liveblog
NOS NieuwsAangepast

Slob: onderzoek Rijksrecherche naar lek OMT • AstraZeneca levert 40 miljoen vaccins aan EU

  • Welkom in het coronablog. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar een lek binnen het OMT.
  • RIVM schat aantal vaccinaties veel hoger dan eerder gemeld.
  • De basisscholen en kinderopvang gaan op 8 februari weer open.
  • Laagste aantal besmettingen sinds 1 oktober.
liveblog gesloten

Minister Slob: onderzoek Rijksrecherche naar lek binnen OMT

De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar een lek binnen het Outbreak Management Team (OMT). Dat zegt onderwijsminister Slob in het programma Op1. Dit weekend lekte het advies van het OMT over het heropenen van de scholen vroegtijdig uit. Pas vandaag was er een Catshuisberaad over en werd dat advies overgenomen door het kabinet.

"We willen gewoon weten wie dit gedaan heeft en we willen dat er opgetreden kan worden. Ik ben blij dat minister Grapperhaus van Justitie er de Rijksrecherche op zet", zegt Slob.

Slob over lekken schooladvies: 'Ik vraag me af wie hier winst bij heeft'

Avondklok eindigt op 10 februari als besmettingen blijven dalen

Als de besmettingscijfers blijven dalen, dan komt er een einde aan de avondklok op 10 februari. Dat zeggen bronnen in Den Haag. De einddatum was al voorzien bij het instellen van de maatregel vorige week en vooralsnog lijkt er dus geen reden om er vanaf te wijken.

Het besluit ligt nog niet vast, komende dinsdag neemt het kabinet een beslissing over het al dan niet verlengen van de avondklok-maatregel. Dan is er ook een persconferentie van minister van Volksgezondheid De Jonge en premier Rutte.

Eerder vandaag maakte minister Slob van Onderwijs bekend dat de basisscholen en kinderopvang op 8 februari weer open mogen.

Voetbalsters Barcelona en Real Madrid staan stil voor beter coronaprotocol

Speelsters van de vrouwenteams van Barcelona en Real Madrid hebben vandaag aan het begin van hun onderlinge duel geprotesteerd voor een beter coronaprotocol. Na de aftrap stonden de voetbalsters enkele seconden stil. Daarna begonnen ze de wedstrijd, die Barcelona met 4-1 won.

Meerdere wedstrijden in de Spaanse vrouwencompetitie werden de laatste tijd uitgesteld vanwege de vele besmettingen. De speelsters willen dat er effectievere maatregelen worden genomen om ze te beschermen tegen het virus.

Intensivisten: huidige maatregelen te zwaar

De zware coronamaatregelen wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat zeggen vier intensivisten in NRC.

Volgens Hans van der Hoeven, Hugo Touw, Alec van Veenendaal (Radboudumc Nijmegen) en Nynke Postma (Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk) eisen de strenge maatregelen een steeds hogere tol: "Er zijn veel leerlingen op basis- en middelbare scholen die een serieuze leerachterstand oplopen. Winkels, cafés, restaurants en kapsalons zijn allemaal gesloten. Veel ondernemers zullen deze crisis niet 'overleven'. Het aantal mensen dat in armoede leeft neemt toe en de kloof tussen arm en rijk groeit."

Ze stellen dat dat een "sterk negatieve invloed heeft op de samenleving als geheel". Ze pleiten ervoor een aantal van de maatregelen te versoepelen: "Je kunt hierbij denken aan het opheffen van het verbod op samenkomsten in de buitenlucht, op afstand, in kleine groepen om bijvoorbeeld te sporten en elkaar te ontmoeten."

Als daardoor de druk op de zorg toeneemt, is een "selectiever IC-opnamebeleid" nodig, schrijven ze in de krant. Ook stellen de intensivisten dat ze dan extra sterfgevallen accepteren: "Of we houden de strenge maatregelen en beschermen de hele bevolking, of we laten nu een deel van de maatregelen los en accepteren dat er op de korte termijn meer mensen aan Covid-19 overlijden." Ze noemen daarbij het voorbeeld van een patiënt van 75 jaar met suikerziekte die al een kleine overlevingskans en een kleine kans op herstel heeft.

RIVM schat aantal vaccinaties veel hoger dan eerder gemeld

In Nederland zijn tot en met vandaag 346.790 mensen tegen het coronavirus gevaccineerd, staat op het coronadashboard van het ministerie van Volksgezondheid. Dat is veel meer dan de 226.298 prikken die gisteren werden gemeld. Dat komt door een nieuwe manier waarop het aantal vaccinaties wordt becijferd.

Tot nu toe werden bij de vaccinatiecijfers alleen de cijfers van de GGD's gebruikt. Cijfers van veel huisartsen, ziekenhuizen, en instellingen voor langdurige zorg volgden vaak pas later. Daardoor was er sprake van onderrapportage.

Het dashboard geeft vanaf nu dagelijks een schatting van het werkelijke aantal gevaccineerden. Dat cijfer is gebaseerd op het aantal vaccins dat in opdracht van het RIVM op de priklocaties is afgeleverd.

Von der Leyen: AstraZeneca levert 40 miljoen doses in eerste kwartaal

Farmaceut AstraZeneca gaat in het eerste kwartaal van dit jaar 40 miljoen doses van zijn coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Dat schrijft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter. Dat zijn er negen miljoen meer dan vorige week de verwachting was.

De leveringen beginnen volgens Von der Leyen ook een week eerder dan gepland. Verder breidt het bedrijf de productiecapaciteit in Europa uit.

Er was de afgelopen weken veel gesteggel tussen de Europese Commissie en AstraZeneca over het aantal te leveren vaccins. Volgens bronnen bij de Commissie waren er aanvankelijk 120 miljoen in het eerste kwartaal beloofd, maar de farmaceut kondigde vorige week aan er veel minder te kunnen leveren.

Het worden er nu dus 40 miljoen; "een stap vooruit met de vaccins", schrijft Von der Leyen.

Politie bekeurt 30 tot 40 mensen in Maastricht

De politie heeft in het centrum van Maastricht een groep van 30 tot 40 mensen bekeurd. Ze liepen door de stad en hielden zich niet aan de coronaregels.

Rond 18.30 uur greep de politie in. Het is niet duidelijk of het mensen waren die demonstreerden tegen de het coronabeleid.

Volgens de politie krijgen ze een bekeuring, onder andere voor het overtreden van de maximale groepsgrootte:

Minister Koolmees: kinderopvang ook weer open, maar wel verantwoord

Minister Koolmees van Sociale Zaken kondigde na het Catshuisoverleg aan dat komende week naast de basisscholen ook de kinderopvang weer opengaat. Hij noemt het goed nieuws dat kinderen weer met leeftijdsgenoten kunnen spelen en dat ouders worden ontlast die de afgelopen tijd die onderwijs met werk moesten combineren.

"Het is wel belangrijk dat dat verantwoord gebeurt. Dus wij roepen ook als kabinet op dat mensen thuis blijven werken en niet blijven hangen op het schoolplein. Alleen zo kunnen de scholen en kinderopvang op een verantwoorde manier open", aldus minister Koolmees.

Koolmees: kinderopvang ook weer open, moet wel verantwoord gebeuren

Britse coronaheld Tom Moore (100) besmet en opgenomen in ziekenhuis

De 100-jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore is besmet met het coronavirus en is opgenomen in het ziekenhuis. 'Captain Tom' werd vorig jaar wereldberoemd doordat hij rondjes liep door zijn tuin om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg.

Volgens de dochter van Moore testte hij deze week positief en werd hij vandaag opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt niet op de intensive care. Moore was niet gevaccineerd en werd de afgelopen weken al behandeld vanwege een longontsteking.

Moore haalde miljoenen euro's op met zijn actie. Hij werd daarvoor geridderd door koningin Elizabeth.

Minister Slob: basisscholen weer open goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren

Onderwijsminister Slob maakte vanavond na het Catshuisoverleg bekend dat de basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang op 8 februari weer opengaan. "Voor kinderen is het het allerbeste als kinderen naar school kunnen gaan", zegt Slob.

De minister heeft begrip voor de zorgen van ouders en leraren over de veiligheid: "Het is daarom goed om te benadrukken dat het OMT het verantwoord acht dat we deze stap zetten."

Minister Slob: basisscholen weer open, goed nieuws voor kinderen, ouders en leraren

Basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari definitief weer open

Basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open. De afgelopen dagen wees alles al in die richting, en vanmiddag heeft het demissionaire kabinet in het Catshuisoverleg de knoop doorgehakt. De basisscholen en kinderopvang zijn sinds half december dicht.

