Google krijgt derde boete van EU wegens machtsmisbruik: 1,49 miljard euro
Voor de derde keer heeft Google van de Europese Commissie een miljardenboete gekregen wegens machtsmisbruik, ditmaal 1,49 miljard euro. Volgens Eurocommissaris Margethe Vestager van Mededinging misbruikte de internetgigant zijn machtspositie op de online advertentiemarkt.
Derde partijen, denk aan nieuwssites of webhops, kunnen Googles zoektechnologie gebruiken. Dat betekent dat gebruikers op de site van zo'n partij via Google zoeken. Net als bij google.nl worden bij de resultaten advertenties getoond. De zoekgigant deelt de opbrengst hiervan met de site.
Eisen in contracten
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt nu dat Google tussen 2006 en 2016 in contracten met deze sites eisen stelde die andere advertentienetwerken benadeelden. Volgens Vestager wilde het bedrijf op die manier voorkomen dat concurrenten als Microsoft en Yahoo ook een stevige positie in de markt voor online advertenties zouden krijgen en dat mag niet.
Google is op die markt in feite een tussenpersoon en koppelt websites aan adverteerders. "Het bedrijf was tussen 2006 en 2016 verreweg de belangrijkste speler op deze markt, met een aandeel van 70 procent", staat in de uitleg van de Commissie. De zoekmachine van Google heeft in de EU een aandeel van meer dan 90 procent.
Volgens journalisten die de tech-industrie volgen, valt de boete hoger uit dan verwacht. De Commissie zegt dat de hoogte van de boete (1,29 procent van Googles jaaromzet in 2018) komt door de duur van de overtreding en de ernst ervan. De internetgigant is volgens de Commissie in juli 2016 al gestopt met de illegale activiteiten, maar eist desondanks dat overtredingen die nog bezig zijn alsnog moeten stoppen en dat geldt ook voor vergelijkbare zaken in de toekomst.
In een verklaring zegt Kent Walker, Googles hoofd juridische zaken, dat het bedrijf al "een groot aantal" wijzigingen in producten heeft doorgevoerd om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van Commissie. "In de komende paar maanden zullen we verdere updates uitvoeren om meer zichtbaarheid te geven aan concurrenten in Europa", belooft Walker.
Het is de laagste boete die het bedrijf tot nu toe heeft gekregen. De eerdere twee boetes waren voor machtsmisbruik bij Googles prijsvergelijker Shopping (2,42 miljard euro) en bij het mobiele besturingssysteem Android (4,34 miljard euro).
Vannacht meldde het bedrijf aanpassingen door te voeren om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van de Commissie bij deze twee zaken. Vestager prees tijdens het persmoment aanpassingen die Google doorvoerde bij de twee eerdere zaken.
Samen 8 miljard euro
Het zijn de drie hoogste boetes die de Commissie heeft opgelegd, samen kost het Google ruim 8 miljard euro. Tegelijkertijd zal het bedrijf daar niet echt van wakker liggen. De jaaromzet in 2018 was 119 miljard euro en de winst was 27 miljard euro.
Tijdens de persconferentie sloot Vestager geen nieuwe zaken tegen Google uit. "We krijgen nog steeds klachten over verschillende markten waar Google actief is", zei de Eurocommissaris. Met het besluit van vandaag is de juridische strijd tussen Europese Commissie en Google dus allerminst over. Het bedrijf is tegen de eerdere twee zaken in beroep gegaan, de zoekgigant weet nog niet of dat ook gaat gebeuren bij deze derde zaak.
Behalve Google lijkt Vestager ook Apple in het vizier te hebben. Streamingdienst Spotify diende vorige week een klacht in tegen het bedrijf en de Eurocommissaris zei de zaak serieus te nemen, maar er is nog geen formeel onderzoek aangekondigd.