Rusland brengt eenheden met kernwapens in verhoogde staat van paraatheid
Rusland brengt eenheden die over kernwapens kunnen beschikken in verhoogde staat van paraatheid. President Poetin heeft hoge legerfunctionarissen daartoe opdracht gegeven in een ontmoeting die op de Russische televisie werd uitgezonden.
In de bijeenkomst gaf hij de minister van Defensie en de chef van de generale staf opdracht om voorbereidingen te treffen. Hij verwees naar de aangescherpte sancties als aanleiding om "nucleaire afschrikmiddelen" in te zetten. De Russische leider sprak van "illegale sancties".
"Westerse landen hebben niet alleen op economisch gebied onvriendelijke stappen gezet, topfunctionarissen uit vooraanstaande NAVO-landen hebben zich agressief uitgelaten richting ons land", verklaarde Poetin. De bevelhebbers in uniform bevestigden het beleid met een knik en een "jawel".
Zo maakte Poetin zijn besluit bekend:
NAVO-chef Stoltenberg noemt het "gevaarlijke retoriek" en vindt Poetins gedrag onverantwoord. Hij zei niet of de NAVO met extra maatregelen komt.
"We zijn in staat ons te verdedigen, maar laten we ook duidelijk benoemen wat hier gebeurt", reageerde Witte Huiswoordvoerder Psaki. "Poetin fabriceert dreigingen om verder geweld te rechtvaardigen. Dat zien we keer op keer."
Verhuld dreigement
Poetin had al gedreigd dat landen die zich met het conflict in de Oekraïne zouden bemoeien te maken krijgen met "consequenties zoals jullie nog nooit in je geschiedenis hebben gezien". Dat werd internationaal al opgevat als een verhuld dreigement met kernwapens.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft al eens voorspeld dat Moskou met de inzet van kernwapens kan dreigen om zijn gelijk te halen. "Rusland denkt ten onrechte dat een dreigement met nucleaire escalatie of het daadwerkelijk als eerste inzetten van kernwapens een conflict kan deëscaleren op voor Rusland gunstige voorwaarden", valt te lezen in de Nuclear Posture Review uit 2018 van het Pentagon. Er wordt nog gewerkt aan een nieuwe versie.
Grootste kernmacht op aarde
Kernwapens kunnen worden gebruikt door vliegtuigen, schepen en onderzeeërs, of afgeschoten worden met raketten. Met naar schatting 4000 kernkoppen is Rusland de grootste nucleaire macht op aarde, op de voet gevolgd door de VS. Het land heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om het Sovjetarsenaal uit de Koude Oorlog te moderniseren.
Zeven andere landen beschikken ook over atoombommen: China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Pakistan, India, Israël en Noord-Korea.