Het Outbreak Management Team schreef gisteren in een advies aan het kabinet dat de scholen en opvang open kunnen, maar dat de versoepeling wel "een reëel risico" met zich meebrengt voor het aantal ziekenhuis- en IC-opnames.

Uit het advies blijkt ook dat een onbekend aantal OMT-leden tegen een openstelling van de scholen is. Maar het OMT schrijft dat de meerderheid erkent dat er "ruimte gewenst is voor perspectief en enige versoepeling".

Duizenden mensen protesteren in Wenen

In Wenen hebben vanmiddag ongeveer vijfduizend mensen gedemonstreerd tegen de coronaregels. De demonstratie was verboden en de Oostenrijkse mobiele eenheid was aanwezig.

De demonstratie verliep ondanks een gespannen sfeer rustig. De demonstranten werden door de politie zonder veel geweld uiteen gedreven. Volgens de politie zijn er enkele aanhoudingen verricht, hoeveel is niet bekendgemaakt.

De Oostenrijkse autoriteiten verboden afgelopen week bijna alle betogingen, omdat de laatste tijd bleek dat mensen zich daarbij vaak niet aan de coronaregels hielden. Oostenrijk zit sinds 26 december in lockdown. Alle niet-essentiële winkels en bedrijven zijn dicht.

Vakbond CNV ziet heropening scholen zonder extra maatregelen niet zitten

Vakbond CNV wil dat er aanvullende maatregelen komen als de scholen heropend worden. "Zo niet dan voorzien we een chaos door lokale uitbraken waar niemand bij gebaat is", zegt de voorzitter van CNV Onderwijs, Daniëlle Woestenberg.

Naar alle waarschijnlijkheid gaan de scholen en de kinderopvang op 8 februari weer open. Het OMT adviseerde gisteren dat dat kon, maar stelde dat het een "reëel risico" meebrengt met het oog op het aantal ziekenhuis- en ic-opnames.

De vakbond hoopt op "concrete toezeggingen over verscherpte veiligheidsmaatregelen zoals testen, beschermingsmiddelen en vaccinaties, voordat het primair onderwijs heropend wordt". Woestenberg: "We komen van de regen in de drup als de besmettingen ook onder docenten toenemen en daardoor klassen naar huis worden gestuurd. Zonder aanvullende maatregelen vinden wij heropening voor het personeel onverantwoord."

Aantal toegangswegen naar natuurgebieden afgesloten vanwege drukte

Het is vandaag in natuurgebieden erg druk met wandelaars. Op meerdere plekken werden de toegangswegen afgesloten, omdat de parkeerplaatsen overvol waren.

Onder meer natuurgebied de Posbank op de Veluwe en natuurgebied de Lage Vuursche bij Hilversum zijn afgesloten voor inkomend verkeer. Ook de toegangswegen naar het Kralingse Bos zijn afgesloten.

Politie in Dortmund maakt eind aan feest met 200 bezoekers

De politie in Dortmund heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest beëindigd. Er waren 200 mensen aanwezig op het terrein van een voormalige raketlanceringsinstallatie in het Billiger Wald.

Een Belgische man van 23 had het feest georganiseerd. Een getuige hoorde vanmorgen luide muziek uit de richting van het gebied komen. Toen de politie aankwam, vluchtten veel feestgangers de bossen in. Rond zes uur werd er een eind gemaakt aan het feest.

Wie is opgepakt kan volgens de politie "aanzienlijke boetes" verwachten. Het is niet duidelijk hoeveel mensen dat zijn.

Veel bedrijven willen na corona minder kantoorruimte gebruiken

Veel grote bedrijven zijn van plan om het na de coronacrisis met minder kantoorruimte te doen. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs 25 van de grootste werkgevers van Nederland. Ruim de helft van de bedrijven verwacht minder kantoorruimte nodig te hebben, omdat hun medewerkers meer thuis zullen werken. Andere werkgevers onderzoeken nog wat de gevolgen van het structurele thuiswerken voor het kantooroppervlak zullen zijn.

Vóór corona kwamen medewerkers van de ondervraagde bedrijven gemiddeld vier of vijf dagen naar kantoor. Na de pandemie zal dit naar verwachting zo'n twee tot drie dagen zijn. De rest van de week werken medewerkers thuis of bijvoorbeeld bij een klant.

Laagste aantal besmettingen sinds 1 oktober

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3714 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 490 minder dan gisteren. Het is het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 1 oktober.

De afgelopen week werden gemiddeld per dag 4270 mensen positief getest.

Duizenden ultra-orthodoxe joden in Israël komen samen voor begrafenis rabbijn

Duizenden ultra-orthodoxe joden in Jerusalem namen vandaag deel aan de begrafenis van een prominente rabbijn. Ze verzamelden zich voor zijn huis, stonden dicht op elkaar en negeerden de coronaregels. In Israël mogen groepen buiten niet groter zijn dan tien personen.

De rabbijn overleed op 99-jarige leeftijd aan covid-19. De processie baande zich een weg door de straten van Jeruzalem.

Vorig jaar schreef correspondent Ties Brock nog dat veel ultra-orthodoxe joden in Israël zich niet aan de maatregelen houden. Nog steeds komen op religieuze begrafenissen en bruiloften te veel gasten af. En hoewel de synagoges dicht zijn, komen strenggelovige joden op andere plekken nog steeds bij elkaar om te bidden.

In ultra-orthodoxe steden en wijken lag de besmettingsgraad vorig jaar maart wel vier keer zo hoog als op andere plaatsen, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Oostenrijk en Duitsland assisteren Portugal tijdens derde coronagolf

Duitsland en Oostenrijk hebben gezegd Portugal te zullen helpen met het grote aantal coronagevallen. Iedere dag worden er in Portugal duizenden nieuwe besmettingen gemeld. En terwijl openbare ziekenhuizen niet meer weten waar ze de patiënten laten, staan in de private zorg bedden leeg.

Bondskanselier Sebastian Kurz zegt dat Oostenrijk patiënten van Portugal overneemt die op de intensive care liggen. Een precies aantal heeft Kurz nog niet genoemd. Van de 850 ic-bedden in het land zijn er nog maar 7 beschikbaar.

Het Duitse leger wil de komende dagen medische materialen en dokters naar Portugal sturen. De details over de hoeveelheid spullen en personeel zijn nog niet duidelijk.

Tientallen bekeuringen na illegale coronafeestjes in Apeldoorn en Biddinghuizen

De politie heeft gisteravond een coronafeest in een loods in Apeldoorn beëindigd. Bijna veertig mensen kregen een bekeuring voor het overtreden van de coronaregels.

Na een melding over het feest gingen agenten naar de loods toe. Daar sloeg de sfeer om en gedroegen aanwezigen zich agressief tegen de politie. De gasten waren tussen de 15 en 78 jaar.

Ook in Biddinghuizen kreeg de politie een melding van een illegaal feest, meldt Omroep Flevoland. In een leegstaande boerderij kregen bijna dertig jongeren een bekeuring.

Volgens de politie probeerde een aantal jongeren, zonder succes, via het weiland te vluchten. Op Instagram schrijft een van de agenten: "Dronken en huilende jongeren. Lachende ouders die kinderen ophalen."

Minister Van Ark: daling aantal besmettingen niet zo groot als verwacht

"De situatie is zorgelijk, er komt nog heel wat op ons ons af." Dat zei minister Van Ark voor Medische Zorg over de Britse coronavariant in WNL op Zondag. Ze benadrukte dat er een daling is in de besmettingscijfers, maar dat die niet zo groot is als verwacht "met deze drastische maatregelen".

De minister houdt rekening met verschillende noodscenario's wat betreft zorgcapaciteit. "In februari een piek, of in maart", zegt ze. Hoe het zich gaat ontwikkelen, hangt ook af van het vaccineren, stelde Van Ark. "Na een trage start zijn we met een inhaalslag bezig, maar nu vallen de leveringen weer tegen."

Vanmiddag komt een deel van het kabinet bijeen op het Catshuis om te praten over de maatregelen, onder meer het openen van de basisscholen en de kinderopvang. Op een besluit daarover wilde Van Ark niet vooruitlopen, maar ze zei wel: "Het openen van scholen staat bovenaan ons lijstje."

Kunstenaars vrolijken dichtgetimmerde winkels in Den Bosch op

Vijftien straatkunstenaars zijn gisteren begonnen met het opfleuren van de binnenstad van Den Bosch. De houten platen waarmee winkels zijn dichtgetimmerd worden beschilderd met vrolijke kunstwerken, schrijft Omroep Brabant.

"Wij dachten, laten we van iets lelijks, iets moois maken door middel van kleur. Daar staan wij voor", zegt Jan-Henk van Ieperen van kunstenaarscollectief Kings of Colors. Hij hoopt dat het initiatief laat zien dat er nog steeds mooie dingen gebeuren in de stad.

De werkzaamheden trekken veel bekijks en de kunstenaars worden overladen met complimenten van voorbijgangers. Mensen stoppen om foto's en een praatje te maken. Een man kwam een doos worstenbroodjes brengen uit waardering voor hun werk.

Afgelopen maandagavond vernielden en plunderden relschoppers in onder meer Den Bosch na de avondklok verschillende winkels, waaronder de Primera-winkel van Maaike Neuféglise.

Onder andere de dichtgetimmerde Primera-winkel wordt opgevrolijkt

Waarom de effectiviteit van een vaccin niet het belangrijkste is

De percentages over effectiviteit van coronavaccins vliegen ons om de oren: Pfizer en Moderna zijn voor 95 procent effectief, Novavax voor 89,3 procent, dat van Janssen voor 66 procent en AstraZeneca 'slechts' voor 60 procent.

Wat betekenen die percentages en zijn andere factoren niet ook van belang? Vier vragen en antwoorden daarover:

Onderzoekers WHO-team op bezoek bij vismarkt in Wuhan

De experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, hebben vandaag de vismarkt in Wuhan bezocht die wordt gelinkt aan de eerste besmettingsgevallen. Het WHO-team doet onderzoek in China naar de oorsprong van het SARS-CoV-2-virus.

Het team bezocht de markt aan het eind van de middag (lokale tijd) met veel beveiliging. Ook waren er hekken rondom de markt neergezet.

Afgelopen week mochten de experts na twee weken in quarantaine beginnen aan hun veldonderzoek. Het team vertrok donderdag uit hun hotel in Wuhan, waar eind 2019 de eerste besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld.

De meest waarschijnlijke optie is dat het virus zijn oorsprong vond in vleermuizen, zei Koopmans voor vertrek tegen de NOS. "Maar het proces daarvoor, hoelang dat heeft gespeeld en via welke route het virus bij de mens terechtkwam, daar hopen we meer zicht op te krijgen. Onze opdracht is om een diepe reconstructie te maken van dat begin."

  • AFP
    Marian Koopmans (midden) en andere leden van het WHO-team
  • AFP
    Buiten de markt werden blauwe hekken neergezet

Kappers knippen online om toch nog wat te verdienen: 'Mensen zijn enthousiast'

De eigenaar van een kapperszaak in het Limburgse Wijlre heeft wat bedacht om toch nog zijn klanten te kunnen knippen: online knipbeurten. "Je moet iets verzinnen om wat omzet binnen te halen, want lang houd ik het anders niet meer vol", zegt Thibaut Visschedijk tegen 1Limburg.

Steeds meer klanten melden zich om hun haren via het scherm te laten knippen. Dat werkt als volgt: ze moeten zelf thuis iemand vinden die wil knippen en krijgen een pakketje met alle benodigde kappersspullen. Vervolgens geeft de kapper via een videoverbinding, met behulp van een pop, stap voor stap instructies.

"Het is echt leuk om te zien hoe enthousiast mensen zijn", zegt hij tegen de regionale omroep. "Ze gaan aan de slag en hebben er ook plezier in." De kapper doet dit niet alleen voor de lol. De brancheverenging van de kappers trok eerder al aan de bel omdat, veel kappers feitelijk al failliet zijn.

Beatrix viert 83ste verjaardag in beperkte kring

Ook de verjaardag van prinses Beatrix verloopt dit jaar anders dan anders. De Rijksvoorlichtingsdienst laat aan persbureau ANP weten dat ze het viert in beperkte huiselijke kring, omdat ze zich aan de coronaregels houdt.

De RVD maakte niet bekend of ze de verjaardag thuis viert op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, of langsgaat in Den Haag. Gisteren werden er bij het kasteel in de gemeente Baarn al wel bloemen en andere cadeaus bezorgd.

Bloemen worden bezorgd bij Drakensteyn

Carnaval in coronatijd: thuis met carnavalsbox 'Loat ow niet kisten'

Ondanks de coronamaatregelen willen twee ondernemers uit Zieuwent in de Achterhoek er tijdens de carnavalsperiode het beste van maken. Ze bedachten de carnavalsbox met de naam Loat ow niet kisten, meldt Omroep Gelderland. Het is een houten kist vol spullen waarmee mensen thuis carnaval kunnen vieren.

Eigenlijk zitten Tijn Spekkink en Luuk Bovenkamp in de evenementencatering. Door de coronacrisis ligt dat nu helemaal stil. "Daarom hebben wij bewust die naam voor ons project gekozen. Wij willen niet opgeven, ons niet laten kisten."

In de kist zit onder meer bier, chips, kaarten voor een pubquiz, slingers, confetti en paracetamol. In de aanloop naar het carnavalsweekend brengen Luuk en Tijn alle bestelde carnavalsboxen rond in een oldtimer.

  • Omroep Gelderland
  • Omroep Gelderland

Duitse minister dreigt met juridische stappen vanwege vertraging vaccin

De Duitse minister van Economische Zaken dreigt met juridische stappen tegen farmaceuten die te laat coronavaccins leveren aan de EU.

"Als blijkt dat bedrijven hun verplichtingen niet nakomen, moet er een beslissing worden genomen over de juridische gevolgen", zegt Peter Altmaier tegen de krant Die Welt. "Geen enkel bedrijf kan achteraf een ander land bevoordelen boven de EU."

Hij verwijst naar de hoog opgelopen ruzie tussen de EU en vaccinproducent AstraZeneca. Brussel stelt dat de Britten een voorkeursbehandeling krijgen, wat de farmaceut ontkent. Het bedrijf kampt met problemen in een van zijn fabrieken en kan maar een kwart leveren van wat voor het eerste kwartaal was beloofd.

AstraZeneca is niet de enige vaccinontwikkelaar in de vuurlinie. Vorige week dreigde Italië met juridische stappen tegen farmaceut Pfizer vanwege vertragingen bij de beloofde levering van zijn vaccin.

Na ophef 'pauzeert' VS vaccinatieplan voor Guantanamo-gevangenen

De Verenigde Staten zien er voorlopig vanaf om gevangen in Guantanamo Bay te vaccineren. Op het plan kwam met name vanuit de Republikeinse partij veel kritiek.

The New York Times had bekendgemaakt dat de regering-Biden de komende dagen zou starten met het inenten van de veertig gevangenen. Tot onvrede van een enkele politicus, die het schandalig noemden dat terreurverdachten eerder een prik zouden krijgen dan bijvoorbeeld veteranen.

Daarop besloot het ministerie van Defensie het plan te "pauzeren", zoals het werd omschreven. Volgens het ministerie zijn er nog geen gevangen gevaccineerd.

In de Amerikaanse militaire gevangenis op Cuba zitten momenteel nog veertig mensen vast. Een aantal van hen wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. De gevangenis is omstreden, onder meer vanwege martelpraktijken in het verleden.

Ook het nieuws dat onder meer voormalig footballster en acteur O.J. Simpson zijn vaccinatie al heeft gekregen zorgde voor verontwaardiging:

Simpson was veroordeeld tot 33 jaar voor een gewelddadige beroving. In 2017 mocht hij na 9 jaar de gevangenis in Nevada verlaten vanwege goed gedrag.

Eerder was hij in 1995 vrijgesproken na een slepende rechtszaak over een beruchte moordzaak die miljoenen mensen in de VS aan de tv gekluisterd had gehouden. De oud-footballheld en oud-filmacteur werd verdacht van het op gruwelijke manier vermoorden van zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ron Goldman.

Corona-uitbraak in verzorgingshuis in Ridderkerk

In een verzorgingshuis in het Zuid-Hollandse Ridderkerk zijn 39 bewoners positief getest op het coronavirus, meldt regionale omroep Rijnmond. Dat is bijna de helft van het totale aantal bewoners van het tehuis, waar 86 ouderen wonen. Een 90-jarige bewoner is overleden aan de gevolgen van het virus. Ook zeker veertien medewerkers zijn besmet.

Een woordvoerder van de overkoepelende zorgorganisatie zegt tegen Rijnmond dat het erop lijkt dat het coronavirus via een mantelzorger is binnengekomen. "Maar dat kun je nooit met zekerheid zeggen." De meeste besmette bewoners zijn overgebracht naar het coronacentrum van de zorgorganisatie, het Maasstad Zorghotel in Rotterdam.

Welkom!

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het coronanieuws van zondag 3 januari. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.