op post

De Oekraïense minister minister Reznikov van het door corruptie geplaagde departement van Defensie wordt toch niet overgeplaatst naar een andere ministerspost. David Arachamia, de leider van de regeringspartij in het parlement zei gisteren dat de minister een andere functie zou krijgen. Daar komt hij vandaag op terug in een bericht op Telegram.

"Er worden deze week geen veranderingen in het personeelsbestand van het Oekraïense ministerie van Defensie aangekondigd", zei hij zonder verdere details te geven.

Oekraïne kampt al decennia met belangenverstrengeling en omkoping binnen onder meer de politiek en economie. Reznikov sprak zich tijdens zijn ministerschap altijd in felle bewoordingen uit over corruptie in oorlogstijd, wat volgens hem neigde naar "plundering".

Gesprekken tussen Rusland en VS over kernwapenverdrag

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, heeft met de Amerikaanse ambassadeur in Rusland gesproken over het New Start-kernwapenverdrag. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Rjabkov zei tegen het persbureau dat Rusland de afspraken in het verdrag zal blijven handhaven, maar dat er nog geen datum is afgesproken voor nieuwe gesprekken.

Het verdrag, dat in 2010 is gesloten tussen de toenmalige Amerikaanse president Obama en president Poetin, is het enig overgebleven kernwapenakkoord tussen de twee landen. In het verdrag is vastgelegd dat beide landen niet meer dan 1500 operationele kernkoppen bezitten.

In 2021 werd het verdrag verlengd tot 2026, maar afgelopen augustus maakte Rusland bekend voorlopig geen inspecties uit te laten voeren door de VS vanwege Amerikaanse sancties.

Oekraïne biedt hulp aan door aardbeving getroffen Turkije

De Oekraïense president Zelensky heeft gezegd hulp te willen bieden aan Turkije in de nasleep van de aardbeving van vannacht. Op Twitter zegt hij geschokt te zijn door het nieuws over de vele doden en gewonden.

"We betuigen onze condoleances aan de families van de slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel. We staan dichtbij het Turkse volk en zijn klaar om de nodige steun te verlenen."

Bij de aardbeving in het zuiden van Turkije zijn zeker 300 doden en honderden gewonden gevallen. Ook in Syrië zijn slachtoffers gevallen en veel mensen liggen nog onder het puin. De beving had een kracht van 7,8. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen.

Overzicht weekend

Welkom in dit liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Een korte terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van zaterdag en zondag:

  • De Oekraïense minister Reznikov van het door corruptie geplaagde departement van Defensie wordt overgeplaatst naar een andere ministerspost, meldden meerdere internationale persbureaus gisteren. Onder meer David Arachamia, de leider van de regeringspartij in het parlement, zegt dat Reznikov wordt vervangen. De overplaatsing is nog niet officieel bevestigd.
  • Britse inlichtingendiensten melden dat Bachmoet steeds meer geïsoleerd raakt nu het Russische leger stap voor stap de stad omsingelt. De twee belangrijkste toegangswegen naar de stad zijn nog wel toegankelijk voor het Oekraïense leger, maar zouden steeds meer onder vuur komen te liggen.
  • Tientallen Russische en Oekraïense krijgsgevangenen zijn vrijgelaten na onderhandelingen, melden beide partijen. De gevangenenruil zou mede door bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten tot stand zijn gekomen. Volgens het Russische ministerie van Defensie keren 63 Russische krijgsgevangenen terug naar huis. Tegelijkertijd zouden er 116 Oekraïners zijn vrijgelaten, meldt de chef van de Oekraïense presidentiële staf op Telegram.