liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Sluit IC's nooit meer voor bezoek' • Spanjaarden blij met vervallen mondkapjesplicht op straat

  • Welkom in het coronaliveblog van donderdag 10 februari.
  • Het kabinet wil dat de horeca vanaf volgende week vrijdag weer tot 01.00 uur 's nachts open mag zijn.
  • In Spanje is de verplichting om buiten op straat een mondkapje te dragen vervallen.
  • Demonstraten zijn vanmiddag een GGD-locatie in Heerlen binnengevallen.
liveblog gesloten

Bedrijven Zuidas willen medewerkers graag weer op kantoor

Bedrijven op de Amsterdamse Zuidas willen graag dat er weer personeel naar kantoor komt. Als het thuiswerkadvies vervalt, in overeenstemming met de woensdag uitgelekte kabinetsplannen, gaan de advies- en advocatenkantoren daar waarschijnlijk meteen gebruik van maken. Dat valt af te leiden uit een rondgang van het ANP.

Bij accountants- en advieskantoor Deloitte ligt al een plan klaar. De helft van de tijd wordt er op het kantoor gewerkt, en de andere helft vanuit huis, mochten de versoepelingen doorgaan. Bij advocatenkantoor Houthoff willen ze het personeel drie keer per week naar de zaak laten komen. De bank ABN Amro wil niet op de zaken vooruit lopen.

Dinsdag geeft zorgminister Ernst Kuipers een nieuwe coronapersconferentie waarin hij versoepelingen wil aankondigen. Daarover heeft hij al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Onderzoekers: corona kan placenta vernietigen en doodgeboorten veroorzaken

Onderzoekers zeggen dat het coronavirus de placenta van zwangere vrouwen kan aantasten. Omdat het virus de placenta zelfs kan vernietigen kan corona ertoe leiden dat een baby doodgeboren wordt.

Die conclusie wordt getrokken na onderzoek dat is uitgevoerd op placenta-weefsel van 64 doodgeborenen en vier pasgeborenen die kort na de geboorte stierven. In alle gevallen ging het om weefsel of kinderen van niet-gevaccineerde vrouwen die tijdens hun zwangerschap covid-19 hadden. Aan de analyse deden onderzoekers uit twaalf landen mee, onder meer de Verenigde Staten.

Volgens patholoog Jeffery Goldstein ondersteunt de studie het bewijs uit rapporten waarin staat dat placenta-beschadiging waarschijnlijk de oorzaak is van veel doodgeboorten die met covid-19 in verband kunnen worden gebracht. Hij was overigens niet betrokken bij het onderzoek.

Tennisser Djokovic heeft voor deelname toernooi Monte Carlo ook vaccinatie nodig

Tennisser Novak Djokovic moet zijn coronavaccinaties halen als hij wil meedoen aan het ATP-toernooi van Monte Carlo. Dat laat toernooidirecteur Zeljko Franulovic weten aan de Franse sportkrant L'Équipe.

Hij wijst erop dat Djokovic meer dan welkom is op het toernooi, maar dat hij zich moet houden aan de regels van de Franse overheid. Op medische vrijstelling hoeft de tennisser dus niet te rekenen. Het graveltoernooi in Monaco begint op 9 april.

Rond de nummer een van de wereld ontstond in januari een rel toen hij niet aan het Australian Open mocht meedoen, omdat hij niet gevaccineerd is.

Kabinet: horeca open tot 01.00 uur

Het kabinet wil dat de horeca vanaf volgende week vrijdag weer tot 01.00 uur 's nachts open mag zijn. Ook wil de overheid veel meer toestaan op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals theaters en stadions.

Op plekken waar tot 500 bezoekers aanwezig mogen zijn hoeft geen anderhalve meter afstand meer worden gehouden en de vaste zitplaats vervalt ook. Op plekken waar meer dan 500 mensen tegelijkertijd mogen komen, blijft de vaste zitplaats wel bestaan. Maar de gasten hoeven geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden.

Deze versoepelingen staan aangekondigd in een brief van minister Kuipers van VWS, die straks aan de Tweede Kamer wordt gestuurd, melden bronnen aan de NOS. Het gaat nadrukkelijk wel om een voorstel, want als uit nieuwe cijfers blijkt dat er nog teveel besmettingen zijn, moet het plan worden uitgesteld. "Het kabinet geeft aan wat er maximaal kan", aldus een bron tegen de NOS.

Gisteren lekte al uit dat het kabinet allerlei coronaregels wil versoepelen, vanaf volgende week vrijdag. Maar details waren nog niet bekend. Het optimisme van het kabinet is onder meer gebaseerd op het dalend aantal ziekenhuisopnamen.

Blijdschap bij Spanjaarden na vervallen mondkapjesplicht op straat

In Spanje is verplichting om buiten op straat een mondkapje te dragen vervallen. Veel Spanjaarden reageren opgelucht.

Spanjaarden blij met vervallen mondkapjesplicht op straat

'Neem contact op met GGD bij positieve zelftesten en negatieve PCR'

Wanneer iemand meerdere keren positief test op een zelftest maar negatief in de teststraat van de GGD, dan is het raadzaam opnieuw contact op te nemen met de GGD. Dat zeggen het RIVM en de GGD tegen NU.nl. In zo'n geval moet mogelijk opnieuw getest worden.

Sinds december wordt het niet-kwetsbaren aangeraden om een zelftest te doen bij klachten. Als die positief is, dan is het de bedoeling een test bij de GGD te doen. Wanneer de PCR-test negatief is dan is het raadzaam om de GGD te bellen, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel tegen NU.nl. "Waarschijnlijk zul je nog een keer moeten testen, want 100 procent zekerheid bestaat niet in de testwereld."

Koepelorganisatie GGD GHOR bevestigt dit. "Bij meerdere positieve zelftesten is er meer informatie nodig om de negatieve PCR-test te verklaren", zegt een woordvoerder.

Onderzoekers Erasmus MC: 'Sluit IC's nooit meer voor bezoek'

Als er weer een virus uitbreekt waarvan mensen zo ziek worden dat ze op de intensive care belanden, hou de IC's dan altijd open voor een onbeperkt aantal bezoekers. Die oproep doen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

Ze deden onderzoek naar de rouwverwerking bij nabestaanden van mensen die in het voorjaar van 2020 op de IC zijn overleden. Bij de groep die noodgedwongen online afscheid moest nemen van een dierbare komen angst, stress en somberheidsklachten veel voor, zegt gezondheidspsycholoog Margo van Mol tegen RTV Rijnmond. Zij is verbonden aan de IC van het Erasmus MC in Rotterdam.

In het voorjaar van 2020 mochten maar weinig mensen langskomen op de IC vanwege de coronamaatregelen. "Daardoor moesten er vaak familieleden thuis afscheid nemen. Via Zoom. Dat gaat in tegen de menselijke natuur. Je wilt op zo'n moment dicht bij je geliefde zijn", zegt Van Mol.

Er zitten volgens de onderzoekster nog wel haken en ogen aan het onderzoek. Zo hebben deelnemers bijvoorbeeld acht weken na het overlijden van een dierbare een vragenlijst ingevuld. "Dat is eigenlijk te kort om te kunnen beoordelen of iemand overmatig last heeft van de gevolgen van het verlies." Mogelijk volgt daarom nog een onderzoek, waarin de psychologische klachten een jaar na het overlijden van een dierbare opnieuw worden bekeken.

86.862 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 86.862 nieuwe positieve tests gemeld, een fractie meer dan gisteren (86.604).

Er zijn 15 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, hetzelfde aantal als een week eerder.

Ook aantal besmettingen in gevangenissen loopt op

Ook het aantal coronabesmettingen in de gevangenissen is de afgelopen weken fors toegenomen. Op dit moment zijn bijna 400 gedetineerden besmet met het virus. Zij moeten de hele dag in hun cel blijven en mogen geen contact met anderen hebben. Daarnaast zitten nog eens ruim 900 gedetineerden in quarantaine.

De grootste corona-uitbraak is in Ter Apel. In januari waren er al veel besmettingen in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel, waar toen honderden gedetineerden in quarantaine moesten.

Omdat ook steeds meer personeelsleden in de gevangenissen ziek zijn of in quarantaine moeten, probeert de Dienst Justitiële Inrichtingen de instroom van het aantal gedetineerden te verminderen. Wie nog een straf moet uitzitten wordt daarom niet opgeroepen en de politie zoekt voorlopig niet actief naar mensen die nog een straf open hebben staan. Deze maatregelen golden ook al tijdelijk in 2020.

Tot een jaar cel voor relschoppers Coolsingel

Zes mannen die vorig jaar november deelnamen aan rellen op de Coolsingel in Rotterdam zijn vandaag veroordeeld. De rechter legde tot maximaal een jaar celstraf op.

Een 21-jarige verdachte kreeg van de rechtbank de hoogste straf: twaalf maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Hij gooide die avond met onder meer stoeptegels naar agenten. Een 30-jarige sportvechter kreeg tien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Hij bekogelde drie politieauto's met tafelbladen, een fiets en een brandblusser.

Alle daders moeten 500 euro betalen aan het schadefonds geweldsmisdrijven. Een deel van de veroordeelde relschoppers moet de politie daarnaast tot 5000 euro betalen voor het vernielen van voertuigen.

De burgemeester noemde de rellen 'een orgie van geweld':

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen in Rotterdam

Actievoerders vallen GGD-locatie Heerlen binnen

Demonstranten zijn vanmiddag een GGD-locatie in Heerlen binnengevallen. De actievoerders discussieerden met het aanwezige personeel en er was een handgemeen, meldt L1. Ze weigerden het gebouw te verlaten, waarna de politie is gebeld.

De activisten stellen dat de GGD-medewerkers schuldig zijn aan moord. "Genocide op de Nederlandse bevolking", roept een van hen in een video die op Twitter is geplaatst.

De GGD is kwaad over het incident: "Wij accepteren het niet dat op onze locaties medewerkers worden geprovoceerd en geïntimideerd en staan als één man achter hen", verklaart een woordvoerder tegenover de regionale omroep. De beveiliging bij de locatie wordt opgeschroefd. "Zowel zichtbaar als onzichtbaar. De geuite beschuldigingen en bedreigingen hebben invloed op het veiligheidsgevoel van onze medewerkers."

Nachtclubs in Amsterdam riskeren boete van 4500 euro als ze zaterdag opengaan

De gemeente Amsterdam gaat zaterdag handhaven bij nachtclubs die hebben besloten open te gaan tijdens de landelijke protestactie 'De nacht staat op'. Ze riskeren een boete van 4500 euro en bij herhaling een sluiting, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland.

Morgen krijgen de clubs een brief, die geldt als waarschuwing. Halsema zegt de frustratie, teleurstelling en de noodzaak voor perspectief van de eigenaren van Amsterdamse nachtclubs te begrijpen. "Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen."

De burgemeester zegt desondanks de landelijke coronaregels na te leven. "Die heeft het college vanzelfsprekend te handhaven, zoals we dat telkens hebben gedaan." Halsema vraagt de nachtclubs zich aan de regels te houden, "ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat".

Franse truckers vanuit Nice onderweg naar Parijs

De Franse politie heeft een demonstratie in Parijs met vrachtwagens en andere voertuigen verboden. Chauffeurs besloten toch de weg op te gaan om te demonstreren. Ze reden vandaag vanuit Nice naar de Franse hoofdstad.

Met de actie volgen de chauffeurs het voorbeeld van de Canadese truckers die eind januari naar de hoofdstad Ottawa trokken met hun zogenoemde 'vrijheidskonvooien'.

Karavaan vanuit Nice onderweg naar Parijs

Ziekenhuisbezetting door corona zakt verder

In de ziekenhuizen zijn 197 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 13 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1513 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1531), van wie 198 op de IC (gisteren: 206), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  • NOS
    Coronapatiënten in het ziekenhuis
  • NOS
    Instroom patiënten
  • NOS
    Bezetting op de IC

Ook boa's handhaven niet bij actie nachthoreca

Boa's zijn niet van plan om op te treden als de nachthoreca komende zaterdag na 22.00 uur opengaat. "Wij zijn solidair met de politiebonden", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond bij RTV Noord.

De politie voert komend weekend actie voor een betere cao en gaat dus ook niet handhaven als nachtclubs en discotheken als protest tegen de coronamaatregelen opengaan. Verschillende burgemeesters, onder wie Koen Schuiling van Groningen, zeiden van de week dat ze de actie van de nachthoreca niet toestaan. "Als ze zich niet aan de sluitingstijden houden, kan ik niets anders doen dan ingrijpen", aldus Schuiling.

Maar de vraag is wie dat gaat doen. Kuin van de BOA Bond: "Wij treden niet in gevaarlijke situaties op als er geen back-up is van de politie, en die is er niet."

Prins Charles voor tweede keer besmet met corona

Prins Charles is positief getest op corona. Dat heeft het koningshuis bekendgemaakt. In een tweet staat dat de prins vanochtend een test deed en dat hij daarna in zelfisolatie is gegaan.

De 73-jarige Charles zou vanochtend een werkbezoek hebben. "Zijn koninklijke hoogheid is teleurgesteld dat hij niet bij het bezoek aan Winchester kan zijn", zegt het koningshuis. Gisteren was hij nog bij een evenement in Londen.

In maart 2020 had Charles ook al corona opgelopen. Hij zou toen milde klachten hebben gehad.

Kamer stemt definitief tegen 2G-voorstel

De Tweede Kamer heeft een streep gehaald door 2G, het systeem waarbij alleen mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld van corona toegang krijgen tot bepaalde plekken. Een motie van SGP-leider Van der Staaij en het Kamerlid Omtzigt daarover werd aangenomen. De regeringspartijen VVD, D66 en CDA en het Kamerlid Den Haan stemden tegen die motie.

Het vorige kabinet diende het wetsvoorstel om 2G in te voeren november vorig jaar in. De wet zou het mogelijk maken in specifieke situaties alleen mensen toe te laten als ze zijn gevaccineerd of genezen. De maatregel was vanaf het begin omstreden en de behandeling van het voorstel werd een paar keer uitgesteld.

Parijse politie verbiedt truckersprotest, ook in Nederland voorbereidingen

De politie in Parijs heeft een demonstratie met vrachtwagens en andere voertuigen verboden. In Frankrijk zijn truckers onderweg naar Parijs om er zaterdag en zondag tegen de coronamaatregelen te demonstreren.

De demonstrerende chauffeurs zouden het verkeer in het weekend willen blokkeren en maandag naar Brussel willen rijden om het protest daar voort te zetten. Hiermee volgen ze het voorbeeld van de Canadese truckers die eind januari naar de hoofdstad Ottawa trokken met hun zogenoemde 'vrijheidskonvooien'.

Ook in Nederland wordt een truckersactie voorbereid. Dat zou hier op zaterdag moeten beginnen, met als uiteindelijke doel een blokkade in Brussel. Deelnemers krijgen het advies voldoende eten en brandstof mee te nemen voor een langdurige actie.

Inspectie: minder douchen bij gehandicaptenzorg door personeelsuitval

Gehandicapten kunnen vanwege uitval van personeel in sommige zorginstellingen niet meer elke dag douchen. In plaats daarvan gaan ze om de dag onder de douche. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bekendgemaakt na gesprekken met instanties in de zorgsector.

Instellingen zoeken ook andere manieren om het uitvallen van medewerkers te compenseren. Zo wordt de dagbesteding op de woongroep gehouden in plaats van buiten de deur.

"Om de werkdruk het hoofd te bieden, is er bij veel zorgaanbieders sprake van afschaling van de zorg", schrijft de inspectie. Verder maakt de gehandicaptenzorg zich druk over de inzetbaarheid van medewerkers op de langere termijn, als zij eventueel long covid-klachten hebben.

Ook op andere plekken zijn grote problemen. Zo is er "ernstige vertraging" bij de reparatie van rolstoelen. Thuiswonende ouderen kunnen minder doen als hun rolstoel het niet doet. Bovendien voelde deze groep zich tijdens de laatste lockdown eenzamer dan in het begin van de pandemie. Dat komt omdat er nu minder initiatieven voor ouderen en patiënten zijn dan tijdens de eerste lockdown.

'Geen vaccinatieplicht tijdens Oscars'

Er zal geen vaccinatieplicht zijn bij de uitreiking van de Oscars in Los Angeles op 27 maart. Dat meldt het Amerikaanse entertainmentblad Variety. Wel moeten genodigden een negatieve test laten zien die is afgenomen op de dag van het evenement.

Volgens het goed ingevoerde vakblad The Hollywood Reporter is de beslissing om geen vaccinatieplicht in te voeren, genomen uit angst dat een aantal grote namen anders niet komt. Andere award-shows zoals The Screen Actors Guild awards en de Critics Choice awards hebben wel een vaccinatieplicht.

Vorig jaar was de uitreiking vanwege de corona-uitbraak in een feestelijk aangekleed treinstation in Los Angeles. Ditmaal vindt de show plaats op de gebruikelijke plek in de filmstad: het Dolby Theatre. Of er minder mensen aanwezig zijn dan gebruikelijk, is niet bekend.

St Jansdal Ziekenhuis: zorg ontwricht door ziekteverzuim

Het St Jansdal Ziekenhuis in Lelystad en in Harderwijk zegt dat het ziekteverzuim zo hoog is, dat het de zorg in het ziekenhuis ontwricht. "Dertig procent van het operatieprogramma in Harderwijk ligt stil en de spoedeisende hulp moet regelmatig dicht, omdat deze vol ligt", zegt bestuurder Arend Jan Poelarends.

Het ziekenhuis kampt door ziekte of quarantaine met een "extreem hoog" aantal afwezige werknemers. Op Facebook laat het ziekenhuis weten dat veel afspraken niet doorgaan. "Het aantal telefoontjes kunnen wij bijna niet meer aan", schrijft het ziekenhuis. "Vandaar het verzoek om ons niet te bellen, wij bellen zelf zodra wij meer weten over jouw afspraak."

Honderden mensen bij coronademonstratie in Sittard

In Sittard hebben gisteravond honderden mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Volgens 1Limburg liepen ruim 1250 demonstranten mee met de optocht. De deelnemers hadden lichtjes bij zich en liepen door de stad. De stoet eindigde op de Markt. Er waren ook optredens.

Sergio Klein, gemeenteraadslid van Fractie Klein en initiatiefnemer van de lichtjesstoet, was tevreden over de opkomst. "Zo zie je dat de animo groot blijft, ook nu het kabinet plannen heeft aangekondigd om te versoepelen", zei hij tegen 1Limburg.

Lichtjesoptocht in Sittard-Geleen tegen coronamaatregelen

Aantal coronabesmettingen Tonga verdubbeld naar 31

Op de eilandengroep Tonga zijn 31 besmettingen op een dag gemeld. Daarmee is het totale aantal in een klap verdubbeld.

Tonga bleef gedurende de coronapandemie op één besmetting na virusvrij. Nadat de eilandengroep was getroffen door een onderzeese vulkaanuitbarsting en een daaropvolgende tsunami werd door landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Japan noodhulp gestuurd. Hoewel er voor de reddingswerkers strenge quarantaine-eisen golden is het virus op die manier toch het land binnengekomen.

De 100.000 inwoners van Tonga blijven voorlopig in lockdown vanwege de uitbraak. Alle niet-essentiële bedrijven en scholen zijn gesloten.

Autofabrikanten in de problemen door blokkades Canadese vrachtwagenchauffeurs

De blokkades door Canadese vrachtwagenchauffeurs beginnen nu ook de economie te ontregelen. De autofabrikanten Ford en Toyota leggen de productie in fabrieken in Canada stil of schroeven die terug.

Met name de blokkade van de Ambassador brug tussen Detroit in Amerika en de stad Windsor in Canada veroorzaakt veel problemen. De brug is nu drie dagen geblokkeerd door Canadese vrachtwagenchauffeurs, die boos zijn dat ze door de federale overheid gedwongen worden om zich volledig te vaccineren. Ford heeft al een fabriek gesloten en ook Toyota meldt problemen in zijn drie fabrieken in Canada. Verder is ook de export van agrarische producten voor een deel stil komen te liggen.

De actie van boze chauffeurs startte eind vorige maand toen het centrum van de hoofdstad Ottawa werd geblokkeerd. Later werden ook in andere steden zoals Toronto wegen geblokkeerd. De Canadese premier Trudeau stelt zich tot nu toe onwrikbaar op. Hij is niet van plan om onder druk van de acties de maatregelen te versoepelen.

Nieuw-Zeelandse politie arresteert meer dan honderd demonstranten bij parlement

In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington zijn zeker 120 mensen gearresteerd bij het parlementsgebouw. Honderden mensen demonstreerden daar voor de derde dag op rij tegen het strenge coronabeleid. Premier Jacinda Ardern wil dat er een eind komt aan het protest. De actie is geïnspireerd door die in Canada, waar vrachtwagenchauffeurs al bijna twee weken protesteren tegen de coronamaatregelen.

Een deel van de Nieuw-Zeelandse demonstranten kampeert sinds dinsdag voor het parlementsgebouw. Ook hebben ze de wegen rond het parlement met campers en vrachtwagens geblokkeerd. De demonstranten hebben met name kritiek op de vaccinatieplicht voor mensen met bepaalde beroepen en op het 2G-beleid.

Rond het parlementsgebouw is een gebiedsverbod afgekondigd. Honderden extra agenten uit andere delen van het land zijn opgeroepen om de demonstranten te verwijderen. Daarbij kwam het tot botsingen tussen de politie en de demonstranten.

Premier Ardern, die deze week herhaaldelijk zei dat inwoners het recht hebben te demonstreren, zei donderdag in een persconferentie dat er "ook regels zijn over wat er rondom het parlementsgebouw mag gebeuren".

Meer dan honderd arrestaties in Nieuw-Zeeland bij coronaprotest

Kuipers had link met bedrijf dat miljoenen claimt bij zijn ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid is in een juridisch gevecht verwikkeld met Breathomix, een producent van apparaten van blaastesten. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de hoogste baas van het ministerie, minister Ernst Kuipers, tot een maand geleden werkte bij een stichting die Breathomix financierde en van advies voorziet.

De apparaten voor blaastests van Breathomix werden korte tijd ingezet bij GGD's en tijdens het Eurovisie Songfestival om corona op te sporen. Maar volgens het ministerie werkten de apparaten niet naar behoren. Een grote bestelling werd daarom geannuleerd. Breathomix eist nu 24 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid vanwege contractbreuk.

Lees hieronder het hele verhaal:

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van donderdag 10 februari. Het coronaliveblog van gisteren is hier terug te vinden.