Google
NOS Nieuws

EU legt Google nieuwe recordboete op voor machtsmisbruik: 4,34 miljard

De Europese Commissie legt Google een recordboete op van 4,34 miljard euro. De internetgigant krijgt de nieuwe boete vanwege machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android. Daarmee maakt Google zich volgens de commissie schuldig aan oneerlijke concurrentie.

Android is het belangrijkste besturingssysteem in Europa en in de rest van de wereld. Binnen de EU heeft het een marktaandeel van zo'n 80 procent. Dat komt doordat fabrikanten het gratis mogen gebruiken: het is open source-software.

Recordbedrag

De boete is een record, maar Google kan hem zonder problemen betalen, want het bedrijf heeft 103 miljard dollar in kas. Bovendien loopt deze zaak al jaren, dus het concern heeft erop kunnen anticiperen. De commissie ontving in 2013 een aanklacht over het machtsmisbruik van Google bij Android en heeft sindsdien onderzoek gedaan.

Google boete animatie

De commissie zegt drie strafbare feiten te hebben geconstateerd:

  1. Op het moment dat een telefoonfabrikant op zijn toestel met Android de appwinkel van Google wil installeren, de Google Play Store, stelt de zoekgigant aanvullende eisen. De fabrikanten zijn dan verplicht om ook de zoek-app van Google en de browser - Google Chrome - te installeren.
  2. Ook heeft het bedrijf telefoonfabrikanten en telecomproviders geld betaald, op voorwaarde dat zij uitsluitend de zoekmachine van Google voorinstalleren op de telefoon.
  3. Ten slotte staat de zoekgigant het fabrikanten die telefoons leveren met Google-apps niet toe om telefoons te verkopen die gebruikmaken van de zogeheten Android-fork. Dit zijn niet-goedgekeurde versies van het besturingssysteem.

Het betalen van fabrikanten is volgens de commissie inmiddels gestopt, Google deed dit tussen 2011 en 2014. De andere twee praktijken gaan tot de dag van vandaag door. Vestager eist dat het bedrijf er binnen 90 dagen mee stopt en er niet opnieuw mee begint. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd met een waarde van maximaal 5 procent van de dagomzet van moederbedrijf Alphabet.

Een woordvoerder van Google laat weten dat het bedrijf in beroep gaat tegen de beslissing: "Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie."

Het is de tweede boete van de Europese Commissie voor Google. Vorig jaar juni legde Vestager Google een geldstraf op van 2,42 miljard euro voor machtsmisbruik met prijsvergelijker Google Shopping. Tegen dat besluit is de zoekgigant in beroep gegaan, die zaak loopt nog. Er loopt daarnaast nog een derde zaak, die gaat over de macht van het bedrijf op de advertentiemarkt.

Amerikaanse techbedrijven hebben inmiddels een aardige geschiedenis opgebouwd met Europese geschillen. Zo werd Microsoft beboet voor machtsmisbruik met de browser Internet Explorer. Apple kreeg in 2016 van de commissie een naheffing van 13 miljard vanwege onbetaalde belastingen aan Ierland.

De boete komt op het moment dat Europa en de VS op tal van onderwerpen met elkaar overhoop liggen. Volgende week gaat commissievoorzitter Juncker naar de VS om met president Trump te praten over het escalerende handelsconflict tussen de twee continenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl