NOS Nieuws

Zuidelijke lidstaten verzetten zich tegen noodplan EU voor gas

Griekenland, Portugal en Spanje verzetten zich tegen het noodplan van de Europese Commissie voor de gasvoorziening. De Commissie wil dat alle EU-landen hun gasverbruik tussen augustus en maart met 15 procent terugdringen.

Dat is volgens de EU nodig om de winter door te komen als Rusland de gaskraan verder of helemaal dichtdraait. Als te veel landen niet meedoen, wordt het een verplichting, zei Eurocommissaris Frans Timmermans gisteren.

De Griekse minister Skrekas van Energie zei vandaag dat 70 procent van de Griekse aardgasimport naar energiecentrales gaat. Het beperken van de import raakt daardoor de huishoudens en het bedrijfsleven. Zijn land heeft in Brussel bezwaar aangetekend. "Wij hebben voorstellen gedaan en we blijven erbij dat die een oplossing bieden", zei een woordvoerder van de Griekse regering.

Disproportioneel

Ook Spanje en Portugal verwerpen het Brusselse plan. "We kunnen geen disproportioneel offer brengen zonder dat onze mening daarover is gevraagd", zei de Spaanse minister voor Ecologische Transitie Ribera gisteren. Ze zei verder dat Spanje solidair zal zijn met de rest van Europa, "maar niet ten koste van huishoudens en bedrijven".

De Portugese minister Galamba van Milieu en Energie sloot zich daar vandaag bij aan. Hij noemt het Brusselse plan "disproportioneel" en "onhoudbaar". De Commissie zou te weinig rekening houden met met verschillen tussen landen. Door de extreme droogte in Spanje en Portugal leveren waterkrachtcentrales veel minder op en moet elektriciteit met aardgas worden opgewekt.

De Commissie wil dat landen in Brussel aan de bel trekken als ze gas tekort dreigen te komen. Galamba wijst erop dat de verbinding van Spanje en Portugal met de rest van het Europese aardgasnetwerk beperkt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl