Zelensky: eerst referendum over compromis met Rusland • EU eens over 'flitsmacht'
- Welkom in het liveblog over dag 26 van de oorlog in Oekraïne.
- Zelensky: eerst referendum over eventueel compromis met Rusland.
- Rusland: winkelcentrum Kiev aangevallen vanwege opslag Oekraïense raketten.
- AP-journalisten weg uit Marioepol.
- Rutte: afhankelijkheid van Russische gas en olie verminderen.
- Meerdere doden bij explosies in westelijke wijk Kiev.
Pro-Kremlin-krant verwijdert passage over duizenden Russische doden: 'nepnieuws'
De website van de Russische pro-Kremlin-krant Komsomolskaja Pravda heeft cijfers gepubliceerd van het aantal Russen dat naar verluidt gedood zou zijn in Oekraïne. Na een paar uur werd het cijfer in het artikel verwijderd. Volgens de krant ging het om nepnieuws, dat het gevolg was van een hack van de website.
Het zou gaan om 9861 Russische militairen die sinds het begin van de oorlog omgekomen zouden zijn, gebaseerd op cijfers van het ministerie van Defensie. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 498 doden die Moskou tot nu toe officieel heeft bevestigd. Andere media verbaasden zich al over de cijfers, omdat het ministerie recentelijk geen cijfers heeft vrijgegeven.
Ruim 3000 mensen geëvacueerd uit Marioepol
Uit de belegerde stad Marioepol zijn vandaag 3007 mensen geëvacueerd en in veiligheid gebracht. Dat meldt vicepremier Irina Veresjtsjoek. De stad ligt al meer dan twee weken onder vuur van het Russische leger.
In heel het land zijn volgens Veresjtsjoek vandaag 8057 Oekraïners geëvacueerd door zeven verschillende humanitaire corridors vanuit dorpen en steden die onder vuur liggen.
Warschau vraagt de EU dringend om hulp bij opvang Oekraïense vluchtelingen
Inmiddels zijn bijna 3,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht; de meesten gaan naar buurlanden. In de Poolse hoofdstad Warschau kwamen de afgelopen tijd 300.000 vluchtelingen aan. Daarmee is de bevolking met bijna een vijfde gegroeid.
Biden en Europese leiders bespreken ‘brute acties’ in Oekraïne
De Amerikaanse president Biden is vandaag in gesprek gegaan met de leiders van Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië over wat hij noemt de "brute acties" van Rusland in Oekraïne. Ze bespraken onderwerpen als de aanvallen op burgers, de veiligheid en de steun voor humanitaire hulp.
Verder hield het Pentagon vandaag een persconferentie. Het Amerikaanse ministerie van Defensie beschuldigt Russische troepen van het plegen van oorlogsmisdaden in Oekraïne.
"We zien zeker duidelijk bewijs dat Russische troepen oorlogsmisdaden plegen en we helpen met het verzamelen van bewijs daarvoor", zei Pentagon-woordvoerder John Kirby. Hij benadrukte dat er onderzoeken lopen en dat het ministerie daaraan zal bijdragen.
Nog eens 500 miljoen euro van de EU voor militaire hulp aan Oekraïne
De EU verdubbelt het budget van het fonds waarmee wapens en andere militaire spullen voor Oekraïne wordt betaald: er komt 500 miljoen euro bij. Die afspraak maakten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. 450 miljoen euro is voor wapens en munitie. De rest gaat naar "niet dodelijke" materialen, zoals helmen en ehbo-spullen.
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken overlegde vandaag in Brussel met zijn EU-collega's over de oorlog. Volgens Hoekstra heeft "de ongekende Russische agressie" een "enorme impact op de Europese veiligheid". Daarom moet er snel worden gehandeld, zei hij. "Oekraïne verdient onze maximale steun."
Rutte in Warschau: EU-geld voor Polen om Oekraïners op te vangen
Premier Rutte wil dat de Europese Unie financiële steun biedt aan Polen voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat zei hij na een bezoek aan de Poolse premier Morawiecki. Rutte denkt aan een bedrag tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro.
De druk van het opvangen van de vluchtelingen neemt toe in Polen. Meer dan 2 miljoen Oekraïners zijn de afgelopen weken naar het land gevlucht, volgens cijfers van de Verenigde Naties. Dat is meer dan de helft van het totale aantal mensen dat sinds 24 februari uit Oekraïne op de vlucht is geslagen (circa 3,5 miljoen).
Zelensky: eerst referendum over eventueel compromis met Rusland
Als er een compromis op tafel komt te liggen met Rusland, dan zal de Oekraïense bevolking zich daar eerst in een referendum over moeten buigen. Dat zei de Oekraïense president Zelensky in een interview met de publieke omroep van Oekraïne Suspilne. "De mensen zullen zich hierover moeten uitspreken, en over de vorm van zo'n compromis", zei Zelensky.
Delegaties van Oekraïne en Rusland hebben al een aantal keren met elkaar gesproken. Een concreet resultaat leverde dat nog niet op. Een mogelijk compromis voor Oekraïne zou kunnen draaien om het erkennen van de Krim als Russisch grondgebied of de toezegging nooit lid te worden van de NAVO in ruil voor veiligheidsgaranties.
EU is het eens over 'flitsmacht' van 5000 man
De EU-landen zijn het eens geworden over nauwere defensiesamenwerking, waardoor de EU uiteindelijk militair minder afhankelijk moet worden van de VS. De samenwerking houdt onder meer in dat er een 'flitsmacht' van 5000 man komt om snel te kunnen ingrijpen.
In het nieuwe zogenoemde Strategisch Kompas zijn gevaren die Europa bedreigen in kaart gebracht. Daarmee willen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie "onze weerbaarheid versterken en meer en beter investeren in onze defensievermogens". Twee jaar geleden bogen de lidstaten zich voor het eerst over de plannen. Vanwege de Russische invasie werden ze in korte tijd aangescherpt.
Rutte belt met Zelensky in aanloop naar bezoek aan Erdogan
Premier Rutte heeft met de Oekraïense president Zelensky gebeld in aanloop naar zijn bezoek aan Turkije. Morgen vertrekt Rutte naar Ankara voor een ontmoeting met de Turkse president Erdogan.
De twee spreken elkaar over de oorlog in Oekraïne, een paar dagen voor de NAVO-top aanstaande donderdag.
Rusland: winkelcentrum Kiev aangevallen vanwege opslag Oekraïense raketten
Rusland heeft bevestigd dat het de aanval op het Retroville-winkelcentrum in Kiev heeft gepleegd. Het winkelcentrum was een doelwit omdat het werd gebruikt voor de opslag van onder meer raketten en munitie, meldt het Russische ministerie van Defensie. Of dat waar is, is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.
Bij de aanval van afgelopen nacht zijn volgens de Oekraïense autoriteiten zeker acht doden gevallen. Vanochtend stond dat aantal nog op zes (zie deze liveblogpost). Het winkelcentrum ligt in een dichtbevolkte woonwijk. Bij de aanval zijn "langeafstandswapens met een hoge precisie" gebruikt, aldus een Russische woordvoerder. Het winkelcentrum werd compleet verwoest door de explosie.
Rusland deelde beelden die zouden moeten aantonen dat het winkelcentrum inderdaad werd gebruikt als wapenopslag. Ook is daarop de explosie van het winkelcentrum te zien:
De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert, werkzaam bij The New York Times, plaatste eerder vandaag een foto op Twitter. Daarop lijken vier Oekraïense militaire voertuigen onder een deel van het winkelcentrum te staan. Het is niet duidelijk wanneer de foto is genomen. Ook Triebert benadrukt dat het om een "foto zonder datum" gaat.
Vodafone Oekraïne: meeste mensen vluchtten naar Polen
Vodafone heeft op basis van de gegevens van een deel van zijn Oekraïense gebruikers bekeken waar tot nu toe de meeste mensen heen zijn gevlucht. Data-analisten van de telecomprovider analyseerden de bewegingen van de Oekraïense klanten die in de eerste weken van de oorlog naar het buitenland vluchtten.
Vodafone heeft in totaal ruim 19 miljoen abonnees in Oekraïne, maar onduidelijk is hoeveel van hen het land al uit zijn.
Het blijkt dat 27,7 procent van de onderzochte groep de afgelopen weken naar Polen is gevlucht. 0,9 procent kwam tot nu toe naar Nederland. Tot 19 maart zijn in totaal ruim 3,3 miljoen Oekraïners uitgeweken naar andere landen, van wie 2 miljoen naar Polen. De bewegingen van de groep Vodafone-klanten:
- Polen (27,7%)
- Tsjechië (11,5%)
- Hongarije (7,31%)
- Duitsland (6,44%)
- Roemenië (5,9%)
- Moldavië (5,9%)
- Slowakije (3,2%)
- Italië (2,5%)
- Turkije 2,1%)
- Egypte (1,8%)
- Frankrijk ( 1,7%)
- Spanje (1,6%)
- Oostenrijk (1%)
- Verenigde Arabische Emiraten (1%)
- Nederland 0,9%)
'Geen staakt-het-vuren tijdens onderhandelingen'
Moskou kondigt geen staakt-het-vuren af tijdens de nieuwe onderhandelingsronde met Oekraïne. Rusland stopt dus niet met militaire acties tegen Oekraïne, al wordt er vandaag opnieuw met Oekraïne gepraat over een einde van de oorlog.
"Een pauze in de operatie wordt door de nationalistische troepen gebruikt om te hergroeperen", zo wordt een woordvoerder van het Kremlin geciteerd door staatsmedium Russia Today. "En gebruikt om het Russische leger te blijven aanvallen."
Gisteravond werd bekend dat onderhandelaars het eens waren over een nieuwe online onderhandelingsronde (zie deze liveblogpost).
Rusland: academici moeten internationale conferenties vermijden dit jaar
Rusland wil dat Russische academici wetenschappelijke conferenties in het buitenland dit jaar vermijden. Ook zal het werk van Russische studenten tot eind dit jaar niet meer in internationale databases verschijnen.
"We roepen niet op tot het verbannen van publicaties in Web of Science en Scopus", zegt minister van Wetenschap Valeri Falkov. Toch moet er gehandeld worden "in lijn met hun nationale belangen", dat wil zeggen dat ze zich niet meer in debatten met vakgenoten mogen mengen.
Koninklijk Huis vangt Oekraïners op in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn
Koning Willem-Alexander gaat in navolging van de Belgische koninklijke familie Oekraïense vluchtelingen opvangen in vastgoed dat deel uitmaakt van het koninklijk domein. Ze krijgen een plaats in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Dat staat in de buurt van Paleis Het Loo, dat sinds 1984 een museum is.
Amelia zingt het Oekraïense volkslied bij een liefdadigheidsconcert
Het Oekraïense meisje Amelia ging twee weken geleden viral, toen ze in een bunker in Kiev ondergedoken was met haar familie en het liedje 'Let it go' zong. Nu is ze veilig in Polen en mocht ze gisteren het Oekraïense volkslied zingen bij een liefdadigheidsconcert. De opbrengst daarvan gaat naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Zelensky spreekt volgende week Tweede Kamer toe
De Oekraïense president Zelensky spreekt zeer waarschijnlijk volgende week donderdag de Tweede Kamer toe via een videoverbinding. Dat schrijft voorzitter Bergkamp in een brief aan de Kamer.
De Tweede Kamer moet nog wel officieel instemmen, maar dat lijkt een formaliteit. Het idee om Zelensky te laten spreken is door de Oekraïense ambassadeur in Nederland voorgelegd aan Bergkamp, die afgelopen weekend bij Kamerleden heeft gepeild of er animo was.
Zelensky heeft sinds de inval van Rusland toespraken gehouden voor meerdere parlementen, waaronder die van Duitsland, VS, Groot-Brittannië, Israël en het Europees Parlement. Gisteren hield hij Israël nog voor dat het zijn luchtafweersysteem Iron Dome aan Oekraïne zou kunnen leveren.
Russische rechtbank verbiedt Facebook en Instagram: 'Meta-platformen zijn extremistisch'
De Russische rechtbank heeft Facebook en Instagram verboden in het land, na moederbedrijf Meta als 'extremistische organisatie' te bestempelen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS. WhatsApp, de berichtendienst die ook van Meta is, werd niet verboden door de rechtbank.
Facebook was al verboden in Rusland, nadat het online platform de toegang afsloot in de EU tot Russische staatsmedia RT en Spoetnik. De blokkade van Instagram volgde op een aankondiging van Instagrams moederbedrijf Meta. Dat zei vorige week dat het online haatzaaien en doodwensen van Russische soldaten in Oekraïne niet ging aanpakken.
Het platform liet toen ook weten "Russophobia" (discriminatie van gewone Russen) niet te zullen toestaan, maar dat kwam in Rusland niet aan.
Alexander regelt hulp en onderdak voor vluchtelingen: 'Dit zijn mijn mensen'
Aan de grens met Oekraïne is veel ellende. Maar er gebeuren ook mooie dingen: jonge Oekraïners en Polen die vluchtelingen opvangen en zo goed als het kan helpen.
AP-journalisten weg uit Marioepol
De voor zover bekend laatste journalisten die voor westerse media verslag deden vanuit Marioepol hebben de stad verlaten. De afgelopen twee weken hebben de verslaggevers van persbureau AP de belegering van de stad gedocumenteerd. Ze maakten in die periode schokkende foto's die de wereld overgingen.
Ze fotografeerden onder meer de ravage na het bombardement op een kraamkliniek. Hun foto's van twee zwaargewonde zwangere vrouwen gingen de hele wereld over en een aangrijpend verslag van de twee over de situatie in Marioepol werd onder meer in het Nederlands vertaald door NRC. Rusland noemde hun foto's in scène gezet en sprak van nepnieuws.
De journalisten vertellen dat ze vanwege hun verslaggeving ook werden opgejaagd door de Russen. "Ze hadden een lijst met namen waar we op stonden. En ze kwamen dichtbij", zegt videojournalist Mstyslav Chernov tegen AP. De journalisten deden onder meer verslag vanuit een ziekenhuis. Daar werden ze gezocht door Russische militairen. Uiteindelijk konden ze ontsnappen door zich te voor te doen als ziekenhuispersoneel. Terwijl de omgeving werd gebombardeerd, konden ze met hulp van gewapende Oekraïners wegkomen.
Een politieman vertelde hun dat ze koste wat kost moesten ontsnappen om de beelden die ze hebben gemaakt veilig te stellen en niet door gewapende Russen gedwongen te worden om voor een camera te zeggen dat ze nepnieuws hebben gemaakt. "Anders is alles wat jullie in Marioepol hebben gedaan voor niets geweest", zei de politieman tegen Chernov.
Uiteindelijk wisten de twee weg te komen door 15 Russische checkpoints te passeren. Ze werden daarbij geholpen door Oekraïners. "We waren de laatste journalisten in Marioepol. Nu zijn ze er niet meer", zegt Chernov
Rutte: afhankelijkheid van Russische gas en olie verminderen
Op zijn bezoek in Litouwen herhaalde premier Rutte nog maar eens dat de EU te afhankelijk is van olie en gas uit Rusland. "We moeten die afhankelijkheid verminderen. Dat moet zo snel mogelijk, maar het zal niet morgen zijn."
De Litouwse president Nauseda zei dat zijn land volledig wil stoppen met energie-import uit Rusland. "Litouwen zal het goede voorbeeld geven aan Europa."
Later vandaag reist Rutte door naar Polen, onder meer voor een ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen. Morgen is de Nederlandse premier in de Turkse hoofdstad Ankara voor een ontmoeting met president Erdogan. De twee spreken over de oorlog in Oekraïne. "Turkije is van groot belang voor de verdediging van de oostflank", zei Rutte eerder over het NAVO-lid.
Uitgaansverbod in Kiev vanaf vanavond
In de Oekraïense hoofdstad Kiev is een uitgaansverbod aangekondigd. Dat zal vanaf vanavond gelden om 20.00 uur 's tot woensdagochtend 07.00 uur plaatselijke tijd. In die periode moeten inwoners binnenblijven. Winkels, apotheken en benzinestations houden hun deuren gesloten.
Burgemeester Vitali Klitsjko heeft het uitgaansverbod bekendgemaakt via Telegram. "Ik vraag iedereen thuis te blijven of naar de schuilkelder te gaan wanneer het luchtalarm afgaat."
Vorige week gold in Kiev ook al een uitgaansverbod. Dat duurde 35 uur.
EU-chef: kijken naar hardere aanpak olie-export Rusland
EU-buitenlandchef Josep Borrell wil dat de EU meer sancties gaat opleggen aan Rusland, die onder meer hun energie- en oliesector raken. Het gaat dan onder meer over het stopzetten van de Russische olie-export naar Europa. De EU-chef wil dat ter sprake brengen bij de EU-leiders, zei hij voorafgaand aan een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel.
Het Kremlin reageerde meteen op zo'n eventueel olie-embargo. In een verklaring waar persbureau Reuters over schrijft, staat dat Europa hard zal worden getroffen door een exportverbod. Een woordvoerder van het Kremlin sprak van een "ingewikkeld onderwerp".
Borrell zei verder dat Rusland zich schuldig heeft gemaakt aan "enorme oorlogsmisdaden". Volgens hem vernietigen de Russen Oekraïne zonder zich aan de oorlogswetten te houden. De Amerikaanse president Biden noemde Poetin persoonlijk recent nog een oorlogsmisdadiger.
'Rusland wil Marioepol laten verhongeren'
Een lid van het Oekraïense parlement zegt dat de tactiek van Rusland is om Marioepol uit te hongeren om zo de Oekraïense stad tot overgave te dwingen. Dmytro Goerin deed de uitspraken tegen de BBC.
De Oekraïense regering heeft laten weten dat Marioepol niet capituleert onder druk van Rusland in ruil voor een corridor. De Oekraïense militairen moesten voor 03.00 uur afgelopen nacht toezeggen de wapens neer te leggen.
Volgens parlementslid Goerin voert Rusland de druk op. "We zien nu duidelijk dat het doel van de Russen is om mensen te laten verhongeren om hun positie in het diplomatieke proces af te dwingen. Als de stad zich niet overgeeft, en dat gaat niet gebeuren, zal Rusland de mensen niet weg laten gaan."
Ammoniaklek bij chemische fabriek Soemy gedicht
Het ammoniaklek dat vannacht ontstond in een chemische fabriek in de Oekraïense stad Soemy is gedicht. De regio-gouverneur zegt dat hulpdiensten de situatie onder controle hebben.
Wat de oorzaak is van het lek is niet bekendgemaakt. Het giftige gas verspreidde zich zo'n 2,5 kilometer in alle richtingen van de Sumykhimprom-fabriek. Of er mensen aan het gas zijn blootgesteld, is niet bekend. Bewoners binnen een straal van 5 kilometer van de chemische fabriek kregen de waarschuwing om hun toevlucht te zoeken tot de kelder of begane grond.
Doden bij aanval winkelcentrum Kiev, ravage na explosie groot
Vannacht klonk een enorme explosie in het Retroville-winkelcentrum in Kiev (zie eerdere liveblogpost). Oekraïense hulpdiensten zeggen dat er zes mensen zijn omgekomen door beschietingen en meerdere auto's zijn afgebrand in de omgeving. Ook is een flatgebouw geraakt.
Volgens de BBC is het onduidelijk of het centrum is geraakt door Rusland, of per ongeluk door Oekraïens afweergeschut.
De branden die zijn ontstaan na de explosies zijn nog steeds niet geblust. Op beelden is te zien hoe hulpdiensten mensen onder het puin vandaan halen. De ravage is groot.
Een Duitse journalist van Bild stond vanochtend bij het winkelcentrum. Hij deelde een video waarin te zien is dat er nauwelijks iets van het gebouw over is.
Dit zijn de beelden van kort na de aanval in Kiev:
'Kans groot dat Rusland belegering Marioepol nu doorzet'
Zoals vannacht gemeld heeft Oekraïne het Russische ultimatum om de strijd in Marioepol te staken verworpen. Wat dat betekent voor de stad legde Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp vanochtend uit in het NOS Radio 1 Journaal:
'Kiev nog steeds bovenaan prioriteitenlijst Rusland'
Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de Oekraïense hoofdstad Kiev nog steeds bovenaan de prioriteitenlijst van Rusland blijft en dat er de komende weken een nieuw offensief verwacht kan worden.
"Ondanks het aanhoudende gebrek aan vooruitgang, blijft Kiev het belangrijkste militaire doel van Rusland en ze zullen de komende weken waarschijnlijk prioriteit geven aan pogingen om de stad te omsingelen", aldus het Britse ministerie van Defensie.
Een woordvoerder van Defensie zegt dat de zware gevechten ten noorden van de hoofdstad voortduren, maar dat de Russen al een tijd niet verder komen. De Russen staan nog altijd zo'n 25 kilometer van het centrum van Kiev, meldt persbureau Reuters op basis van het ministerie.
Journalist Rudi Vranckx: deel van inwoners Charkov zijn ondergronds gegaan
De Oost-Oekraïense stad Charkov ligt al drie weken lang zwaar onder vuur. De stad is voor een groot deel verwoest en veel inwoners zijn gevlucht. Maar terwijl de beschietingen door de Russen doorgaan, geeft het Oekraïense leger niet op. Het verzet houdt stand.
Journalist Rudi Vranckx van de Belgische omroep VRT is op dit moment in Charkov. Hij zegt dat er vannacht continu schoten en inslagen te horen waren. Inmiddels is Charkov een spookstad geworden. "De mensen zijn verdwenen. Die leven ondergronds", zei Vranckx in het NOS Radio 1 Journaal.
Mensen wonen al wekenlang in de ondergrondse metrostations die nu als schuilkelders dienen. Vranckx is er onlangs geweest. "Dat is een hallucinant beeld hoor. Af en toe gaan mensen naar boven om bij de ingang van de metro naar buiten te kijken."
Hij zegt dat er zo'n 700 mensen bij elkaar leefden. Ieder had zo'n twee vierkante meter ruimte. "Daarin zaten mensen met hun huisdier, sommigen maakten muziek. Het waren vooral veel oude mensen en vrouwen met kinderen die daar zaten."
Ammoniaklek bij chemische fabriek Soemy
Uit een chemische fabriek in de stad Soemy in het noordoosten van Oekraïne is zeer giftige ammoniak gelekt. Een regionale legerchef sloeg onder meer via Telegram alarm en riep alle bewoners binnen een straal van 5 kilometer van de chemische fabriek op om indien mogelijk hun toevlucht te zoeken tot de kelder of begane grond. Het gas is lichter dan lucht.
Het is niet duidelijk hoe het gas kon ontsnappen uit de chemische fabriek in het noordoosten van het land. De stof kan slijmvliezen en ademhalingsorganen aantasten en de ogen irriteren.
Het bestuur van Soemy schrijft op Telegram dat er nog geen gevaar is voor de stad. De wind staat momenteel niet in de richting van Soemy.
Beelden uit Kiev van vannacht
Biden bezoekt Europa, Rutte naar Litouwen en Polen
De Amerikaanse president Biden doet bij zijn bezoek aan Europa deze week ook Polen aan. Hij reist eerst af naar Brussel en vertrekt vrijdag richting Warschau voor een gesprek met president Duda. Biden is in Europa voor overleg tussen NAVO-landen en Europese partners over de Russische invasie in Oekraïne.
Premier Rutte bezoekt vandaag zowel Litouwen als Polen. Hij gaat in gesprek met bewindslieden en ontmoet Nederlandse militairen in Litouwen en Oekraïense vluchtelingen in Polen. Sinds de Russische invasie zijn in Polen ongeveer twee miljoen vluchtelingen aangekomen.
'Zeker vier doden bij beschietingen Kiev'
Bij beschietingen op woonhuizen en een winkelcentrum in de wijk Podil in Kiev zijn zeker vier mensen om het leven gekomen, zeggen lokale autoriteiten. "Volgens de informatie die we nu hebben zijn meerdere huizen en een van de winkelcentra geraakt", zei burgemeester Klitsjko op zijn Telegram-kanaal. Brandweerlieden proberen volgens hem de brand in het winkelcentrum te blussen. Persbureau Reuters zegt de berichten uit de wijk nog niet te kunnen verifiëren.
Tsjernobyl-personeel voor het eerst sinds invasie Rusland vervangen
Ongeveer de helft van de medewerkers van de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl is afgelost door ander Oekraïens personeel. Voor het eerst sinds de invasie van Rusland is er een wisseling van de wacht, zegt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).
"Ze zaten daar veel te lang. Ik hoop oprecht dat de overgebleven medewerkers van deze shift ook snel kunnen vertrekken", aldus IAEA-chef Rafael Grossi.
Zelensky: Israël goede plaats voor onderhandelingen
Israël is een goede locatie om vredesonderhandelingen te houden met Rusland. Dat zei de Oekraïense president Zelensky in zijn dagelijkse videoboodschap. Dat land zet zich in om gesprekken op het hoogste niveau tussen Rusland en Oekraïne mogelijk te maken.
"De premier van Israël, meneer Bennett, probeert een manier te vinden om gesprekken te voeren. En we zijn dankbaar voor zijn inzet. Vroeg of laat zullen we gesprekken hebben met Rusland, mogelijk in Jeruzalem. Dat is de juiste plek om vrede te vinden, als dat mogelijk is."
Premier Bennett heeft de afgelopen tijd meerdere keren gesproken met zowel Zelensky als de Russische president Poetin. Afgelopen week vloog hij nog in het geheim naar Moskou voor een gesprek met Poetin.
Britten: blokkade Oekraïense kust verslechtert humanitaire situatie
De blokkade van de Oekraïense kust door Rusland zal de humanitaire situatie in Oekraïne waarschijnlijk verslechteren. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie in een informatie-update. Door de blokkade krijgt de Oekraïense bevolking geen toegang tot noodzakelijke goederen. Naast de blokkade blijft Rusland raketaanvallen uitvoeren op doelen in heel Oekraïne.
Verder zegt het Britse ministerie dat Russische troepen die vanuit de Krim oprukken nog altijd proberen om de stad Mykolajiv te omsingelen in een poging om het westelijker gelegen Odessa te bereiken. Volgens het ministerie hebben de Russische troepen daar de afgelopen week weinig progressie mee geboekt.
Oekraïne verwerpt Russisch ultimatum Marioepol
De Oekraïense regering heeft de Russische oproep aan Oekraïense militairen om in Marioepol hun wapens neer te leggen, afgewezen. "Er zal geen capitulatie zijn, wapens zullen niet neergelegd worden", zei vicepremier Irina Veresjtsjoek tegen nieuwssite Ukrainska Pravda. Die boodschap was eerder al aan de Russen doorgegeven. Veresjtsjoek wil dat het Russische leger een humanitaire corridor opent naar de havenstad aan de Zee van Azov.
Rusland stelde een plan voor waarin alle gewapende eenheden van Oekraïne "zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route" moesten vertrekken. Het land eiste een formeel schriftelijk antwoord van Oekraïne voor 03.00 uur vannacht.
Nieuw onderhandelingsronde
Onderhandelaars uit Oekraïne en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe onderhandelingsronde vandaag via een videoverbinding. De teams willen in de ochtend met elkaar in gesprek, zei de Oekraïense presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak.
De laatste besprekingen op hoog niveau waren afgelopen maandag. Volgens Podoljak kunnen de onderhandelingen met Moskou over een einde van de oorlog weken duren, maar zijn de Russen de laatste tijd realistischer geworden.
Rusland eist onder meer de volledige neutraliteit en demilitarisering van Oekraïne, en de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Oekraïne heeft aangegeven compromissen te willen sluiten over de neutraliteit van het land, maar eist veiligheidsgaranties van het Westen. Het land dringt ook aan op territoriale integriteit.
Explosies in Kiev
De Oekraïense hoofdstad Kiev is gisteravond laat opgeschrikt door meerdere explosies. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko zijn meerdere woongebouwen in de westelijke wijk Podil beschadigd geraakt en in brand gevlogen. Ook een winkelcentrum is getroffen. Reddingsteams zijn ter plaatse, meldt Klitsjko via Telegram.
Volgens de eerste bevindingen is zeker één persoon bij de aanval om het leven gekomen. "We wachten op meer gedetailleerde informatie", aldus Klitsjko.
Welkom
In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van maandag 21 maart in de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.