Nord Stream 1 in Noordoost-Duitsland
NOS Nieuws

Onderhoud gaspijpleiding Nord Stream 1, Duitse zorgen over politiek spel Rusland

Gaspijpleiding Nord Stream 1 gaat vandaag dicht voor groot jaarlijks onderhoud. De planning is dat dit tien dagen zal duren. De leiding wordt iedere zomer nagekeken, maar dit jaar zijn er in Duitsland zorgen over het verloop van dat onderhoud.

De Duitsers zijn namelijk bang dat Rusland het onderhoud zal aangrijpen om de gastoevoer nog verder te beperken of zelfs te stoppen. De afgelopen tijd schroefde Rusland de leveringen via de leiding al met 60 procent terug. Het steeds verder dichtdraaien van de Russische gaskraan leidt tot hogere gasprijzen.

Zo'n 40 procent van al het gas dat Europa importeert komt via Nord Stream 1 uit Rusland aan in Duitsland, waarvandaan het verder wordt gevoerd. Ook is er inmiddels een Nord Stream 2, maar Duitsland heeft het goedkeuringsproces daarvan stilgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Die pijpleiding is niet in gebruik.

Vorige maand werd duidelijk dat de Duitse regering noodmaatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de gasvoorraad de komende winter op peil is.

In het plan van het Duitse ministerie van Economische Zaken staat onder meer dat er minder gas moet worden gebruikt voor de opwekking van andere energie zoals elektriciteit en dat kolencentrales die reserve waren of uitgeschakeld zouden worden weer moeten draaien om tekorten op te vangen. Ook wordt consumenten aangeraden om thuis al maatregelen te nemen om energie te besparen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl