liveblog
NOS NieuwsAangepast

23.680 positieve tests gemeld • Twaalf ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet op tijd leveren

liveblog gesloten

Kuipers: Duitsland kan toch beperkt aantal patiënten overnemen

Vanaf volgende week zullen Duitse ziekenhuizen een beperkt aantal coronapatiënten overnemen uit Nederland. Dat heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gezegd tegen BNR. Hij heeft daarover naar eigen zeggen overeenstemming bereikt met een Duitse collega. Eerder zei Duitsland nog geen patiënten te kunnen overnemen vanwege de druk op de ziekenhuizen. Tijdens eerdere golven gebeurde dat wel.

Kuipers zei dat het LNAZ momenteel bezig is om de praktische zaken te regelen met de Duitsers, "waarna de eerste patiënten waarschijnlijk begin volgende week die kant uitgaan".

Eerder vandaag werd duidelijk dat twaalf Nederlandse ziekenhuizen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet binnen de voorgeschreven zes weken kunnen leveren. Vorige week ging het nog om negen ziekenhuizen.

Duitse Bondsdag wil 2G bij hoog aantal opnames

In Duitse regio's waar veel ziekenhuisopnames zijn, gaan waarschijnlijk strenge regels voor ongevaccineerden gelden. Als in een deelstaat een bepaalde drempel wordt overschreden, gaat op veel plekken de zogenoemde 2G-regel in. Daarbij krijgen alleen nog gevaccineerden en aantoonbaar genezen personen toegang tot bijvoorbeeld de horeca of de kapper. De Bondsraad, een soort Eerste Kamer, moet er morgen nog mee instemmen.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft dat bekendgemaakt na topoverleg met de zestien deelstaten. De deelstaten zijn grotendeels zelf verantwoordelijk voor de aanpak van de coronacrisis, maar Merkel had ze opgeroepen om zoveel mogelijk te doen om de besmettingen in te dammen omdat de huidige situatie "dramatisch" is. In meerdere deelstaten wordt de 2G-regel al toegepast, maar op sommige plekken gelden weer soepelere regels. Deskundigen waarschuwden daarom voor onduidelijkheid.

De deelstaten zijn verder overeengekomen dat zorgpersoneel zich moet laten vaccineren. Zij willen een vaccinatieplicht voor medewerkers van ziekenhuizen, verzorgingshuizen en bejaardencentra.

KHN: honderden Amsterdamse horecazaken sinds weekend dicht

Honderden horecazaken in Amsterdam houden de deuren gesloten sinds de nieuwe coronamaatregelen dit weekend zijn ingegaan. De redenen voor die sluitingen lopen uiteen. Maar de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt de combinatie van personeelstekorten met de extra regels veel terug te horen.

"Clubs kunnen zonder te placeren niet openblijven en veel bedrijven hebben een grote uitdaging om hun personeel te behouden", zegt de woordvoerder tegen persbureau ANP. Horecaconcerns met meerdere vestigingen kiezen er veelal voor om slechts enkele filialen open te houden. Veel hotels met een restaurant zouden ervoor kiezen dat gesloten te houden, nu ook het toerisme terugloopt.

Om hoeveel ondernemers het exact gaat, kan de branchevereniging niet zeggen. De hoofdstad telt ongeveer 6000 horecazaken.

25 besmettingen onder voormalige Kamerleden na uitje

Zeker 25 voormalige Kamerleden zijn besmet geraakt met het coronavirus na een gezamenlijk uitje met een bus begin november. Dat bevestigt de vereniging van oud-parlementariërs aan persbureau ANP. Eerder werd al bekend dat veertien leden van de vereniging het virus hadden opgelopen tijdens het uitje, maar dat aantal is nu dus bijna verdubbeld. Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekend. Volgens voorzitter Jan Kees Wiebenga waren alle deelnemers gevaccineerd. "Het is heel vreemd en raadselachtig."

Het gezelschap bekeek tijdens het werkbezoek bij een kasteel in Helmond een auto met zonnepanelen en lunchte daar. Daarna ging de groep per bus naar de Peel. Een deelnemer zegt tegen ANP dat de mondkapjes, die in het openbaar vervoer wel verplicht zijn, veelal in zak of tas werden gelaten. Wiebenga kon hier tegenover het persbureau niets over zeggen en benadrukte dat de QR-codes van de deelnemers meermaals zijn gecontroleerd.

Het bestuur van de vereniging zegt contact te zullen opnemen met de medische autoriteiten om de oorzaken van het hoge aantal besmettingen te achterhalen.

Inspectie verontwaardigd over aanbieden 'besmettingskits'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt mensen om zich niet expres te laten besmetten met het coronavirus met daarvoor bestemde pakketjes. "Je brengt jezelf en anderen in gevaar", schrijft de inspectie op sociale media.

De waarschuwing komt nadat eerder vandaag duidelijk was geworden dat een website zogenoemde 'coronakits' aanbiedt. Daarmee kunnen mensen zich thuis bewust laten besmetten, om aan een herstelbewijs te komen. De IGJ is verontwaardigd over het initiatief en onderzoekt "welke vervolgstappen nodig zijn".

25 Bredase kroegen krijgen waarschuwing

De kroegen in Breda die zich zaterdag niet hebben gehouden aan de vervroegde sluitingstijd komen ervan af met een waarschuwing, zegt Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland na overleg met de gemeente. De waarschuwingen vallen deze week nog op de mat.

"Bij een volgende overtreding volgt een last onder dwangsom, bij een derde keer gaan we over tot inning daarvan", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Zo handelen we altijd in dit soort gevallen."

Veel Bredase horecaondernemers bleven zaterdag na 20.00 uur open, uit protest tegen de nieuwe coronamaatregelen. Burgemeester Depla kwam de ondernemers tegemoet door hen tot ongeveer 21.30 uur respijt te geven. Als ze nog langer openbleven, zouden ze een waarschuwing krijgen, zei hij. De 25 kroegen die daaraan geen gehoor gaven en pas om middernacht hun deuren sloten, kunnen nu dus inderdaad een officiële waarschuwing verwachten.

Twaalf ziekenhuizen kunnen kritieke planbare zorg niet op tijd leveren

Twaalf Nederlandse ziekenhuizen kunnen momenteel zogenoemde kritieke planbare zorg niet op tijd leveren, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden geleverd, om gezondheidsschade te voorkomen. Het kan gaan om mensen bij wie darmkanker is geconstateerd en die binnen afzienbare tijd een operatie moeten ondergaan.

Die grens van zes weken kunnen de twaalf ziekenhuizen niet of niet altijd meer halen. Vorige week ging het nog om negen ziekenhuizen.

De NZa baseert zich op gegevens van 74 ziekenhuizen, verspreid over het land. In 45 van die ziekenhuizen kan sowieso niet alle planbare zorg meer worden geleverd. Ook wat dat betreft gaat het om een toename; vorige week gold dit nog voor 31 ziekenhuizen. De meeste ziekenhuizen geven verder aan geen inhaalzorg meer te kunnen leveren. Daarbij gaat het om zorg die vanwege de coronacrisis eerder al werd uitgesteld.

Limburg is momenteel een van de zwaarst getroffen regio's. Vorige week schreven Limburgse ziekenhuizen aan coronaminister De Jonge dat ze de verdere toestroom van coronapatiënten niet meer goed kunnen bolwerken.

Kamer eens met coronapas voor niet-essentiële winkels

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de mogelijkheid het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels te verplichten. De Kamer voegt nog wel iets toe aan de wet van het kabinet. Als klanten 1,5 meter afstand kunnen houden, dan is de coronapas niet verplicht.

Het gaat om een eventuele coronamaatregel voor de toekomst. De wet maakt het mogelijk dat het kabinet per ministeriële regeling bepaalt dat klanten in niet-essentiële winkels hun coronatoegangsbewijs moeten laten zien en dat winkeliers dat moeten controleren.

Lees hieronder het hele artikel:

Tientallen demonstranten op de Maasvlakte, industriegebied onbereikbaar

Op de Maasvlakte in Rotterdam hebben zich tientallen actievoerders verzameld. Sinds 14.00 uur blokkeren zij de Coloradoweg waardoor aan het einde van de A15 een grote file is ontstaan. Door de protestactie is het industriegebied op verschillende plaatsen onbereikbaar. Rijkswaterstaat heeft omleidingen ingesteld.

De politie is ter plaatse. Volgens een woordvoerder gaat het om twee verschillende groepen die "op en rondom de weg" staan. De ene groep bestaat uit 50 tot 80 man, de ander uit 80 tot 100 demonstranten. "Ze blokkeren het verkeer", zegt de politie. Agenten zijn in gesprek gegaan met de twee groepen en hebben die opgedragen weg te gaan.

De demonstranten zijn gelinkt aan Dockers United, een groep van havenmedewerkers. Zij vrezen voor de invoering van 2G op de werkvloer, waardoor alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd of van corona zijn genezen mogen werken. De demonstratie wordt ook gelinkt aan een mogelijke protestactie die later vandaag staat gepland. Vrachtwagenchauffeurs zouden van plan zijn om tijdens de avondspits langzaam over de ring van Rotterdam te rijden.

Heel Nederland voor het eerst donkerrood op Europese kaart

Nederland is sinds vandaag volledig donkerrood gekleurd op de Europese kaart van coronagevallen. Het is voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat alle twaalf provincies het hoogste waarschuwingsniveau krijgen. Groningen en Drenthe werden vandaag als laatste als donkerrood aangemerkt.

De kaart wordt wekelijks bijgewerkt door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De dienst maakt de kaart op basis van het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken.

Het veranderen van die kleurcode kan als gevolg hebben dat Nederlandse reizigers aan extra regels moeten voldoen of zelfs niet welkom zijn in sommige landen.

23.680 positieve tests, nieuw dagrecord

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.680 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2887 meer dan gisteren. Nog nooit noteerde het instituut in een dag tijd zo veel nieuwe gevallen. Daarnaast gaat het om het vierde dagrecord op rij.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.002 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 46 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2110 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2077), van wie 413 op de IC (gisteren: 402), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 34 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 29 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

Slowakije stelt lockdown voor ongevaccineerden in

Slowakije scherpt de maatregelen die gelden voor ongevaccineerden fors aan. Premier Heger spreekt van een "lockdown voor ongevaccineerden". Alleen mensen die het afgelopen half jaar genezen zijn van een corona-infectie of mensen die zijn gevaccineerd, mogen restaurants en niet-essentiële winkels in.

Ook geldt de zogenoemde 2G-regel voor sportevenementen en evenementen. De maatregelen gaan na het weekend in en zullen tenminste drie weken duren. In regio's waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld, gelden aanvullende maatregelen. Daar mogen ook gevaccineerden bijvoorbeeld alleen eten afhalen.

Het land registreerde de voorbije dagen een recordaantal nieuwe besmettingen. Afgelopen dinsdag werden 8000 nieuwe gevallen gemeld, op een bevolking van 5,5 miljoen inwoners. Slowakije behoort in Europa tot de landen met de laagste vaccinatiegraad.

'Mondkapje verlaagt risico besmetting met tientallen procenten'

Het dragen van een mond-neusmasker verlaagt het risico op besmetting met 53 procent, schrijft de Britse krant The Guardian, op basis van een studie die is gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh analyseerden dertig onderzoeken uit de hele wereld en kwamen tot de conclusie dat de basismaatregelen, zoals afstand houden en handen wassen echt helpen, maar mondkapjes dragen is volgens het onderzoek het effectiefst. Wel was er een grote onzekerheidsmarge en zeggen de wetenschappers dat meer en beter onderzoek nodig is om de effecten echt goed vast te stellen.

In Nederland moeten sinds 6 november weer mondkapjes gedragen worden in alle publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals winkels, stations, ziekenhuizen, verpleeghuizen en overheidsgebouwen. Ook bij contactberoepen, zoals bij de kapper of masseur, zijn mondkapjes weer verplicht.

Spoedtest.nl heeft niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen

Spoedtest.nl, de aanbieder van coronatesten die eerder deze week moest stoppen, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Demissionair minister De Jonge zei deze week dat er "sterke vermoedens" waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven en zette er een forensisch onderzoeksbureau op.

Nu blijkt dat er wel op grote schaal herstelbewijzen zijn afgegeven, maar alleen aan mensen die recent positief getest waren. Dat is onrechtmatig, omdat die bewijzen alleen mogen worden verschaft door de GGD, maar van fraude is geen sprake, stelt het ministerie. Het bedrijf wordt daarom weer aangesloten op de CoronaCheck-app, schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

Duits advies: Boosterprik voor alle 18-plussers

Alle mensen van 18 jaar en ouder moeten een boosterprik kunnen krijgen. Met die aanbeveling komt het Duitse vaccinatiecomité STIKO. Nu is de boosterprik alleen beschikbaar voor de risicogroepen zoals ouderen en zorgpersoneel.

Die boosterprik moet normaal gesproken zes maanden na de tweede vaccinatie worden toegediend, maar het comité zegt ook dat dit in individuele gevallen kan worden teruggebracht naar vijf maanden.

Voor die boosters moet een zogenoemd mRNA-vaccin worden gebruikt, zegt het Duitse comité. Bij vaccins met mRNA-techniek maakt iemands lichaam op basis van genetisch materiaal zelf een eiwit van het virus aan, waartegen het lichaam antistoffen maakt.

Het STIKO benadrukt dat mensen met een verlaagd immuunsysteem, mensen vanaf 70 jaar en bewoners en personeel van zorginstellingen en verpleeghuizen voorrang moeten krijgen bij het zetten van de boosterprikken. Volgens Tageschau is een bijbehorend ontwerpbesluit van het STIKO naar deskundigen en deelstaten gegaan voor een stemming. Wijzigingen in het advies zijn daardoor nog mogelijk.

Druk bij GGD: al 87.000 testafspraken gemaakt

De vraag naar coronatesten blijft onverminderd hoog, meldt de GGD. Om 11.30 uur waren er al 87.000 testafspraken gemaakt en ruim 15.500 afgenomen. Zowel online als bij de callcenters is het druk. De plekken zijn schaars en lopen snel vol. Gisteren zijn 107.000 nieuwe testafspraken gemaakt en ruim 94.000 testen afgenomen.

Eerder deze week meldde de koepelorganisatie GGD GHOR dat de maximale testcapaciteit was bereikt en dat wordt geprobeerd om op te schalen naar 120.000 tests per dag. Dat is lastig, zei programmadirecteur Jaap Eikelboom. "We zijn al weken hard bezig met meer mensen aannemen, maar tegen deze explosieve groei kunnen wij bijna niet werven."

Bij verschillende GGD's kan overigens zonder afspraak worden getest. Informatie daarover is te vinden op de websites van de regionale GGD's. "Check altijd de laatste informatie, dan ben je zeker dat de locatie nog met testen zonder afspraak werkt", zegt een woordvoerder. "Locaties voor testen zonder afspraak kunnen per dag wijzigen."

ING: 'Horecasector ook in 2022 nog niet op niveau'

Sinds de invoering van de coronapas eind september in de horeca is de pinomzet in restaurants en cafés met 20 procent gedaald. Ook volgend jaar zal de horecasector nog niet volledig zijn hersteld van de coronapandemie, zeggen onderzoekers van ING.

Voor 2022 verwacht ING een groei tussen de 25 en 30 procent, maar dat is nog niet genoeg om op het niveau van eind 2019 te komen. Daarbij merken de onderzoekers op dat de "aanhoudende dreiging van beperkende maatregelen ook in 2022 nog als een zwaard van Damocles boven de sector hangt". Het ontbreken van een een duidelijke koers in de maatregelen leidt ertoe dat horecabedrijven niet weten waar ze in de toekomst aan toe zijn, aldus ING. Voor cafetaria's en andere bedrijven met een afhaal- en bezorgomzet wordt begin 2022 wel een volledig herstel verwacht.

De bank merkt wel op dat de pinomzet bij restaurants en cafés "zeer veerkrachtig" is. Zodra er versoepelingen worden doorgevoerd, is dat meteen te merken. De mate van herstel bij restaurants en cafés is daarom afhankelijk van de snelheid waarmee beperkende maatregelen weer worden teruggedraaid.

Eerste boosterprik bij 80-plusser gezet in Den Haag

Eerste boosterprikken gezet

Ank Ruiterman (90) is vandaag de eerste 80-plusser die een boosterprik heeft gekregen, op een GGD-locatie in Den Haag. De inentingen worden gegeven omdat de bescherming van eerdere prikken mogelijk afneemt.

In eerste instantie zouden de boosterprikken pas vanaf 6 december worden gezet. Vanwege het snel toenemende aantal positieve tests is dat vervroegd, eerst naar vrijdag 19 november en vervolgens dus naar nog een dag eerder. In de eerste periode van de boostervaccinatie komen ongeveer 740.000 80-plussers in aanmerking voor de prik.

Daarnaast hebben 700.000 zorgmedewerkers de mogelijkheid om zich de komende tijd met de booster te laten vaccineren. In januari volgen de 3,4 miljoen 60- tot 79-jarigen. Iedereen krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hebben gekregen.

De booster is meestal een derde prik. Vorige maand hebben ook al mensen een derde prik gekregen, maar dat heet geen boosterprik. Volgens de Rijksoverheid waren dat prikken bedoeld voor mensen met een afweerstoornis, bij wie het vaccin nog niet optimaal werkt. In het geval van de 80-plussers die vanaf vandaag aan de beurt zijn, werkt het vaccin optimaal, maar krijgen ze nu een opfrisser van hun basisvaccinatie, omdat de bescherming daarvan mogelijk op termijn minder wordt.

'Saksen overweegt totale lockdown'

Saksen overweegt als eerste Duitse deelstaat om een totale lockdown in te voeren. Volgens de krant Bild ligt een dergelijk plan klaar. Restaurants, hotels en winkels zouden vanaf 15 december moeten sluiten voor iedereen.

De Saksische premier Kretschmer kondigde vorige week al strengere coronamaatregelen aan om de verspreiding van het virus in te dammen. Niet-gevaccineerden worden inmiddels niet meer toegelaten tot veel cafés, restaurants en theaters. Saksen kampt al langer met veel nieuwe besmettingen. Gisteren kwamen er weer ruim 7.000 bij.

Onderzoeker: Mysterie herkomst coronavirus kan worden opgelost

De Huanan-dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan is de waarschijnlijke plaats van oorsprong van het coronavirus. Dat betoogt de Canadese evolutiebioloog Michael Worobey in een artikel dat is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science. Hij vat daarin de belangrijkste gebeurtenissen samen die plaatsvonden in Wuhan in december 2019 en januari 2020 en tekent een tijdlijn van de eerste bekende coronagevallen.

Worobey heeft de tijdlijn samengesteld op basis van onder meer krantenberichten en ziekenhuisgegevens. Volgens de wetenschapper kunnen de meeste vroege symptomatische gevallen in verband worden gebracht met de Huanan-dierenmarkt. Tot nu toe is er geen duidelijk bewijs geleverd, aangezien er geen monsters zijn van dieren die op het moment van de uitbraak op de markt werden verkocht. Inmiddels is de Huanan-markt gesloten en gedesinfecteerd.

Volgens de wetenschapper hoeft dat niet te betekenen dat het mysterie rond de uitbraak nooit kan worden opgelost. Afdoend bewijs kan worden verkregen door onder meer genetische gegevens van monsters van toenmalige patiënten te analyseren. "De preventie van toekomstige pandemieën hangt hiervan af", zegt Worobey.

Het virus dook eind 2019 voor het eerst op in Wuhan. Een team van experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mocht pas meer dan een jaar later naar China reizen om de herkomst te onderzoeken, maar keerde zonder duidelijke resultaten terug. Het team liet toen weten dat het niet helemaal duidelijk was of de markt het daadwerkelijke startpunt van de pandemie was. China staat geen nader plaatselijk onderzoek toe.

Werkloosheid verder gedaald naar niveau voor coronacrisis

De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorige maand was het werkloosheidspercentage hetzelfde als in februari 2020, voor de coronapandemie: 2,9 procent. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.

In oktober waren 277.000 mensen werkloos volgens de definitie van het CBS: mensen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben en actief op zoek en beschikbaar zijn.

Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 liep de werkloosheid snel op. Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook zijn er in de zomermaanden diverse branches heropend die vanwege de coronamaatregelen een tijdlang gesloten waren. Daardoor konden daar weer meer mensen aan de slag. Waarschijnlijk hebben met name jongeren hiervan geprofiteerd.

Diederik Gommers stopt bij OMT

Diederik Gommers stopt in februari volgend jaar als lid van het Outbreak Management Team. Deze beslissing stond al vast. Hij treedt terug omdat zijn termijn als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care volgend jaar afloopt en daarmee ook zijn rol in het OMT stopt.

Gommers begon ruim vijf jaar geleden als NVIC-voorzitter, een functie die hij maximaal twee keer drie jaar mocht vervullen. Na zijn aftreden blijft hij wel werken als hoofd van de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam.

Wie Gommers als voorzitter en dus ook in het OMT gaat opvolgen, is nog niet bekend. Begin februari kiezen de leden van de NVIC een nieuwe voorzitter. De enige kandidaat is tot nu toe intensivist Iwan van der Horst. Hij is hoofd van de intensive care van het Maastricht UMC+ en maakt als penningmeester al deel uit van het bestuur van de NVIC.

Gommers zegt dat hij nog wel te zien zal zijn in talkshows. "Als ik gevraagd word om uitleg te geven over het virus of over de situatie in het Erasmus MC, dan ben ik zeker bereid dat te doen."

Eerste boosterprikken vandaag gezet

Vanaf vandaag worden boosterprikken uitgedeeld aan 80-plussers. De eerste wordt gezet op een GGD-locatie in Den Haag. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid is daarbij aanwezig. De inentingen worden gegeven omdat de bescherming van eerdere prikken mogelijk afneemt.

In eerste instantie zouden de boosterprikken pas vanaf 6 december worden gezet. Vanwege het snel toenemende aantal positieve tests is dat vervroegd, eerst naar vrijdag 19 november en vervolgens naar nog een dag eerder. In de eerste periode van de boostervaccinatie komen ongeveer 875.000 80-plussers in aanmerking voor de prik.

Daarnaast hebben 700.000 zorgmedewerkers de mogelijkheid om zich de komende tijd met de booster te laten vaccineren. In januari volgen de 3,4 miljoen 60- tot 79-jarigen. Iedereen krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hebben gekregen.

'Rotterdam schond privacy met camera-auto's'

De gemeente Rotterdam heeft tijdens de lockdown vorig jaar in strijd met de wet twee filmende auto's ingezet om corona-overtreders op te sporen, schrijft NRC. Die auto's reden rond om te controleren of mensen genoeg afstand van elkaar hielden.

Dat was onrechtmatig, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens in een rapport dat de krant heeft ingezien. Zo hebben gemeente en politie verzuimd om vooraf een privacytoets uit te voeren en zijn de beelden te lang bewaard, namelijk zeven dagen. Bovendien was het filmen van burgers volgens de AP helemaal niet nodig geweest: de handhavers in de auto hadden hun bevindingen gewoon via de portofoon kunnen doorgeven.

Volgens NRC probeert burgemeester Aboutaleb de publicatie van het rapport tegen te houden. Hij spreekt dat tegen.

De auto's reden in april en mei vorig jaar door de stad. Ze waren uitgerust met 360-graden-camera's die gezichten en nummerborden gedetailleerd in beeld brengen. Ze reden voornamelijk langs parken en pleinen. Op dat moment gold een verbod op groepen groter dan drie personen.

Gemeenteambtenaren beoordeelden de beelden en konden besluiten of er boa's of politieagenten naar de gefilmde locaties moesten. De auto's hebben bij elkaar 75 meldingen doorgegeven van groepen die de regels overtraden.

Ziekteverzuim gestegen na loslaten thuiswerkadvies

De stijging van het ziekteverzuim was sinds de uitbraak van het coronavirus nog nooit zo hoog als vorige maand. Dat melden ArboNed en HumanCapitalCare, die samen voor ongeveer een miljoen werkenden de arbodienst zijn.

Het gemiddelde verzuimpercentage ging van 4,2 in september naar 4,6 in oktober. Volgens de twee bedrijven verdubbelde het aantal ziekmeldingen als gevolg van een coronabesmetting op het werk na het loslaten van het thuiswerkadvies eind september.

De twee arbodiensten zeggen dat als je de meldingen doorberekent naar landelijke cijfers, er in oktober op een werkdag gemiddeld 50.000 meer werknemers ziek waren dan in september. Ieder jaar is er rond deze tijd een piek in het aantal ziektemeldingen, maar dit jaar is die dus uitzonderlijk hoog.

Omdat het aantal besmettingen in een dalende lijn zat, liet het kabinet behalve het thuiswerkadvies ook de anderhalvemeterregel varen. Vorige week kwam het kabinet daarvan terug omdat het aantal positieve tests inmiddels weer fors is opgelopen.

'Situatie zeer kritisch' in ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen

Het bestuur van de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen zegt dat er sprake is van "een zeer kritische situatie". Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 54 coronapatiënten en op de IC zijn alle bedden bezet. Ook zijn er, net als in andere ziekenhuizen, steeds meer medewerkers ziek, waardoor het ziekteverzuim oploopt. Op de oncologie-afdeling van het ziekenhuis in Apeldoorn is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld: meerdere medewerkers en patiënten zijn positief getest.

Besloten is om de reguliere zorg verder af te schalen en te focussen op de coronazorg, spoedeisende hulp en urgente zorg. "De situatie in Gelre is op dit moment ronduit alarmerend," zegt bestuurslid Edwin Maalderink in een verklaring. "Met elkaar doen we er alles aan om het ziekenhuis zo goed mogelijk in de lucht te houden. Helaas vertellen de dagelijkse besmettingscijfers ons dat we er met deze golf nog lang niet zijn."

Welkom!

Goedemorgen en welkom in een nieuw coronablog.

Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 18 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.