liveblog
NOS NieuwsAangepast

Spanje boven de miljoen besmettingen • Reizigers negeerden quarantaineregels Suriname

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen openen we een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

'Vervoerders moeten gaan snijden in dienstregeling'

De negen openbaarvervoerbedrijven in Nederland verwachten dat ze komend jaar door het coronavirus moeten snijden in hun dienstregelingen. NRC deed een rondgang langs de bedrijven en meldt dat de daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis financiële problemen veroorzaakt. Over de aanpassingen aan de dienstregelingen wordt volgens de krant nog onderhandeld met gemeenten en provincies. Het zou de bedoeling zijn om geen trajecten volledig te schrappen.

In het voorjaar liep het aantal reizigers hard terug in verband met de coronamaatregelen. Half september lag de bezettingsgraad weer op ongeveer 50 procent, maar met de gedeeltelijke lockdown van deze maand is de bezetting weer gedaald, volgens NRC tot 40 procent.

Vervoerbedrijven krijgen nu ten minste 93 procent van de kosten van hun dienstregeling vergoed door het rijk. Die vergoeding is verlengd tot juli 2021. Op 1 april moeten de bedrijven en gemeenten en provincies een transitieplan hebben voor de rest van het jaar. Omdat de compensatie niet kostendekkend is, voorziet de sector per bedrijf verliezen van tientallen miljoenen euro's, schrijft NRC.

Nog eens acht regio's naar hoogste risiconiveau

In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat het risiconiveau is verhoogd naar 'zeer ernstig'. Het vierde en hoogste risiconiveau geldt vanaf vandaag voor de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Het verhoogde risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De landelijke coronamaatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden nog zeker drie weken. Als het aantal besmettingen genoeg is teruggelopen, wordt er overgeschakeld op een regionale aanpak. In dat geval zouden maatregelen gelden die per regio op basis van het risiconiveau worden bepaald. Bij 'zeer ernstig' zijn geen evenementen mogelijk. Ook mogen bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Eerder gold het hoogste risiconiveau al in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid en Brabant-Zuidoost.

Ook in de regio's Nood-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau verhoogd. De situatie is daar nu 'ernstig', het derde niveau.

72 uur zelfisolatie bij positieve test zonder klachten volgens virologen 'eigenlijk te kort'

Als je positief getest bent op het coronavirus maar geen klachten hebt, adviseert het RIVM je om drie dagen in zelfisolatie te gaan. Virologen zijn kritisch op dit advies. "De symptomen kunnen later nog komen", zegt Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Mensen met corona zijn het besmettelijkst in de eerste dagen voor en na de start van de symptomen. Hoe besmettelijk iemand is, hangt af van de hoeveelheid virus die iemand heeft binnengekregen op de eerste dag van de infectie.

Ook hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC pleit voor het oprekken van de zelfisolatieperiode, ook als mensen in de eerste 72 uur geen symptomen hebben. "Met die 72 uur is de pre-symptomatische periode gemiddeld voorbij, maar dat geldt niet voor 100 procent. Wel krijgen mensen in deze situatie als het goed is het advies om zich bij klachten opnieuw te laten testen", zegt Koopmans.

Spanje passeert de grens van 1 miljoen coronabesmettingen

In Spanje is het aantal coronabesmettingen opgelopen tot meer dan een miljoen. Met 1.005.295 gevallen is Spanje het eerste Europese land dat deze grens passeert.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde vandaag 34.366 coronadoden sinds het begin van de coronacrisis in maart. De Spaanse regering neemt per regio maatregelen om de opleving van het virus in te dammen. Madrid vormt in Spanje de grootste brandhaard, de stad is verantwoordelijk voor een derde van alle besmettingen in het land.

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa en de voorzitters van de Spaanse veiligheidsregio's komen morgen bijeen om een virusstrategie te bespreken. Gisteren sprak de minister zich al uit over de mogelijke invoering van een avondklok. Die moet ervoor zorgen dat nachtelijke feestjes geen bron van besmetting meer vormen. Illa: "Ik wil heel duidelijk zijn, er komen enkele zeer moeilijke weken aan."

In de tweede coronagolf verschillen de bezoekregelingen op corona-afdelingen

Waar in het ene ziekenhuis niemand op bezoek mag komen, mogen in het andere ziekenhuis bezoekers onder begeleiding naar binnen.

Bekijk hier hoe verpleegkundigen dit beleven:

Bezoekregelingen op de corona-afdeling: 'Op de toppen van hun emoties zijn mensen zichzelf niet'

Deel vliegtuigpassagiers negeerde quarantaineregels Suriname

Van de reizigers die de afgelopen weken van Nederland naar Suriname vlogen, is 35 procent niet in quarantaine gegaan, meldt het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. In Suriname geldt een dwingend advies om na een vlucht tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

Bij aankomst op de luchthaven van Paramaribo zijn passagiers verplicht een negatief coronaresultaat en een reservering voor een quarantaineplek te overhandigen. Passagiers konden hier makkelijk onderuit komen. Voor de controle boekten ze een hotel, dat ze na de controle annuleerden om vervolgens door te reizen naar hun verblijfplaats, zonder contactgegevens achter te laten. Minister Ramadhin van Volksgezondheid laat aan persbureau ANP weten dat de regels niet door iedereen zijn nageleefd, en dat ook de controle vanuit de overheid tekortschoot.

Hij vindt het jammer dat het zo is gelopen, juist nu het aantal coronagevallen in Suriname is teruggebracht naar 60. Hij zou graag het aantal vluchten uit Nederland willen beperken, nu het land als risicogebied is aangemerkt. De afgelopen weken arriveerden er twee passagiersvluchten per week.

GGD meldt vertraging van bron-en contactonderzoek regio Zuid Holland Zuid

Bij 375 positief geteste mensen uit de regio Zuid Holland Zuid, is het bron- en contactonderzoek later op gang gekomen door een technische fout. Dat schrijft de GGD Zuid Holland Zuid op hun website. Vanaf 14 oktober kan iedereen die een coronatest bij de GGD laat doen, de positieve uitslag online inzien. Nadat de uitslag online is ontvangen door de geteste persoon, wordt de uitslag ook gedeeld met de GGD en het RIVM.

Door een fout in het doorzetten van de resultaten zijn er 375 positief geteste gevallen van corona uit de regio Zuid Holland Zuid niet in het overzicht van GGD en RIVM verwerkt. Inmiddels is het probleem opgelost en de GGD verwacht zondag de achterstand van het bron- en contactonderzoek te hebben ingehaald. In het overzicht van aanstaande vrijdag worden de eerder positief geteste gevallen worden toegevoegd.

Duitse minister Gezondheidszorg positief getest op corona

De Duitse minister Jens Spahn van Gezondheidszorg, is positief getest op corona. Hij heeft verkoudheidsklachten en is na de test in isolatie gegaan.

Vanmiddag was het kabinetsberaad, waar ook bondskanselier Merkel bij aanwezig was. Volgens de woordvoerder kreeg Spahn in de middag na het kabinetsberaad pas verkoudheidsklachten. Direct daarna heeft hij zich met een sneltest laten testen. Hoewel de uitslag positief is, hoeft de rest van het kabinet niet in quarantaine. Volgens de woordvoerder is de vergaderruimte zodanig ingericht dat er voldoende afstand kon worden gehouden.

Het is voor het eerst dat iemand in de Duitse regering positief is getest op corona. Merkel ging al een keer in quarantaine en ook president Steinmeier ging uit voorzorg in isolatie, maar Spahn is de eerste met een positieve test.

Minister van Gezondheidszorg, Jens Spahn, praat met minister Franziska Giffey, vlak voor het kabinetsberaad

Aantal ziekenhuisopnames Luik explosief gestegen

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de Belgische ziekenhuizen is de afgelopen weken explosief gestegen. In de provincie Luik nam het aantal ziekenhuisopnames het snelst toe. Twee weken geleden lagen daar nog 140 mensen in het ziekenhuis, nu zijn dat er 596. De stijging gaat in deze provincie dubbel zo snel als in de rest van België. In Oost-Vlaanderen gaat het om gemiddeld 27 opnames per dag, in West-Vlaanderen en Antwerpen om 24.

De Vlaamse krant De Standaard vreest dat het in Luik dezelfde kant op gaat als in de Italiaanse stad Bergamo in maart, aan het begin van de coronacrisis. Daar werden toen de meeste coronabesmettingen en opnames van Europa geconstateerd.

Tsjechië kondigt landelijke lockdown af

In Tsjechië is zojuist een landelijke lockdown afgekondigd. Vanaf morgenochtend 06.00 uur zijn alle winkels gesloten. Alleen supermarkten blijven nog open. Tsjechen mogen tijdens de lockdown alleen voor noodzakelijke afspraken de deur uit. Voor mensen met een cruciaal beroep is een uitzondering gemaakt, zij mogen wel naar hun werk.

Ook zijn dokters- en familiebezoeken toegestaan en mogen Tsjechen wandelen in de natuur of in parken, zolang ze dat met hooguit twee mensen of familieleden doen.

Eerder deze maand werden al maatregelen genomen. De horeca in Tsjechië was al gesloten, mondkapjes waren verplicht en Tsjechen mochten met niet meer dan zes personen bij elkaar komen. Omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bleef oplopen is nu een landelijke lockdown ingesteld. Deze gaat in ieder geval tot 3 november duren.

Het Tsjechische leger wordt ingezet om extra ziekenhuisbedden beschikbaar te stellen om coronapatiënten op te nemen

3FM Serious Request past inzamelactie aan

De radiozender 3FM heeft in verband met de coronamaatregelen de Serious Request-actie The Lifeline aangepast.

Drie teams van dj's zouden in de week voor Kerst van Roermond naar Zwolle lopen. Net als vorig jaar zouden ze daar live verslag van doen en ook van inzamelacties die luisteraars voor het Rode Kruis hebben georganiseerd.

Dat is op dit moment niet verantwoord, zegt 3FM. Er wordt daarom aan een andere actie gewerkt van 18 tot en met 24 december. Hoe die eruitziet, wordt later bekend. Het plan om de dj's van Roermond naar Zwolle te laten lopen, is uitgesteld tot volgend jaar.

Opnieuw forse stijging aantal coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8764 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 589 meer dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 232 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive care werden 52 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

In totaal liggen er nu 1943 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1859), van wie 450 op de IC (gisteren: 419). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

59 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 59 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 46 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige sterfgevallen waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 751. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 473 en 293.

Na AZ ook PSV getroffen door corona: spelers en stafleden testen positief

Net als AZ is ook PSV in de aanloop naar de eerste Europa League-groepswedstrijd getroffen door corona. Pablo Rosario en Cody Gakpo zijn positief getest op het virus.

Dat geldt ook voor twee stafleden waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt en doelman Maxime Delanghe van Jong PSV.

Gisteren werd bekend dat er bij AZ in totaal 13 spelers positief zijn getest. AZ is met 19 spelers onderweg naar Napoli, voor de uitwedstrijd in de Europa League. De meerderheid van hen heeft overigens geen klachten, meldt de club uit Alkmaar.

Koning over vakantie: 'Doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben'

Koning Willem-Alexander heeft voor het eerst zelf gereageerd op de commotie die is ontstaan over de Griekenland-vakantie. "Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", zegt Willem-Alexander in een verklaring op video.

Willem-Alexander zegt dat het "heel onverstandig" was om "geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving". Hij zegt ook dat het hun eigen besluit was om de vakantie af te breken.

Over hun opereren in de coronacrisis in Nederland zegt de koning: "We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar."

Paus schudt handen bisschoppen, geen mondkapje te zien

Een ongemaskerde paus Franciscus schudde vanmorgen in het Vaticaan de handen van bisschoppen die ook geen mondkapje droegen. Dat gebeurde bij de Algemene Audiëntie, de wekelijkse ontvangst door de paus van honderden gelovigen, die ook op internet wordt uitgezonden.

Even daarvoor verontschuldigde de paus zich bij de bezoekers dat hij afstand moest houden, schrijft journalist en theoloog Hendro Munsterman op Twitter. "Ik bereid me maar vast voor op een volgend conclaaf."

Hij vraagt de paus met klem om een mondkapje te dragen. "En laat die geestelijken die met u praten en uw hand schudden hetzelfde doen. Hoe kunnen wij onze kinderen leren om zichzelf en anderen te beschermen als u zelf geen voorbeeld geeft?"

Kerstpakketten dit jaar anders dan gewend

De vraag naar kerstpakketten groeit in coronatijd. Dat merkt ook verkoper Leon Kranen uit het Gelderse Vorden, schrijft Omroep Gelderland. Zijn omzet is gestegen met 15 procent en hij krijgt nog steeds grote orders binnen. De orders komen wel later binnen dan normaal. Ook zien de pakketten er anders uit.

"We zien dat de pakketten wat groter en luxer mogen", zegt Kranen tegen de regionale omroep. "Het is niet meer zo 'veel voor weinig', men wil echt wel kwaliteit en gaat dan echt voor mooie items om het thuis gezellig te maken. Daar zijn wij wel blij mee: dat zijn uiteindelijk veel mooiere pakketten met veel leukere reacties van de werknemers. En daar doe je het uiteindelijk voor."

Ook Brabantse ziekenhuizen leggen meer reguliere zorg stil

Ook in Brabantse ziekenhuizen neemt de druk door het oplopende aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten toe. Omroep Brabant meldt dat er een streep door 40 procent van de reguliere zorg gaat.

Maandag was landelijk bijna 20 procent van de reguliere ziekenhuiszorg uitgesteld in verband met de coronacrisis. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding.

De reguliere zorg in de ziekenhuizen wordt, net zoals in het voorjaar, teruggeschroefd vanwege het toenemende aantal opgenomen coronapatiënten.

25e editie Amsterdam Dance Event van start: dit jaar bijna helemaal online

Het Amsterdam Dance Event (ADE) gaat door, maar dit jaar wel bijna helemaal online. De enige twee concerten zijn dit jaar in de Beurs van Berlage, met elk dertig bezoekers. Op de site van het ADE zijn twee delen: ADE Pro en ADE Online. De laatste is gratis toegankelijk voor iedereen.

"Het programma is heel breed", zegt Jan-Willem van de Ven, een van de twee directeuren. "We hebben een enorme verzameling oud en nieuw videomateriaal. Verder zijn er livestreams, live-acts, films en documentaires, workshops, studiosessies en interactieve Q en A's."

De 25e editie van het dance-evenement duurt van vandaag tot en met zondag.

CoronaMelder-app relatief veel gedownload door 50-plussers

De CoronaMelder-app is door bijna 3,7 miljoen mensen gedownload. 30 procent van hen is tussen de 50 en 65 jaar. Dat meldt onderzoeksbureau GfK. Het bureau heeft gekeken naar de cijfers tot en met 11 oktober.

Vooral in Zuid-Holland steeg het gebruik van de app, maar in Flevoland wordt die door de meeste mensen gebruikt (33 procent). In Zeeland en Groningen tot nu toe het minst (minder dan 20 procent).

Sinds zaterdag 10 oktober kan iedereen in Nederland de app CoronaMelder gebruiken: toen werd de app officieel gelanceerd. De app was half augustus al af, maar een wet om het gebruik van de app te regelen moest nog door de Eerste Kamer.

Als je positief op het coronavirus wordt getest, kan iedereen bij wie je langer dan een kwartier dicht in de buurt was op de hoogte worden gesteld. Die mensen krijgen dan het advies om in quarantaine te gaan of zich te laten testen bij klachten.

