liveblog

Opluchting bij België na moeizame zege • Duits protest wordt niet bestraft

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen opnieuw vier duels, graag tot dan!

11.00 uur: Zwitserland - Kameroen
14.00 uur: Uruguay - Zuid-Korea
17.00 uur: Portugal - Ghana
20.00 uur: Brazilië - Servië

Belgische doelman Courtois opgelucht

De doelman van België kreeg 22 doelpogingen van Canada te verwerken (waarvan vier tussen de palen). Het was aan de sluitpost van Real Madrid te danken dat België de nul hield.

Kusje voor mevrouw De Bruyne

De Bruyne begroet zijn gezin op de tribune

Kevin De Bruyne speelde behoorlijk onder zijn niveau vandaag. Maar die zorgen zullen snel verdwenen zijn als hij na afloop de tribune opklimt om zijn vrouw en kinderen te begroeten.

Een intiem moment wordt dat niet, tientallen supporters filmen het moment met hun mobiel.

Geen straf voor Duits protest

Het stille protest van het Duitse team blijft zonder gevolgen. De disciplinaire commissie van de FIFA gaat geen onderzoek instellen.

Aanvoerder Manuel Neuer en de andere spelers hielden op de teamfoto voor de wedstrijd tegen Japan demonstratief de hand voor de mond. De ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, die de OneLove-aanvoerdersband had verboden.

WK voorbij voor Deen Delaney

Voor Thomas Delaney zit het WK er al na één duel op. De Deen heeft in de eerste groepswedstrijd tegen Tunesië (0-0) een knieblessure opgelopen.

Uit nader onderzoek is gebleken dat Delaney zeker vier weken nodig heeft voor zijn herstel. "We zullen hem missen, op en naast het veld. Andere spelers staan echter klaar en we hebben nog steeds een sterke selectie voor de komende duels", liet de Deense bondscoach Kasper Hjulmand weten. Denemarken speelt zaterdag tegen Frankrijk.

Vier duels op één dag voor Infantino

  • Reuters
    Infantino bij Spanje - Costa Rica
  • Reuters
    Infantino bij Duitsland - Japan
  • Reuters
    Infantino bij Marokko - Kroatië

Het voordeel van het WK in Qatar is dat alle afstanden goed te overbruggen zijn. FIFA-baas Infantino zat bij alle vier de duels op de tribune vandaag.

Hij werd niet alleen door een Belgische minister met de veelbesproken OneLove-band geconfronteerd, ook een Duitse minister droeg die band.

Belgische minister wijst FIFA-baas Infantino op OneLove-band

Tijdens België-Canada laat Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, de FIFA-baas weten waar ze voor staat.

BEL-CAN | 90+5' Afgelopen!

Moegestreden lopen de dappere Canadezen over het veld in de laatste minuten. Ze kunnen echt niet meer. In de eerste helft wisten ze de Belgen behoorlijk te overrompelen, maar het lukte maar niet om te scoren.

Een treffer van Batshuayi is genoeg voor de 3 punten voor België, maar de ploeg kan onmogelijk tevreden zijn met dit matige optreden.

België - Canada 1-0

BEL-CAN | 90' Blessuretijd

Er komen 'slechts' 5 minuten blessuretijd bij. Relatief weinig voor dit WK. Kan Canada nog iets afdwingen?

BEL-CAN | 85' De Bruyne is zichzelf niet

Kevin De Bruyne heeft bepaald zijn dag niet vandaag. De spelmaker van de Belgen heeft nu ruimte om op te stomen met de bal aan de voet, maar zijn schot gaat uiteindelijk ruim naast en over.

BEL-CAN | 81' Charge

We hebben dit WK nog geen rode kaart gezien, maar de Canadees Johnston doet er nu een gooi naar. Hij schopt in volle sprint met twee benen Openda van achteren onderuit, en mag met geel niet mopperen.

BEL-CAN | 80' Courtois redt alweer

De voorzet is op maat, met de kopbal van Larin is weinig mis. Maar om Courtois te kunnen passeren is meer nodig: de Belgische doelman pakt de bal klemvast.

BEL-CAN | 75' Ren je rot

Het is zo'n 60 minuten lang ren-je-rot geweest, met vooral Canada dat een enorm tempo aan de dag legde. Nu slaat de vermoeidheid bij beide ploegen toe en is het van twee kanten erg slordig.

Het middenveld bestaat soms amper, het spel blijft op en neer golven, maar echte kansen hebben we al een tijdje niet gezien. Nu grijpt Alderweireld in vlak voordat Buchanan kan uithalen. De Canadees stort met kramp naar het gras.

Bij de Belgen komt er een bekend gezicht binnen de lijnen: voormalig Vitesse-spits Lois Openda komt erin voor de moegestreden Batshuayi.

BEL-CAN | 66' Canada wordt moe

Na rust kan Canada niet meer dezelfde energie aan de dag leggen als in de eerste helft. België krijgt steeds meer ruimte en komt er vaker gevaarlijk door. Het kan in deze fase zomaar beslist worden.

Nu komt België er met vier man uit tegen drie verdedigers. De Bruyne schenkt de kans aan Batshuayi, maar die wacht zo lang met schieten dat de Canadees Laryea ertussen kan komen,

BEL-CAN | 59' België gaat de strijd aan

Meunier krijgt geel na deze arm in het gezicht bij een Canadees

België maakt er na rust een fysieke strijd van. Invallers Meunier en Onana geven het 'goede' voorbeeld en hebben al geel gekregen.

BEL-CAN | 48' De Bruyne gepoort

Canada gaat na rust vrolijk door met aanvallen. Eustaquio speelt De Bruyne door de benen en geeft voor, maar David kopt de bal over.

BEL-CAN | 46' Tweede helft

Bij België komen Onana en Meunier erin. Carrasco en Tielemans moeten plaatsmaken. We beginnen aan de tweede helft.

BEL-CAN

De statistieken van de eerste helft:

Balbezit: België 46% - Canada 39% (15% in duel)
Doelpogingen: België 4 - Canada 14
Aanvallen in 'final third': België 10 - Canada 28
Overtredingen: België 3 - Canada 9
Voorzetten: België 3 - Canada 12

BEL-CAN | 45+5' Rust

België leidt halverwege met 1-0, maar bondscoach Roberto Martínez zal het komende kwartier genoeg te vertellen hebben in de rust. Zijn ploeg heeft de handen vol aan het offensieve Canada, dat een penalty miste en nog een aantal mooie kansen liet liggen.

BEL-CAN | 45+2' Grote kans

Daar is het al bijna weer gelijk. Buchanan komt voor zijn man bij een lage voorzet, maar schiet van dichtbij hoog over.

BEL-CAN | 44' Goal België!

Canada verdient de voorsprong, maar het is België dat scoort. Door de aanvalsdrang van Canada ligt er regelmatig flink wat ruimte achterin. Zo ook nu, bij een simpele lange bal van Alderweireld. Batshuayi kan zomaar doorlopen en knalt hard raak.

België - Canada 1-0

De 1-0 van Batshuayi
Batshuayi breekt ban voor België op slag van rust

BEL-CAN | 39' Penalty? Nee!

België krijgt nog steeds alle hoeken van het veld te zien tegen het enthousiast aanvallende Canada.

Nu gaat Laryea in het strafschopgebied onderuit nadat Witsel ongelukkig op zijn voet gaat staan. De VAR kijkt en ongeveer een minuut naar, maar ziet toch geen aanleiding om de Zambiaanse arbiter naar het scherm te roepen.

Geen penalty voor deze vermeende overtreding van Axel Witsel

BEL-CAN | 30' Courtois redt maar weer eens

Canada blijft een enorm tempo hanteren en brengt België keer op keer in de problemen. Nu is het rechtsback Johnston die mee opstoomt en hard uithaalt. Courtois bokst de bal met enige moeite weg.

Even later een goede schietkans voor David, maar Alderweireld kan de bal blokken. Het is al de tiende doelpogingen van Canada deze wedstrijd, België noteerde er slechts twee.

BEL-CAN | 27' Hutchinson probeert het

Het was een korte opleving van België, want Canada blijft de betere ploeg. Davies rommelt zich een weg langs drie Belgen en legt breed op Hutchison. De controleur kan schieten van 20 meter, maar de bal gaat een meter naast.

Vertonghen komt te laat, maar Hutchinson schiet naast

BEL-CAN | 23' Eindelijk België

Eindelijk een kans voor de Belgen, met een snelle uitval. Hazard kan er vandoor en geeft voor op Tielemans. Die controleert de bal matig, maar weet hem toch nog bij Batshuayi te krijgen. Het schot van de spits gaat via een Canadees naast.

BEL-CAN | 16' Alle hens aan dek

De Belgen hebben het enorm lastig in deze openingsfase. Canada valt vol overgave aan, al is het vaak wel wat wild. Nu schiet Hoilett de bal een meter of twee naast het doel van Courtois.

BEL-CAN | 11' Penalty gemist

Davies neemt de penalty en schiet hem matig in. Courtois brengt redding en in de rebound knalt Buchanan over. België ontsnapt!

België - Canada 0-0

Courtois pakt de penalty van Davies

BEL-CAN | 8' Canada begint sterk

Canada begint verrassend sterk aan de wedstrijd. Nu kan Buchanan schieten, maar de bal wordt aangeraakt.

Even later legt de Zambiaanse arbiter het spel stil, terwijl De Bruyne komt opgestoomd. Er is hands gemaakt door Carrasco en de VAR denkt aan een penalty. De scheidsrechter legt de bal op de stip voor Canada!

De handsbal van Carrasco

BEL-CAN | 2' Meteen spektakel

Beide ploegen hebben er duidelijk zin in en trekken ten aanval. Een afstandsschot van de Belg Batshuayi wordt gepakt door de keeper van Canada. Aan de overkant moet een verdediger van België een schot van Eustaquio blokken.

Batshuayi haalt uit

Daar komen ze

België en Canada zijn er klaar voor, de wedstrijd in het Ahmad Bin Ali Stadion kan beginnen. Het is de twaalfde wedstrijd op dit WK.

Aanvoerder zonder wedstrijdritme

Eden Hazard speelde dit seizoen door blessures pas 99 minuten in La Liga voor Real Madrid. Wedstrijdritme of niet, de aanvaller is gewoon basisspeler én aanvoerder van België op het WK.

Alleen Milla ouder dan Hutchinson

Met 39 jaar en 288 dagen wordt Atiba Hutchinson de op één na oudste veldspeler ooit op een WK. De enige die nog ouder was dan de oud-PSV'er? De Kameroense spits Roger Milla in 1994 (42 jaar en 39 dagen).

Milla scoorde in 1994 tegen Rusland

Geen Malediven of Bali, maar Rosmalen voor Sancho

De Engelse aanvaller Jadon Sancho werd buiten de WK-selectie gelaten. Alle tijd voor een vakantie naar pakweg de Malediven of Bali, zou je denken.

Maar Sancho heeft andere plannen. Hij traint vandaag op het veld van amateurclub OJC Rosmalen, zo schijnt op deze (toegegeven, niet superduidelijke beelden) te zien zijn.

Kudus: 'Ik ben niet minder dan Neymar'

Mohammed Kudus

Ajacied Mohammed Kudus begint vol vertrouwen aan het WK. "Neymar is niet beter dan ik ben. Hij is alleen bekender, dat is alles. Hij heeft veel bereikt, maar dat zal spoedig ook voor mij gelden. Ik weet zeker dat hij ervan zal genieten als we tegen elkaar spelen", zegt hij tegen The Guardian.

Kudus begint morgen aan het WK met Ghana tegen Portugal. Een confrontatie met het Brazilië van Neymar behoort in de tweede ronde tot de mogelijkheden.

BEL-CAN | De opstellingen

Canada speelt voor het eerst sinds 1986 en de tweede keer in totaal op een WK. België is op voorhand natuurlijk favoriet, al zullen de snelle Canadese aanvallers toch kansen ruiken tegen de oude Belgische defensie.

Er staan drie voormalig eredivisiespelers op het veld, en het zijn niet de jongsten: Jan Vertonghen (35), Toby Alderweireld (33) en Atiba Hutchinson (39).

SPA-COS | 90+8' Afgelopen

Costa Rica kan de wonden gaan likken. De ploeg is de afgelopen 98 minuten compleet vermorzeld door Spanje, dat samen met Japan op 3 punten staat in deze poule.

Spanje - Costa Rica 7-0

SPA-COS | 90+2 Goal Spanje

De invallers bij Spanje zijn behoorlijk gretig, ook Morata pikt een goaltje mee. De spits schuift hem met links nauwkeurig in de benedenhoek.

We zijn getuige van de grootste zege ooit op een WK van Spanje. De 6-1 tegen Bulgarije van 1998 kan uit de boeken.

Spanje - Costa Rica 7-0

Ook Morata kan juichen

SPA-COS | 90' Goal Spanje!

De vernedering van Costa Rica is nu wel compleet. Invaller Williams gaat er op snelheid vandoor aan de rechterkant en geeft hard voor. Doelman Navas kan de bal wegtikken, maar precies in de voeten van Carlos Soler. De invaller kan simpel binnen tikken.

Er komen liefst 8 minuten blessuretijd bij, dus de lijdensweg van Costa Rica is nog niet voorbij.

Spanje - Costa Rica 6-0

SPA-COS | 75' Goal Spanje!

Doelman Navas weet de bal nog weg te tikken als Morata op hem afkomt. Maar de Spaanse invaller kan de bal vervolgens voorgeven richting Gavi. De jongeling scoort prachtig: met een dropshot buitenkant rechts schiet hij via binnenkant paal raak.

Met 18 jaar en 110 dagen is Gavi de jongste doelpuntenmaker ooit voor Spanje op een WK. Hij verdringt Raúl (20 jaar en 251 dagen) uit de recordboeken.

Spanje - Costa Rica 5-0

De fraaie uithaal van Gavi
Gavi schiet fraai raak met buitenkant rechts

SPA-COS | 68' Frustratie

Je ziet de frustratie al een tijdje toenemen bij Costa Rica en het resulteert nu in de eerste gele kaart. Calvo begaat een stevige overtreding op de enkels van Asensio.

SPA-COS | 61' Invalbeurt Ruiz

37 jaar is hij inmiddels, maar Bryan Ruiz speelt nog altijd op het WK. De oud-speler van Twente en PSV, die in december zijn carrière beëindigt, mag in het midden plaatsnemen van de grote Spaans rondo die nu al een uur aanhoudt.

Ook bij Spanje wordt er volop gewisseld. Met deze tussenstand kan bondscoach Enrique rust geven aan Busquets, Alba, Pedri en Torres.

Ruiz aan de bal tegen Spanje

SPA-COS | 54' Goal Spanje

Vraag niet hoe, maar Ferran Torres frommelt de 4-0 erin. De ene verdediger van Costa Rica gaat knielend in het strafschopgebied zitten en de ander loopt zijn eigen keeper in de weg. Torres blijft kalm en maakt zijn tweede van de avond.

Spanje - Costa Rica 4-0

Torres frommelt de vierde treffer erin

SPA-COS | Tweede helft

De tweede helft is begonnen. Kan Costa Rica de schade beperken? En hoe gretig is Spanje nog?

Voor het eerst in 24 jaar

Een opmerkelijk statistiekje: voor het eerst in 24 jaar scoren een speler van Barcelona en één van Real Madrid in dezelfde WK-wedstrijd van Spanje.

In 1998 waren dat Fernando Morientes en Luis Enrique (de huidige bondscoach) bij de 6-1 zege op Bulgarije. Nu scoorden Marco Asensio en Ferran Torres.

Die 6-1 van 1998 is overigens de grootste zege ooit van Spanje op een WK. Maar als de ploeg vanavond zo doorgaat, dan kan dat record zeker worden verbeterd.

SPA-COS | 45+5' Rust

Bijna wordt het nog 4-0, maar Asensio schiet wild naast. Costa Rica kan een kwartier lang gaan bijkomen, want het is rust.

De grote vraag is of Spanje nou zo goed is, of Costa Rica zo slecht. Feit is dat de Midden-Amerikanen helemaal weg worden getikitakaad. Costa Rica heeft nog geen enkele doelpogingen kunnen noteren.

Spanje - Costa Rica 3-0

SPA-COS | 45' Blessuretijd

Zoals bij elke wedstrijd dit WK wordt de blessuretijd ruim bemeten, er komen 5 minuten bij.

Dat betekent vooral dat Costa Rica nog 5 minuten in het midden van de Spaanse rondo zal staan. Costa Rica heeft welgeteld 17% balbezit gehad.

SPA-COS | 36' Olé olé olé

De wave gaat door het stadion in Doha en de Spaanse fans zingen uitbundig "Olé olé olé".

De wedstrijd is pas ruim een half uur bezig, maar de ploeg van bondscoach Luis Enrique maakt een uitstekende indruk. Van wat we tot dusver gezien hebben is Spanje samen met Engeland en Frankrijk de grootste kanshebber op de wereldbeker.

SPA-COS | 31' Goal Spanje!

Jordi Alba wordt aangetikt in het strafschopgebied. De linksback gaat gretig naar de grond, maar de bal gaat wel degelijk op de penaltystip.

Ferran Torres neemt het karwei op zich en stuurt doelman Navas de verkeerde hoek in. Alle drie de Spaanse aanvallers hebben nu gescoord.

Spanje - Costa Rica 3-0

  • Reuters
    Jordi Alba gaat makkelijk naar de grond en krijgt een penalty
  • Reuters
    Torres schiet de 3-0 achter Navas
Spanje dendert door en komt via strafschop Torres op 3-0 tegen Costa Rica

SPA-COS | 21' Goal Spanje!

Na de openingstreffer laat Spanje de teugels wat vieren en krijgt Costa Rica de mogelijkheid om op adem te komen. Maar net als de Midden-Amerikanen wat beter in de wedstrijd lijken te komen, ligt ie er weer in.

Bij een voorzet vanaf links van Jordi Alba komt Marco Asensio goed voor zijn man en tikt hij binnen.

Spanje - Costa Rica 2-0

Marco Asensio juicht nadat hij voor 2-0 heeft gezorgd

SPA-COS | 11' Goal Spanje!

Nou, daar is-ie dan, de openingstreffer. In een overvol Costa Ricaanse strafschopgebied speelt Gavi de bal met een wippertje naar Dani Olmo. Een verdediger toucheert de bal nog, maat Olmo reageert razendsnel. Hij neemt de bal aan, draait om en passeert de uit zijn doel gestormde Navas.

Spanje - Costa Rica 1-0

Dani Olmo schiet de 1-0 achter Navas

SPA-COS | 9' Millimeters...

De tweede Spaanse kans is voor Marco Asensio. Hij ziet zijn inzet millimeters naast de paal gaan. Hoe lang houdt Costa Rica dit vol?

SPA-COS | 5' Eerste kans

De openingsminuten verlopen zoals je had kunnen verwachten. Spanje heeft veelvuldig balbezit en Costa Rica zakt met tien man terug tot ver op eigen helft.

De Spanjaarden moeten in de kleine ruimte op zoek naar een opening en dat lukt nu voor de eerste keer. Dani Olmo kan uithalen, maar schuift de ban voorlangs.

SPA-COS | 1' Aftrap

Een enkele speler van Costa Rica knielt voor de aftrap, maar verder zien we bij deze wedstrijd geen politieke statements.

De bal rolt, voetballen maar!

SPA-COS | De volksliederen

De spelers van Spanje en Costa Rica komen het veld op in het Al Thumama Stadion in Doha.

Beide landen zitten in dezelfde poule als Duitsland en Japan. Kan de verrassende zege van Japan ook Costa Rica inspireren tot een stunt?

Bergwijn vindt dat Senegal onderschat wordt

Steven Bergwijn vindt dat de 2-0 zege van Oranje op Senegal niet op waarde wordt geschat. Volgens de aanvaller heeft Nederland in het openingsduel gewonnen van een erg sterke opponent.

Spanje met Pedri en Gavi, Costa Rica zonder Ruiz

De opstelling van Spanje tegen Costa Rica
De opstelling van Costa Rica tegen Spanje

Wie is Noppert?

In Nederland kennen we Andries Noppert inmiddels allemaal. Maar in Ecuador moeten sommigen nog even goed nadenken.

Japan bezorgt met sterk laatste kwartier Duitsland valse start op WK

Japan heeft Duitsland een valse start bezorgd door in WK-groep E een 1-0 achterstand in het laatste kwartier om te buigen in een 2-1 overwinning. Pijnlijk genoeg kwamen beide treffers van de voet van in de Bundesliga spelende Japanners: de in Nederland ook bekende Ritsu Doan, die nu bij Freiburg speelt, en Takuma Asano van Bochum.

Lees hieronder het volledige wedstrijdverslag:

DUI-JAP | 90+9' Klaar!

Duitsland-Japan levert de tweede grote stunt van het WK op: Japan wint met 2-1.

DUI-JAP | 90+8' Neuer dan?

Dan doet Neuer het zelf wel? De lange doelman is mee naar voren gekomen in de allerlaatste seconden, maar suist onder de bal door in het drukke Japanse zestienmetergebied.

Het lijkt gedaan voor Duitsland.

Duitsland-Japan: 1-2

DUI-JAP | 90+5' Goretzka

In zo'n nerveuze slotfase weet je: er gaan kansen komen. Goretzka krijgt er niet zo een. De middenvelder neemt een afvallende bal met een dropkick vanaf randje zestien. Naast...

Duitsland-Japan: 1-2

DUI-JAP | 90' Zeven minuten extra

Zoals we inmiddels gewend zijn: zeven minuten extra tijd.

Duitsland-Japan: 1-2

DUI-JAP | 83' GOAL JAPAN!

Van de Duitse degelijkheid is plots niks meer over: Asano wordt de diepte in gestuurd, neemt de bal uitstekend mee en peert de bal in het dak van het doel achter Neuer. Unglaublich!

Dit had niemand voorspeld. Japan op een 2-1 voorsprong tegen Duitsland. Nog zo'n tien minuten te gaan. inclusief blessuretijd.

Asano

DUI-JAP | 79' Götze valt in

Kijk wie daar invalt: Mario Götze. Het is zijn eerste interland sinds 14 november 2017. Voor wat het waard is, want de Japanners hebben het te pakken.

Duitsland-Japan: 1-1

DUI-JAP | 75' GOAL JAPAN!

Dit zat er de laatste minuten toch een beetje aan te komen: Japan komt op 1-1! Neuer heeft de eerste inzet nog maar tikt de bal zo voor de voeten van Ritsu Doan. Voor ons een bekende. De aanvaller speelde voor PSV en FC Groningen.

De Japanse bondscoach Hajime Moriyasu wisselde kort ervoor en is met drie verdedigers gaan spelen. Ze durven wel... Er is nog ruim een kwartier te spelen.

Japan viert de 1-1

DUI-JAP | 72' Neuer redt

O o o, daar komt Duitsland heel goed weg. Doelman Manuel Neuer redt met een knappe reflex op de inzet van invaller Asano. In de rebound wordt de bal wild naast geschoten.

Wat gaan we hier zien? Een slotoffensief van de Japanners?

Wees gerust: daar komen de vredesduiven al

Een vogel op het veld in Qatar

DUI-JAP | 60' Paal!

In de kleine ruimte weet Musiala Gündogan te bereiken, die zo richting het Japanse doel kan dribbelen. De Manchester City-middenvelder raakt buitenkant paal.

Zou Hansi Flick al nerveus worden dat de 2-0 maar niet valt? In de counter is Japan nog best gevaarlijk en oogt Duitsland kwetsbaar.

Duitsland-Japan: 1-0

DUI-JAP | 51' Musiala op avontuur

We tellen één, twee, drie, vier, vijf (!) man rondom Jamal Musiala als hij door het Japanse strafschopgebied dribbelt. De tiener uit Stuttgart is maar moeilijk te stoppen.

Zijn schot is dan wel erg onrustig op een meter of elf van het doel. Over. Maar wat is hij gevaarlijk.

Duitsland-Japan: 1-0

Duitsland protesteert op WK tegen FIFA, na tegenwerking OneLove-campagne

Het Duitse nationale team heeft zich in woord en gebaar verzet tegen de houding van de FIFA rondom de geplande OneLove-campagne. De wereldvoetbalbond kondigde aan een gele kaart te geven aan aanvoerders met de gekleurde OneLove-band om.

De Duitse spelers hadden al gezegd een protestgebaar te willen maken tijdens het WK. Bij het nemen van de teamfoto was het zover: de spelers deden hun hand voor de mond. Op de tribune keek de Duitse minister van Binnenlandse Zaken naast FIFA-baas Gianni Infantino toe met een OneLove-band om haar arm.

Lees verder via onderstaande link:

Duits protest

Duitsland-Japan is nog bezig, maar het beeld van de dag is al wel bekend:

Het protestgebaar van de Duitse voetbalploeg

DUI-JAP | 45+4' Goal Duitsland?

En daar is op slag van rust ook de 2-0. Het is verdiend hoor, Duitsland is veel beter.

Maar wacht even! De goal wordt afgekeurd. Havertz, die het schot van Gnabry intikte, deed dat in buitenspelpositie. Het blijft bij 1-0 en dat betekent dat Japan stiekem nog mag hopen.

Vlak voor het fluitsignaal voor de rust klinkt, krijgt Japan nog een enorme kans op de 1-1.

Duitsland-Japan: 1-0

Havertz tikt de 2-0 binnen vanuit buitenspelpositie

DUI-JAP | 33' GOAL DUITSLAND!

Gündogan benut de penalty. Een matige penalty hoor, slap en door het midden, maar zo schijnt hij het vaker te doen. Het is 1-0 voor Duitsland.

Müller viert de 1-0 met Gündogan en Gnabry

DUI-JAP | 32' Penalty Duitsland

Een penalty voor de Duitsers. Raum gaat eerst als een stervende zwaan naar de grond - geen pingel, oordeelt de scheids - maar als hij op staat tikt de uitgekomen doelman Raum alsnog aan - wel een penalty, zegt de scheids.

DUI-JAP | 17' Kopballetje Rüdiger

Pas na ruim 17 minuten krijgt Duitsland de eerste kans: Rudiger kopt naast uit een corner. Geen megakans, maar het is toch iets.

Duitse protestgebaren: spelers hand voor de mond, minister met OneLove-band

De Duitsers houden hun hand voor hun mond tijdens de teamfoto

De Duitse spelers kondigden al aan een protestgebaar te willen maken tijdens het WK. Bij het nemen van de teamfoto was het zover: de spelers deden hun hand voor de mond.

Op de tribune keek de Duitse minister van Binnenlandse Zaken toe met een OneLove-band om haar arm.

Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser met OneLove-band op de tribune

Kort na de teamfoto bracht de Duitse voetbalbond een bericht naar buiten op hun sociale media-kanalen.

"Met onze aanvoerdersband wilden we een voorbeeld stellen voor de waarden waar wij in het nationale team naar leven: diversiteit en wederzijds respect. Wees luidruchtig samen met andere naties. Het gaat hier niet om een politieke boodschap: over mensenrechten kan niet worden onderhandeld. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Maar dat is het helaas nog steeds niet. Daarom is dit bericht zo belangrijk voor ons. Ons het dragen van de band verbieden, is hetzelfde als ons verbieden te spreken. Ons standpunt blijft staan."

DUI-JAP | 8' Goal Japan?

Een deukje in het zelfvertrouwen van de Duitsers? Gündogan levert de bal in en de Japanners komen er razendsnel uit met Ito, die Maeda bedient voor een goal! Maar nee, de vlag is omhoog, buitenspel. Duitsland is gewaarschuwd.

Duitsland-Japan: 0-0

DUI-JAP | 5' Wat u moet weten

Vijf minuten onderweg, nog weinig interessants gebeurd, dus is er wel tijd voor wat achtergrondinformatie. Schrijft u even mee?

  • Leroy Sané ontbreekt bij de Duitsers wegens een knieblessure. Thomas Müller is er wel bij, hij is net op tijd hersteld van een heupblessure.

DUI-JAP | 1' Aftrap!

We zijn begonnen met Duitsland-Japan!

'Voordeel dat veel Japanners in Bundesliga spelen'

Wat weet u eigenlijk van Japan? Daarvoor kunnen we terecht bij de Japans-Nederlandse profvoetballer Sai van Wermeskerken. De Cambuur-verdediger laat zijn licht schijnen over Japan-Duitsland.

'Voordeel dat veel Japanners in Bundesliga spelen'

KNVB vecht FIFA-verbod OneLove-band niet aan bij CAS

De KNVB stapt niet naar het CAS om het besluit van de FIFA over het verbod op het dragen van de OneLove-aanvoerdersband, aan te vechten.

