EPA
NOS NieuwsAangepast

Rusland hervat gastoevoer naar Duitsland via Nord Stream

Na het onderhoud aan de Nord Stream 1 is de gaslevering door de Duits-Russische gasleiding weer gestart.

De chef van de Duitse toezichthouder op de energiemarkt Klaus Müller tweette dat er de eerste twee uren zo'n 530 gigawattuur per dag doorheen stroomt, wat neerkomt op zo'n 30 procent van de maximum capaciteit. Even later kwam het uit op ongeveer 40 procent van de capaciteit. "Helaas blijven de politieke onzekerheid en de 60 procent afname sinds medio juni bestaan." De Nord Stream-woordvoerder sprak vanochtend ook over 40 procent.

Voorafgaand aan het grote jaarlijkse onderhoud had Rusland de leveringen via de leiding met zo'n 60 procent teruggeschroefd. Voordat de leiding op 11 juli dichtging, stroomde er daarom nog zo'n 40 procent van de maximum capaciteit doorheen. Dat leidde tot ongekend hoge gasprijzen. Onduidelijk is hoelang de levering op het huidige niveau zal blijven.

De leiding wordt iedere zomer nagekeken, maar dit jaar was Duitsland bang dat Rusland het onderhoud zou aangrijpen om de gastoevoer verder te beperken of zelfs helemaal te stoppen.

Het Duitse gasnetbedrijf Gascade sprak gisteren al de verwachting uit dat de Russische gasproducent Gazprom de gaslevering via de Nord Stream 1 pijpleiding vandaag zou hervatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl