De politie op het Wilhelminaplein in Leeuwarden
NOS Nieuws

Veel kroegen in Breda langer open, horeca in rest van het land eerder dicht

Hoewel de vervroegde sluitingstijd veel horecaondernemers zwaar valt, heeft het grootste deel van de zaken in Nederland de deur rond 20.00 uur gesloten, zoals moet volgens de nieuwe coronamaatregelen. In Breda, echter, gaf burgemeester Depla de ondernemers de ruimte om hun onvrede over de nieuwe regels te uiten en langer open te blijven. Dat deden ze dan ook, tot ongeveer middernacht.

"Wij zijn allemaal open", zei Farid Bicane, uitbater van drie Bredase horecazaken, rond 23.00 uur in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. "Er staat een gigantische rij voor de deur bij alle drie de zaken en het is gewoon beregezellig binnen." Volgens Bicane waren er niet genoeg handhavers om iets te doen tegen de ongeveer 80 kroegen die volgens hem nog open waren.

De Bredase ondernemers wilden volgens Bicane "wel rekening houden met de omstandigheden" en hebben afgesproken om om middernacht - in plaats van om 04.00 uur 's ochtends, zoals normaal gesproken - alsnog dicht te gaan. "Twaalf uur vinden we een gepaste tijd."

De ondernemers zijn overigens wel gewaarschuwd door de burgemeester. Als ze hierna opnieuw in overtreding zijn, krijgen ze een boete.

'Waarom moeten wij sluiten?'

Ook in bijvoorbeeld Winschoten hield een aantal ondernemers de deur langer open. "We worden er steeds weer uitgepikt en moeten gehoorzamen. Nu doen we dat niet", citeert RTV Noord café-eigenaar Heiko Tuin.

"We hebben het hartstikke goed geregeld, controleren bezoekers en houden ons netjes aan de regels. Er zijn ontzettend weinig besmettingen die hier in de horeca ontstaan. Waarom moeten wij de deuren dan sluiten?", aldus Tuin.

Net als in Breda werd de actie van de ondernemers gedoogd door de gemeente, in dit geval tot 22.00 uur. Café-eigenaar Tuin: "We zijn gesommeerd om te sluiten en hebben een waarschuwing gekregen. We blijven tot 00.00 uur open en zien wel hoe het verder loopt."

Grimmige sfeer door relschoppers na nieuwe sluitingstijd in Leeuwarden

Ondernemers in andere steden, waaronder Zwolle en Leeuwarden, hadden na de laatste persconferentie ook aangekondigd om langer open te blijven, maar na een gesprek met de burgemeesters van die steden, zagen ze daar toch vanaf.

In Leeuwarden leidde dat tot schermutselingen. Honderden mensen verzamelden zich na sluitingstijd op het Wilhelminaplein, waar ze op de trappen van het gerechtsgebouw dronken en zongen.

Woordvoerder Eijer van de plaatselijke horeca was in eerste instantie enthousiast: "Zo willen we het elke avond wel hebben", zei hij, kort voordat de stemming omsloeg en grimmig werd. Later belaagde een groep de agenten op het Wilhelminaplein met vuurwerk en kwam de Mobiele Eenheid in actie. Daarbij zijn zeker vijftien mensen aangehouden.

Andere steden wel op tijd dicht

In veel andere steden, zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen, hielden de meeste ondernemers zich wel aan de tijdelijk vroegere sluitingstijd. Het merendeel van de zaken sloot om 20.00 uur of kort erna de deuren, in veel gevallen na rond 19.30 uur al te stoppen met bedienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl