Het antistof testlab van Sanquin

Bloedbank: hoeveelheid antistoffen in bloed in twee maanden gehalveerd

De hoeveelheid antistoffen tegen corona in het bloed van bloeddonoren die zijn gevaccineerd is in ruim twee maanden tijd ongeveer gehalveerd. Dat zegt Sanquin op basis van onderzoek onder 2200 bloeddonoren.

Hoe langer de vaccinatie geleden is, hoe minder antistoffen mensen hebben. Bij zestigers worden de minste antistoffen aangetroffen. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat zij zijn gevaccineerd met AstraZeneca.

Van de mensen met antistoffen, kunnen ze bij Sanquin ook zien wie de antistoffen van een vaccin heeft en wie de ziekte heeft doorgemaakt. "Bij een vaccin heb je alleen antistoffen tegen een onderdeeltje van het virus, als je de ziekte hebt doorgemaakt heb je ook antistoffen tegen andere onderdelen van het virus. Het aantal antistoffen daalt dan ook langzamer", zegt Hans Zaaijer, onderzoeker bij Sanquin.

Bij 97 procent van de onderzochte donoren zijn antistoffen gevonden. Dat was bij het vorige onderzoek zo'n 95 procent. Bij die groep is dus ook een onderscheid te maken tussen mensen die de ziekte hebben doorgemaakt en mensen die alleen het vaccin hebben gehad. Het is niet te zeggen of mensen die het vaccin hebben gehad en daarna besmet zijn geraakt, meer of minder antistoffen hebben dan mensen die ongevaccineerd besmet zijn geraakt.

We weten helemaal niet hoe dun het ijs kan worden voor je er doorheen zakt

Hans Zaaijer, Sanquin

Boosterprikken moeten de hoeveelheid antistoffen opkrikken. Zaaijer kan niet zeggen tot welk punt er moet worden aangevuld; het is niet bekend bij welke hoeveelheid antistoffen mensen nog voldoende beschermd zijn. "We weten helemaal niet hoe dun het ijs kan worden voor je er doorheen zakt", zegt Zaaijer.

Behalve via antistoffen heeft het lichaam ook andere mogelijkheden om zich te wapenen tegen het coronavirus. Zaaijer sluit niet uit dat het lichaam ook met minder antistoffen toch afdoende kan reageren op het virus, maar dat valt niet uit het onderzoek te halen. "Misschien hebben we cellen die óók een goede respons tegen het coronavirus kunnen geven. Je hebt niet alleen de antistoffen, maar ook getrainde witte bloedcellen, die onthouden hoe je antistoffen moet maken als het virus het lichaam binnenkomt. Ook heb je afweercellen die geïnfecteerde cellen kunnen vernietigen. "

Volgens Zaaijer moeten we ons met al deze onzekerheden nu de vraag stellen: is dit nog wel veilig? "Zolang iedereen antistoffen heeft, zit het waarschijnlijk wel goed. Maar die hoeveelheid antistoffen blijft flink dalen. Wij zijn niet de enigen die ons afvragen of dit nog veilig is, daarom zijn ook de boosterprogramma's gestart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl