Chauffeurs in Nice bereidden zich woensdag voor om naar Parijs te vertrekken
NOS Nieuws

Parijs en Brussel verbieden truckersprotest, Franse truckers op weg naar Parijs

De politie in Parijs heeft een demonstratie met vrachtwagens en andere voertuigen verboden. In Frankrijk zijn truckers onderweg naar Parijs om er zaterdag en zondag tegen de coronamaatregelen te demonstreren.

De demonstrerende chauffeurs zouden het verkeer in het weekend willen blokkeren en maandag naar Brussel willen rijden om het protest daar voort te zetten. De Belgische en Brusselse overheden hebben het konvooi verboden en zijn van plan om grenscontroles uit te voeren.

Hiermee volgen ze het voorbeeld van de Canadese truckers die eind januari naar de hoofdstad Ottawa trokken met hun zogenoemde 'vrijheidskonvooien'. Gisteren begonnen de Franse truckers vanuit Zuid-Frankrijk naar Parijs te rijden. Vanaf vandaag rijden ook truckers uit andere delen van het land naar de hoofdstad.

Volgens de politie in Parijs is er geen demonstratie aangemeld en dreigt de truckersactie de openbare orde te verstoren. Ook is de Franse overheid bang dat de truckersactie de gele hesjes-beweging nieuw leven inblaast. De gele hesjes protesteerden voor de coronapandemie tegen verhoogde brandstofprijzen, wat geregeld uitliep op ongeregeldheden.

Deze mensen zijn vanuit Nice onderweg naar Parijs:

Caravaan vanuit Nice onderweg naar Parijs: 'Ik wil weer mens zijn'

De autoriteiten waarschuwen dat het blokkeren van de openbare weg kan worden bestraft met boetes tot 4500 euro en een gevangenisstraf van twee jaar.

In Canada demonstreren truckers al bijna twee weken. In Ottowa is de noodtoestand uitgeroepen. Ook beginnen de blokkades van de grens van Canada en de Verenigde Staten de economie te ontregelen.

Truckersactie in Nederland

Ook in Nederland wordt een truckersactie voorbereid. Sinds eind januari klinkt via sociale media de roep om met trucks, tractoren en andere voertuigen te gaan rijden. Dat zou hier op zaterdag moeten beginnen, met als uiteindelijke doel een blokkade in Brussel.

Deelnemers krijgen het advies voldoende eten en brandstof mee te nemen voor een langdurige actie. Een Telegram-kanaal dat de actie probeert te coördineren heeft zo'n 19.000 volgers. Het is nog niet bekend welke routes de actievoerders in Nederland gaan rijden en waar zij zich verzamelen.

In Canada hebben boze truckers inmiddels de grensovergangen met de VS geblokkeerd:

Canadese truckers blokkeren grensovergangen: 'We blijven zolang nodig is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl