NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse justitie klaagt Google aan voor machtsmisbruik

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Google aan voor het misbruiken van zijn monopoliepositie. Het bedrijf zou de marktmacht gebruiken om concurrenten buitenspel te zetten. Elf Amerikaanse staten beginnen ook een zaak tegen de zoekmachinegigant.

Google beheerst verreweg het grootste deel van de online zoekmarkt in de Verenigde Staten. Ook op de online advertentiemarkt heeft het zoekbedrijf de grootste vinger in de pap.

De aanklagers beschuldigen Google er onder meer van het monopolie in stand te houden met exclusieve contracten en overeenkomsten. Google betaalde bijvoorbeeld miljarden dollars aan Apple om de Google-zoekmachine als standaardoptie te gebruiken in iPhones.

'Aanklacht schiet ernstig tekort'

De Amerikaanse stappen tegen Google volgen op politieke druk van zowel de Democraten als de Republikeinen. Begin oktober concludeerden de Democraten dat er maatregelen genomen moeten worden tegen de monopolies van grote techbedrijven als Google. De Republikeinse president Trump beloofde zijn kiezers eerder al om de techbedrijven aan te pakken.

"De aanklacht van het ministerie van Justitie schiet ernstig tekort", reageert Kent Walker, de hoogste man op de juridische afdeling van Google in een blog. "Mensen gebruiken Google omdat ze dat willen, niet omdat ze gedwongen worden of omdat ze geen alternatieven kunnen vinden."

"Deze rechtszaak helpt de consumenten niet", vervolgt Walker. "In tegendeel, de zaak ondersteunt kunstmatig zoekalternatieven van lagere kwaliteit, verhoogt de kosten van telefoons, en maakt het moeilijker voor mensen om de zoekdiensten te krijgen die ze willen gebruiken."

Boetes in de EU

In Europa ligt de macht van Google al langer onder het vergrootglas van de mededingingsautoriteiten. Vorig jaar kreeg het bedrijf een boete van 1,49 miljard euro van de Europese Commissie voor het tegenwerken van concurrenten op de online advertentiemarkt.

Een jaar eerder kreeg Google een recordboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. En in 2017 moest het 2,42 miljard euro betalen voor het voortrekken van Google Shopping binnen de eigen zoekmachine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl