liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste vluchtelingen hebben bsn • Mogelijk helft minder akkers Oekraïne ingezaaid

liveblog gesloten

'Minstens 100.000 burgers willen weg uit Marioepol'

Minstens 100.000 burgers willen de belegerde havenstad Marioepol ontvluchten, maar kunnen niet weg omdat er onvoldoende veilige vluchtroutes zijn. Dat heeft de Oekraïense regering gezegd. Volgens president Zelensky is er na wekenlange bombardementen zo goed als niets meer over van de stad. "Er is daar niets meer. Alleen ruïnes", aldus de president in een videotoespraak. Hij spreekt van oorlogsmisdaden die door de Russen in Marioepol zijn gepleegd.

De president zei vanavond ook dat de inwoners die nog in de stad zijn, onder erbarmelijke omstandigheden leven. Er is volgens hem een tekort aan water, medicijnen en voedsel. Volgens het Russische persbureau RIA is inmiddels bijna de helft van de stad in handen van Moskou.

Kremlin: alleen kernwapens gebruiken als voortbestaan Rusland wordt bedreigd

Rusland zal alleen kernwapens inzetten als het voortbestaan van het land wordt bedreigd, zegt Kremlin-woordvoerder Peskov tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Zo staat het ook in het Russische veiligheidsbeleid, zegt hij. "Andere redenen om ze te gebruiken, worden niet genoemd."

Het Westen maakt zich zorgen dat Rusland mogelijk kernwapens gaat inzetten in de oorlog, helemaal sinds president Poetin eind februari opdracht gaf de legereenheden die over dergelijke wapens kunnen beschikken in verhoogde staat van paraatheid te brengen.

'Russen hebben helft Marioepol in handen'

Russische militairen en pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne hebben de helft van Marioepol in handen, tekent het Russische persbureau RIA op uit de mond van een separatistenleider. Die claim is niet onafhankelijk te verifiëren.

Wel bevestigt een Amerikaanse bron tegen een journalist van Foreign Affairs dat Russische troepen en separatisten in Marioepol vechten. Ook een regionale commissaris zegt dat in de stad gevochten wordt. Hij zegt dat de Russen lukraak schieten op woonwijken. Rusland ontkent dat het op burgers schiet.

Het bombarderen door Rusland van de strategisch belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee ging ook vandaag door. De Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek zegt dat daardoor zeker 100.000 burgers die de stad willen ontvluchten niet weg kunnen komen.

Lees meer over het belang van Marioepol - zowel voor de Russen als de Oekraïners:

Aankomst vluchtelingen op Amsterdam Centraal

Eerder vandaag kwam per trein een nieuwe groep Oekraïense vluchtelingen aan op station Amsterdam Centraal. Het Rode Kruis vangt hen op en de NS heeft daarvoor een ruimte ter beschikking gesteld. Vanaf het station gaan mensen naar andere opvangplekken in Nederland.

Aankomst vluchtelingen op Amsterdam Centraal

Een bankrekening voor Oekraïners is ingewikkeld

De duizenden Oekraïners die naar Nederland vluchten, hebben niet alleen behoefte aan een woonplek , maar ook aan deelname aan het betalingsverkeer en dus een bankrekening. Maar hier eentje openen is voor hen niet zo eenvoudig.

Oekraïne is geen EU-lidstaat en Oekraïners zijn dus geen EU-onderdanen. Bovendien zijn de laatste jaren in het kader van de controle op fraude, witwassen en corruptie de vereisten voor het openen, hebben en gebruiken van een bankrekening enorm verscherpt. Verder is registratie en het verkrijgen de verblijfspapieren en een woonadres niet zo snel geregeld.

Oekraïners lopen tegen meer financiële problemen aan. Sommigen hebben veel contant geld meegenomen, in Oekraïense grivna, maar kunnen dat niet omwisselen in euro's. Wisselkantoren en banken weigeren dat vooralsnog omdat niet zeker is of ze de grivna weer kunnen omwisselen in euro's. De betaalpassen uit Oekraïne doen het in de meeste gevallen nog gewoon.

De prijzen stijgen hard in Rusland: 'Ik kan voorlopig geen fruit kopen'

Inwoners van het Russische dorp Pokrov voelen de gevolgen van de oorlog in hun portemonnee. Prijzen in de winkels stijgen en fruit is voor velen te duur geworden.

De prijzen stijgen hard in Rusland: 'Ik kan voorlopig geen fruit kopen'

Eerste Oekraïense vluchtelingen hebben burgerservicenummer

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn geregistreerd bij gemeenten. In totaal 4280 mensen zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Ze hebben een burgerservicenummer gekregen, waardoor ze van voorzieningen als onderwijs en zorg gebruik kunnen maken. Ook kunnen zij met hun bsn op zak meteen gaan werken, als ze daartoe in staat zijn.

In totaal hebben gemeenten inmiddels zo'n 13.000 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waarschijnlijk zijn er meer vluchtelingen, omdat Oekraïners vrij naar Nederland mogen reizen en zich niet hoeven aan te melden als asielzoeker.

Landbouwminister: mogelijk helft minder land ingezaaid

Oekraïense boeren kunnen dit voorjaar vanwege de oorlog mogelijk meer dan de helft minder landbouwgrond inzaaien dan gepland. Landbouwminister Lesjtsjenko zegt tegen het internationale persbureau Reuters dat er zo'n 7 miljoen hectare zal worden beplant, tegen de 15 miljoen hectare die was voorzien voor de Russische invasie.

Oekraïne is een grote exporteur van landbouwproducten, vooral van tarwe en maïs. De voorjaarsverwachting gaat onder meer over het inzaaien van gerst en maïs, maar ook van suikerbieten, zonnebloemen en sojabonen. Het areaal maïs zal dit jaar afnemen van 5,4 miljoen hectare naar 3,3 miljoen, verwacht Lesjtsjenko. Hij wilde geen uitspraken doen over de graanoogst dit jaar.

Oekraïne heeft vanwege de oorlog al een exportverbod afgekondigd voor verschillende levensmiddelen, waaronder sommige graansoorten, zout, suiker en vlees. Ook is het uitvoeren van zonnebloemolie moeilijker gemaakt, wat onder meer in Nederland tot lege schappen leidt.

Ook veel Afrikaanse landen hebben last van de exportbeperkingen, zoals Kenia, zag correspondent Saskia Houttuin eerder:

Kunnen Kenianen straks hun brood nog betalen?

Oekraïense baby's van draagmoeders zitten vast in schuilkelder

De draagmoeder-industrie in Oekraïne is groot, maar de kliniek waar de baby's verzorgd worden kan niet meer normaal functioneren. Vanwege bombardementen zitten de baby's en hun verzorgers vast in een schuilkelder.

Oekraïense baby's van draagmoeders zitten vast in schuilkelder

'Nog drie dagen voedsel en munitie' voor Russische troepen

Russische troepen hebben slechts nog voor drie dagen voedsel en munitie in voorraad, stelt het Oekraïense leger volgens Britse media. In het laatste operationele rapport, dat niet geverifieerd kan worden, staat dat de Russische troepen kampen met brandstoftekorten en dat ze chaotisch zijn gemobiliseerd.

Het bericht is in lijn met berichten over een ongeorganiseerde invasie door Rusland, dat er tot nu toe niet in is geslaagd belangrijke steden in te nemen of de Oekraïense regering omver te werpen.

Oekraïne meldt 'wat successen' bij strijd rond Kiev

Het Oekraïense leger heeft "wat successen" geboekt bij de gevechten om tal van steden en dorpen ten noorden en westen van Kiev. Dat zegt een lokale legerfunctionaris van Oekraïne tegen de Oekraïense tak van persbureau Interfax.