Binnenspeelplaats bouwt buiten 'drive through' spelletjesroute

Binnenspeeltuin Hof Poppendamme in Grijpskerke moest vanwege de nieuwe coronamaatregelen de deuren sluiten, schrijft Omroep Zeeland. Maar de eigenaren wilden tijdens de herfstvakantie niet stilzitten en daarom bedachten ze een spellenparcours op de parkeerplaats. Gezinnen kunnen het parcours afleggen met de auto, terwijl er binnen eten voor ze wordt klaargemaakt.

Je moet creatief zijn in deze tijd, zegt de eigenaresse. "We zitten in de middle of nowhere", zegt ze. "Eten afhalen mag wel, maar wie komt er nou naar Hof Poppendamme? Daarom bedachten we iets extra's. Mensen betalen geen entree, maar kunnen ons ondersteunen door eten en drinken af te nemen. In ruil hebben wij buiten dus leuke spelletjes voor de kinderen."

  • Omroep Zeeland
    Deze kinderen vermaken zich wel op de parkeerplaats met spellen
  • Omroep Zeeland
    Na het parcours kan de bestelling worden opgehaald

Reisadvies Porto, delen Oostenrijk en Zwitserland aangescherpt

Het besmettingsrisico in de stad Porto is verhoogd. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom is de kleur van de stad op de kaart aangepast van geel naar oranje.

Dat houdt in dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Wie uit een oranje gebied terugkeert, moet in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

Ook voor gebieden in Oostenrijk, Zwitserland en heel Luxemburg heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies verscherpt.

Eerste toeristen weer in Thailand: eerst in het plastic, dan in quarantaine

Thailand heeft de grenzen weer geopend voor toeristen. Een vlucht met 39 Chinezen uit Shanghai kwam dinsdag aan.

Hun bagage werd na aankomst uitgebreid ontsmet. De toeristen zelf werden in plastic 'verpakt'.

Ook moeten ze eerst veertien dagen in quarantaine in een hotel. Zeven dagen in hun hotelkamer en daarna zeven dagen op het terrein van het hotel, zegt de minister van Toerisme. Daarna mogen ze naar andere bestemmingen in het land.

Voor het eerst sinds april weer toeristen in Thailand

Na flinke groei door lockdowns groeit aantal abonnees Netflix minder hard

In het derde kwartaal kreeg Netflix er 2,2 miljoen nieuwe abonnees bij. Dat is een stuk minder dan in de eerdere twee kwartalen, toen waren het er respectievelijk 16 miljoen en 10 miljoen. De videodienst zegt dat dit volgens verwachting is.

Het bedrijf denkt dat veel mensen vanwege de lockdowns wereldwijd een abonnement hebben genomen. Anders hadden die later pas een abonnement genomen. "In de eerste negen maanden van dit jaar hebben we 28,1 miljoen betalende gebruikers toegevoegd, wat meer is dan het aantal dat we in heel 2019 toevoegden."

Producties opgestart

Hoewel rekening gehouden werd met minder nieuwe extra klanten, valt de groei toch nog iets lager uit dan verwacht. Netflix zelf had gerekend op 2,5 miljoen klanten en analisten dachten zelfs aan 3,6 miljoen klanten.

Het bedrijf meldt verder dat het weer producties heeft opgestart, zoals seizoen vier van Stranger Things en seizoen twee van The Witcher. De videodienst is "optimistisch" dat aan het einde van het jaar de opnames van meer dan 150 producties zijn voltooid.

Etiquette voor tijdens het videobellen

Zakelijk videobellen gebeurt steeds vaker sinds de coronacrisis, en dat gaat ook wel eens mis. Denk bijvoorbeeld aan de Argentijnse parlementariër die werd geschorst en vervolgens aftrad, omdat hij tijdens een online sessie van het Lagerhuis de borsten van zijn partner kuste.

Volgens Marlous de Haan wordt het daarom tijd voor een boek met tips: Videobellen Etiquette. "Als je je realiseert dat je in beeld bent en dat iedereen naar je kijkt, kan je daar ook op inhaken om het in ieder geval een stuk leuker voor zowel jezelf als voor de anderen te maken", zegt De Haan in het NOS Radio 1 Journaal.

'Omzet horeca keldert minder hard dan na sluiting in maart'

De pinomzet in de horeca is in de eerste week van de sluiting minder hard gedaald dan tijdens de eerste horecasluiting in maart. Dat blijkt uit pinomzetcijfers van ING.

Waar cafés en restaurants op de eerste dag van de sluiting in maart zo'n 85 procent minder pinomzet draaiden dan normaal voor die tijd van het jaar, was dat op 15 oktober zo'n 65 procent minder.

'Laatste-biertje-effect'

Het beeld van feestende en dinerende Nederlanders vlak voor de nieuwe horecasluiting, wordt bevestigd door de ING-cijfers. Gemiddeld gaven ze 5 euro meer uit dan normaal. Economisch gezien logisch, zegt Van Garderen. "Noem het 't laatste-biertje-effect: als je weet dat je later een tijdlang niet meer kan, dan haal je die consumptie naar voren."

Horecaondernemer verkoopt zijn Harley-Davidson om personeel door te betalen

Dennis van den Berg is mede-eigenaar van een restaurant in Rotterdam. Om het salaris van zijn personeel deze maand te kunnen betalen, zette hij zijn motor te koop, schrijft Rijnmond. Hij vraagt er 11.500 euro voor.

"Ik ga hem wel missen", zegt Dennis tegen de regionale omroep. "Ik heb er hard voor gewerkt en het was een droom om een Harley te bezitten". Maar hij denkt vooral aan de toekomst van zijn zaak en personeel. "Het zijn maar spullen."

De overheidssteun, een tegemoetkoming voor de loonkosten, kan volgens Dennis volgende maand pas worden aangevraagd. Gisteren plaatste hij een bericht op Facebook en kreeg daar tientallen reacties op. De potentiële koper zit er misschien wel tussen: die komt misschien deze week al kijken.

Dennis op zijn custom made Harley-Davidson

Personeelsuitval bij huisartsen is 'behoorlijk drama'

Huisartsenpraktijken hebben te kampen met personeelsuitval, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een enquête. Zestig procent van de praktijken die hebben deelgenomen aan de enquête heeft te maken met medewerkers die ziek zijn of die in afwachting zijn van een coronatestuitslag.

De enquête is ingevuld door 2400 huisartsen, op een totaal van ongeveer 12.000 in Nederland.

Door personeelsuitval zijn huisartsenpraktijken bijvoorbeeld telefonisch minder goed bereikbaar en er is minder spreekuur beschikbaar.

Nu nemen huisartsen nog voor elkaar waar bij uitval. "Tot nu toe was het intern goed geregeld, maar dat kan niet zo blijven in de herfst en winter", zegt Carin Littooij van de LHV. "Op termijn zal huisartsenzorg minder beschikbaar zijn en dat is een behoorlijk drama."

De LHV pleit voor sneltesten. Huisartsen en personeel kunnen dan getest worden in hun praktijk en weten dan snel of ze weer inzetbaar zijn.

8500 banen weg bij Cathay Pacific

De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific schrapt 8500 banen en sluit zijn regionale tak vanwege de coronacrisis. Zo'n 5300 medewerkers in Hongkong verliezen hun baan, net als 600 andere medewerkers die elders gestationeerd zijn. 2600 vacatures worden niet ingevuld, meldt het bedrijf. Daarmee verdwijnt ongeveer een kwart van alle banen.

Volgens topman Augustus Tang verliest Cathay Pacific op dit moment ruim 200 miljoen euro per maand. Met de ontslaggolf moet dat worden teruggebracht tot een verlies van 50 miljoen euro per maand. "De wereldwijde pandemie heeft enorme gevolgen voor de luchtvaartsector. We moeten het bedrijf fundamenteel veranderen om te overleven", zegt hij.

Mensen in de top van Cathay Pacific moeten ook volgend jaar rekenen op een lager salaris, en voor alle medewerkers die mogen blijven zit er zowel dit als volgend jaar geen loonsverhoging of bonus is. In juni stak de regering van Hongkong zo'n 4 miljard euro in het bedrijf.

Bonden: extra handhaving coronaovertreders onuitvoerbaar

De vakbonden voor politiemensen en boa's noemen de hardere maatregelen van het Veiligheidsberaad tegen coronaovertreders "volstrekt onuitvoerbaar". Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de veiligheidsregio's in Nederland, wil dat agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren meer doen om overtreders van de coronaregels aan te pakken.

Maar de bonden noemen dat in het AD een illusie. Politiebond ACP zegt dat de hardere aanpak "van de realiteit losgezongen" is, omdat de politiecapaciteit door ziekte- en quarantaineverzuim met de dag afneemt.

Ook de boa's kampen volgens vakbond BOA ACP met onderbezetting. "Je kunt niet ook nog eens alcohol- en softdrugsgebruik in de avond controleren én op elk groepje afstappen, zoals het Veiligheidsberaad nu verlangt. Dat is volstrekt onuitvoerbaar", zegt voorzitter Gerrits in de krant.

Handhavers in het centrum van Rotterdam

CDC: bijna 300.000 Amerikanen meer overleden dan gebruikelijk

In de Verenigde Staten zijn tussen 26 januari en 3 oktober 299.028 meer mensen overleden dan verwacht, meldt het Amerikaanse gezondheidscentrum CDC. Normaal gesproken overlijden in die periode zo'n 1,9 miljoen Amerikanen, dit jaar zijn het er tot nu toe 2,2 miljoen. In twee derde van de gevallen is er een link met het coronavirus, zegt het CDC.

Maar waarschijnlijk zijn er meer corona-gerelateerde doden. Ook de verstoring van de gezondheidszorg is een factor, zegt een CDC-functionaris tegen persbureau Reuters. Zo kan het zijn dat iemand met bijvoorbeeld symptomen van een hartaanval niet naar het ziekenhuis kon of wilde gaan vanwege het coronavirus.

Bij Latino's (+54 procent), Aziatisch-Amerikanen (+37 procent) en zwarte mensen (+33 procent) werd de meeste oversterfte gemeld. Als gekeken wordt naar leeftijdsgroepen was de toename van de oversterfte bij mensen tussen de 25 en 44 met 26,5 procent het grootst.

Mogelijk 100 besmettingen gelinkt aan Mexicaanse bruiloft

Een bruiloft in een grensstad in het noorden van Mexico heeft zeer waarschijnlijk geleid tot een corona-uitbraak onder meer dan honderd mensen. Volgens de autoriteiten waren begin deze maand zo'n 300 mensen bij een bruiloft in de plaats Mexicali, tussen een acteur en de dochter van een zakenman. De bruiloft was niet toegestaan, maar daar trok niemand zich iets van aan. Ook werden geen voorzorgsmaatregelen genomen, stelt minister Rico van Volksgezondheid. Op foto's die gepubliceerd zijn in lokale media, is volgens persbureau AP te zien dat bruiloftsgasten met elkaar dansen zonder afstand te houden of zonder een mondkapje te dragen.

De autoriteiten zoeken uit of bruiloftsgasten wisten dat ze met het coronavirus besmet waren. In sommige Mexicaanse staten is het strafbaar om willens en wetens iemand te besmetten met een ziekte.

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona

Onder de noemer en hashtag #Nietalleen gaan kerken en lokale hulporganisaties mensen helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Ook de Marcuskerk in de Haagse Moerwijk doet mee.

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona

Welkom in het coronablog!

Goedemorgen en hartelijk welkom in het liveblog over de coronacrisis van woensdag 21 oktober. Wil je het nieuws van gisteren nog eens teruglezen? Dat kan hier.