NOS NieuwsAangepast

'Lidstaten EU eens met gasnoodplan: 15 procent minder verbruik tot april'

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens met een noodplan om het gasverbruik te verminderen. Anonieme diplomaten zeggen tegen internationale persbureaus dat de energieministers vandaag zullen afspreken om tussen augustus en eind maart 15 procent minder gas te verbruiken, zoals de Europese Commissie vorige week al voorstelde. Ook EU-energiecommissaris Simson verwacht dat de ministers een akkoord sluiten.

Het gaat dan wel om een vrijwillige vermindering. Bij een dreigend gastekort wilde de Europese Commissie de besparingsdoelen kunnen omzetten tot een verplichting. Maar in het aangepaste plan zouden veel uitzonderingen staan, waardoor landen onder zulke verplichte besparingen uit kunnen komen en hun eigen plan om energie te besparen kunnen volgen.

De Spaanse energieminister Ribera verwacht dat de lidstaten het eens zullen worden over een vrijwillige besparing van minder dan 15 procent.

Met het noodplan willen de EU-landen voorkomen dat huishoudens en essentiële voorzieningen als ziekenhuizen zonder gas komen te zitten als Rusland besluit minder of helemaal geen gas meer te leveren.

De lidstaten hebben elk een eigen plan om te besparen op gas. In Nederland is de afgelopen maanden gewerkt aan alternatieven voor Russisch gas. Gasnetbeheerder Gasunie verwacht daarom dat er komende winter zonder Russisch gas in Nederland geen gastekort zal zijn, als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Energieminister Jetten zegt dat Nederland inmiddels al 25 procent minder gas verbruikt. Maar, voegde hij daar vorige week aan toe, dat is geen reden om achterover te gaan leunen. "Ook de Gasunie geeft aan dat energie besparen de crux is bij het voorkomen van een gastekort in de winter."

Daarbovenop heeft een Russische gasboycot wel grote gevolgen voor bijvoorbeeld Duitsland, dat meer afhankelijk is van gas uit Rusland. De Duitse regering wil daarom besparen door minder gas te verbruiken voor de opwekking van andere energie, zoals elektriciteit. Ook moeten kolencentrales harder draaien om tekorten op te vangen.

Een land als Polen zegt juist niet te hoeven besparen op gas. De energieminister van het land zegt dat de gasvoorraden voor komende winter voldoende gevuld zijn.

Nord Stream 1

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde al aan dat het vanaf morgen de gastoevoer via de Nord Stream 1 terugschroeft. Door de gaspijpleiding, die van Rusland naar Duitsland loopt, stroomt dan nog 20 procent van wat er maximaal door de leiding aan gas getransporteerd kan worden. Dat komt neer op zo'n 33 miljoen kubieke meter gas per dag.

Gazprom zei dat de oorzaak ligt bij problemen met de invoer van een turbine, veroorzaakt door de sancties van de EU en het VK tegen Rusland. Duitsland denkt dat Rusland om politieke redenen minder gas aan de EU levert.

Het kabinet wil af van Russisch gas. Maar hoe gaan we dat doen? NOS op 3 legt het uit:

Ok, geen Russisch gas meer. Maar wat dan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl