liveblog
NOS NieuwsAangepast

Veel afzeggingen Testen voor Toegang • Ruim 10.300 nieuwe besmettingen

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 10 juli, we houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws.
  • Vanaf 06.00 uur zijn nieuwe maatregelen van kracht, vooral voor de horeca. Lees er hier meer over.
  • 10.345 nieuwe besmettingen, 205 mensen met corona in het ziekenhuis.
  • Het OMT weet niet zeker of het Janssen-vaccin na twee weken volledig beschermt.
liveblog gesloten

'Kabinet hield onvoldoende rekening met vakantie-advies van gedragsunit RIVM'

Het kabinet hield niet genoeg rekening met een advies over vakanties van de gedragsunit van het RIVM. Dat zegt oud-lid van die unit, gedragswetenschapper aan de Hogeschool van Amsterdam Reint Jan Renes in Nieuwsuur. "Mijn oud-collega's hebben letterlijk uitgeschreven in een advies aan het kabinet: hoe moeten we met de vakantie omgaan? Dat advies laat zien dat je behoorlijk wat stappen moet zetten voor je veilig op vakantie kan, en dat je dat als overheid goed moet ondersteunen. En dan is het wel heel gek als je op 18 juni de persconferentie zit te kijken, dat je ze hoort zeggen: je kan gewoon op vakantie, dat is juist leuk. Het kabinet is daar onvoldoende in meegegaan, vind ik."

Volgens Renes is er nu vooral draagvlak nodig bij de bevolking. "Daar heb je geloofwaardigheid voor nodig, dat je het beeld krijgt: deze mensen zijn waakzaam, ook op hun eigen functioneren. Ik mis wat betreft dat laatste wel een soort zelfreflectie. Wat we weten is dat mensen het moeilijk vinden als je ze iets afneemt", zegt Renes. "Wat je nu nodig hebt, is dat er een duidelijk signaal komt: wat gaan we nu doen? Dat je zegt, die laatste twee persconferenties waren misschien niet zo handig, we gaan opnieuw beginnen."

Paskal Jakobsen breekt lans voor festivals

BLØF-zanger Paskal Jakobsen heeft op Facebook zijn frustraties over de verscherping van de coronamaatregelen van zich af geschreven. "Zoals er nu met festivals wordt omgegaan, is ongehoord", doelend op eerst de versoepelingen en gisteren weer de aanscherping. "Mijn collega festivalorganisatoren zitten nu met de handen in het haar."

Hij zegt dat er niets meer demotiveert dan nu de festivals weer te verbieden. "Had de boel nog even wat langer dicht gehouden. Het kruit even drooggehouden tot er minder risico's verbonden waren aan versoepelingen."

In een persconferentie zeiden demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet door mogen doorgaan. Voor andere festivals geldt dat bezoekers moeten zitten, wat feitelijk betekent dat de meeste muziekevenementen niet kunnen doorgaan.

Jakobsen breekt nu een lans voor alle mensen die in de muziekindustrie werken. "Dit leven, deze lifestyle is te mooi om op te geven. Maar deze mannen geven al meer dan een jaar zo veel op. Ze hebben kutbaantjes aangenomen om maar geld te verdienen. En nu we weer een beetje mogen beginnen, staan ze allemaal weer paraat. Die man, die net zijn bijbaantje had opgezegd omdat we weer van start zouden gaan, heeft nu toch vandaag weer zijn oud-werkgever gebeld."

Hij roept op om voorzichtiger om te gaan met "onze mannen en vrouwen in het veld". "Laten we afspreken dat voortaan 'Ja' ook 'Ja' is."

Veel afzeggingen Testen voor Toegang

Veel mensen hebben vandaag hun testafspraak bij Testen voor Toegang afgezegd na de persconferentie van gisteren. De testorganisatie hield rekening met 50.000 geplande testafspraken, maar er zijn uiteindelijk maar 16.000 testen uitgevoerd, meldt een woordvoerder aan het ANP. Gisteren werden er nog meer dan 100.000 testen gedaan.

Omdat meerdaagse evenementen niet meer mogen gehouden worden tot en met 13 augustus zijn er minder toegangsbewijzen nodig. Voor de horeca wordt het coronatoegangsbewijs, waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, niet meer gebruikt tot en met 13 augustus. Discotheken en nachtclubs gaan helemaal dicht.

Demonstratie in Urk tegen maatregelen en vaccinatie

Een paar honderd mensen hebben vanmiddag in Urk gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen en het vaccineren. Ze liepen met vlaggen, gele paraplu's en spandoeken door het dorp en langs de haven. Hoewel geen vergunning was aangevraagd, greep de politie niet in. De demonstratie verliep rustig, meldt Omroep Flevoland.

De GGD gaf alle vissers in Urk vandaag de mogelijkheid om zonder afspraak een prik krijgen met het Janssen-vaccin. "We zochten naar een manier om het voor deze groep, zo'n 600 man groot, makkelijk te maken een prik te halen", aldus Aldrik Dijkstra van de GGD Flevoland.

"De gehele week bevinden zij zich logischerwijs op zee. Dan kan je niet even langs een vaccinatielocatie voor een coronaprik. Ook het maken van een afspraak is dan wat lastig, vandaar dat we deze service éénmalig bieden." Volgens Omroep Flevoland hebben ongeveer honderd vissers van die gelegenheid gebruik gemaakt.

Kamer terug van reces voor coronadebat woensdag

De Tweede Kamer komt woensdag weer bij elkaar voor een coronadebat. De Kamer was sinds gisteren met reces. Dat duurt normaal gesproken tot 6 september.

Vanwege de gisteren aangekondigde maatregelen wordt aanstaande woensdag om 13.00 uur een debat gehouden in de Ridderzaal.

10.345 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds eind december

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.345 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3390 meer dan gisteren.

Het is het hoogste aantal besmettingen sinds 25 december. Dit aantal staat op plek 11 van dagen met de meeste besmettingen ooit, met de kanttekening dat er tot 1 juni 2020 matig werd getest.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4471 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 508 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 1 dode per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

17,6 miljoen prikken gezet

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 17,6 miljoen prikken gezet.

Gisteren zijn er 175.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,4 miljoen prikken gezet.

Burgemeester Rotterdam twijfelde al langer aan testen voor toegang

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is niet verrast door de nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen. "Ik weet niet of dit te voorkomen was geweest", stelt hij bij de regionale omroep Rijnmond.

Het aantal positieve coronabesmettingen steeg de afgelopen dagen explosief tot bijna 7000 gisteren. De stijging lijkt het gevolg van de heropening van nachtclubs en discotheken. Bezoekers moeten een QR-code laten zien waaruit bleek dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Maar dat systeem faalde.

"Ik ben daar vanaf het begin al niet zo enthousiast over geweest. Ten eerste had ik twijfels over de 40 uur waarbinnen zo'n code geldig was. In bijna twee dagen kan een hoop gebeuren en kan dus ook een besmetting plaatsvinden. Je hebt in een discotheek maar één besmetting nodig om letterlijk viraal te gaan", aldus Aboutaleb.

Hij wijst er ook op dat bezoekers fraudeerden met de QR-codes, door een screenshot te maken van een code die iemand anders had gekregen. Ook zou de controle aan de deur lang niet altijd goed zijn geweest. De Rotterdamse burgemeester: "Dat was de verantwoordelijkheid van de horecaondernemers, maar ik heb ervoor gepleit zo'n cruciale controle door een derde partij uit te laten voeren. En dus niet door een ondernemer die baat heeft bij zoveel mogelijk mensen in de tent."

Aantal coronapatiënten ongeveer gelijk gebleven, iets minder mensen op IC

In de ziekenhuizen is de bezetting iets afgenomen. Er liggen nu 205 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 206), van wie 82 op de IC (gisteren: 86).

Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat half juni was gestopt met het doorgeven van de ziekenhuisbezetting in het weekend. Vanaf vandaag worden die cijfers weer gepubliceerd.

Zomervakantie begonnen in Noord-Nederland, drukte op Schiphol

Zomervakantie begonnen, drukte op Schiphol

OMT weet niet zeker of het Janssen-vaccin na twee weken volledig beschermt

Het Outbreak Management Team (OMT) betwijfelt of mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin twee weken na hun prik al volledig zijn beschermd tegen de deltavariant van het coronavirus. Dat schrijven de experts in hun nieuwste advies aan het demissionaire kabinet.

Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig. Het middel was de laatste tijd vooral in trek bij jongeren, omdat ze daarmee meteen na hun inenting - in de woorden van demissionair minister De Jonge - konden "dansen met Janssen". Eerder deze week wijzigde De Jonge dat beleid: mensen die volledig zijn gevaccineerd kunnen nu pas na twee weken een geldige QR-code aanmaken als vaccinatiebewijs.

Dat laatste is in lijn met het advies van het OMT. Maar de deskundigen plaatsen daarbij dus de kanttekening "dat voor de eenmalige dosis Janssen-vaccinatie daarnaast nog de vraag is in hoeverre deze veertien dagen na de vaccinatie inderdaad al volledige immuniteit biedt tegen de nu circulerende deltavariant". Minister De Jonge schrijft in een reactie op het OMT-advies dat hij deze kanttekening "goed" gaat bekijken.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt op Twitter dat het Janssen-vaccin bij volledige vaccinatie (één prik dus) ongeveer even goed beschermt tegen ernstige ziekte door de deltavariant als andere goedgekeurde vaccins. De bescherming tegen helemaal niet besmet raken met de deltavariant is echter lager, zegt ze:

Veel telefoontjes naar GGD over verkorten periode tussen prikken

Bij het callcenter van de landelijke koepel GGD GHOR Nederland komen veel vragen binnen over het verkorten van de periode tussen coronavaccinaties. Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de tijd tussen de eerste en tweede vaccinatie de komende weken korter wordt.

Hij zei nog niet hoeveel tijd het gaat schelen. Volgens de koepelorganisatie wordt er nog gesproken over aanpassing van de prikinterval, die mogelijk is omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Op Twitter vraagt de GGD GHOR Nederland iedereen "om verdere berichtgeving af te wachten".

Door mensen sneller hun tweede prik BioNTech/Pfizer of Moderna te geven, zijn ze eerder volledig beschermd. Tussen de twee prikken van Pfizer en Moderna zitten nu zes weken. Iemand is twee weken na de laatste prik volledig beschermd. Van het Janssen-vaccin is maar een prik nodig.

Drukte op Nederlandse campings en vakantieparken

Nu Nederland rood dreigt te kleuren op de Europese 'coronakaart' (en landen misschien strengere eisen gaan stellen aan Nederlandse vakantiegangers), is er een run ontstaan op vakantieadressen in eigen land, schrijft Omroep Gelderland. Vakantieparken en campings zitten volgens de regionale omroep zo goed als vol. In Noord-Nederland is vandaag de zomervakantie begonnen.

"Bij ons is tot half augustus geen plek meer", zegt bijvoorbeeld manager Jack Borgers van Camping De Midden Veluwe in Harskamp. Volgens hem kiezen veel mensen dit jaar sowieso al voor een vakantie in eigen land. En die vraag zal nu alleen maar toenemen, verwacht hij.

Ook Laurens Taekema van Parkvakanties heeft te maken met toegenomen vraag. Alle 665 aangesloten vakantieparken zitten bijna vol, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Als code rood inderdaad van kracht wordt, verwacht hij een run op de laatste mogelijkheden. "Dan ontploft de zaak. Mensen zullen achter het net gaan vissen",

Jongeren uit 2008 kunnen vaccinatieafspraak maken

Het demissionaire kabinet wil alle jongeren van 12 tot 17 jaar de mogelijkheid geven om zich te laten inenten tegen corona. Tieners kunnen zelf besluiten of ze dat willen, voor 12-16-jarigen geldt dat zij dat in overleg met hun ouders moeten doen. Vandaag zijn jongeren die in 2008 zijn geboren aan de beurt.

Testen voor Toegang-voorzitter: 'Handhaving op QR-codes is zwak'

Pier Eringa, voorzitter van de organisatie achter Testen voor Toegang, noemt de aangescherpte coronamaatregelen "jammer maar onvermijdelijk". Gisteravond kondigde het demissionaire kabinet aan dat Testen voor Toegang-evenementen vanaf vandaag alleen nog maar zijn toegestaan op plekken waar het publiek kan zitten én anderhalve meter afstand kan houden. Dat betekent dat clubs en discotheken, waar feestgangers de afgelopen weken via het Testen voor Toegang-systeem naartoe konden, voorlopig weer gesloten zijn.

Er klonk de afgelopen tijd veel kritiek op dat systeem, dat niet waterdicht zou zijn. Ook bleek dat uitgaanspubliek soms sjoemelde met de QR-codes en ID-bewijzen om clubs binnen te komen. "Het is vreselijk van belang dat er niet gerommeld en gerotzooid wordt en dat er ook gehandhaafd wordt", reageerde Eringa vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "De handhaving op de QR-code is zwak. Dan kunnen wij testen als een gek, maar als de volgende stap zwak is, werkt het hele systeem niet." Volgens de voorzitter van de Stichting Open Nederland is in de teststraten veel goed gegaan, hoewel er altijd dingen beter kunnen.

Een negatieve test als toegangsbewijs is vanaf dinsdag maximaal 24 uur geldig, in plaats van de 40 uur die nu geldt. Eringa verwacht dat die maatregel zal leiden tot drukte bij de teststraten. "Mensen komen vaker langs en in pieken. Dat betekent veel voor onze organisatie. We moeten de komende tijd hard werken om dat voor elkaar te krijgen."

ID&T woest over festivalverbod: 'Alsof er niet over is nagedacht'

Festivalorganisator ID&T is woest over het kabinetsbesluit om alle festivals tot 13 augustus te schrappen en spant een kort geding aan. Operationeel directeur Rosanne Janmaat verwacht dat de zaak komende week dient, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ze noemt het besluit disproportioneel.

"Er worden nu twee sectoren over één kam geschoren: het nachtleven en de evenementen", zegt Janmaat. "We hebben met de Fieldlab-evenementen bewezen dat we veilig festivals kunnen organiseren. Dat nu is besloten de stekker uit zowel het nachtleven als de evenementen te trekken is niet te begrijpen."

Voor ID&T vallen nu de Amsterdamse festivals Macumba (24 juli) en Milkshake (31 juli en 1 augustus) in het water. Met andere organisatoren meegeteld gaan volgens Janmaat ongeveer twintig festivals niet door.

"Het lijkt wel alsof er niet over is nagedacht", vervolgt Janmaat. Ze wijst erop dat jongeren toch wel samenkomen en dat feestjes thuis een veel groter besmettingsrisico vormen dan goed georganiseerde evenementen.

Ze hekelt ook de onzekerheid die nu is ontstaan voor de periode vanaf 13 augustus. Festivals kort na die datum moeten voor die tijd al worden opgebouwd. Janmaat: "Het voelt alsof het kabinet ons laat bungelen."

'Van Lienden en partners verdienden ook aan zorginstellingen en bedrijven'

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben met hun bv niet alleen mondkapjes verkocht aan de overheid: ze verdienden ook geld aan de verkoop van mondkapjes en sneltesten aan zakelijke klanten en zorginstellingen die dachten dat ze zaken deden met de (non-profit) Stichting Hulptroepen Alliantie. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM), dat ook schrijft dat hierbij volgens gespecialiseerde juristen mogelijk sprake was van oplichting. Klanten van de bv zouden in de waan zijn gelaten dat Van Lienden en zijn partners geen winst maakten.

"Zo tuin je er wel in, ja", zegt bijvoorbeeld een manager van een christelijke zorginstelling tegen FTM. Hij kocht bijna 40.000 mondkapjes in bij de stichting, maar kreeg een rekening van de bv.

Van Lienden en zijn partners wilden niet op vragen van FTM reageren.

Voorlopig laatste stapavond

Na een heropening van slechts twee weken moeten nachtclubs en discotheken hun deuren vanaf vandaag weer sluiten. Het snel toenemende aantal besmettingen noopte het demissionaire kabinet om de coronamaatregelen vanaf vandaag opnieuw aan te scherpen. De nieuwe regels zijn vanochtend om 06.00 uur ingegaan.

Dat betekende dat afgelopen nacht voorlopig de laatste was waarop gestapt kon worden. Of, zoals een feestganger in Den Bosch het gisteravond tegen NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher zei: "Net voordat alles dichtgaat nog even een avondje doorhalen." De mede-eigenaar van een feestcafé in de Bossche binnenstad spreekt van een stap terug. "Ik was verbaasd dat we op 26 juni al open mochten, dat had ik zeker een maand later pas verwacht. Nu zijn we twee weken open geweest en gaan we weer terug naar de situatie van een maand geleden. Dat valt wel tegen."

Ook in Tilburg werd de 'laatste uitgaansavond' gevierd. Later op de avond volgden daar diverse arrestaties en vorderingen om het centrum te verlaten, maar voor de meeste mensen was het gewoon een gezellige avond:

RIVM: 'Geen garantie dat ziekenhuisopnames niet zullen stijgen'

Een groot deel van Nederland is deze week wakker geschrokken. De coronapandemie is verre van voorbij, met besmettingscijfers die gisteren de 7000 aantikten. Dat is een stijging die ook het RIVM niet aan zag komen. De versoepelingen van 26 juni gingen samen met de onstuitbare opmars van de deltavariant.

De gevolgen van deze enorme stijging zijn nog niet duidelijk. Vooral jongeren raken besmet, maar dat betekent niet dat er geen stijging in de ziekenhuisopnames te zien zal zijn. Dat zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM tegen de NOS.

OMT adviseerde strengere maatregelen

Het kabinet is met de aangescherpte maatregelen minder ver gegaan dan het OMT adviseerde, blijkt uit het spoedadvies waar het kabinet zelf om had gevraagd.

Zo adviseerde het OMT voor de horeca openingstijden van 06.00 uur tot 22.00 uur, maar besloot het kabinet de horeca tot middernacht open te laten.

Ook wilde het OMT dat er een dringend advies zou komen om het aantal bezoekers thuis te beperken tot acht of om thuis geen feestjes te houden. Premier Rutte riep alleen op feestjes "klein en beheersbaar te houden" en afstand te houden.

'Vaccinatiegraad onbekend door juridisch gesteggel'

Door gesteggel over de privacy is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen precies gevaccineerd zijn en dus ook hoe hoog de vaccinatiegraad in Nederland is, blijkt uit een reconstructie van Trouw.

Het RIVM wilde aanvankelijk alle registraties van gevaccineerden automatisch verkrijgen, maar dat zou in strijd zijn met de privacywet. Daarom werd bij het begin van de vaccinatiecampagne besloten om mensen vooraf toestemming te vragen voor het vastleggen van hun vaccinatie bij het RIVM.

Van mensen die geen toestemming hadden verleend, wilde het RIVM om geanonimiseerde gegevens vragen, maar daar gingen ICT-bedrijven die de gegevens zouden moeten leveren niet mee akkoord. Aan de hand van die gegevens zouden mensen te gemakkelijk te achterhalen zijn.

Het gevolg is dat op dit moment 700.000 tot 800.000 inentingen niet bij het RIVM zijn aangemeld, vooral inentingen bij huisartsen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen.

De Jonge: tweede prik wordt sneller gegeven

De komende weken wordt de periode tussen de eerste en tweede prik met een coronavaccin "verkort en flexibel". Dat schrijft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Volgens hem kan dat omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn.

"Daarmee kunnen we meer mensen eerder volledig vaccineren en dus beschermen", meldt De Jonge. "De GGD regelt dit de komende weken in."

Voor de vaccins van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna is altijd een tweede prik nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus, tenzij iemand het coronavirus al heeft gehad. Bij het Janssen-vaccin volstaat één prik.

Vanaf vandaag twee weken wachten voor geldig vaccinatiebewijs

Wie twee vaccinaties met AstraZeneca, Pfizer of Moderna heeft gehad, of één prik met het Janssen-vaccin, moet vanaf vandaag twee weken wachten voordat hij of zij een geldig vaccinatiebewijs krijgt. Met zo'n vaccinatiebewijs krijgen mensen toegang tot locaties waar de anderhalvemeterregel kan worden losgelaten.

Tot gisteren konden mensen direct als ze volledig gevaccineerd waren een vaccinatiebewijs krijgen. Maar de bescherming is pas op niveau na één week (in het geval van Pfizer) tot twee weken (bij Moderna, AstraZeneca) na de tweede prik. Bij het Janssen-vaccin is dat na twee weken na de eerste en enige prik.

Het demissionaire kabinet besloot de termijn aan te scherpen na het oplopen van de besmettingen, afgelopen week. Vaccinatiebewijzen die tot en met gisteren zijn uitgegeven, blijven geldig. Wel roept de overheid mensen die korter dan 14 dagen geleden volledig zijn gevaccineerd op voorzichtig te zijn.

Nieuwe coronabeperkingen gaan vandaag in

Vanaf 06.00 uur gaan er verschillende nieuwe coronabeperkingen in. Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) kondigden dat gisteravond aan vanwege het oplopend aantal positieve coronatests.

De horeca moet vanaf vandaag dicht van middernacht tot 06.00 uur. Gasten moeten op een vaste plaats op anderhalve meter afstand zitten. De uitzondering op de anderhalve meter die eerder gold met Testen voor Toegang, wordt dus geschrapt. Testen voor Toegang-evenementen mogen alleen nog maar plaatsvinden op plekken waar het publiek kan zitten én waar de anderhalve meter afstand kan worden genomen. Dat betekent dus dat clubs, feestcafés en discotheken helemaal dicht blijven.

Lees hier meer over de nieuwe coronamaatregelen:

Goedemorgen en welkom!

Goedemorgen en van harte welkom in het corona-liveblog van zaterdag 10 juli. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.