Vanochtend overlegde de Nederlandse voetbalbond met zes andere voetbalbonden over een eventuele reactie op het OneLove-tumult. Nu is besloten het FIFA-besluit niet juridisch vervolg te geven.

Lees via onderstaande link verder:

Duitsers met Musiala tegen Japan

De opstelling van de Duitsers en de Japanners zijn binnen! Leuk om naar te kijken bij de Duitsers is de 19-jarige Musiala van Bayern München.

En bij de Japanners ontbreekt opvallend genoeg de Arsenal-verdediger Takehiro Tomiyasu.

De opstelling van Duitsland tegen Japan
De opstelling van Japan tegen Duitsland

MAR-KRO | 90+6' Puntje Marokko tegen WK-finalist

Het is voorbij! Marokko-Kroatië, Ziyech-Modric, Leeuwen van de Atlas-De Vatreni, eindigt in 0-0.

Kroatië viel wat tegen, maar dat was ook te danken aan hoeveel energie Marokko legde in het spel. Aan de andere kant was Marokko aan de bal weer een beetje slordig.

Een puntje tegen de WK-finalist is helemaal geen slecht begin van dit WK voor Marokko.

MAR-KRO | 90' Slechts 6 minuten extra

Door de wissels kreeg Marokko iets meer energie, maar een grote kans? Nee hoor. De Kroaten laten hte ook een beetje gaan nu, lijkt wel.

De arbitrage trekt 6 minuten blessuretijd erbij. Dat is weinig, dit WK.

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 83' Krachten vloeien weg

De Marokkaanse krachten lijken weg te vloeien, dus gooit bondscoach Regragui er maar een dubbele wissel tegenaan.

  • Hamdallah en Sabiri erin,
  • En-Nesyri en Ounahi eruit.

In alle eerlijkheid: die Kroaten hebben geen wereldelftal. Over de klasse van Modric valt niet te twisten, maar verder loopt er bij de WK-finalist van vier jaar geleden toch vrij veel middelmaat rond. Of noem het degelijkheid, mag ook.

Marokko-Kroatië: 0-0

Modric verdeelt

MAR-KRO | 72' Komen de Kroaten nog?

Met nog twintig minuten te gaan lijken de Kroaten, die iets meer balbezit hebben dit duel, een tandje bij te schakelen. Het wordt druk rond de goal van Bounou.

Een vrije trap van Livaja wordt door spits En-Nesyri bijna in eigen doel gewerkt. Uit de daaropvolgende corner is het ook even benauwd voor de Marokkaanse goal.

Hoe lang blijft dit goedgaan?

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 65' Vuurpijl Hakimi

Het moet bij Marokko nu toch echt gaan komen van Hakimi en Ziyech. De in rood geklede fans beginnen nog maar eens met zingen als beide heren achter de bal staan voor een vrije trap.

Het tikkie breed van Ziyech stelt Hakimi in staat een vuurpijl af te schieten. Vol op de vuisten van Livakovic. Geen goal.

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 59' Mazraoui toch eraf

Mazraoui eraf

Mazraoui is er toch weer bij gaan liggen. Hij moet eraf. Per oranje brancard wordt hij naar de kant gedragen. Een pijnlijk moment voor de voormalig Ajax-verdediger, die geen onbekende is in de ziekenboeg.

Attiat-Allal, van Wydad Casablanca, staat al te springen langs de kant voor zijn invalbeurt.

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 55' Heup van Mazraoui

De Bayern-back landde vervelend op zijn heup na zijn snoekduik en bleef met een van pijn vertrokken gezicht liggen. Even later moet de dokter erbij komen met een dikke zak ijs, er worden brancardgebaren gemaakt, maar daar wil Mazraoui niets van weten.

Hij kan verder - voor nu.

De heup van Mazraoui

MAR-KRO | 53' Eindelijk actie!

De blessuretijd van de eerste helft bleek een voorbode voor na rust. De opgestoomde Mazraoui kreeg een kopkansje, hij dook naar voren en landde op zijn heup. Met pijn bleef hij liggen.

In de tegenaanval komt Kroatië heel dicht bij de openingsgoal! Lovren krijgt de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied maar zijn schot wordt op de lijn gestopt. Zucht van opluchting in Marokko, maar hoe gaat het met de heup van Mazraoui?

Marokko-Kroatië: 0-0

Tumult voor het doel van Marokko

MAR-KRO | 46' Amrabat is zoek

Iedereen staat klaar voor de tweede helft. Op één speler na: Amrabat is zoek. Eventjes maar, hij komt al de tunnel uitgerend vlak nadat bondscoach Regragui richting zijn dug-out beent.

Sponsordeal met Qatar Airways verdeelt topclub Bayern München

Dat er dit WK grote druk op westerse landen ligt om een statement te maken over de misstanden in Qatar, is inmiddels duidelijk. Dat geldt ook voor de Duitse Mannschaft. Maar waar de Duitse voetbalbond vooral in de laatste maanden kritiek krijgt, staat de verhouding tussen fans en bestuur bij FC Bayern München al langere tijd op scherp. Reden: de sponsordeal met Qatar Airways.

Lees verder via onderstaande link:

Smetje op Saudische zege

De zege Saudi-Arabië op Argentinië bracht een volksfeest teweeg. Toch is er ook slecht nieuws: verdediger Yasser Al Shahrani kwam in de tweede helft hard in botsing met de knie van zijn eigen doelman en is in het ziekenhuis geopereerd aan botbreuken en inwendige bloedingen.

Al Shahrani brak zijn kaak en linkerjukbeen en vanwege inwendige bloedingen was een operatie noodzakelijk. WK voorbij dus, dat is geen verrassing. De Saudische kroonprins zou opdracht hebben gegeven Al Shahrani per privéjet over te brengen naar Duitsland voor verdere behandeling.

MAR-KRO | 45+2' Bono reddende engel

Oei, Yassine Bounou (ook wel 'Bono') redt daar Marokko. Het grootste spektakel van de eerste helft vond plaats in de blessuretijd - waarvoor de arbitrage overigens opvallend genoeg slechts twee minuten voor uittrok.

De Kroatische linksback Sosa brak door op links en gaf haarfijn voor op rechtsbuiten Vlasic, die naar de eerste paal kwam gesprint. Zijn intikker belandt op de scheenbenen van doelman Bono. Komt Marokko goed weg.

Even later krijgt Vlasic weer een grote kans, maar wordt met een alles-of-niets-sliding geblokt. Nóg geen goal. In de rebound rost Modric de bal van 17 meter blind over de goal.

Enfin, we kunnen aan de thee, het is rust.

Marokko-Kroatië: 0-0

  • Reuters
    Bono redt op de inzet van Vlasic
  • Reuters
    Modric baalt

MAR-KRO | 41' Daar komt Marokko

Het is bijna rust en er we zagen nog steeds geen schot tussen de palen. Hakimi merkt dat Marokko de steun van de fans - en dat zijn er best veel - wel kan gebruiken en zweept de boel op.

Marokkaanse fans

Pep langer bij City

Pep Guardiola heeft z'n komende zomer aflopende contract bij Manchester City met twee jaar verlengd. De Spaanse coach ligt nu tot medio 2025 vast bij de club uit Engeland.

Guardiola is sinds 2016 in dienst bij City en won met de ploeg vier landstitels, vier keer de League Cup en een keer de FA Cup.

Pep Guardiola knuffelt Kevin de Bruyne

MAR-KRO | 30' Vizier niet op scherp

Saai is het niet, maar tot enorme kansen kwam nog niet voorbij. Databurea Gracenote passt een interessante statistiek door: Marokko-Kroatië is al het derde duel dit WK waarin er in de eerste dertig minuten geen enkel schot op doel voorkwam. De andere wedstrijden waren Senegal-Nederland en Mexico-Polen. In die duels werd pas laat - en niet - gescoord.

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 23' Stofzuiger Amrabat

Niet alles gaat goed bij de Marokkanen, maar dan is er altijd nog Sofyan Amrabat om wat gaten dicht te lopen en ballen op te pikken.

De in Blaricum geboren voormalig Feyenoorder en FC Utrecht-middenvelder stofzuigt zich krachtig door de bedoeïentent. Daardoor komt Kroatië maar moeilijk aan voetballen toe.

Amrabat en Modric

MAR-KRO | 17' Perisic peert over

Dat is te slordig... Marokko levert zomaar in op het middenveld waarna Perisic ervandoor kan en vanaf een meter of 25 uithaalt. De bal scheert rakelings over.

Marokko is gewaarschuwd.

Marokko-Kroatië: 0-0

MAR-KRO | 13' Ziyech laat zich zien

Na een wat nerveus en slordig begin kruipen de Leeuwen van de Atlas uit hun hol en zetten de Kroaten wat meer onder druk. Het leidt tot de eerste mogelijkheid voor Ziyech. Zijn schot wordt tweemaal geblokt.

Even later belandt een voorzet van Hakimi na een touché bijna in de korte hoek, maar doelman Livakovic let op.

Marokko-Kroatië: 0-0

Ziyech schiet!

MAR-KRO | 5' Saiss schudt de boel wakker

Slordigheidje bij Marokko in de opbouw, waardoor Kramaric bijna de bal oppikt in het Marokkaanse strafschopgebied. Captain Saiss peert de bal weg voor een corner en schreeuwt naar zijn ploeg: wakker worden! Marokko begint een beetje nerveus.

Marokko-Kroatië: 0-0

Ziyech en Kovacic

MAR-KRO | 1' Yalla yalla!

Daar gaan we! Marokko en Kroatië zijn begonnen aan hun WK. De airco blaast op volle kracht door het als bedoeïentent vermomde stadion in Al Khor. Kijken wie als eerste een passje met buitenkantvoet geeft, Ziyech of Modric?

Warming-up in de airco

Buiten het stadion is het een graad of 28, maar op de tribune koelt het dankzij de airco af tot een aangename 21 graden.

  • Reuters
    Luka Modric
  • Reuters
    Hakim Ziyech

De opstellingen van Marokko en Kroatië

De opstelling van Marokko tegen Kroatië
De opstelling van Kroatië tegen Marokko

Dagboek Doha: de Mbappé-show

"Schijnbeweging, passeren, inhouden, weer versnellen en voorbij die arme Atkinson. Voorgeven en panklaar afleveren bij Giroud: 4-1. De handen van Mbappé gaan, wijd uit elkaar, de lucht in. Hij balt z'n vuisten en blijft seconden lang in die pose."

In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha. Op dag drie zag hij: Kylian Mbappé.

Lees verder via onderstaande link:

En op dag vier waren daar Ziyech en Modric

Hakim Ziyech

Dag vier van het WK begint lekker. Wie geef straks om 11.00 uur het eerste balletje met buitenkantvoet, Hakim Ziyech of Luka Modric? Marokko en Kroatië trappen groep F af. De groep kunnen we gerust de poule van stijlvolle middenvelders noemen want vanavond treft Kevin de Bruyne met de andere Rode Duivels om 20.00 uur Canada.

Maar eerst Marokko tegen Kroatië, wat kunnen we daarvan verwachten?

  • In 1996 speelden de landen hun enige interland tegen elkaar, in het Koning Hassan II-toernooi. Na de 2-2 namen de Kroaten de penalty's beter (7-6).
  • Marokko trof op WK's twaalf keer een Europees land. Alleen Portugal (3-1, 1986) en Schotland (3-0, 1998) werden verslagen. Dat waren Marokko's enige WK-zeges.
  • De Kroaten wonnen beide WK-duels met Afrikaanse landen (4-0 tegen Kameroen in 2014, 2-0 tegen Nigeria in 2018).
  • Marokko overleefde de groepsfase één keer: in 1986 was Duitsland daarna te sterk in de achtste finales (1-0).
  • Als Kroatië de knock-outfase haalde, twee van de vijf keer, dan reikte het ver: derde in 1998 en tweede in 2018.

Waarom de FIFA bijna alles doet wat Qatar verlangt

Eerst was er de One Love-aanvoerdersband, toen het kleurrijke Belgische spelersshirt. Qatar verbiedt, de FIFA voert uit, zo lijkt het. Maar hoe lang kan dat nog doorgaan?

Volgens sportjournalist Koen Janssen, auteur van het boek 90 minuten oorlog over politiek en voetbal, voert corruptie in de FIFA al terug tot de jaren 70. "Het werd alleen maar erger in de jaren 90 onder de toenmalige FIFA-baas Sepp Blatter. Hij bouwde een soort koninkrijk om zich heen van vertrouwelingen, die daar zelf ook rijk en machtig van werden."

"Zo kon het in 2010 gebeuren dat 24 mannen mochten beslissen over de toewijzing van het gastland voor het WK." Volgens Janssen heeft Qatar daar veel invloed op gehad. "Qatar heeft daar op een ongelofelijke wijze gebruik van gemaakt, door heel veel mensen om te kopen."

KNVB-directeur De Jong: "Afstemmen hoe we verder gaan"

De werkgroep van de UEFA komt deze ochtend bij elkaar voor overleg. Daarbij staat onder andere het verbod op de One Love-band op de agenda. Naast onder meer België, Denemarken, Engeland, Duitsland en Portugal heeft Nederland ook zitting in deze werkgroep.

"We gaan afstemmen hoe we verder gaan, vooral buiten het veld", laat KNVB-voorzitter Gijs de Jong tegenover de NOS weten. "En of dat collectief is en hoe we ons het beste tot FIFA kunnen verhouden."

Eerder zeiden advocaten tegen de NOS dat de KNVB een spoedprocedure kan beginnen bij het CAS om de straf op het dragen van de aanvoerdersband onafhankelijk te laten onderzoeken. Gisteren bracht Bild naar buiten dat de Duitse bond deze stap overweegt. Volgens de KNVB is dat vooralsnog 'voorbarig'.

Einde WK voor Fransman Hernández

Voor de Franse verdediger Lucas Hernández zit het WK erop. De speler van Bayern München raakte dinsdagavond al na negen minuten geblesseerd in het duel met Australië. Bij de 1-0 van de Australiërs verstapte Hernández zich en moest hij van het veld. Zijn broer Theo verving hem.

De Franse bond heeft laten weten dat Lucas Hernández een kruisbandblessure aan zijn rechterknie heeft opgelopen. Het is de zoveelste tegenvaller voor Frankrijk, dat wegens fysieke problemen onder anderen Pogba, Kanté, Kimpembe, Nkunku en Benzema al zag afhaken voor het WK.

Lucas Hernandez in de wedstrijd tegen Australië

Wat doet Oranje vandaag?

Het Nederlands elftal heeft vandaag een besloten training in Qatar. Verder spreekt verslaggever Jeroen Stekelenburg met Steven Bergwijn en Davy Klaassen. Beide interviews zullen in de loop van de dag te zien zijn op al onze kanalen.

Na zenuwslopende week staat Aboukhlal tóch op het WK: 'Mijn grootste droom'

Aboukhlal

Het is de 44ste minuut van Stade Rennais-Toulouse als de wereld van Zakaria Aboukhlal even instort. Hij moet nog één wedstrijdje in de Ligue 1 ongeschonden doorkomen, vooral géén blessure oplopen, voordat hij met Marokko zijn WK-droom kan gaan beleven. Maar dan voelt hij een steek in zijn hamstring.

Met een ernstige blik gaat Aboukhlal de kleedkamer in, waar hij de tweede helft niet meer uitkomt. Het ultieme doemscenario dreigt. Nog geen 24 uur nadat bekend was geworden dat hij deel uit zou maken van de WK-selectie van Marokko, raakt hij geblesseerd.

En dat uitgerekend na zijn sterke eerste maanden bij Toulouse, waar hij zich met bloed, zweet en tranen terug knokte na het bittere einde van zijn tijd bij AZ.

Scan voor Engeland-captain Harry Kane

De spits van Tottenham Hotspur lijkt niet helemaal ongeschonden uit de wedstrijd met Iran (6-2) gekomen te zijn en ondergaat vandaag een scan in het ziekenhuis. Kort na het begin van de tweede helft kreeg Kane een tik op zijn enkel bij een charge van Morteza Pouraliganji. De lange aanvaller speelde nog een klein half uur verder voordat hij gewisseld werd.

Bondscoach Gareth Southgate vreest echter niet dat hij Kane moet missen voor de tweede groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten. "Ik denk dat het goed gaat met Harry. Het leek een nare tackle, maar hij kon door. Hij werd gewisseld omdat de wedstrijd er ook naar was."

Harry Kane

Hoe ziet deze WK-dag bij de NOS eruit?

We starten om 10.30 uur met de voorbeschouwing op de wedstrijd Marokko-Kroatië, de wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een deze livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd is die van Duitsland tegen Japan. Schakel om 13.20 uur in voor de voorbeschouwing met Karim El Ahmadi en Leonne Stentler. Te zien op NPO 1 en via de site en app. De wedstrijd start om 14.00 uur en is uiteraard ook te volgen op NPO Radio 1. Daarna beschouwen we om 16.20 uur voor op het duel tussen Spanje en Costa Rica.

Rond 19.20 uur begint het programma Studio WK 22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analytici en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt. Die wedstrijd gaat tussen België en Canada.

Wat gebeurde er op dinsdag 22 november? Lees het hier terug.