Eerder vandaag zei Oekraïne al een strategisch belangrijke voorstad ten westen van Kiev te hebben heroverd op de Russen. Daarmee heeft het land weer deels controle over een belangrijke snelweg, wat de Russen hindert bij hun pogingen Kiev te omsingelen en de bevoorrading van troepen.

Naast de herovering van Makariv meldt de functionaris dat Oekraïense militairen hun posities ook "hebben versterkt" bij het dorp Moschun, ten noorden van Kiev. Rond plekken als Boetsja, Irpin en Hostomel wordt nog altijd zwaar gevochten. Die plaatsen liggen zo'n beetje sinds het begin van de invasie onder vuur en gemeenschappen staan daar volgens de legerfunctionaris "op de rand van een humanitaire ramp".

Oekraïense journalist vrijgelaten door Rusland

Een Oekraïense journalist van de nieuwssite Hromadske die door de Russen gevangen was genomen, is vrijgelaten. Volgens Hromadske werd Viktoria Rosjtsjyna, die 16 maart door Russische troepen was opgepakt, afgelopen maandag vrijgelaten.

Volgens de nieuwssite is ze onder druk gezet om voor haar vrijlating mee te werken aan een video waarin ze zegt dat Russische militairen haar leven hebben gered. Ze is nu onderweg naar haar familie in Zaporizja en zal binnenkort zelf uit de doeken doen wat er met haar is gebeurd, meldt Hromadske.

Cherson heeft behoefte aan voedsel en medicijnen

In de stad Cherson dreigen 300.000 inwoners zonder voedsel en medicijnen te komen zitten, twittert een Oekraïense overheidsfunctionaris. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken weigert Rusland een humanitaire corridor te openen voor evacuatie en bevoorrading.

Ook in Marioepol zitten nog honderdduizenden burgers vast. Volgens de Oekraïense regering willen minstens 100.000 burgers de stad verlaten, maar ze kunnen niet weg door een gebrek aan veilige vluchtroutes.

Parijs kent Kiev ereburgerschap toe

Parijs heeft de stad Kiev benoemd tot ereburger. Dat is opmerkelijk want nooit eerder werd een andere stad het ereburgerschap toegekend.

In een lange verklaring op de website laat Parijs weten de Russische inval in Oekraïne krachtig te veroordelen en pal achter het land te staan. Wat de Franse hoofdstad betreft is toekenning van het ereburgerschap "het sterkste gebaar om solidariteit met Kiev te tonen".

De gemeenteraad besloot ook om een bedrag van een miljoen euro toe te kennen aan verenigingen en organisaties die Oekraïense vluchtelingen opvangen in de stad.

Orbán wil Europees coronageld gebruiken voor defensie en grenscontrole

De Hongaarse premier Orbán wil Europees geld gebruiken voor defensie en om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. In een brief aan EC-voorzitter Von der Leyen heeft hij gevraagd al het geld dat Hongarije van de EU krijgt om de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie op te vangen en het land voor te bereiden op de energietransitie, uit te betalen.

In Hongarije worden zo'n 300.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ook wil Orbán een deel van het geld besteden aan grenscontrole en crisisbeheer.

Ruim 2000 Oekraïense kinderen 'gekidnapt' door Rusland

2389 Oekraïense kinderen zijn door het Russische leger illegaal meegenomen uit de provincies Loegansk en Donetsk. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, twittert de Amerikaanse ambassade in Kiev. Volgens de ambassade is er sprake van ontvoering. De kinderen zouden zijn meegenomen naar Rusland.

Podcast De Dag: waar de wapens zich opstapelen

De militaire steun van westerse landen voor Oekraïne is ongekend. Alleen al de VS heeft sinds eind vorig jaar omgerekend 1,8 miljard euro vrijgemaakt en de EU zit nu op een fonds van 1 miljard euro.

Het leidt tot een opeenstapeling van wapens in Oekraïne. En dat is precies het omgekeerde van wat de Russische president Poetin voor ogen had, hij wil naar eigen zeggen het land juist 'demilitariseren'. Daarnaast is er ook een grote militaire opbouw aan de NAVO-grenzen met Rusland.

Defensieonderzoeker Adája Stoetman van Clingendael vertelt in podcast De Dag welke risico's er volgens haar kleven aan deze wapenopbouw en het herschikken van de defensiestructuren.

VN-secretaris Guterres dringt aan op einde aan "absurde oorlog"

VN-secretaris Guterres heeft aangedrongen op een einde aan de "absurde oorlog" die Rusland een maand geleden begon in Oekraïne. Hij waarschuwde dat het conflict "nergens toe leidt" en dat de Oekraïners in "de levende hel" zijn beland. Volgens Guterres is het voortzetten van de oorlog in Oekraïne "moreel onaanvaardbaar, politiek onverdedigbaar en militair onzinnig".

Tot nu toe bleef de VN, bij uitstek de organisatie voor de handhaving van de vrede en veiligheid in de wereld, vrij stil over de oorlog in Oekraïne. Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer speelt de persoon van Guterres een rol in hoe het nu gaat: "Hij mist het morele gezag en de autoriteit van voorgangers als Kofi Annan of Dag Hammarskjöld. Die zouden meer publieke druk hebben uitgeoefend, door Rusland in ferme bewoordingen, op camera, aan te spreken op zijn daden. Dat maakt indruk op Poetin, stille diplomatie niet."

Lees hieronder meer over de VN en de oorlog in Oekraïne.

Doema breidt wet over verspreiding 'nepnieuws' uit

De Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft ingestemd met een uitbreiding van de wet die 'nepnieuws' over het Russische leger bestraft met celstraffen tot vijftien jaar. In de uitgebreide wet is het nu ook verboden om, wat in de ogen van de Russische regering, nepnieuws is te verspreiden over Russische overheidsinstanties in het buitenland.

De Federatieraad, het Russische Hogerhuis moet morgen nog over de wet stemmen, maar eigenlijk is dat een formaliteit vanwege het gebrek aan oppositie.

Volgens de regering moeten met de wet soldaten en andere Russen in het buitenland beschermd worden. Als voorbeeld wordt genoemd dat Oekraïense media foto's zouden gebruiken van verwoestingen in de Donbas-regio uit 2015 en die gebruiken als huidige foto's "om een negatief beeld uit te dragen van Rusland als 'bloedige agressor' en om paniek aan te wakkeren in de maatschappij".

De Russische regering treedt de laatste tijd steeds meer op tegen negatief nieuws en kritiek op Rusland en zijn president. Zo werden westerse nieuwsmedia en sociale media als Facebook in het land geblokkeerd en wordt kritische Russische nieuwsmedia in toenemende mate het werken lastig gemaakt.

Russische Nobelprijswinnaar veilt medaille voor vluchtelingen

De Russische journalist Dmitri Moeratov gaat zijn Nobelprijsmedaille veilen om Oekraïense vluchtelingen te helpen.

Moeratov is een van de oprichters van Novaja Gazeta. Deze krant wordt door het Amerikaanse Committee to Protect Journalists gezien als de enige invloedrijke kritische krant in Rusland. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede vorig jaar samen met de Filipijnse journalist Maria Ressa.

"Novaja Gazeta en ik hebben besloten om de Nobelprijsmedaille voor de Vrede van 2021 te doneren aan het Oekraïense vluchtelingenfonds", vertelt hij in een artikel. "Er zijn al meer dan 10 miljoen vluchtelingen. Ik vraag de veilinghuizen om te antwoorden en deze wereldberoemde onderscheiding te veilen."

Moeratov met zijn Nobelprijs

Nederland bevriest 400 miljoen aan Russische tegoeden

Nederlandse banken, trustkantoren en beleggingsinstellingen hebben meer dan 400 miljoen euro bevroren van Russische bedrijven en personen die op de sanctielijsten staan.

De afgelopen week heeft er een inhaalslag plaatsgevonden, doordat DNB met financiële instellingen heeft besproken hoe de sanctieregels moeten worden toegepast, meldt minister van Financiën Kaag aan de Tweede Kamer. Het meeste geld (242.577.707 euro) werd bevroren bij trustkantoren.

Kaag wijst erop dat iedereen in Nederland zich aan de sanctieregels moet houden. "Dat geldt voor een financiële instelling, andere dienstverleners en ook voor bedrijven met gesanctioneerde eigenaren. Iedereen die de beschikking heeft over of toegang tot activa, vermogen of tegoeden van gesanctioneerde partijen moet dit bevriezen." Wie zich hier niet aan houdt kan door het Openbaar Ministerie worden vervolgd, omdat er dan sprake is van een economisch delict.

Ook tweede superjacht van Abramovitsj naar Turkije

Ook een tweede superjacht van de Russische oligarch Roman Abramovitsj is aangemeerd in het zuidwesten van Turkije, melden Turkse media. In veel landen gelden sancties tegen oligarchen, waardoor onder meer jachten in beslag worden genomen. Turkije heeft geen sancties tegen Rusland ingesteld.

Gisteren arriveerde een ander jacht van de steenrijke Chelsea-eigenaar al in Bodrum. Dit leidde tot protest van een groep Oekraïners die met een klein motorbootje probeerde tegen te houden dat het jacht kon afmeren.

De EU kwam vorige week met een geactualiseerde sanctielijst tegen rijke Russen met banden met het Kremlin. Zij mogen onder meer niet meer reizen binnen de EU en op hun bezittingen wordt beslag gelegd. Ook tegen Abramovitsj werd actie ondernomen, nadat de Britse regering dat al eerder had gedaan.

Het jacht Eclipse ligt aangemeerd in Turkije

In beeld: de Oekraïense vluchtelingenstroom

UNHCR: ruim 3,5 miljoen Oekraïners gevlucht

Meer dan 3,5 miljoen Oekraïners zijn het land ontvlucht, meldt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Meer dan 2 miljoen van hen staken de grens met Polen over.

Ook via Rusland verlaten steeds meer mensen Oekraïne, stelt het Russische Ministerie van Civiele Bescherming. De laatste tijd hebben zich kilometerslange files met auto's uit de Donbas en Oekraïne gevormd bij de grensovergangen met de Russische Federatie", meldt het ministerie aan het Russische staatspersbureau TASS.

EU en VS: meer doen tegen Russische propaganda

Beleidsmakers in de EU en VS willen dat sociale media harder optreden tegen Russische propaganda die wordt verspreid via officiële kanalen, schrijft de Financial Times. Het gaat dan bijvoorbeeld om Russische ambassades.

In de krant roept Eurocommissaris Vera Jourová (Waarden en Transparantie) de online platforms op om "onmiddellijk stappen te ondernemen tegen illegale content of die de gebruikersvoorwaarden schendt". Ze wijst daarbij op het "brede netwerk" van Russische ambassades en accounts van ministeries die worden ingezet in de propagandaoorlog.

De krant signaleert dat er wel berichten zijn verwijderd, zoals een bericht van de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk waarin werd geclaimd dat foto's van een vernietigend bombardement op een ziekenhuis in Marioepol in scène waren gezet. Maar dat gebeurt nog niet op grote schaal.

Beleidsmakers in de EU overwegen nu om meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij platforms in aankomende wetgeving.

Baby's van Oekraïense draagmoeders vast in schuilkelder

Tientallen baby's van Oekraïense draagmoeders wachten in een schuilkelder in Kiev. Hun nieuwe ouders kunnen of durven ze niet op te halen. De pasgeboren baby's en hun verzorgsters zitten vast onder de grond, terwijl Oekraïne gebombardeerd wordt. Sommige baby's zijn nog maar enkele dagen oud.

Oekraïens leger: Russische troepen uit Makariv verdreven

Het Oekraïense leger heeft Russische troepen verdreven uit Makariv, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Hiermee wordt voorkomen dat Russische troepen Kiev vanaf het noordwesten kunnen omcirkelen, zegt het ministerie.

Makariv ligt zo'n 60 kilometer ten westen van Kiev. De stad lag de afgelopen weken zwaar onder vuur. Onder meer een bakkerij werd geraakt. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven.

Een gebombardeerd appartementsgebouw in Makariv

Vluchtelingen over situatie in Marioepol: 'Alles is verwoest'

Vluchtelingen die uit de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol wisten weg te komen, zeggen dat de stad zwaar gehavend is. Persbureau AP sprak met vluchtelingen uit de stad. "Overal in de stad vonden gevechten plaats. Ieder huis werd een doelwit", vertelt Olga Nikitina vanuit Lviv. Zij zegt dat de ramen van haar appartement door beschietingen vernield zijn en dat het ook binnen vroor.

Een andere vrouw vluchtte met haar familie naar Donetsk, nadat zes huizen vlak bij haar huis waren verwoest door een bombardement. "Daarom zijn we op eigen risico in onze auto gestapt en binnen vijftien minuten weggegaan. Alles is daar verwoest, er liggen lijken op de grond." Het was volgens haar lastig om weg te komen. "Ze lieten ons nergens door. Er waren overal beschietingen."

Marioepol ligt al sinds het begin van de Russische invasie onder vuur. De situatie wordt steeds nijpender, maar toch is de stad nog niet gevallen.

Oekraïense hockeyaanvoerster mobiliseert hulptroepen

De captain van het Oekraïense hockeyelftal Yana Vorushylo heeft nog dagelijks contact met haar achtergebleven familieleden. "Er is een constante dreiging van nieuwe bommen, veel mensen willen weg. Vooral voor kinderen is het verschrikkelijk. Het is niet veilig om naar buiten te gaan, dus ze zitten al weken binnen."

Zelf zit Vorushylo in Antwerpen en twee dagen na de invasie liep ze mee in een demonstratie in Brussel, waar ze contact legde met een Belgische hulporganisatie voor Oekraïne. "Ik wil Oekraïne steunen, zei ik tegen ze, op welke manier dan ook."

Haar vrijwilligerswerk mobiliseerde de Belgische hockeybond. De KBHB begon mee te helpen en vraagt nu via sociale media geregeld hockeyers in actie te komen.

Bombardement in Marioepol gefilmd vanuit de lucht

De beelden zijn gemaakt met een drone door het Oekraïense Azov-bataljon. Persbureau Reuters heeft de locatie bevestigd door de beelden te vergelijken met satellietfoto's. Volgens de Oekraïners toont het beeld aan dat de Russen de stad lukraak bombarderen.

Bombardement op industriecomplex in Marioepol gefilmd vanuit de lucht

Burgemeester van stad dicht bij Kiev roept op tot evacuatie

De burgemeester van Boryspil, op zo'n 25 kilometer van Kiev, heeft inwoners opgeroepen de stad te verlaten. De oproep geldt ook voor mensen die uit andere delen van het land naar de stad zijn gevlucht, meldt burgemeester Volodymyr Borisenko in een video die hij publiceerde op zijn Facebook-pagina.

Volgens de burgemeester heeft de ervaring op andere plekken in het land aangetoond "dat werk van strijdkrachten makkelijker is als er minder burgerbevolking in de stad is". Hij voegde toe dat er geen reden is om in de stad te blijven: "Er wordt al gevochten in het gebied".

Chemische opslagplaatsen, fabrieken, kerncentrales mogen echt niet worden geraakt

In de Oekraïense stad Soemy moesten inwoners maandagochtend schuilen vanwege een lek in een kunstmestfabriek, volgens Oekraïne ontstaan door een Russisch bombardement. Er kwam ammoniak vrij, een giftige stof die in hoge concentraties blindheid en longschade kan veroorzaken.

"Dit laat zien hoe gevaarlijk het is als je zwaar geweld gebruikt in industriële gebieden", zegt Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening bij PAX. Met die organisatie brengt hij locaties in Oekraïne in kaart die, als ze zouden worden aangevallen, een groot risico vormen voor de gezondheid van omwonenden en voor het milieu.

Lees hier het hele interview dat Nieuwsuur had met Zwijnenburg over de risico's die de strijdende partijen nemen:

Biden denkt dat Moskou chemische wapens overweegt

Volgens de Amerikaanse president Biden overweegt de Russische president Poetin de inzet van chemische en biologische wapens in Oekraïne. Dat zei Biden tijdens tijdens een zakelijk congres gisteravond.

Hij reageerde op de Russische beschuldiging dat Kiev chemische en biologische wapens bezit. Dat laatste is volgens Biden niet waar. "Hij zegt dat Amerika biologische en chemische wapens heeft in Europa. Hij suggereert dat Oekraïne die ook heeft. Dat is een duidelijk teken dat hij overweegt beide te gebruiken." De Amerikaanse leider leverde overigens geen bewijs voor zijn beschuldiging.

Het is niet de eerste keer dat Washington Poetin bekritiseert om precies deze beschuldigingen.

Biden tijdens het congres van Business Roundtable

'Aanslag op president Zelensky verijdeld'

Oekraïense inlichtingendiensten zeggen dat een mogelijke aanslag op president Zelensky is verijdeld. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van lokale Oekraïense media.

Achter de aanval zou een groep Russische infiltranten zitten, die zich voordeden als Oekraïners. De groep zou zijn geleid door een agent van de Russische geheime dienst. De infiltranten zouden in Oezjhorod, een stad in het zuidwesten van Oekraïne, zijn gearresteerd. Russische spionnen zouden al meerdere keren hebben geprobeerd Zelensky te doden.

Biden waarschuwt Amerikaanse bedrijven voor cyberaanvallen

De Amerikaanse president Biden heeft bedrijven in zijn land gewaarschuwd dat Rusland als onderdeel van de oorlogsvoering waarschijnlijk cyberaanvallen zal uitvoeren. "Rusland heeft een omvangrijke cybercapaciteit en zal deze inzetten", zei de president.

Hij baseert zich op informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Doelwit zouden volgens hem Amerikaanse bedrijven zijn. Overigens heeft de Amerikaanse overheid bedrijven in het verleden al vaker gewaarschuwd voor internetaanvallen.

Pro-Kremlin-krant verwijdert passage over duizenden Russische doden: 'nepnieuws'

De website van de Russische pro-Kremlin-krant Komsomolskaja Pravda heeft cijfers gepubliceerd van het aantal Russen dat naar verluidt gedood zou zijn in Oekraïne. Na een paar uur werd het cijfer in het artikel verwijderd. Volgens de krant ging het om nepnieuws, dat het gevolg was van een hack van de website.

Het zou gaan om 9861 Russische militairen die sinds het begin van de oorlog omgekomen zouden zijn, gebaseerd op cijfers van het ministerie van Defensie. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 498 doden die Moskou tot nu toe officieel heeft bevestigd. Andere media verbaasden zich al over de cijfers, omdat het ministerie recentelijk geen cijfers heeft vrijgegeven.

Nog eens 500 miljoen euro van de EU voor militaire hulp aan Oekraïne

De EU verdubbelt het budget van het fonds waarmee wapens en andere militaire spullen voor Oekraïne wordt betaald: er komt 500 miljoen euro bij. Die afspraak maakten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. 450 miljoen euro is voor wapens en munitie. De rest gaat naar "niet dodelijke" materialen, zoals helmen en ehbo-spullen.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken overlegde gisteren in Brussel met zijn EU-collega's over de oorlog. Volgens Hoekstra heeft "de ongekende Russische agressie" een "enorme impact op de Europese veiligheid". Daarom moet er snel worden gehandeld, zei hij. "Oekraïne verdient onze maximale steun."

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van dinsdag 22 maart in de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.