NOS NieuwsAangepast

Gazprom schroeft gaslevering aan Duitsland verder terug

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroeft vanaf woensdag de leveringen via de Nord Stream 1-gaspijpleiding terug naar 20 procent van de maximale capaciteit. Dat is zo'n 33 miljoen kubieke meter gas per dag.

Volgens Gazprom zijn er nog altijd problemen met de invoer van een turbine, die voor reparatie naar Canada ging. Die problemen zijn volgens het bedrijf het gevolg van de sancties van de EU en het VK tegen Rusland. Gazprom verlaagde de gastoevoer vorige maand al naar zo'n 40 procent van de maximale capaciteit. Ook toen werd verwezen naar de problemen met de turbine.

Duitsland gelooft niet dat dit de echte oorzaak is van de leveringsproblemen en denkt dat Rusland om politieke redenen minder gas aan de EU levert.

Vorige week waren er al grote zorgen dat Rusland de gastoevoer nog verder zou afknijpen omdat Nord Stream 1 even stillag vanwege onderhoud. Die vrees leek werkelijkheid te worden, toen verschillende klanten te horen kregen dat Gazprom zich misschien op overmacht ging beroepen.

Uiteindelijk begon het gas vorige week toch weer richting Europa te stromen. Maar nu verlaagt Gazprom de hoeveelheid dus alsnog.

Prijs omhoog

Na de aankondiging van Rusland dat de levering verder wordt beperkt, ging de prijs van aardgas omhoog. Maandag steeg het futurescontract TTF, dat als toonaangevend wordt beschouwd, naar 179 euro per megawattuur. Dat is 12 procent duurder dan de prijs van afgelopen vrijdag.

De Europese Commissie zegt dat met dit scenario al rekening werd gehouden. Dat was mede de reden voor het voorstel om alle EU-landen te vragen om de komende tijd 15 procent op het gasverbruik te besparen, zo staat in een verklaring van de Commissie. Morgen praten de ministers van Energie van de lidstaten over de gascrisis.

Energiespecialist Jilles van den Beukel (The Hague Centre for Strategic Studies) zegt dat Europa geen keuze heeft dan te besparen. "Wij zullen moeten besparen als Europa, er is geen plan b. Daarnaast moeten we veel vloeibaar gas aanvoeren, maar dat gebeurt al."

Van den Beukel zegt dat ook op de langere termijn dit besluit van Rusland een opwaartse druk betekent voor de gasprijs. "Zowel de komende winter als misschien wel de komende 1, 2 of misschien 3 jaar."

Consumenten zullen dit in de portemonnee voelen. "De prijs is ongeveer tien keer zo hoog als de normale gemiddelde prijs van de afgelopen tien jaar voor hij zo begon te stijgen. Dat is ontzettend veel en dat hebben we nog nooit eerder gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl