NOS NieuwsAangepast

De omzet van big tech blijft toenemen, de discussie over hun macht ook

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Terwijl de dominantie van grote Amerikaanse techbedrijven meer dan ooit ter discussie staat, laten hun nieuwste kwartaalcijfers zien dat het ze nog altijd voor de wind gaat. De omzet van Amazon, Apple, Facebook en Google kwam over de afgelopen drie maanden (juli, augustus en september) uit op omgerekend 194 miljard euro. Dat is 30 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er lopende diverse onderzoeken, deze week nog moesten een aantal van de bedrijven zich verantwoorden in de Amerikaanse Senaat en vanuit Europa wordt nieuwe regelgeving verwacht. Maar dit zien ze dus (nog) niet terug in hun financiën.

Amazon zag zijn omzet het hardst stijgen, dat komt mede doordat meer mensen online bestellingen plaatsen vanwege corona. De webwinkelgigant is sinds begin dit jaar ook in Nederland actief. Webwinkels en bezorgers hier houden al rekening met een extra druk feestdagenkwartaal.

Adverteerdersboycot Facebook

Facebook blijkt geen last te hebben gehad van de adverteerdersboycot in juli. De omzet was niet eerder zo hoog, omgerekend ruim 18 miljard euro, en steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Aan de boycot-actie deden uiteindelijk meer dan 1100 bedrijven mee, die zo kenbaar wilden maken dat Facebook meer moet doen tegen haatzaaien en desinformatie. Een gesprek hierover met het platform werd door de organisatoren van de boycot "vruchteloos" genoemd.

Het sociale netwerk, dat tevens eigenaar is van Instagram en WhatsApp, zet zich wel schrap voor de komende periode. Aanstaande dinsdag zijn in Amerika de presidentsverkiezingen. In een toelichting op de cijfers sprak topman Mark Zuckerberg zijn zorgen uit: "Ik vrees dat door de verdeeldheid in het land en de uitslag die dagen of weken op zich kan laten wachten, er mogelijk sociale onrust in het land kan ontstaan."

Net als Twitter en YouTube heeft Facebook hier maatregelen tegen genomen. De vraag is echter wel of het genoeg zal zijn, daaraan twijfelen experts.

Bekijk hier de kwartaalcijfers van de vier techbedrijven:

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft ook een succesvol kwartaal achter de rug. Net als bij Facebook stegen de advertentie-inkomsten flink. Het bevestigt het beeld dat de twee advertentiegiganten, ook tijdens de pandemie, vooralsnog onaantastbaar zijn.

Bij Apple steeg de omzet nagenoeg niet, maar is nog steeds ontzettend hoog: omgerekend 55 miljard euro. De nieuwste iPhones komen normaal in september, maar werden dit jaar een maand later gepresenteerd. Daardoor zijn die verkopen nog niet terug te zien in de kwartaalcijfers. De iPhones zijn uitgerust met 5G, analisten hebben daardoor grote verwachtingen van het nieuwe aanbod.

Rapporten en onderzoeken

De goede cijfers komen op een moment dat met name in de VS de zorgen over de macht van big tech toeneemt. Begin deze maand publiceerden de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een 450-pagina's tellend rapport waaruit blijkt dat de bedrijven te machtig zijn en dat er maatregelen tegen moeten worden genomen.

Er volgde een aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google. Het bedrijf heeft volgens het departement een monopoly op de zoekmachinemarkt en wijst daarbij specifiek naar afspraken met onder meer Apple, waardoor de zoekgigant als standaard staat ingesteld op iOS-apparaten. Een deal die miljarden dollars waard is. Ondertussen hangt er ook een onderzoek naar Facebooks marktmacht vanuit toezichthouder FTC boven de markt.

Ondertussen wordt er in Brussel de laatste hand gelegd aan een pakket maatregelen die de macht van de techbedrijven moeten inperken. Het voorstel, de zogeheten Digital Services Act, wordt begin december verwacht.

Overheden aan beide kanten van de plas vinden dus dat het genoeg is geweest, de vraag is echter wel hoe snel ze veranderingen kunnen doorvoeren. Daarnaast laten de cijfers óók zien dat de belangen aan de kant van de techreuzen alleen maar groter worden. Er is hen veel aan gelegen om te voorkomen dat regelgeving hun machtige positie te veel aantast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl