liveblog
NOS NieuwsAangepast

Lerarenvakbond wil ook langere vakantie VO • Griekenland eist negatieve test reizigers

liveblog gesloten

Ook België versnelt boostervaccinaties

Ook België verkort de periode die mensen moeten wachten om een boosterprik te kunnen krijgen. Momenteel komen inwoners van België daarvoor in aanmerking zes maanden na hun laatste vaccinatie, maar dat wordt vier maanden. De Belgische ministers van Volksgezondheid hebben dat besloten op advies van experts.

De verkleining van het vaccinatie-interval geldt voor mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor een booster na Janssen blijft de termijn twee maanden en voor AstraZeneca vier maanden.

De Vlaamse minister Beke zegt op Twitter dat de maatregel is genomen als "verdedigingslinie tegen de omikronvariant van het coronavirus". Het is de bedoeling dat eind januari het merendeel van de volwassen Belgen een uitnodiging heeft gekregen voor een boosterprik.

Ook in Nederland wordt de periode tussen de coronaprikken ingekort, maakte demissionair minister De Jonge deze week bekend. Het interval gaat van zes naar drie maanden.

Geldigheid coronatoegangsbewijs mogelijk korter

Demissionair minister De Jonge sluit niet uit dat de coronapas nog korter geldig wordt dan de negen maanden die de Europese Commissie heeft voorgesteld door de onzekerheid rondom de opkomende omikronvariant. Dat zei hij in een debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer.

Mensen die willen reizen binnen de Europese Unie hebben een certificaat nodig waaruit blijkt dat ze getest, gevaccineerd of recent hersteld zijn van corona. De Jonge verwacht dat Europa er "op korte termijn" een besluit over neemt.

Kunstbeurs Tefaf uitgesteld

Kunstbeurs Tefaf in Maastricht wordt volgend jaar uitgesteld, heeft de organisatie bekendgemaakt. De beurs stond gepland van 12 tot en met 20 maart, maar de onzekerheid rond corona is te groot. De organisatie oppert wel de mogelijkheid om de beurs later in het jaar alsnog te houden.

Volgens directeur Hidde van Seggelen was het een "moeilijk maar noodzakelijk besluit". Naast de onzekerheid over de ontwikkeling van de pandemie noemt hij de financiële risico's van het op een later tijdstip annuleren en de gezondheid van de bezoekers. Er komt altijd een internationaal publiek op de beurs af.

Tefaf bestaat uit een jaarlijkse beurs in Maastricht en een in New York. De beurs in New York is gepland van 6 tot en met 10 mei en gaat vooralsnog gewoon door.

Lerarenvakbond: sluit ook middelbare scholen week eerder

Niet alleen de basisscholen, maar ook de middelbare scholen moeten een verlengde kerstvakantie krijgen. Dat vindt vakbond Leraren in Actie.

De bond vindt dat er sprake is van een onveilige werksituatie omdat de coronavaccins waarschijnlijk minder effectief zijn tegen de omikronvariant. Het verzoek om vervroegde sluiting wordt gedaan "met pijn in het hart", staat in een verklaring.

Leraren in Actie roept het kabinet ook op in de tussentijd meer werk te maken van voorzorgsmaatregelen op scholen. Zo moet de ventilatie in schoolgebouwen flink verbeterd worden, stelt de vakbond. Scholen zijn "de plekken waar grote aantallen mensen samenkomen, zonder rem op de transmissie".

Griekenland eist negatieve test van alle reizigers

Alle reizigers die naar Griekenland willen moeten vanaf zondag een negatieve PCR-test kunnen tonen. Dat geldt dus voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers. De test mag maximaal 48 uur oud zijn.

Griekenland voert de maatregel in vanwege de dreiging van de omikronvariant. Tot nu toe zijn er tien gevallen van omikron in het land vastgesteld. Aanvankelijk was het plan om alleen reizigers uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk een testverplichting op te leggen.

Ook Portugal en Italië hebben een testverplichting ingevoerd. Ongevaccineerde reizigers in Italië moeten bovenop een negatieve test bij aankomst vijf dagen in quarantaine.

Rechter verbiedt Holocaustvergelijking Baudet

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie mag in het kader van het coronadebat geen beeldmateriaal meer gebruiken van de Holocaust. Ook moet hij drie tweets verwijderen waarin hij de situatie van ongevaccineerden vergelijkt met Joden in de Tweede Wereldoorlog, zo luidde de uitspraak van de rechter in een kort geding dat was aangespannen door twee Joodse organisaties en vier Holocaustoverlevenden.

"Door een vergelijking te maken tussen het coronabeleid en de Jodenvervolging, die niet in verhouding tot elkaar staan, wordt het lot van de Joden impliciet gebagatelliseerd", aldus de rechter. Volgens de rechter maakt Baudet zich daarmee schuldig aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme.

Als Baudet de tweets niet verwijdert, opnieuw vergelijkingen maakt met de Holocaust of beeldmateriaal van de Holocaust gebruikt in het coronadebat, moet hij een dwangsom betalen van 25.000 euro per keer.

Defensie biedt extra hulp aan bij boostercampagne

Defensie heeft de GGD's meer personeel aangeboden om te helpen met het zetten van boosterprikken. Vanwege de omikronvariant wil het kabinet de boostercampagne versnellen, daarom moeten de GGD's in korte tijd veel meer boosterprikken zetten. Zelf spreken ze van een "historische vaccinatieopdracht".

Defensie zou zo'n 1500 militairen kunnen leveren, bijna het dubbele van nu, laat een woordvoerder weten. 750 militairen zijn al beschikbaar, de andere 750 kunnen in een paar dagen opgeleid worden om de prikken te zetten. Of de extra militairen daadwerkelijk worden ingezet, en waar dat zal zijn, is aan de GGD, aldus de woordvoerder.

Er helpen op dit moment 391 militairen in teststraten en 190 militairen bij vaccinatielocaties in Drenthe, Gelderland-Midden en Zeeland.

Oppositie wil opheldering over schoolsluiting

Waarom worden er maatregelen genomen in het onderwijs en is er niet gekeken naar andere maatregelen? Dat is een van de belangrijkste vragen van de oppositie bij het coronadebat in de Tweede Kamer.

"Rond de omikronvariant zijn nog veel vragen", begint demissionair minister De Jonge zijn antwoord. "We maken ons vooral zorgen over de snellere verspreiding. Dat betekent in ieder geval dat we veel sneller moeten boosteren. En ook dat we geen andere keuze hadden dan het maatregelenpakket voortzetten, en zelfs doen wat we niet wilden doen: het sluiten van de scholen."

"Als we de horeca twee weken bijvoorbeeld helemaal hadden gesloten, had dat ons nu niet meer ruimte gegeven in het onderwijs. Iedere rem die je kunt aanbrengen in het vertragen van de introductie van omikron, is belangrijk. Zo'n 20 procent van de besmettingen vindt in de bassischoolleeftijd plaats. In potentie is dat een katalysator van omikron", zegt De Jonge.

Waarom er nog geen OMT-advies ligt over omikron, is een andere vraag die Kamerleden stellen. "We weten nog niet goed hoe ziek je van omikron wordt, en die informatie heb je wel nodig als je wilt adviseren wat te doen", zegt De Jonge. "Aanstaande vrijdag overlegt het OMT opnieuw, we hopen dat dan weer meer informatie uit Engeland komt. Het zou zo kunnen zijn dat het kabinet zich volgende week opnieuw meldt bij de Kamer om het te hebben over nieuwe maatregelen."

ECDC: omikronvariant begin volgend jaar dominant

Er is een grote kans dat de omikronvariant volgend jaar de dominante variant van het virus is in Europa. Dat zegt het ECDC, het Europese equivalent van het RIVM.

Het ECDC gaat ervan uit dat deltavariant na februari is overvleugeld door omikron. Die variant verspreidt zich sneller. Zelfs als blijkt dat omikron over het algemeen een iets milder ziekteverloop tot gevolg heeft dan delta, is dat geen reden tot juichen, zegt het ECDC. Door de snellere verspreiding zal omikron dan binnen korte tijd tot meer ziekenhuisopnames en doden leiden.

In Nederland zal de omikronvariant al begin januari dominant zijn, verwacht Jaap van Dissel van het RIVM. Hij zei vanochtend bij een technische briefing in de Tweede Kamer dat boosterprikken zeer belangrijk zijn om de impact van die variant te beperken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn vaccins alleen niet genoeg om een nieuwe golf van omikronbesmettingen tegen te gaan. Ook mondneusmaskers, afstand houden en ventilatie zijn noodzakelijk, stelt WHO-baas Tedros.

13.557 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 13.557 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 724 meer dan gisteren. Het betekent wel een flinke daling ten opzichte van vorige week woensdag, toen er 18.083 positieve test werden gemeld.

Daarom daalt het gemiddeld aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 15.984 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Daardoor kunnen de besmettingscijfers vertekend zijn.

41 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 41 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 59 doden per dag, tegen 55 doden per dag een week eerder.

Ziekenhuisbezetting gedaald naar 2642

In de ziekenhuizen zijn 222 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 34 nieuwe patiënten bij.

De totale bezetting nam af. Er liggen nu 2642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2764), van wie 646 op de IC (gisteren: 654), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 20 Nederlandse patiënten in Duitsland op de IC.

Van Dissel: 'Twee prikken beschermen onvoldoende, neem boosterprik'

Van Dissel: 'Twee prikken beschermen onvoldoende, neem boosterprik'

GGD’s: 9000 mensen extra nodig voor boostercampagne

De GGD's hebben in totaal zo'n 9000 extra mensen nodig om de boostervaccinatiecampagne in goede banen te leiden, zegt koepelorganisatie GGD GHOR. De totale capaciteit moet groeien van 18.000 naar 27.000 medewerkers. "Een vaccinatiecampagne van deze omvang is nooit eerder vertoond in ons land", zegt de koepel. Die 27.000 mensen bestaan straks uit de aangemelde reservisten, uitzendkrachten, medewerkers van het Rode Kruis, hbo- en mbo-studenten en defensiepersoneel.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde deze week aan de boostercampagne te willen versnellen. In het tweede deel van januari moeten alle 18-plussers een boosterprik aangeboden hebben gekregen. In totaal gaat het om zo'n 8,5 miljoen Nederlanders die in enkele weken tijd de booster krijgen.

Tegen persbureau ANP zegt een woordvoerder van GGD GHOR dat tot nu toe 12.000 mensen zich hebben aangemeld om te helpen. Wel moet nog worden onderzocht of deze mensen geschikt zijn om te helpen bij de campagne.

GGD Zaanstreek stopt met pop-uplocaties wegens drukte en agressief gedrag

GGD Zaanstreek-Waterland stopt tijdelijk met het aanbieden van vaccinaties op pop-uplocaties. De reden hiervoor was de grote toeloop bij een pop-uplocatie in een ziekenhuis in Purmerend. "De centrale hal van het ziekenhuis stond helemaal vol, daardoor kon ziekenhuispersoneel zijn werk niet meer doen", laat een woordvoerder weten.

Pop-uplocaties zijn locaties waar mensen zonder afspraak terecht kunnen voor een eerste of tweede prik. Ze zijn niet bedoeld voor mensen die een boostervaccin willen halen. Die kunnen met een afspraak terecht bij grotere locaties. Bij de pop-uplocatie ontstonden daardoor vervelende situaties, zegt de woordvoerder. "Er werd agressief gereageerd op personeel. Mensen vonden dat ze recht hadden op een prik."

GGD Zaanstreek-Waterland denkt dat de enorme toestroom komt door de coronapersconferentie van gisteren en verwacht ook op de andere pop-uplocaties deze week grote drukte. "We concentreren ons nu op de grote locaties. Daar kunnen ook mensen terecht die een eerste of tweede prik willen hebben."

Griekse overheid strenger tegen radicale antivaxxers

De Griekse overheid gaat strenger optreden tegen mensen die tegen de coronamaatregelen zijn en onwettige activiteiten aanwenden, heeft de woordvoerder van de Griekse regering gezegd. Door een pas ingevoerde wetswijziging kunnen zij nu worden aangepakt. Als voorbeeld noemde hij de arrestatie van elf activisten die vrijdag de directeur van een middelbare school in het noorden van Griekenland in de boeien sloegen en naar het politiebureau brachten.

De elf zijn voorgeleid voor de rechter en aangeklaagd wegens ontvoering en ander strafbare feiten, zoals geweldpleging en bedreiging. Drie mannen, die worden beschouwd als de leiders, zitten vast. De andere acht zijn onder voorwaarden op borgtocht vrijgelaten, zo mogen ze niet in de buurt van de school komen en moeten zij zich regelmatig bij de politie melden.

De groep noemt zich 'Bewakers van de Grondwet' en zou al eerder leerkrachten van de bewuste school hebben bedreigd, maar ook actie hebben gevoerd tegen artsen en burgers in vaccinatiecentra. De Griekse justitie heeft verder onderzoek aangekondigd naar de organisatie, die als extreemrechts wordt beschouwd. Ook de antiterreureenheid is bij het onderzoek ingeschakeld.

Oppositie zet vraagtekens bij timing schoolsluiting

Lisa Westerveld (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) zijn in het coronadebat in de Tweede Kamer kritisch over het sluiten van de scholen door het kabinet een week voor de kerstvakantie. "Ondertussen zijn IKEA en de Efteling nog open", zegt Kuiken. Westerveld zet vooral vraagtekens bij de timing van het besluit, dat volgens haar veel te laat is genomen.

"Ik had ook liever gezien dat deze beslissing eerder was genomen", reageert Aukje de Vries (VVD). "We vragen nu veel flexibiliteit van het onderwijs en ouders, maar als ik nu kijk naar de omikronvariant en met de Kerst voor de deur waar mensen bij elkaar komen, vind ik dit besluit verdedigbaar."

Van Dissel: kijk naar effectiviteit coronapas nu omikron zich verspreidt

De effectiviteit van het coronatoegangsbewijs moet tegen het licht worden gehouden nu de omikronvariant van het coronavirus terrein wint, zegt Van Dissel in de briefing aan de Tweede Kamer. "Het coronatoegangsbewijs is gebaseerd op immuniteit, op afweer tegen de deltavariant met name. Omikron zou dat zomaar kunnen veranderen."

"Dat betekent dat we dat in het Outbreak Management Team opnieuw moeten analyseren. Dan moet je ook nagaan wat de potentiële bescherming is van het coronatoegangsbewijs."

Met de QR-code moeten mensen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca aantonen dat ze gevaccineerd, getest of recent hersteld zijn van corona. Nu uit de eerste cijfers blijkt dat de vaccins minder effectief zijn tegen de omikronvariant, rijst de vraag of de coronapas nog wel effectief is.

Van Dissel merkt daarbij op dat een boosterprik daar verandering in kan brengen. "Als je de booster erin zou kunnen integreren zou je weer tot dezelfde mate van bescherming komen."

EMA: Janssen-vaccin kan overwogen worden als booster

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft zijn steun uitgesproken voor een Janssen-booster voor volwassenen. Het middel "kan overwogen worden" als booster na twee doses van mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna, maar ook als booster na een eerste prik met Janssen. Tussen de prikken moet minstens twee maanden zitten, meldt het geneesmiddelenbureau.

EMA kan nog niet beoordelen of het risico op zeldzame bijwerkingen aanwezig is, maar zegt dit "zorgvuldig te monitoren". Van het Janssen-vaccin is bekend dat het in zeer uitzonderlijke gevallen kan leiden tot trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

Ouderen komen er niet doorheen voor boosterprik: 'Ik heb geen pc'

De GGD roept mensen op niet meer te bellen voor een boosterafspraak vanwege te drukke telefoonlijnen, maar dat heeft voor sommige mensen nare gevolgen. Zo meldt de 80-jarige Ria uit Rotterdam aan Rijnmond dat ze sinds ze een brief heeft ontvangen voor haar booster, twaalf keer per dag belt naar de GGD, maar er niet doorheen komt.

"Ik kom niet aan bod en zo is het iedere dag gegaan. Zaterdagmiddag, zondag, maandag en vandaag". Ze is angstig geworden en zegt radeloos te zijn. "Meneer Hugo de Jonge heeft het nu al over prikken voor zestigplussers, maar het lukt mij niet om telefonisch een afspraak te maken. En ik heb geen pc."

Ook de 80-jarige Ad van den Broek uit Oss laat weten radeloos te zijn. Hij wil graag een booster, maar komt er telefonisch ook niet door, vertelt hij aan Omroep Brabant. De GGD raadt mensen aan om via de computer een afspraak te maken, maar dat is niet aan de 80-jarige Van de Broek besteed: "Daar weet ik niet zo veel van. Ik wil graag via de telefoon een afspraak maken en dan kan ik zo met m'n scootmobiel naar de locatie hier in Berghem."

Van Dissel: booster, booster, booster!

Volgens RIVM-directeur Van Dissel is de boosterprik belangrijk om de bescherming tegen corona op peil te brengen. Hij toont opnieuw Britse data waaruit blijkt dat mensen met twee AstraZeneca-vaccinaties geen enkele bescherming hebben tegen infectie met de omikronvariant. Dit wil volgens hem niet zeggen dat er geen bescherming meer is tegen ziekenhuisopname.

Bij mensen die het Pfizer-vaccin hebben gehad, is de bescherming na twee prikken iets beter, maar ook hier geeft de booster een veel hogere bescherming tegen infectie.

Van Dissel noemt de boostercampagne voor Nederland nu het allerbelangrijkste, maar hij vindt de opkomst nog niet hoog genoeg. "De oproep is nu: booster, booster, booster!" Volgens hem gaat het aandeel mensen dat een booster neemt in belangrijke mate bepalen hoeveel extra maatregelen er in de toekomst nog nodig zijn.

Van Dissel: omikronvariant in januari dominant

Begin januari zal de omikronvariant in Nederland dominant zijn, verwacht RIVM-directeur Van Dissel. Hij wijst in een briefing aan de Tweede Kamer op Brits onderzoek dat laat zien dat de variant zich twee tot drie keer sneller verspreidt dan de nu nog dominante deltavariant. De variant zal volgens hem komend weekend al dominant zijn in London. In Nederland gaat de verspreiding iets trager.

Van Dissel haalt een modelstudie aan die erop kan wijzen dat de besmettingsgolf die omikron kan veroorzaken tot de hoogste piek ooit in de ziekenhuizen kan leiden. Volgens het meest optimistische scenario gaat het om 600 ziekenhuisopnames per dag en 100 tot 125 IC-opnames per dag.

"Ik wil niet alarmistisch klinken, maar hoe zat we het coronagedoe ook zijn, we moeten hier serieus naar kijken", vindt Van Dissel. "We weten echt nog een heleboel dingen niet." Eén van de vragen die nog leeft is of omikron besmettelijker is. "Dat is geen open deur. Het kan ook zo zijn dat de opgebouwde bescherming tegen de variant minder is." Volgens Van Dissel is het resultaat hoe dan ook hetzelfde: de verspreiding gaat sneller.

Oppasbedrijven zien nu al forse groei in vraag

Oppasbedrijven merken een dag na de coronapersconferentie een forse toename in de vraag naar oppassen voor de week voor de kerstvakantie.

Het kabinet maakte gisteren bekend dat basisscholen hun deuren een week eerder moeten sluiten om coronabesmettingen tegen te gaan. Koepelorganisaties, de kinderopvang en ook ouders zijn hierover niet onverdeeld enthousiast. Sommige ouders moeten op korte termijn oppas gaan regelen; het is volgens het kabinet niet de bedoeling dat de kinderen naar opa of oma gaan.

"Het is natuurlijk nog maar kort na de persconferentie, maar we merken nu al een toename van 200 tot 300 procent", zegt Jules van Bruggen, oprichter van oppasplatform Sitly. Ook bij platform Charly Cares laten ze weten een verdriedubbeling van de aanvragen te zien ten opzichte van een week geleden. "Werkende ouders zitten midden in de jaarafsluiting, voor sommigen de drukste periode van het jaar. Zij kunnen hun werkzaamheden niet combineren met de kinderen thuis. Een oppas is in sommige gevallen de enige oplossing", zegt oprichter Charly van der Straten.

De vraag is volgens Van Bruggen overal in Nederland toegenomen. Beide services laten weten dat er nog voldoende oppassen beschikbaar zijn. Van Bruggen: "In elke stad en in elk dorp hebben we wel mensen. Dat is dus niet zo'n probleem."

Van Dissel: met name infecties bij jonge tieners

"Ik had graag goed nieuws willen brengen, want we zijn dit virus allemaal zat", zegt Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Maar de coronavariant omikron is opnieuw reden tot zorg. In Nederland is het aantal gevallen van omikron nog laag, "maar bijvoorbeeld in Londen beslaat omikron al de helft van alle gevallen van corona". De directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM praat net als Ernst Kuipers de Tweede Kamerleden bij over de coronasituatie.

"In Nederland zien we nu een daling, maar die moet wel doorzetten om de afschaling van de reguliere zorg te kunnen omdraaien. Dus de maatregelen blijven nodig. Het is daarom ook goed dat er acties worden ondernomen om het boosterprogramma te versnellen."

We zijn momenteel over de piek heen van de huidige golf. Dat is op te maken uit de cijfers die Van Dissel toonde over de positieve testuitslagen. Wel zijn er met name bij jongeren veel infecties. "Het gaat vooral om de bovenbouw van de basisscholen", zegt hij. Deze cijfers speelden volgens hem een belangrijke rol bij het gisteren genomen besluit om de basisscholen eerder te sluiten.

De piek in ziekenhuizen is afgenomen en verwachting is dat het verder gaat afnemen, zegt Van Dissel. Van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is ongeveer de helft niet gevaccineerd, op de IC's is dat bijna 70 procent. Aangezien er veel meer gevaccineerden mensen zijn, is er volgens Van Dissel een 'overrepresentatie' van ongevaccineerden in het ziekenhuis.

De Jonge wil 'reflectie' van Gezondheidsraad op boosteradviezen

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft de Gezondheidsraad gevraagd de eigen adviezen over de boostercampagne onder de loep te nemen. In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt De Jonge dat de raad de afgelopen maanden verschillende adviezen heeft uitgebracht over de boostervaccinaties en dat die ook leidend waren voor de strategie van het kabinet.

Vanuit de Tweede Kamer was veel kritiek op het volgens velen te trage tempo waarin de boostercampagne op gang is gekomen. De Jonge wil nu dat de Gezondheidsraad "reflecteert" op de adviezen, zowel over het proces als over de inhoud.

Hij wil vooral weten of de raad op basis van Israëlische studies over boostervaccinaties tot een andere afweging had "kunnen of moeten" komen op het gebied van de timing. De demissionaire minister verwacht begin volgend jaar een reactie van de Gezondheidsraad.

Carbidclubs in Drenthe in onzekerheid

In Drenthe weten sommige carbidclubs niet waar ze aan toe zijn, welke regels precies gelden tijdens de jaarwisseling.

De carbidvereniging in Rolde bij Assen is van plan het carbidschieten te laten doorgaan. De vereniging heeft een vergunning van de gemeente Aa en Hunze. "Maar er mag geen tent staan en geen alcohol worden geschonken", zegt Mark de Vries van de carbidclub tegen RTV Drenthe. Over het aantal mensen dat mag komen kijken, is ook nog geen duidelijkheid. "Maar ik hoop wel dat het met meer dan vier man mag."

Jan de Lange van Carbidclub Ellert en Brammert in Schoonoord twijfelt over het doorgaan. "We willen niet dat er massa's mensen komen. We moeten daarom nog goed nadenken en in overleg met de gemeente Coevorden, want we willen geen dingen doen waar we later spijt van krijgen."

Hij benadrukt dat hij tijdens de jaarwisseling geen 'politieagent' is. "Vorige jaarwisseling was ook iedereen verantwoordelijk voor zichzelf. Toen werd het carbidschieten zo opgezet dat mensen het terrein makkelijk konden bezoeken en ook weer verlaten." De Lange omschrijft het zelf als een 'doorlooplocatie'. "Maar er was bijvoorbeeld geen tent met allerlei versnaperingen. Dat is niet de manier hoe het echte carbidschieten moet gaan."

Woninginvallen na doodsbedreiging deelstaatpremier Saksen

In de Duitse stad Dresden hebben speciale eenheden invallen gedaan in woningen na doodsbedreigingen aan het adres van de premier van de oostelijke deelstaat Saksen.

Volgens Duitse media zijn in een chatgroep op het sociale medium Telegram uitspraken gedaan over moordplannen op premier Kretschmer. De Telegram-groep bestaat uit mensen die het niet eens zijn met de coronamaatregelen, vooral uit extreemrechtse hoek.

Kuipers: 'Gestage, maar langzame daling van coronapatiënten in ziekenhuizen'

In de ziekenhuizen is sinds 2 december een langzame daling te zien in opnames van coronapatiënten, meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij praat Tweede Kamerleden bij over de situatie rond het coronavirus.

"Het verloopt grillig, maar het gaat enigszins de goede kant uit", zei Kuipers. "De belangrijkste boodschap over opnames is dat we al geruime tijd op de drempelwaarde zitten van 100 opnames per dag. Op 2 december is de piek bereikt, daarna zien we een gestage maar langzame daling. Hetzelfde kun je zeggen over de IC."

"Dat vertaalt zich in de ziekenhuisbezetting: sinds 27 september zagen we een continue stijging, met op 30 november de hoogste bezetting. In de afgelopen dagen zien we een daling van 2,5 procent."

Kuipers noemt de versnelling van de boostercampagne belangrijk om de ziekenhuiscijfers verder omlaag te krijgen. "De verwachting is dat zodra je alle 60-plussers hebt geboosterd, de kans op ziekenhuisopname significant naar beneden gaat. Maar hoe dat met de omikronvariant zit, moeten we nog gaan zien."

Volgens Kuipers zullen de komende tijd nog veel mensen die 'kritieke planbare zorg' nodig hebben, zoals een nieuwe heup, op de wachtlijst blijven staan. "Dat is een erg vervelende boodschap."

Nieuwe regels in Frankrijk van kracht

Ook in Frankrijk worden de coronaregels verscherpt vanwege de komst van de omikronvariant. Sinds middernacht gelden er nieuwe maatregelen rondom de coronapas. Voor 65-plussers is die pass sanitaire nog maar zeven maanden geldig na de tweede prik. Daarna neemt de effectiviteit van het vaccin volgens de Franse regering te veel af.

"Als die mensen na die zeven maanden nog geen derde prik hebben gehad, wordt de coronapas gedeactiveerd en hebben ze geen toegang meer tot musea en restaurants", legt correspondent Frank Renout uit in het NOS Radio 1 Journaal. Daarnaast is de pas bijvoorbeeld ook nodig voor mensen die de skipistes op willen. Volgens schattingen raken zo'n 400.000 Fransen het toegangsbewijs kwijt.

De regel geldt voor alle 65-plussers, dus ook voor Nederlanders boven die leeftijd die in Frankrijk op vakantie gaan. "Toeristen en de eigen bevolking worden dus gelijk behandeld. Dat is weer een ander beleid dan in bijvoorbeeld Italië, waar Europese toeristen vanaf morgen volledig gevaccineerd moeten zijn, maar dan ook nog een testbewijs moeten kunnen laten zien."

Vanaf 15 januari gaat de zeven maanden-regel gelden voor iedereen van 18 jaar en ouder.

GGD roept op niet meer te bellen voor boosterafspraak vanwege drukte

Het heeft voorlopig geen zin om de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn te bellen, meldt GGD-koepelorganisatie GGD-GHOR. Het callcenter voor boosterafspraken staat onder extreme druk en daarom worden geen extra telefoontjes meer aangenomen.

"Wij willen dat iedereen die dat kan, online een afspraak maakt, om het callcenter te ontlasten", zegt een woordvoerder. "Alleen als je dat echt niet kan, kan je wel bellen." De woordvoerder noemt de toestroom "echt extreem". "We doen een dringende oproep; iedereen die een muis kan aanraken vragen we om online een afspraak te maken."

'Ministerie schoot plan af over inzet buitenlands zorgpersoneel'

Het ministerie van Volksgezondheid heeft afgelopen najaar een voorstel afgeschoten waarin verpleegkundigen uit het buitenland zouden worden ingezet, waardoor er meer IC-bedden bij konden komen. Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

In het plan zou extra coronazorg worden geconcentreerd bij drie ziekenhuizen, in Den Haag, Utrecht en Lelystad. Met de speciale afdelingen, het aannemen van verpleegkundigen uit het buitenland en het inzetten van net uitgestroomde IC-verpleegkundigen zouden bijna honderd extra IC-bedden beschikbaar kunnen komen.

Het ministerie zou hebben laten weten de inzet van buitenlandse verpleegkundigen geen optie te vinden, net als opschaling. Minister De Jonge laat inmiddels wel weten dat er een taskforce komt die gaat onderzoeken of het mogelijk is om te werken met speciale afdelingen waarin "gemengde teams" werken, die bestaan uit "mensen van buiten het ziekenhuis" of "ander ingehuurd personeel".

Duitse Stedenbond: radicale tegenstanders coronaregels harder aanpakken

De Duitse bond voor steden en gemeenten roept de Duitse regering op om harder op te treden tegen radicale tegenstanders van coronamaatregelen in Duitsland. De bond behartigt de belangen van kleine steden en gemeenten in Duitsland.

"De spontaniteit van de protesten maakt het politiewerk moeilijker", vertelt Stedenbond-bestuurder Gerd Landsberg aan de Rheinische Post. "Je kunt niet zomaar even een paar honderd agenten naar kleine steden als Freiberg sturen. We hebben hier een heel nieuwe dimensie van radicalisering."

Hij vindt dat de radicale tegenstanders veel scherper in de gaten moeten worden gehouden. Ook voelen veel burgemeesters zich niet voldoende beschermd tegen geradicaliseerde burgers, zegt Landsberg.

Ruim 5,2 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

De coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) is ruim 5,2 miljoen keer bekeken. De persconferentie werd live uitgezonden op NPO1, SBS6, RTL 4 en RTL Z.

De meeste mensen keken naar de NOS-uitzending op NPO 1, ruim 3 miljoen. Dat was daarmee ook het populairste programma van de dag. Bij RTL 4 keken 1.729.000 mensen, 404.000 kijkers stemden op SBS6 af en 57.000 op RTLZ.

De vorige persconferentie, eind november, werd iets beter bekeken, door ruim 5,7 miljoen mensen.

Bloedbank: hoeveelheid antistoffen in bloed in twee maanden gehalveerd

De hoeveelheid antistoffen tegen corona in het bloed van bloeddonoren die zijn gevaccineerd is in ruim twee maanden tijd ongeveer gehalveerd. Dat zegt Sanquin op basis van onderzoek onder 2200 bloeddonoren.

Hoe langer de vaccinatie geleden is, hoe minder antistoffen mensen hebben. Bij zestigers worden de minste antistoffen aangetroffen. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat zij zijn gevaccineerd met AstraZeneca.

Van de mensen met antistoffen, kunnen ze bij Sanquin ook zien wie de antistoffen van een vaccin heeft en wie de ziekte heeft doorgemaakt. "Bij een vaccin heb je alleen antistoffen tegen een onderdeeltje van het virus, als je de ziekte hebt doorgemaakt heb je ook antistoffen tegen andere delen van het virus. Het aantal antistoffen daalt dan ook langzamer", zegt Hans Zaaijer, onderzoeker bij Sanquin.

Aantal coronadoden in VS op ruim 800.000

Meer dan 800.000 mensen zijn in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

De VS heeft het hoogste aantal gemelde coronadoden ter wereld. In totaal is ongeveer 15 procent van alle 5,3 miljoen gemelde coronadoden afkomstig uit de Verenigde Staten, terwijl daar slechts ongeveer 4 procent van de wereldbevolking woont. Het daadwerkelijke aantal coronadoden is wereldwijd waarschijnlijk flink groter, omdat gevallen over het hoofd worden gezien of niet worden gemeld.

De Amerikaanse president Biden noemde het aantal doden in de VS gisteren "een tragische mijlpaal". Hij riep ongevaccineerde Amerikanen andermaal op om een coronaprik te halen en gevaccineerden om een boosterprik te halen.

‘Scholen pas maandag sluiten ondermijnt doel van maatregel’

De scholen sluiten is vanuit epidemiologisch oogpunt een verstandig besluit, zegt Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc in Nijmegen. Maar het besluit om scholen nog tot en met maandag coulance te geven om dicht te gaan, begrijpt ze niet. "Dat vind ik ongelofelijk", zegt Tostmann in Nieuwsuur.

De sluiting is bedoeld om te voorkomen dat er met Kerst veel besmettingen zijn. "Sluit je op vrijdag, dan heb je een buffer van acht dagen tot Kerst. Stop je op maandag, dan duurt die periode maar vijf dagen. Al die besmettingen die je dan nog krijgt, presenteren zich met Kerst. Dus die coulance ondermijnt het hele doel van dit verhaal."

Tostmann vertrouwt erop dat een lange vakantie effect gaat hebben. "Wat we zien is dat de besmettingen in de vakantieperiode dalen." Als de scholen op 10 januari opengaan, moet er wat haar betreft goed gekeken worden naar hoe dat veiliger kan. Ze noemt als opties mogelijk strengere quarantainemaatregelen en het zelftesten uitbreiden naar de middenbouw.

RIVM: ventilatie helpt tegen besmetting via aerosolen

Ventileren helpt om de verspreiding van het coronavirus via aerosolen te beperken, schrijft het RIVM in een onderzoeksrapport. Aerosolen zijn minuscule druppels die lange tijd kunnen blijven zweven in de lucht en zich ook over een grotere afstand dan anderhalve meter kunnen verspreiden. Het RIVM heeft voor verschillende binnenruimtes berekend hoe groot het effect van ventilatie kan zijn op het aantal mensen dat besmet raakt met corona. Vooral in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar staan kan wat dat betreft veel winst worden geboekt, concludeert het instituut na onderzoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om nachtclubs en concertzalen.

Het RIVM-onderzoek volgt op een motie van PVV-Kamerlid Agema, die het demissionaire kabinet in juli had gevraagd om te onderzoeken of de huidige ventilatierichtlijnen in het Bouwbesluit toereikend zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens het RIVM verkleint "ventilatie volgens de minimale eisen van het Bouwbesluit 2012" de kans op besmetting via aerosolen aanzienlijk, in vergelijking met niet-ventileren. "Meer ventileren maakt de kans nog kleiner, maar het effect daarvan is minder groot."

Ventilatie kan de kans op besmettingen via aerosolen niet helemaal wegnemen, schrijft het RIVM. "Ook bij heel veel ventilatie, waarbij de binnenlucht bijvoorbeeld elke twee minuten helemaal wordt ververst, blijft een kans bestaan dat het virus op deze manier wordt overgedragen."

Eerder kregen het RIVM en het demissionaire kabinet kritiek omdat ze ventilatie niet belangrijk zouden vinden. Sommige partijen en anderen, bijvoorbeeld de PVV maar ook opiniepeiler Maurice de Hond, hameren al sinds het begin van de coronacrisis op het belang van ventileren. Premier Rutte zei in juli, toen ventileren onderdeel werd van de basisregels, dat het kabinet altijd overtuigd is geweest van het nut van ventilatie, maar dat het tot dan toe niet genoeg was benadrukt in de communicatie. Een woordvoerder van het RIVM zegt vandaag tegen NRC dat het een "hardnekkig misverstand" is dat het instituut ventileren niet belangrijk zou vinden.

Zorgen over omikron

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid hebben gisteravond in een persconferentie gezegd dat we ons schrap moeten zetten voor een 'omikron-golf'. "We maken ons serieuze zorgen", zei De Jonge. Om die reden worden de huidige coronamaatregelen, zoals de 'avondlockdown', verlengd tot zeker 14 januari. "Maar het kan best zijn dat er eerder al een nieuw weegmoment komt, want er is reden tot zorg", zei Rutte.

Hier vind je een overzicht van de nieuwe coronamaatregelen en informatie uit de persconferentie. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de coronasituatie. In dat debat zullen onder meer de vervroegde kerstvakantie van basisscholen, de omikron-variant en de boostercampagne belangrijke thema's zijn.

Swipe door de afbeeldingen voor een overzicht van de maatregelen tot 14 januari:

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van woensdag 15 december. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.