liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gommers: we moeten meer uitleggen • Extra maatregelen in acht regio's ingegaan

liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je in een nieuw liveblog bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

Hoe pakken patiënten het leven weer op na corona?

Tien maanden nadat het virus aan zijn wereldwijde opmars is begonnen, leren artsen nog elke dag over corona. Maar er blijven veel vragen. Over het herstel bijvoorbeeld.

Sommige coronapatiënten lijken snel weer op te knappen, terwijl anderen nog steeds worstelen met de fysieke en mentale gevolgen. Dat zorgt voor onzekerheid, bij artsen maar vooral bij patiënten. Nieuwsuur volgde Arie Meijer en Nettie van den Brink om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het leven eruitziet na corona.

Hoogleraar pleit voor duidelijke en landelijke aanpak

Hoogleraar publiek leiderschap in crisistijd Paul 't Hart pleit voor landelijke regie in de aanpak van de oplopende coronabesmettingen en vooral voor duidelijke communicatie. Hij ziet dat de Nederlandse traditie er een is van nuance, van subtiliteit: "Zonder groot geweld. Een traditie van 'je wilt de dingen zo lokaal mogelijk afhandelen'. Tegelijkertijd hebben we de ingenieurstraditie: eerst iets in de greep hebben voordat we stappen zetten."

Deze pandemie leent zich daar volgens 't Hart niet voor. "We moeten iets van de nuance afstappen. Snel en duidelijk zijn. De maatregelen zullen dan iets meer een grove borstel worden. Opgelegd, terwijl de feitelijke situatie overal varieert. We moeten meer uitleggen. Als het gaat om mondkapjes, geef het volk wat het wil."

't Hart wijst naar Nieuw-Zeeland. "Een compromisloze besluitvaardigheid met heldere uitleg aan de bevolking. Rutte moet daar een voorbeeld aan nemen. De echte regie moet gevoerd worden op de vraag hoe balanceren we met de verschillende waarden. Daar lopen we nu met een grote boog omheen." Zijn advies aan premier Rutte: "Niet blijven hangen in allebei een beetje. Nu alles op alles zetten om de groei van de besmettingen te voorkomen."

Mondkapjesplicht besproken in Catshuis-overleg

Een deel van het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis voor een informeel overleg over het coronavirus. Het was het eerste Catshuisberaad na de opleving van het virus na de zomer.

Normaal gesproken duurt zo'n overleg enkele uren. De laatste bewindslieden vertrokken aan het begin van de avond uit de ambtswoning van premier Rutte. Volgens de Telegraaf is ook de mogelijke verplichting van mondkapjes besproken. Of die plicht er ook daadwerkelijk gaat komen, wordt komende week duidelijk.

Het Red-team, een groep onafhankelijke deskundigen, stellen op basis van een rapport dat mondmaskers "een fundamentele plek verdienen in de preventiemix tegen corona". Het team adviseert het gebruik van maskers aan het kabinet. Oud-directeur Coutinho van het RIVM steunt dat advies.

Premier Rutte bij het Catshuis

Gommers: 'We moeten meer uitleggen, van angst zaaien gaan hakken in het zand'

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers zegt tegen het AD dat de actie #Ikdoenietmeermee van Famke Louise en andere BN'ers deze week hem aan het denken heeft gezet.

"Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is. Ik bedoel dat we niet alleen maar moeten focussen op getallen, die besmettingsaantallen, de dagelijkse wisselkoersen, want dat is wat ik vooral zie", zegt hij tegen de krant. "Corona is ernstig, maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen."

"We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij. "Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen de hakken maar in het zand. Ik vond dat hele gedoe met die zware coronaboetes en dat je een strafblad hebt, echt niet goed. Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken. Want hoeveel maatregelen je ook neemt en hoe hard die ook zijn, het gaat pas echt werken als iedereen in Nederland meedoet. Dus meer uitleg en niet alleen maar naar die getallen kijken en waarschuwen."

Tienduizenden vlaggetjes wapperen in Spanje voor doden

In een stadspark in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vannacht tienduizenden vlaggetjes neergezet ter nagedachtenis aan de ruim 31.000 coronadoden.

Spanje heeft nu de hoogste besmettingscijfers van de EU; ruim een derde van alle besmettingen in het land is in de regio Madrid. Daar kwamen de afgelopen week zo'n 18.000 besmettingen bij.

Duizenden vlaggen in Madrid als hommage aan coronadoden

Ruim 11.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk

In de afgelopen 24 uur zijn er in Frankrijk ruim 11.000 nieuwe besmettingen geconstateerd. In totaal zijn er nu meer dan 538.000 gevallen gemeld bij de gezondheidsdiensten.

Het aantal doden in Frankrijk is het laatste etmaal gestegen met 27. Ruim 31.000 mensen zijn daar nu bezweken aan de gevolgen van het virus.

Positief geteste laborant moet toch test bij ander uitvoeren

De enige laborant van Sint Eustatius die een coronatest kan uitvoeren, zit in isolatie omdat hij zelf positief is. Hij moest toch naar het ziekenhuis komen om een test bij een patiënt uit te voeren.

"Als er nu een patiënt naar het buitenland moet en de autoriteiten daar verlangen een negatieve PCR-test dan moeten we kiezen tussen de patiënt ofwel niet te laten reizen of de betrokken laborant toch naar het ziekenhuis laten komen", aldus een verklaring van het ziekenhuis.

Het bestuur gaf wel aan dat er de nodige beschermende maatregelen waren getroffen en dat vooraf was geïnformeerd naar hoe de laborant zich voelde. "In deze tijden van crisis moeten onze medewerkers soms dingen doen die het normale overstijgen."

Inmiddels is er voor versterking gezorgd, maar de twee medisch specialisten uit Suriname die zijn werk gaan overnemen, moeten wel eerst twee weken in quarantaine voordat ze aan de slag mogen.

WHO verwacht eerste vaccin halverwege volgend jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het eerste vaccin halverwege 2021 beschikbaar zal zijn. Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan hoopt dat er meer dan een of twee vaccins beschikbaar komen.

Het hangt allemaal af van het testen van de vaccins. Wereldwijd worden er ongeveer 200 vaccins ontwikkeld, 31 daarvan worden nu getest. Dat testen gebeurt in drie fases, acht vaccins zitten in de laatste fase. In die stap wordt in een groep van duizenden mensen gekeken hoe het vaccin aanslaat. Swaminathan verwacht dat de eerste resultaten aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar bekend worden.

"Dan krijgen we een idee van hoe veilig en effectief ze zijn. Daarna moeten ze worden goedgekeurd, geproduceerd en wereldwijd worden verscheept", zegt Swaminathan.

'Voorzitter veiligheidsregio's wil sportkantines eerder sluiten'

De voorzitter van de veiligheidsregio's Hubert Bruls heeft voorgesteld om sportkantines in het weekend om 16.00 uur te sluiten, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Dat zou een van de nieuwe maatregelen zijn die morgenavond door de veiligheidsregio's worden besproken. Bruls wil het bericht tegenover de NOS niet bevestigen.

Of die nieuwe maatregelen in heel Nederland zouden moeten gelden of alleen in oranje gebieden, is niet duidelijk. In de loop van komende week worden definitieve besluiten verwacht.

Rusland zegt al volop te testen met nieuw vaccin

Wereldwijd is de race om een vaccin dat bescherming moet bieden tegen het coronavirus in volle gang. In Rusland vinden ze dat zij op kop liggen met Sputnik V, een vaccin dat begin augustus al werd geregistreerd, hoewel er alleen nog maar op kleine schaal was getest. Dat kwam de Russen op forse kritiek te staan. Inmiddels is er een omvangrijk testprogramma op gang gekomen.

Russen leiden de race om vaccin, vinden ze zelf

De extra maatregelen in acht nieuwe regio's gaan in

De extra maatregelen tegen het coronavirus gaan vanaf 18.00 uur in voor acht nieuwe veiligheidsregio's. Het gaat om deze nieuwe gebieden, waar het virus de afgelopen weken is opgelaaid.

  • Brabant-Noord
  • Brabant Zuidoost
  • Flevoland
  • Gelderland-Zuid
  • Gooi en Vechtstreek
  • Groningen
  • Zaanstreek-Waterland
  • Zuid-Holland Zuid

Voor deze regio's gelden nu dezelfde overkoepelde maatregelen die ook al in zes veiligheidsregio's in de Randstad gelden. Zo mogen er geen bezoekers meer na middernacht in horecagelegenheden komen, dan gaat ook de muziek uit. Een uur later moet de zaak sluiten.

Groepen van meer dan 50 personen zijn niet meer toegestaan, bijvoorbeeld bij feesten, borrels en uitjes. Dat geldt voor zowel binnen als buiten.

Samenkomsten van meer dan 50 mensen moeten vooraf gemeld worden, zoals bijvoorbeeld een concert in een park. Er zijn wel enkele uitzonderingen wanneer een meldplicht niet nodig is. Naast de overkoepelende maatregelen hebben de verschillende regio's ook afzonderlijke maatregelen.

Ook coronageval op Ameland, alleen Schiermonnikoog nog zonder corona

Ook op Ameland is een inwoner voor het eerst positief getest op corona. "Dit is voor alle betrokkenen slecht nieuws", zegt burgemeester Stoel. De burgemeester hoopt op spoedig herstel voor de patiënt. Tot nu toe werd het virus op het eiland alleen bij enkele toeristen vastgesteld.

"We leven mee met de Amelander die het virus heeft opgelopen en met de familieleden", zegt de burgemeester. Vandaag leek het erop dat Ameland en Schiermonnikoog de enige Nederlandse gemeenten zonder coronagevallen waren toen bekend werd dat het eerste geval op Vlieland werd gemeld. Tot nu toe is dus alleen Schiermonnikoog nog coronavrij.

Feyenoordsupporters over sfeer in stadion: 'Liever dit dan helemaal niet'

De supporters van Feyenoord die in het stadion waren voor de wedstrijd tegen ADO kijken tevreden terug op de sfeer en het nakomen van de corona-afspraken. "Het ging allemaal heel netjes." De fans mochten het stadion in, op voorwaarde dat ze afstand houden en niet uitgebreid juichen.

"Liever dit dan helemaal niet", zegt een andere supporter die wel begrijpt waarom er een derde van het normale aantal bezoekers is toegestaan. Ook de stadion-directeur kijkt terug op een goed verlopen wedstrijd. "Het is wel luid en duidelijk overgekomen dat dit onze laatste kans was", doelde hij op de waarschuwing van de politiek.

Feyenoordsupporters over sfeer in stadion: 'Mark Rutte zou ook juichen'

Eerste besmetting op Vlieland

Het coronavirus is voor het eerst sinds de uitbraak in Nederland op Vlieland geconstateerd. In de afgelopen 24 uur is er een geval aan het RIVM doorgegeven.

Vlieland was niet de laatste gemeente zonder besmettingen. Op Ameland en Schiermonnikoog, ook Friese Waddeneilanden, is het virus nog niet aangetroffen.

Advocaat is blij dat Feyenoord-supporters zich aan de regels hielden

"Ik ben erg blij dat de supporters zich zo hebben gedragen. Ze deden het fantastisch", gaf de vandaag 73 jaar geworden Dick Advocaat een pluim aan de Feyenoord-aanhang.

Eerder deze week ging het vooral over het negeren van de anderhalvemeterregel door veel fans tijdens het duel met FC Twente. Tegen ADO Den Haag (4-2 winst) was daar geen sprake van, na openlijke waarschuwingen vanuit de politiek.

Advocaat: 'Erg blij dat de supporters zich zo gedragen hebben'

Amsterdam opnieuw de meeste besmettingen

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam, met in totaal 464 besmettingen. Het is de eerste keer dat er meer dan 400 positieve testen in de stad worden gemeld. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam (281) en Den Haag (227). Ook in Rotterdam is dit tot dusver het hoogste aantal gevallen op een dag.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Reusel-De Mierden (16,8 per 10.000 inwoners) Haaksbergen (15,6) en Zuidplas (13,7).

Bijna 3000 nieuwe coronabesmettingen en IC-bezetting stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2999 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 2716 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2552 positieve tests per dag gemeld, tegen 1667 een week eerder.

Ziekenhuizen meldden vandaag bij het RIVM acht covid-patiënten die zijn overleden. Gisteren werden nog 38 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld veertien doden per dag, tegen vier doden per dag een week eerder.

De GGD's geven doden niet altijd direct door. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar werden toen pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor vaak achter.

Cijfers van het LCPS

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laat weten dat er op dit moment 617 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, van wie 127 op de intensive care. Dat zijn 62 patiënten meer dan gisteren en het aantal patiënten op de IC steeg met vijf. Vorige week zondag lagen er 353 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 77 op de intensive care. Het lijkt erop dat, in vergelijking met de eerst golf, het aantal coronapatiënten op gewone verpleegafdelingen sneller stijgt dan op de IC.

Net als de afgelopen dagen zijn er opnieuw coronapatiënten verplaatst tussen ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur ging het om 17 patiënten die op een verpleegafdeling lagen.

NS-topman: Ridicuul dat coronasteun nog niet is overgemaakt

Vertrekkend NS-topman Roger van Boxtel noemt het "ridicuul" dat de ministeries van Infrastructuur en Financiën nog niet de kans hebben gehad om de coronasteun aan de NS over te maken. Dat zei hij vanochtend in het tv-programma Buitenhof.

Eerder dit jaar werd bekend dat er 1,5 miljard euro aan coronasteun voor het openbaar vervoer wordt uitgetrokken. De NS krijgt hier het meeste van. Volgens hem zijn de ministeries nog steeds "aan het soebatten" over hoe en wanneer het geld wordt overgemaakt.

Meer vluchtelingenkampen in Griekenland in lockdown

Nog eens twee Griekse vluchtelingenkampen moeten in lockdown nadat er een uitbraak van corona was vastgesteld. Het gaat om de kampen Thivia in het midden van Griekenland en Serres in het noorden.

Dat de kampen in lockdown moeten, bepaalde de Griekse ministeries van Migratie, Gezondheidszorg en Veiligheid. De maatregelen gingen gisteren in en gelden tot 9 oktober. Daarna wordt gekeken of de situatie is verbeterd.

Deze twee kampen zijn niet de eerste die na een uitbraak in lockdown moeten. In totaal zijn nu twaalf vluchtelingenkampen in Griekenland totaal afgesloten.

Na militairen krijgen medewerkers Chinese staatsbedrijven testvaccin

Terwijl de hele wereld bezig is met het ontwikkelen van een coronavaccin, breidt de Chinese overheid het testprogramma op burgers uit. Eerder werden medewerkers van de douane en het leger gevaccineerd en nu zijn ook werknemers van staatsbedrijven en farmaceutische bedrijven aan de beurt.

NOS-correspondent Garrie van Pinxteren: "Maar lang niet iedereen die ik spreek, wil zich laten vaccineren met een vaccin waarvan de werking nog niet bewezen is. Ze zeggen: als het niet hoeft dan liever niet."

Volgens Van Pinxteren is het ook de vraag of de nieuwe testgroep de vrijheid heeft om nee te kunnen zeggen tegen het testvaccin, of dat de druk vanuit de werkgever hoog is. "Ik denk niet dat de mensen uit het leger die keuze hadden."

Coronavaccin wordt in China getest op medewerkers van farmaceutische- en staatsbedrijven

Vrouw in de trein mishandeld om mondkapje

Een vrouw is in een trein van Utrecht naar Den Bosch mishandeld door een man die vond dat ze haar mondkapje niet goed droeg. De man sprak de vrouw aan en ging vervolgens compleet uit zijn plaat, schrijft een wijkagent op Twitter.

"De man sprak de vrouw aan toen ze haar mondkapje omhoog deed. Toen zij uitlegde dat ze even wat dronk, ging hij compleet uit zijn plaat", aldus de wijkagent. De man werd in Den Bosch aangehouden.

De politie had al contact gehad met de NS. "We wisten precies waar in de trein we moesten zijn", vertelt de wijkagent aan Omroep Brabant. "Toen wij de verdachte aanhielden, was hij vrij rustig." Het slachtoffer en ook andere reizigers in de trein zijn volgens hem enorm geschrokken. "Gelukkig hebben we ze kunnen geruststellen. Ze waren blij ons te zien."

Burgemeester Weterings: spijt betuigen aan kwetsbare Tilburgers over supportersfeest

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg is bereid om tegenover kwetsbare Tilburgers spijt te betuigen over het drukbezochte voetbalfeest in zijn stad, afgelopen donderdagavond. Dat zei hij in het NPO-programma Buitenhof. Morgen moet Weterings tekst en uitleg geven over de Willem II-supportersbijeenkomst waarbij de coronaregels massaal werden overtreden. Zo'n 700 voetbalfans schreeuwden en zongen, terwijl ze samengepakt stonden op een door de gemeente aangewezen plek in de openlucht.

Terugkijkend zegt Weterings dat het een weloverwogen besluit was om de supporters bijeen te brengen op één plek. Maar ze hielden zich niet aan de 1,5-meterregel, en daarom is er vanaf nu geen enkele ruimte meer voor de harde kern van Willem II, aldus de burgemeester. "Afspraken met hen maken blijkt niet mogelijk."

Weterings benadrukte dat hij het effect van de beelden van die hossende menigte heeft onderschat. Ze werden snel online gedeeld en riepen vragen op bij onder anderen zorgmedewerkers. "Dat begrijp ik heel goed", zei hij. Maar op basis van de voorwaarden die aan de fans waren gesteld, achtte hij het voetbalfeest verantwoord.

Coronavirus verspreidt zich als een olievlek over gemeenten

Het aantal coronabesmettingen in brandhaarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, steeg de afgelopen week sterk. Maar ook in kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was, dook het virus op.

In onder andere in de gemeente Urk, het Noord-Hollandse Opmeer, Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, Eemnes in Utrecht en Baarle-Nassau in Noord-Brabant, raakten inwoners besmet, terwijl het virus daar wekenlang afwezig was.

In 350 van de 355 Nederlandse gemeenten werd de afgelopen zeven dagen het virus vastgesteld. De Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele eilander positief getest werd sinds de uitbraak. In Delfzijl in Groningen en Vaals in Limburg kwamen er de afgelopen week ook geen nieuwe besmettingen bij.

In Amsterdam werden de meeste besmettingen gemeld. De teller stond daar zaterdag op 11.553.

Zo werd Haags 'All you can eat'-restaurant gisteravond ontruimd

All-you-can-eat-restaurant ontruimd: 'We moesten opeten en weg'

Gisteravond werd restaurant Samen in Den Haag door handhavers ontruimd (zie post 02.15 uur). Bezoekers moesten per direct naar buiten omdat het veel te druk was in de zaak.

"We mochten niets meer eten, niets meer pakken, helemaal niets", zegt een bezoeker.

Het restaurant had al eerder een waarschuwing gekregen, maar hield zich niet aan de gemaakte afspraken. Hoe lang het restaurant dicht moet blijven is nog onduidelijk.

Extra coronamaatregelen in 8 veiligheidsregio's gaan vanavond in

Vanaf vanavond 18:00 gaan in acht veiligheidsregio's extra coronamaatregelen in. Die kondigde premier Rutte in de afgelopen persconferentie aan. De cafés in de veiligheidsregio's moeten om 01:00 uur sluiten en er mogen niet meer dan 50 mensen bij elkaar aanwezig zijn voor een borrel of een feestje.

In de zes veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden, gelden de maatregelen al. Door het hoge aantal besmettingen in de acht andere regio's nemen die nu ook maatregelen.

De 8 regio's waar de extra maatregelen vanaf zondag 27 september, 18:00 uur gelden:

  • Brabant-Noord;
  • Brabant Zuidoost;
  • Flevoland;
  • Gelderland-Zuid;
  • Gooi en Vechtstreek;
  • Groningen;
  • Zaanstreek-Waterland;
  • Zuid-Holland Zuid

Versoepelingen in zuiden Australië

De Australische deelstaat Victoria versoepelt een aantal coronamaatregelen, nu het aantal nieuwe besmettingen per dag is gezakt tot minder dan twintig. De avondklok wordt na komende nacht ingetrokken, de kinderopvang gaat weer helemaal open en meer mensen mogen weer naar kantoor. Ook zijn samenkomsten buiten weer toegestaan, met een maximum van vijf mensen uit hooguit twee huishoudens. Bij overtredingen kunnen boetes van 5000 dollar (ruim 3000 euro) worden opgelegd.

De versoepelingen horen bij een routekaart die de regio rond Melbourne uit een lockdown moeten leiden. Op 12 oktober gaan ook de basisscholen weer open. Later in oktober volgen meer verlichtingen, als de besmettingscijfers niet verslechteren. Dat zou eerder zijn dan waarmee rekening was gehouden.

"We liggen voor op schema. We hebben meer vooruitgang geboekt dan we hadden gehoopt", zei deelstaatpremier Daniel Andrews. "Maar dit betekent niet dat het voorbij is."

'Spaanse regering overweegt ingrijpen in coronabrandhaard Madrid'

Spaanse media melden dat de regering overweegt om de hoofdstad Madrid grotendeels af te grendelen, tegen de wil van het regiobestuur in. Onder meer de krant El País en de omroep RTVE melden dat de regering dat noodzakelijk acht als de regionale autoriteiten daar niet zelf toe besluiten.

Spanje heeft nu de hoogste besmettingscijfers van de EU; ruim een derde van alle besmettingen in het land is in de regio Madrid. Daar kwamen er de afgelopen week zo'n 18.000 besmettingen bij. Meer dan veertig wijken van Madrid zijn al afgesloten, waardoor een miljoen Madrilenen te maken hebben met nieuwe beperkingen.

Het rechtse regiobestuur van Madrid wil vanwege de economische gevolgen geen algemene lockdown instellen. De linkse regering van Spanje vindt de huidige maatregelen onvoldoende en verwacht meer actie. "We moeten luisteren naar wat wetenschappers zeggen. We moeten kijken naar de feiten en nu handelen", zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa gisteren.

Haagse 'all-you-can-eat' ontruimd vanwege drukte

In Den Haag is gisteravond een restaurant langs de snelweg A13 ontruimd omdat het er te druk was. In het restaurant waren ruim 200 mensen aan het eten toen handhavers kwamen controleren. Die oordeelden dat iedereen naar buiten moest.

Gasten van het all-you-can-eat-restaurant zeggen dat ze niet meer verder mochten eten en gelijk moesten opstaan. "Het was veel te druk", bevestigde een aanwezige vrouw.

Restaurant Samen aan de Brasserskade zou eerder al een waarschuwing van de gemeente Den Haag hebben gekregen. Een medewerker van het restaurant zegt tegen Omroep West dat nog onduidelijk is hoe lang de zaak gesloten moet blijven. Daarover zou de komende dag worden gesproken met de gemeente.

Agenten bij het restaurant aan de rand van Den Haag

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van 27 september. Je kunt hier weer de hele dag al het coronanieuws volgen. De laatste updates van zaterdag vind je hier.