NOS Nieuws

Wekdienst 1/6: Goedkoper tanken in Duitsland • Tweede Kamer debatteert over Schiphol

Goedemorgen! Het wordt waarschijnlijk een drukke dag voor tankstations net over de grens in Duitsland. In de Tweede Kamer is een debat over de problemen bij Schiphol

Vooral in het midden en noorden vallen vrij veel buien, opnieuw lokaal met onweer. Het zuiden blijft droger en daarna schijnt de zon geregeld. Het wordt maximaal 15 tot 19 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Tankstations aan de Duitse kant van de grens met Nederland verwachten een massale toestroom van Nederlandse automobilisten. De Duitse regering heeft de belastingen voor benzine vanaf woensdag met 35 cent en voor diesel met 17 cent verlaagd. Dat kan per liter benzine zo'n 50 cent schelen ten opzichte van ons land.
  • De Tweede Kamer debatteert met minister Mark Harbers (Infrastructuur) over de chaos op Schiphol. Door personeelstekorten moeten reizigers vaak urenlang in de rij staan. Gisteren kwamen de luchthaven en de vakbonden tot 'een akkoord op hoofdlijnen'. Desondanks verwacht topman Benschop de komende tijd nog langere rijen dan normaal.
  • Defensieminister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Christophe van der Maat presenteren samen met de hoogste militair Onno Eichelsheim hun plannen voor de komende jaren. In de Van Ghentkazerne in Rotterdam laten ze weten hoe ze de miljarden euro's extra voor de krijgsmacht willen besteden.
  • De 22-jarige Bouchra D. staat terecht voor moord op haar halfzus Anouk (20) in oktober vorig jaar. De verdachte maakte met haar telefoon beelden van de steekpartij die live te zien waren op Instagram.
  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak die de Stichting Japanse Ereschulden tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen om compensatie te krijgen voor de oorlogsschade die Nederlanders hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië.

Wat heb je gemist?

Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland gaan als eerste vier veiligheidsregio's twee weken lang crisisnoodopvang verzorgen voor 600 asielzoekers. Het COA noemt het tegenover persbureau ANP "een zeer welkome bijdrage aan het aantal beschikbare opvangplekken".

Het moet de druk op aanmeldcentrum Ter Apel verlichten. Daar sliepen de afgelopen weken meermaals asielzoekers op stoelen vanwege een gebrek aan slaapplekken. De veiligheidsregio's hebben afgesproken dat steeds vier gemeenten twee weken lang noodopvang regelen voor 150 mensen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De Dijk stopt ermee. Dat zegt zanger Huub van der Lubbe van de Amsterdamse band in de Volkskrant. Na de laatste tournee, die duurt tot eind december, is het voorbij. Intern was de beslissing al een tijdje genomen. "Dat het in de krant komt, is het laatste zetje", zegt Van der Lubbe.

De Dijk bestaat sinds 1981. In 1987 scoorde de band de eerste grote hit met Mag Het Licht Uit. In 1994 volgde de tweede en laatste top 10-hit met Als Ze Er Niet Is:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl