86.604 positieve tests gemeld • Veiligheidsberaad: komend weekend handhaving
- Welkom in het coronaliveblog van woensdag 9 februari.
- Einde meeste coronamaatregelen in zicht
- Vaccinatieafspraak maken nu in meerdere talen
- Zweden stopt met gratis testen op grote schaal
- Meer mensen weer naar hun werk, maatregelen niet altijd nageleefd
Kuipers had link met bedrijf dat miljoenen claimt bij zijn ministerie
Het ministerie van Volksgezondheid is in een juridisch gevecht verwikkeld met Breathomix, een producent van apparaten van blaastesten. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de hoogste baas van het ministerie, minister Ernst Kuipers, tot een maand geleden werkte bij een stichting die Breathomix financierde en van advies voorziet.
De apparaten voor blaastests van Breathomix werden korte tijd ingezet bij GGD's en tijdens het Eurovisie Songfestival om corona op te sporen. Maar volgens het ministerie werkten de apparaten niet naar behoren. Een grote bestelling werd daarom geannuleerd. Breathomix eist nu 24 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid vanwege contractbreuk.
Lees hieronder het hele verhaal:
Nachtclubs over versoepelingen: 'Beetje licht aan eind van de tunnel'
Nachtclubeigenaren in Amsterdam zijn blij met de verwachte versoepelingen, maar ze hadden die liever anders gezien. De aangekondigde actie zaterdag gaat gewoon door.
86.604 positieve tests gemeld bij RIVM
Bij het RIVM zijn het voorbije etmaal 86.604 positieve coronatesten geregistreerd. Het dagcijfer is veel lager dan gisteren (394.674), maar dat aantal kwam tot stand doordat het instituut toen een grote achterstand in één keer wegwerkte.
Eerder op de dag meldde het RIVM 144.586 positieve testuitslagen doordat ook een deel van de meldingen van dinsdag was meegeteld. Later werd dit gecorrigeerd.
Gisteren publiceerde het instituut ook de besmettingscijfers van afgelopen week. Volgens het RIVM leek het erop dat de piek in het aantal besmettingen binnenkort wordt bereikt. "We zien een afvlakking van de groei van het aantal meldingen. De snelheid is er grotendeels uit", aldus Aura Timen van het RIVM.
Nederlandse jongeren "in principe" niet welkom in Vlaamse vaccinatiecentra
Het is niet de bedoeling dat Nederlandse jongeren naar Vlaanderen uitwijken voor een boosterprik. Dat zegt een woordvoerder van de Vlaamse overheidsdienst voor de zorg tegen persbureau ANP. Nederlandse jongeren zijn "in principe" niet welkom over de grens, laat de woordvoerder weten. De Vlaamse vaccinatiecentra zijn niet berekend op "busladingen uit Nederland".
Sinds vandaag kunnen jongeren van 12 tot 18 jaar in Vlaanderen een booster krijgen. Nederland ziet daar vooralsnog vanaf, omdat toezichthouders (nog) geen positief advies hebben gegeven over de boosterprik voor die groep. Maar in een aantal Europese landen is een boosterprik voor toegang tot bijvoorbeeld de horeca ook voor jongeren verplicht. Het gaat om populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk en Italië.
Overigens is het onduidelijk of een buitenlandse boosterprik ook in de CoronaCheck-app verschijnt. Volgens het kabinet wordt daar momenteel aan gewerkt.
Veiligheidsberaad waarschuwt: komend weekend handhaving
In tegenstelling tot wat de politiebonden gisteren lieten weten zal er komend weekend gehandhaafd worden op de sluitingstijd van de horeca. Dat heeft het Veiligheidsberaad gezegd.
Volgens voorzitter Bruls hebben gemeenten diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. "Dus als mensen ervan uitgaan dat er komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist", aldus Bruls tegen persbureau ANP. Hij reageert daarmee op een aankondiging van de politievakbonden. Die zeiden gisteren niet te zullen handhaven, als de nachthoreca komend weekend na 22.00 de deuren opent.
Volgens Bruls heeft de politie een verantwoordelijkheid om in te grijpen. "We gaan ervan uit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels", zegt Bruls. "De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde." De gemeenten Groningen en Maastricht hebben al gezegd dat komend weekend wordt toegezien op naleving van de coronaregels.
1531 coronapatiënten in het ziekenhuis, 49 minder dan gisteren
De voorbije 24 uur zijn er op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen 181 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Op de IC's kwamen er 18 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de totale bezetting af. Er liggen nu 1531 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1580), van wie 206 op de IC (gisteren: 226), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensivecareafdelingen is:
Einde meeste coronamaatregelen in zicht
Het kabinet streeft ernaar dat er aan het eind van deze maand een einde komt aan de meeste coronamaatregelen. Het coronatoegangsbewijs en de anderhalvemetermaatregel zouden worden afgeschaft. Maar een definitief besluit is nog niet genomen, melden bronnen.
Voor toegang tot evenementen en festivals zou vanaf 25 februari een negatief testbewijs getoond moeten worden.
Vaccinatieafspraak maken kan nu ook in andere talen
Bij de vaccinatielijn van de GGD zitten vanaf vandaag tolken klaar om te helpen met het maken van een afspraak. Tot nu toe kon dat alleen in het Nederlands en Engels, maar nu ook in het Pools, Turks, Arabisch, Spaans en Portugees. "Kies 3 voor een andere taal", krijgt iedereen die de afsprakenlijn belt te horen.
Op de lijn voor testafspraken is het al een tijdje mogelijk om een andere taal te kiezen en daarvan maken duizenden mensen gebruik. De tolk vertaalt het gesprek van de beller met de medewerker van de afsprakenlijn.
Ook mensen die een andere taal spreken, kunnen bellen. Per geval wordt bekeken hoe iemand kan worden geholpen.
WHO: aantal coronabesmettingen in week tijd 17 procent gedaald
Het aantal coronabesmettingen is wereldwijd met 17 procent gedaald ten opzichte van een week eerder, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In de VS halveerde het aantal besmettingen. Het aantal doden daalde wereldwijd met 7 procent.
Omikron is in de hele wereld dominant, met 97 procent van de gevallen. Slechts 3 procent heeft nog de deltavariant.
Vorige week werden 19 miljoen nieuwe besmettingen gemeld en bijna 68.000 doden. Maar die aantallen zijn niet reëel, zegt de WHO, in werkelijkheid zijn het er veel meer. Niet alle gevallen worden geregistreerd.
In Europa was de daling 7 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan Frankrijk en Duitsland. In Azerbeidzjan, Belarus en Rusland liep het aantal besmettingen op.
Ook in Afghanistan, Iran en Jordanië neemt het aantal besmettingen nog toe.
Versoepeling op komst, horeca langer open
De horeca mag binnenkort mogelijk tot middernacht openblijven, zeggen Haagse bronnen. Nu moeten restaurants en cafés nog om 22.00 uur dicht. Het precieze tijdstip staat nog niet vast. De versoepeling zou ook gelden voor concertzalen, theaters en bioscopen. Ook het advies om er anderhalve meter afstand te houden vervalt waarschijnlijk, evenals het advies om zoveel mogelijk thuis te werken.
Het kabinet bekijkt ook of het coronatoegangsbewijs aan het eind van de maand kan vervallen.
Dinsdag is er weer een persconferentie, dit keer alleen van minister Kuipers.
Zweden stopt met gratis testen op grote schaal, ook bij symptomen
Zweden is gestopt met het grootschalig gratis testen op het coronavirus. Ook hoeven mensen die symptomen van het virus hebben zich niet meer standaard te laten testen. Mensen met klachten wordt gevraagd om thuis te blijven. Antigeentesten blijven te koop, maar de resultaten worden niet meer geregistreerd.
Daarmee verliezen de gezondheidsautoriteiten het zicht op de verspreiding van het virus.
Testen levert niet genoeg meer op en de kosten zijn hoog, is de redenering achter het besluit. "Als we ermee doorgaan, kost dat bijna 193 miljoen euro per maand", zei de voorzitter van de Zweedse gezondheidsraad eerder deze week. "Dat geld kunnen we beter op andere plekken gebruiken."
De hoge vaccinatiegraad in Zweden is reden voor optimisme, zeggen de gezondheidsautoriteiten. Gratis PCR-testen blijven beschikbaar voor werknemers in de zorg, de ouderenzorg en kwetsbare mensen, maar alleen bij klachten. De rest van de bevolking wordt geadviseerd met klachten thuis te blijven.
Pandemie in nieuwe fase
Zweden is nog nooit in een landelijke lockdown gegaan en bedrijven en winkels zijn altijd opengebleven. De autoriteiten deden een beroep op de individuele verantwoordelijkheid. In vergelijking met andere Scandinavische landen zijn er meer coronadoden gevallen, maar het waren er minder dan in de meeste Europese landen die wel in lockdown gingen.
Toen premier Andersson de beleidsverandering vorige week aankondigde, zei ze dat de pandemie niet voorbij is, maar dat die in een nieuwe fase is beland en ondanks oplopende besmettingsaantallen niet leidt tot overbelasting van de zorg.
Coronaziekenhuizen in Afghanistan sluiten vanwege gebrek aan alles
Nog maar vijf van de 33 coronaziekenhuizen in Afghanistan zijn open. De overige moesten de afgelopen maanden sluiten omdat er een tekort aan artsen of medicijnen was of aan brandstof om het gebouw te verwarmen, zelfs bij temperaturen onder nul. Tegelijkertijd stijgt het aantal coronabesmettingen in het land naar recordhoogten.
In het enige nog werkende coronaziekenhuis in Kabul is de verwarming alleen 's nachts aan en liggen patiënten onder een dikke laag dekens. Het ziekenhuis kan de stroom patiënten nauwelijks aan en er is een tekort aan medicijnen, zuurstof en andere hulpmiddelen. Tot eind januari werden er per dag een of twee coronapatiënten opgenomen, nu zijn het er tien tot twaalf.
Sinds de Taliban de macht in het land hebben overgenomen, krijgt het zorgpersoneel bijna geen salaris meer, alleen in december is het uitbetaald. De afgelopen twee decennia draaide het Afghaanse zorgstelsel vooral op internationaal donorgeld. Sinds de machtsovername in augustus is de zorg in een crisis beland. De economie van het land is ingestort doordat bijna 88 miljard euro aan banktegoeden in het buitenland is bevroren en er nauwelijks meer financiële steun is.
Zo'n 90 procent van de bevolking leeft sindsdien onder de armoedegrens en zeker een miljoen kinderen worden met de hongerdood bedreigd, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie.
Meer mensen weer naar hun werk, deels thuiswerken wel blijvend
Het was op het werk eind vorig jaar lastiger om de coronamaatregelen na te leven dan begin vorig jaar. Afstand houden en mondkapjes dragen gebeurde minder dan in eerdere fasen van de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Een op de drie bleef niet altijd thuis bij klachten.
Driekwart van de werknemers werkte vlak voor de laatste lockdown weer deels of helemaal op locatie. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de pandemie, maar toch is thuiswerken in de toekomst niet meer weg te denken.
De coronapandemie heeft het werkende leven blijvend veranderd, zowel thuis als op het werk, zeggen de meeste werknemers. Vooral het contact met collega's en anderen is veranderd. De meeste mensen denken dat dat zo blijft en heeft er weinig moeite mee of zegt er wel aan te kunnen wennen.
Hubert Bruls: van ons had samenleving al eerder open gemogen
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, is blij met het uitgangspunt van minister Kuipers om de samenleving zoveel mogelijk te openen en daarbij niet meer alleen naar de belangen van de zorg te kijken. "Wij bepleiten al langer om meer rekening te houden met de psychische, sociale en economische aspecten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. 'In januari was al duidelijk dat omikron minder ziek maakt. Wat ons betreft had het kabinet al eerder verder mogen versoepelen, want het is niet meer te houden."
Bruls wees erop dat we nog niet weten wat het kabinet nu precies gaat doen. Pas volgende week is er een persconferentie. Hij gaat ervan uit dat onder meer de sluiting van de horeca om 22.00 uur wordt losgelaten, want volgens hem zijn voor die sluiting geen goede argumenten.
Alles loslaten vindt Bruls niet verstandig, omdat de zorg nog steeds onder grote druk staat. Hij denkt dat bijvoorbeeld de anderhalvemetermaatregel nog gehandhaafd moet worden.
Dit weekend willen de nachtclubs opengaan. Tegelijk heeft de politie cao-acties aangekondigd. Bruls zei dat hij ervan uit gaat dat de politie wel optreedt als mensen zich op grote schaal niet aan de regels houden.
Oproep aan agenten om geen boetes uit te delen aan nachthoreca
Agenten worden opgeroepen zaterdag geen boetes uit te delen wanneer de nachthoreca uit protest tegen de aanhoudende sluiting van het nachtleven de deuren opent. De politievakbonden verzoeken hun leden komend weekeinde "zo passief mogelijk" toezicht te houden op het uitgaanspubliek. De bonden vragen verder aan boa's om zich solidair te verklaren met de actie.
De oproep is gekoppeld aan de al eerder aangekondigde cao-acties van de politie. "Wat de bonden betreft, houden politiemedewerkers zich dit weekend voornamelijk bezig met primaire politietaken als noodhulp en dienstverlening aan burgers. Bij calamiteiten in horecagelegenheden worden ze dus wel geacht op te treden", staat in een gezamenlijke verklaring van de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB.
Gerrit van de Kamp van ACP over het cao-conflict en de actie:
'New York schrapt mondkapjesplicht'
Gouverneur Kathy Hochul van de Amerikaanse staat New York wil een einde maken aan de mondkapjesplicht in de meeste publieke binnenruimten, schrijft de krant The New York Times. Hochul zou van plan zijn het mandaat waarmee de plicht is ingesteld te laten verlopen. Volgens de krant is het onduidelijk of het afzonderlijk mondkapjesmandaat voor openbare scholen in de staat, dat over twee weken afloopt, wordt verlengd of geschrapt.
De Democratische gouverneur voerde de algehele mondkapjesplicht op 31 december in, omdat de zeer besmettelijk omikronvariant tot een sterke stijging leidde van het aantal coronabesmettingen en de gezondheidszorg in de problemen dreigde te komen. Eerder kondigden Democratische gouverneurs in staten als New Jersey, Californië, Connecticut, Delaware en Oregon al aan de mondkapjesplicht op scholen en andere openbare instellingen in de komende weken op te heffen.
Kabinet: openhouden samenleving wordt uitgangspunt
Het kabinet presenteerde gisteren een nieuwe visie op het coronabeleid in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een kortetermijnvisie voor deze winter, maar de brief bevat ook zaken waaruit blijkt waar het kabinet op de langere termijn heen wil. "Het uitgangspunt wordt het openhouden van de samenleving", aldus minister Kuipers van Volksgezondheid.
Kuipers: "Het beleid zal niet meer primair gevoerd worden vanuit de belasting van de zorg, maar vanuit een breder perspectief, zowel op de maatschappelijke en sociaal-economische kant als op de zorg. We bewegen met de herziene doelstellingen weg van uitsluiting van risico's naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven."
Goedemorgen!
Welkom in het liveblog van woensdag 9 februari. Het coronaliveblog van gisteren is hier terug te vinden.