liveblog
NOS NieuwsAangepast

VK scherpt inreisregels aan • 55.000 mensen in Nederland gevaccineerd

liveblog gesloten

Biden ontevreden over vaccinatiesnelheid in VS

Biden: 'Vaccineren in VS is tot nu toe een regelrechte ramp'

Britse coronamutatie vastgesteld bij Zeeuws ziekenhuis

De Britse variant van het coronavirus is bij vier medewerkers van het ziekenhuis Adrz in Goes vastgesteld. Daarom worden per direct de coronamaatregelen aangescherpt. Ook vraagt het ziekenhuis patiënten om zonder begeleiding naar het ziekenhuis te komen. De GGD onderzoekt of er verdere stappen nodig zijn.

Gisteren werd de Britse coronamutatie vastgesteld bij een Fries woonzorgcentrum. Vanmiddag bleek dat de variant ook is opgedoken bij een gehandicapteninstelling in Gelderland.

Hoeveel coronamutaties zijn er inmiddels?

Het coronavirus telt sinds de uitbraak ruim een jaar geleden duizenden mutaties. De bekendste mutant is de Britse. Maar ook Zuid-Afrikaanse, Japanse en Braziliaanse varianten duiken op. "Het coronavirus muteert aan de lopende band", weet dierenarts en onderzoeker Reina Sikkema van het Rotterdamse Erasmus MC. "Het heeft een genetische code van ongeveer 30.000 'letters' waar steeds mutaties in optreden."

Sommige mutaties wijken zo af, dat ze ook nauwkeuriger worden onderzocht. "Bepaalde varianten drukken mogelijk hun stempel op belangrijke eigenschappen van het virus, zoals de besmettelijkheid en de mate van ontduiken van onze afweerreacties. Daarom worden er nu wereldwijd zo'n vijf varianten in de gaten gehouden", verklaart Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM.

Hongaarse premier eist snelle goedkeuring Chinees vaccin

De Hongaarse premier Orban heeft druk uitgeoefend op de nationale geneesmiddelenautoriteit om het vaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm zo snel mogelijk goed te keuren. De rechts-nationalistische politicus vindt dat de Europese uitrol van vaccins te traag gaat en claimt dat Hongarije met Chinese vaccins in enkele weekenden de gehele bevolking kan inenten.

Gisteren sloot de Hongaarse regering een deal om het Chinese vaccin aan te kopen, zodra het middel is goedgekeurd. Eerder overwoog het land om het Russische vaccin Sputnik V aan te kopen. Het Hongaarse geneesmiddelenbureau heeft tot dusver de lijn van het Europese Geneesmiddelenbureau gevolgd en alleen het middel van Pfizer/BioNTech en Moderna goedgekeurd.

Volgens Boedapest blijft een groot deel van de vaccinatiecapaciteit in Hongarije op dit moment onbenut, vanwege het gebrek aan goedgekeurde vaccins. Die capaciteit zal hoogstwaarschijnlijk onbenut blijven, want de prikbereidheid in Hongarije behoort tot de laagste van Europa. Volgens het Hongaarse bureau voor statistiek blijft dat percentage steken op 27 procent.

95 procent van medewerkers acute zorg liet zich vaccineren

De eerste ronde vaccinaties voor zorgmedewerkers in de acute zorg is afgerond. In totaal hebben 40.000 medewerkers van de intensive care, spoedeisende hulp, ambulancedienst en speciale corona-afdelingen zich laten vaccineren. Dat komt neer op een vaccinatiebereidheid van 95 procent, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Vanaf 27 januari krijgen zij de benodigde tweede dosis van het vaccin ingeënt.

Er waren 33.000 vaccins gereserveerd voor personeel in de acute zorg. Doordat de ziekenhuizen meer doses uit één flacon wisten te halen (zes in plaats van vijf), konden meer mensen worden ingeënt.

Komende week wordt begonnen met het vaccineren van 15.000 kwetsbare patiënten in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Ziekenhuisapothekers worden ingezet om daarbij te helpen, meldt het LNAZ.

In totaal zijn ruim 55.000 mensen gevaccineerd, meldt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid op Twitter:

Noord-Macedoniërs vieren ondanks coronacrisis carnaval

Ondanks corona gewoon carnaval in Noord-Macedonië

Catalonië stelt verkiezingen uit

De regionale verkiezingen in Catalonië van 14 februari worden uitgesteld naar 30 mei. Volgens de leiders van de regerende separatistische partijen in de Spaanse regio is het niet verantwoord om verkiezingen te organiseren terwijl het aantal coronabesmettingen stijgt.

Eerder werden in Frankrijk al regionale verkiezingen uitgesteld. In Nederland gaan de Tweede Kamerverkiezingen in maart gewoon door, wel wordt de stembusgang uitgesmeerd over drie dagen. In aanloop daarnaartoe biedt binnen Europa alleen Portugal vergelijkingsmateriaal voor het houden van 'coronaproof' verkiezingen. Daar wordt volgend weekend een nieuwe president gekozen.

Johnson: alle grenzen worden gesloten

De Britse premier Johnson heeft aangekondigd dat alle grenzen vanaf maandag gesloten zijn. Dat betekent in de praktijk dat iedereen na aankomst tien dagen in quarantaine moet, naast het tonen van een negatieve coronatest. Daarnaast werkt het Verenigd Koninkrijk aan het instellen van vliegverboden van en naar landen waar nieuwe virusmutaties zijn vastgesteld. De reisbeperkingen zullen tot zeker 15 februari gelden.

In de tussentijd hoopt Johnson dat voldoende kwetsbare Britten kunnen worden gevaccineerd. Op dit moment heeft 45 procent van de 80-plussers het coronavaccin ontvangen. In totaal zijn 3,2 miljoen mensen gevaccineerd, half februari moeten dat er 15 miljoen zijn.

Sneltestpilot op Universiteit Groningen

Vandaag werd in Groningen de snelteststraat voor studenten getest. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool willen maandag starten met het grootschalig testen van studenten voorafgaand aan een tentamen. Als de pilot aanslaat, volgen andere universiteitssteden. De RUG verwacht 400 testen per dag af te nemen, meldt RTV Noord.

Een student tijdens een proef met de sneltest

Wereldwijd dodental passeert 2 miljoen

Wereldwijd zijn meer dan 2 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Het gaat om de sterftecijfers die door nationale overheden worden bijgehouden, het werkelijke aantal ligt hoger. De meeste doden zijn gemeld in de Verenigde Staten (390.000), Brazilië (207.000) en in India (151.000). In Nederland zijn bijna 13.000 coronadoden gemeld.

Italië verlengt avondklok, reisbeperkingen en sluiting skiresorts

De Italiaanse coronamaatregelen zijn per decreet verlengd. Omdat de coronacijfers onvoldoende dalen wordt de avondklok, die tussen 22.00 en 05.00 uur geldt, tot zeker 5 maart verlengd. Het verbod om zonder geldige reden naar andere regio's te reizen en de sluiting van de skiresorts blijven van kracht tot 15 februari. Dat is bekendgemaakt door premier Conte, wiens regering deze week geen meerderheid meer heeft.

Inmiddels zijn een miljoen Italianen gevaccineerd. Het is het eerste land in de Europese Unie dat die mijlpaal heeft behaald, zegt Conte. In absolute cijfers klopt dat. Relatief gezien heeft Denemarken de meeste mensen ingeënt.

Ernst Kuipers: Demissionair kabinet moet slagvaardig blijven

De Britse variant van het coronavirus kan al in de tweede of derde week van maart het dominante virustype in Nederland zijn, met mogelijk grote gevolgen voor de piekbelasting van ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Op dit moment is 3 tot 5 procent van de besmettingen in Nederland de Britse mutant. Het is volgens Kuipers daarom een race tegen de klok om zo snel mogelijk mensen te vaccineren.

Kuipers reageerde ook op het aftreden van het kabinet en de gevolgen voor de bestrijding van corona:

Ernst Kuipers: 'Kabinet moet slagvaardig blijven'

IMF: landen moeten meer geld uitgeven

Overheden moeten meer uitgeven om de economie weerbaar te maken tegen de coronacrisis. Daarvoor pleit het Internationale Monetair Fonds (IMF). "Mijn advies luidt: geef zoveel geld uit als je kan, en dan nog een beetje erbij", zei IMF-topvrouw Kristalina Georgieva op een top in Rusland. De Bulgaarse voegde eraan toe dat het een ongebruikelijke advies voor het IMF is.

De organisatie heeft in 2020 aan 83 landen financiële steun verleend en zal daarmee doorgaan in 2021. Ook roept Georgieva de G20, het overleg van 20 grote industrielanden, op gezamenlijk op te trekken in investeringen in groene projecten.

Britse coronamutant in zorginstelling Ermelo

De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld bij drie bewoners van 's Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Ermelo. Mogelijk zijn ook drie andere cliënten en twee medewerkers besmet, meldt Omroep Gelderland. De GGD is een uitgebreid bron- en contactonderzoek gestart.

Organisator: demonstratie in Amsterdam tegen coronamaatregelen gaat niet door

Een protest tegen het coronabeleid van het kabinet, dat voor zondag gepland stond, gaat niet door. De organisator blies de demonstratie af, nadat de kortgedingrechter de Amsterdamse driehoek gelijk had gegeven voor wat betreft de voorwaarden voor het protest. De gemeente beperkte het protest tot maximaal 500 mensen en wees het Westerpark als locatie aan, terwijl de organisator met "tienduizenden mensen" op het Museumplein wilde demonstreren.

Op sociale media schrijft de actiegroep Nederland in Verzet dat "bijna iedereen" alsnog naar Amsterdam wil komen.

De gemeente Amsterdam laat weten het protest als geannuleerd te beschouwen. Demonstraties op andere plekken in de stad worden niet toegestaan en de politie zal optreden wanneer dat toch gebeurt.

Noorwegen past vaccinbeleid aan na 13 sterfgevallen

De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen raden artsen aan zorgvuldig te overwegen of broze hoogbejaarden moeten worden gevaccineerd. Dat advies volgt op het overlijden van dertien 80-plussers, kort na het ontvangen van een coronavaccin. Mogelijk hebben bijwerkingen, die normaal gesproken onschadelijk zijn, bijgedragen aan hun overlijden, denkt het Noorse geneesmiddelenbureau.

Volgens het instituut is er geen reden voor paniek. "Het staat vast dat de vaccins een zeer laag risico hebben, met weinig bijwerkingen." Desondanks kunnen zeer milde bijwerkingen als koorts of misselijkheid fatale gevolgen hebben voor broze bejaarden. "Omdat hun levensverwachting toch al gering is, kan het effect van een coronavaccin op hun leven te klein zijn."

Naast de dertien sterfgevallen worden nog eens zestien gevaccineerden met klachten over bijwerkingen onderzocht. In Noorwegen hebben ruim 30.000 mensen inmiddels een coronavaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna ontvangen.

Gehackte EMA-documenten online gezet

Documenten die vorige maand via een hack werden gestolen bij de Europese medicijnautoriteit EMA zijn online verschenen. Het gaat om rapporten over het BioNTech/Pfizer-vaccin en e-mails van EMA-medewerkers. De documenten lijken te zijn gelekt om twijfel over de vaccinontwikkeling te zaaien.

De EMA zegt tegen de NOS dat er met 'een deel van de documenten is geknoeid'. Om welke stukken het daarbij gaat, wil de EMA niet zeggen. De NOS heeft sabotage van de documenten zelf niet kunnen vaststellen.

In online gezette e-mails die door de NOS zijn ingezien, valt te lezen dat de EMA zware druk heeft ervaren vanuit de Europese Commissie om vaccins zo snel mogelijk goed te keuren. Maar het is dus niet gezegd dat die passages kloppen.

Piloot breekt start af omdat Nederlander weigert mondkapje op te zetten

Op de luchthaven van München heeft een piloot gisteren de start van zijn vlucht afgebroken, omdat een Nederlandse passagier weigerde een mondkapje op te zetten.

De 51-jarige man zat in een Lufthansa-toestel dat om 23.00 uur naar Zuid-Afrika zou vliegen. Toen alle passagiers hun plaats hadden opgezocht, merkte het personeel dat de Nederlander geen mondmasker droeg. Verzoeken om dat wel te doen, wees hij af.

De piloot besloot daarop naar de gate terug te keren. Daar werd de man door vier agenten van boord gehaald. Het toestel vertrok zonder hem. De man hangt een aanklacht voor overtreding van een luchtvaartveiligheidswet boven het hoofd.

Pfizer levert tijdelijk minder vaccins, ook tijdelijk minder vaccins voor Nederland

Pfizer gaat de komende drie à vier weken minder vaccins leveren aan Europese landen waaronder Nederland. De aantallen zijn nog onduidelijk, maar de wekelijkse leveringen van 150.000 tot 200.000 doses aan Nederland worden in ieder geval voorlopig niet gehaald.

De bijstelling heeft te maken met een uitbreiding van de fabriek in het Belgische Puurs. Als die is voltooid, moeten die fabriek vanaf half februari meer vaccins gaan produceren.

De vertraagde leveringen hebben volgens het RIVM geen invloed op de groepen voor wie nu al afspraken zijn gemaakt voor een vaccinatie met het Pfizer-vaccin.

Lees er meer over:

Friese zorgcentra beperken bezoekregels

Een aantal Friese zorginstellingen beperkt het aantal bezoekers in de woonzorgcentra. Zo mag vanaf dinsdag bij de Friese Kwadrantgroep nog maar één bezoeker per week per cliënt worden toegelaten. Die maatregel geldt voor minimaal drie weken. Zorggroep Alliade voert de maatregel per direct in. Bij instellingen waar een uitbraak heeft plaatsgevonden, worden extra maatregelen genomen.

De beperkingen zijn een reactie op de uitbraak van het coronavirus in woonzorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen. Gisteren werd bekend dat tientallen bewoners besmet zijn geraakt met het coronavirus, deels met de Britse variant. Daarop werd een bezoekverbod ingesteld.

6093 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 461 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6093 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 461 minder dan gisteren.

Het aantal nieuwe besmettingen is iets lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 6166 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

2474 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2474 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2507), van wie 690 op de IC (gisteren: 693), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

96 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 96 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 88. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 100 doden per dag, tegen 93 doden per dag een week eerder.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 841 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 859. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Rutte: strijd tegen coronavirus gaat eensgezind door

Demissionair premier Rutte zei dat de strijd van het demissionaire kabinet tegen het coronavirus doorgaat en dat het werk van de bewindslieden ook de komende maanden "onverminderd in het teken van corona" zal staan.

Daarbij voelt het kabinet zich steeds gesteund door een meerderheid van partijen in de Tweede Kamer, zegt Rutte. "Dat was de afgelopen tien maanden ook zo", aldus Rutte, die een grote eensgezind voelt als het gaat om het bestrijden van die crisis.

Avondklok in regio Madrid begint eerder

Na andere regio's in Spanje wordt ook de avondklok in Madrid aangescherpt. Met ingang van maandag moet iedereen vanaf 23.00 uur zo veel mogelijk binnenblijven. Dat is nu nog vanaf middernacht. Restaurants, cafés en bars moeten om 22.00 uur al sluiten. De aanscherping geldt voorlopig voor twee weken.

Een aantal gemeenten en wijken in de regio rond Madrid gaat volledig op slot. Dat betekent dat er niemand in of uit kan. In deze gebieden wonen 1,3 miljoen mensen.

"Dit zijn harde, maar noodzakelijke maatregelen", zegt de regionale minister van Volksgezondheid. Hij zag het aantal nieuwe besmettingen in een week tijd met 51 procent toenemen.

Andere regio's met hoge besmettingscijfers zijn Extramadura, La Rioja, Castilië en León en Castilië-La Mancha.

45.000 coronadoden in Duitsland, Merkel wil strengere maatregelen

Duitsland is met 22.338 nieuwe coronabesmettingen vandaag de grens van 2 miljoen besmettingen gepasseerd. Het totale aantal sterfgevallen als gevolg van corona benadert de 45.000.

Bondskanselier Merkel wil vanwege de zorgen over de nog besmettelijkere varianten heel snel strengere maatregelen nemen. Het overleg met de premiers van de deelstaten dat voor 25 januari op het programma stond, vindt aanstaande dinsdag al plaats.

Op de agenda staan strengere maatregelen om het aantal contacten terug te dringen. Ook zal een beroep op werkgevers worden gedaan om personeel nog meer thuis te laten werken. Het is de vraag of scholen in februari weer open mogen.

Duitsland wil het aantal nieuwe besmettingen per week terugbrengen tot 50 per 100.000 inwoners. Dat zijn er nu nog 150 per 100.000 inwoners.

'Dit is het begin en hopelijk ook het begin van het einde van het coronavirus'

Zorgpersoneel kan met ingang van vandaag in alle 25 GGD-locaties een corona-vaccinatie krijgen. Ook de laatste negentien locaties zijn opengegaan. En dus krijgen mensen in Gelderland, Friesland en Limburg hun eerste prik.

'Dit is het begin en hopelijk ook het begin van het einde van het coronavirus'

Vijf miljoen mondkapjes voor Armoedefonds

De Stichting Armoedefonds heeft van het ministerie van Volksgezondheid vijf miljoen wegwerpmondkapjes gekregen. Volgens de stichting heeft het ministerie ze gedoneerd "vanwege de zichtbare nood aan beschermingsmiddelen bij mensen in armoede".

Lokale armoedebestrijdingsorganisaties zullen de mondkapjes de komende weken uitdelen aan mensen die het financieel lastig hebben.

Het fonds is blij met de donatie. "Het kunnen aanschaffen van mondkapjes is voor minima zeker niet vanzelfsprekend", zegt een woordvoerder. "Terwijl je ze wel nodig hebt voor een bezoek aan een supermarkt of ziekenhuis."

VS executeert moordenaar, ondanks coronabesmetting

Voor de twaalfde keer in een half jaar heeft de Amerikaanse federale overheid een terdoodveroordeelde geëxecuteerd. Corey Johnson kreeg in de gevangenis van Terre Haute in Indiana een dodelijke injectie, hoewel zijn advocaten betoogden dat hij door een coronabesmetting nodeloos zou kunnen lijden.

Volgens hen zou een executie door zijn beschadigde longen een martelgang kunnen worden. Een rechter ging in eerste instantie daarin mee, maar in hoger beroep kwam er toch groen licht.

Voor vanavond staat de laatste executie onder president Trump gepland. Ook deze Dustin Higgs zal waarschijnlijk ondanks een coronabesmetting worden geëxecuteerd.

Nederland helpt Peru bij afvalwateronderzoek

Nederland gaat in Peru onderzoek doen naar het traceren van coronasporen in afvalwater. Peru is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door corona.

Het virus is te traceren in afvalwater doordat mensen het uitscheiden in hun ontlasting. De Nederlandse hulp moet leiden tot een systeem dat vroegtijdig waarschuwt en zo verdere covid-19-uitbraken in Peru voorkomt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de onderzoekinstituten Deltares en KWR gevraagd om een verkenning in Peru uit te voeren. KWR is de organisatie die het coronavirus als eerste in het afvalwater in Nederland aantrof.

Het onderzoek richt zich op de stad Chiclayo. Dat is het grootste economische, commerciële en toeristische centrum aan de noordkust van het land.

RIVM: vaker visite rond Kerst, die minder vaak op 1,5 meter bleef

In de kerstvakantie hebben aanzienlijk meer mensen bezoek over de vloer gehad dan in de maanden ervoor. Dat komt naar voren uit gedragsonderzoek van het RIVM, waarmee elke paar weken wordt gemeten wat de invloed is van corona. Het nieuwste onderzoek is gedaan tussen 30 december en 3 januari onder ruim 51.000 deelnemers.

73 procent van de ondervraagden kreeg in de kerstvakantie minimaal een keer per week visite. Bij het vorige gedragsonderzoek, half november, was dat nog 60 procent en in april 45 procent.

'Stilgelegde opname in loods was voor clip Famke Louise'

De filmopname die de politie gisteravond stillegde in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden was voor een videoclip van Famke Louise. Dat schrijft het AD. De politie wil dat niet bevestigen, maar posts op de Instagram-pagina's van Famke Louise en de kennelijk ook aanwezige rapper Blacka wijzen erop dat het klopt.

Coronafeest is opname videoclip Famke Louise

De politie en de marechaussee kwamen gisteren af op een melding over "een festiviteit". Alle 66 aanwezigen kregen een boete vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

De 22-jarige Famke Louise kwam vorig jaar onder vuur te liggen vanwege haar standpunt over corona, toen ze zich aansloot bij de door tegenstanders van de coronamaatregelen opgezette actie #ikdoenietmeermee. Toen daar ophef over ontstond, stopte ze met de actie en kondigde ze een samenwerking aan met IC-chef Diederik Gommers.

Chaos na gerucht over gratis coronavaccinaties New York

Veel mensen in New York hoopten ingeënt te kunnen worden omdat er een gerucht was dat overgebleven vaccins zouden worden uitgedeeld. In New York worden alleen nog 65+'ers, verpleegkundigen, agenten en leraren gevaccineerd.

Chaos na gerucht over gratis coronavaccinaties New York

Japanse minister twijfelt over Olympische Spelen: 'Nadenken over plan B'

Het is onzeker of de Olympische Spelen in Tokio deze zomer doorgaan. Dat zegt Taro Kono, de minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan. Hij is daarmee de eerste hoge ambtenaar in Japan die twijfels uitspreekt.

Japan heeft te maken met oplopende cijfers rond het coronavirus. In verschillende regio's, ook in Tokio, is tot ten minste 7 februari de noodtoestand uitgeroepen. Ook de steun onder de bevolking brokkelt af. In een recente opiniepeiling wilde meer dan 80 procent van de Japanners dat de Spelen worden afgelast of opnieuw worden uitgesteld.

Oversterfte over 2020 komt uit op ruim 15.000

In 2020 zijn in Nederland bijna 169.000 mensen overleden. Dat zijn ruim 15.000 overledenen meer dan was verwacht voor het uitbreken van het coronavirus, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De 'oversterfte' begon tijdens de eerste golf van de coronapandemie en hield in eerste instantie aan tot begin mei. Daarna was het aantal overledenen enkele maanden ongeveer zoals verwacht, maar sinds eind september is weer sprake van oversterfte. Bekend was al dat het cijfer over het hele jaar een naoorlogs record zou betekenen. Eerdere piekjaren waren bijvoorbeeld 1993 en 2018, toen er hevige griepepidemieën waren.

In de laatste week van 2020 (gerekend tot en met 3 januari) stierven ruim 4000 mensen, wat bijna 800 meer was dan verwacht. In de eerste week van het nieuwe jaar was de oversterfte 650.

Brief naar 1200 voormalige Q-koortspatiënten

Het RIVM begint een onderzoek naar de mogelijke relatie tussen Q-koorts en corona. Zo'n 1200 Brabanders die Q-koorts hebben gehad, krijgen een brief met het verzoek mee te doen aan het onderzoek.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft opdracht gegeven tot het onderzoek mede vanwege de onrust die dit voorjaar in Noord-Brabant ontstond, schrijft het Brabants Dagblad. Toen bleek het gebied waar de eerste coronagolf hard toesloeg sterk te overlappen met de regio waar Q-koorts in het verleden veel slachtoffers maakte.

De onderzoekers willen weten of voormalige Q-koortspatiënten extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Ook wordt onderzocht of coronabesmettingen bij hen ernstiger verlopen. Het onderzoek moet in het tweede kwartaal klaar zijn.

Oproep aan zwangeren: deel ervaringen met coronavaccins

Kenniscentrum Moeders van Morgen roept vrouwen op hun ervaringen met geneesmiddelen in en rond hun zwangerschap te delen, en in het bijzonder over de nieuwe coronavaccins. Op die manier wil het meer zicht krijgen op de veiligheid voor die groep.

Over de werking van de coronavaccins tijdens een zwangerschap is weinig bekend. Vrouwen die in verwachting zijn wordt daarom aangeraden te wachten met een coronavaccinatie tot na de bevalling.

Op basis van kennis over andere vaccins verwachten experts overigens geen problemen bij zwangere vrouwen bij prikken tegen covid-19. "Maar er zijn nog geen praktijkervaringen mee, dus is het belangrijk die te verzamelen", zegt Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb.

Vaccinatie verpleeghuispersoneel in heel Nederland begonnen

Personeel van verpleeghuizen in het hele land kan worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook de laatste 19 van de 25 vaccinatielocaties zijn vandaag opengegaan.

Een van de locaties is op een parkeerterrein in Schiphol. Ook bijvoorbeeld in het Arnhemse sportcentrum Papendal, op het terrein van de universiteit in Enschede en in het Maastrichtse evenementencomplex MECC kunnen medewerkers van verpleeghuizen terecht voor een prik.

Verpleeghuispersoneel is de groep mensen bij wie de massale vaccinatiecampagne in Nederland vorige week begon. Het is de bedoeling dat de komende weken meer dan 200.000 medewerkers van verpleeghuizen worden ingeënt. Het animo voor de prikken is groot: veel verpleeghuispersoneel staat op een wachtlijst.

Hoogste aantal besmettingen in China in ruim tien maanden

In China is het grootste aantal coronabesmettingen geregistreerd sinds 1 maart. Afgelopen dag kwamen er volgens het Nationale Gezondheidscomité 144 nieuwe coronagevallen bij, met name door de uitbraak in de noordoostelijke regio Hebei, waar een aantal steden in lockdown zit.

De andere besmettingen zijn gemeld in de provincie Heilongjiang, die tegen de grens met Rusland ligt. Gisteren meldden de Chinese autoriteiten ook het eerste sterfgeval in acht maanden tijd als gevolg van het coronavirus, een vrouw in Hebei. Vermoedelijk is de nieuwe uitbraak begonnen op het platteland, waar minder snel wordt getest.

De Chinese autoriteiten roepen inwoners op om volgende maand tijdens het Chinese Nieuwjaar alleen essentiële trips te maken. Rond die feestdag reizen normaal gesproken honderden miljoenen Chinezen door het land, op weg naar familie of vrienden.

De toename komt op het moment dat een team experts van de Wereldgezondheidsorganisatie in quarantaine zit in de stad Wuhan, waar ze onderzoek gaan doen naar de oorsprong van het coronavirus. Een van hen is de Nederlandse viroloog Marion Koopmans.

'Deel experts voorstander van uitstellen tweede prik'

Een aantal Nederlandse corona-experts ziet er wel wat in om de tweede inenting voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, blijkt uit een inventarisatie van het AD. De krant heeft twaalf deskundigen gevraagd en zes van hen staan open voor het later toedienen van de tweede prik. Het doel is om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven, waardoor meer mensen enige bescherming opbouwen.

Van de groep die er positief tegenover staat, ziet een aantal van hen de uitgestelde prik alleen als uiterste optie, omdat er ook flinke nadelen aan zitten. Dat is ook de reden dat de helft van de deskundigen uitstel van een tweede prik helemaal geen optie vindt.

Volgende week wordt een advies verwacht van de Gezondheidsraad en het OMT over een uitgestelde tweede vaccinatie.

Biden komt met steunpakket van 1,9 biljoen dollar

Aankomend president Joe Biden heeft een steunpakket van 1,9 biljoen dollar aangekondigd, omgerekend ruim 1,5 biljoen euro. Het geld is bedoeld om de coronapandemie te bestrijden, sneller te vaccineren en om individuen, staten, lokale overheden en bedrijven te ondersteunen.

Amerikanen krijgen 1400 dollar en er gaat geld voor huur, eten en kinderopvang naar mensen in nood. Ook wordt in het plan het minimumuurloon verhoogd naar 15 dollar.

Tientallen boetes bij filmopname in loods Lijnden

De politie heeft een einde gemaakt aan een bijeenkomst in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden, bij Schiphol. Alle 66 aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

Volgens de marechaussee ging het om een filmopname.

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van vrijdag 15 januari met nieuws over het coronavirus. Het liveblog van gisteren teruglezen kan hier.