liveblog
NOS NieuwsAangepast

Fors meer bellers voor coronatest • Aantal besmettingen weer licht gestegen

liveblog gesloten

'Mysterieuze daling vroeggeboren baby's gedurende lockdown'

Afgelopen lente, in de periode dat veel landen gedeeltelijk of helemaal in lockdown waren, is in verschillende landen een forse daling van het aantal vroeggeboorten vastgesteld, schrijft The New York Times. In Denemarken en Ierland werd het verschijnsel als eerste gesignaleerd, later volgden ook meldingen uit andere landen.

In het Erasmus MC in Rotterdam is tijdens de lockdown een lichte daling van het aantal prematuur geboren baby's geregistreerd, schrijft de krant. Verschillende Nederlandse kinderartsen uit andere ziekenhuizen hebben voorzichtig gesignaleerd dat er mogelijk sprake is van een daling, zegt hun beroepsvereniging NVK vanavond tegen de NOS.

Lees verder:

Voor het eerst geen doden in Lombardije

Het aantal bevestigde besmettingen in Italië is opgelopen met 219 tot ruim 244.000. Het dodental is gestegen met drie tot boven de 35.000. Correspondent Mustafa Marghadi meldt dat er voor het eerst sinds 22 februari geen slachtoffers zijn gemeld in Lombardije:

'Oplopend aantal besmettingen leidt tot meer IC-opnames over een maand'

Het oplopende aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland leidt waarschijnlijk over vier of vijf weken tot meer opnames op de intensive cares. Dat zei hoogleraar Andreas Voss in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Voss, hoogleraar Infectiepreventie in Nijmegen en lid van het Outbreak Management Team, benadrukt dat er geen reden tot ongerustheid is. "Deze stijging was te verwachten na het loslaten van de lockdown", zegt hij. Hij spreekt van "een hobbel" en niet van de gevreesde tweede golf. Die verwacht hij pas wanneer het griepseizoen weer aanbreekt, in de winter.

Lees verder:

Fors meer bellers voor coronatest

De afgelopen dagen hebben veel meer Nederlanders gebeld om een coronatest in te plannen. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD-GHOR Nederland na berichtgeving van de Volkskrant.

Tot 18.30 uur waren er vandaag 62 procent meer telefoongesprekken met het centrale telefoonnummer ten opzichte van vorige week zondag. Op donderdag lag het aantal telefoontjes 40 procent hoger dan op dezelfde dag vorige week. Het is onduidelijk waarom het nummer een stuk vaker wordt gebeld.

Het aantal bevestigde besmettingen in Nederland is de laatste dagen licht gestegen. De afgelopen 24 uur waren het er 144, de dag ervoor 127.

Afgelopen week werd duidelijk dat de bereidheid van mensen met klachten om zich te laten testen beperkt is. Uit onderzoek van het RIVM en de GGD's komt naar voren dat 12 procent van de groep met klachten zich heeft gemeld voor een test.

Wethouder kermis Tilburg: afstand houden kan, niet iedereen doet het

Het is de derde dag van de Tilburgse kermis en de verantwoordelijke wethouder is tevreden over het verloop. Rolph Dols zegt tegen Kermis FM dat "alle mensen op anderhalve meter afstand kunnen lopen van elkaar. Doen ze dat allemaal: nee."

De interviewer werpt tegen dat het op sommige plekken naar zijn idee echt niet mogelijk is voldoende afstand te houden. "Ik was net bij de Paleisring en daar was het zo ongelofelijk druk." Ook op Twitter stellen sommige bezoekers dat er te veel mensen zijn:

Op de meerdaagse kermis komen elke dag duizenden bezoekers af. De gemeente heeft een website waarop te zien is hoe druk het is per plein. Op moment van schrijven is het op een van de vier locaties 'druk' (oranje), op twee plekken 'drukker' (geel) en het laatste plein 'rustig' (groen).

Volgens wethouder Dols zijn er allerlei maatregelen genomen om te grote drukte te voorkomen. Zoals het gebruik van hekken, verkeersregelaars en de mogelijkheid om pleinen tijdelijk af te sluiten voor nieuwe bezoekers. "Je hoeft de drukte niet in te lopen, dat is je eigen keuze."

Fox News-interviewer in de clinch met Trump over sterftecijfer

In een interview op Fox News zijn de presentator en president Trump in aanvaring geraakt over het landelijke sterftecijfer als gevolg van het coronavirus. Anchorman Wallace confronteerde de president ermee dat de VS het op zes na hoogste sterftecijfer ter wereld heeft, wat naar voren komt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Maar Trump ging daar niet in mee. "Ik denk dat het juist het tegenovergestelde is en dat we een van laagste sterftecijfers hebben." De interviewer houdt echter voet bij stuk: "Dat klopt niet meneer." Vervolgens vraagt de president een medewerker om de cijfers erbij te pakken.

Klik op de tweet om de video te zien:

Het komt niet vaak voor dat Fox News de president zo expliciet tegenspreekt. "Ik hoop dat je dit allemaal uitzendt, want het laat zien wat nepnieuws is", zegt de president. "Ik denk niet dat ik fake news ben", antwoordt de interviewer.

Hongaarse premier: Rutte verantwoordelijk voor puinhoop

Op de derde dag van de EU-top over het coronaherstelfonds gaat het er soms hard aan toe. Zo heeft de Hongaarse premier Orbán uitgehaald naar premier Rutte. "Ik heb geen idee wat de reden is voor hem om mij of Hongarije te haten, maar hij valt ons zo hard aan."

'Die Nederlander is verantwoordelijk voor de puinhoop'

Een van de struikelblokken in het overleg over de meerjarenbegroting is de koppeling tussen rechtstaat en geldverstrekking. Dat leidt tot boosheid bij Orbán, die vindt dat elk land over zijn eigen staatsinrichting gaat.

Het overleg tussen de Europese leiders in Brussel is keer op keer uitgesteld, maar wordt waarschijnlijk begin deze avond hervat. Op tafel ligt een voorgenomen herstelfonds om de economische klappen van de coronacrisis op te vangen, bestaande uit 750 miljard euro. Knelpunten zijn onder welke voorwaarden het geld wordt verstrekt en de verdeling tussen leningen en subsidies.

Wat te doen met een miljoen ongebruikte coronatests?

Een miljoen coronatests liggen nog op de plank in Nederlandse labs en bij leveranciers. De tests waren bedoeld om per 1 juni dagelijks iedereen met klachten te testen, maar er hebben zich veel minder mensen gemeld dan waarvan was uitgegaan.

De maximale capaciteit van 30.000 per dag is nooit gehaald. Van de 1,5 miljoen beschikbare tests zijn er nu zo'n half miljoen gebruikt. Meerdere deskundigen noemen het bestaan van een omvangrijke voorraad ongebruikte tests een goed moment voor het starten met een actiever testbeleid.

Lees verder:

Opnieuw eenrichtingsverkeer vanwege drukte in Kalverstraat

Net als zaterdag heeft de gemeente Amsterdam eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat. Om de drukte te spreiden mag het winkelpubliek er alleen van de Dam richting het zuiden lopen.

De gemeente had aangekondigd dat er dit weekend extra maatregelen zouden gelden in de binnenstad. Ook zou er meer controle zijn op de naleving van coronamaatregelen in het winkelgebied.

Op de Wallen geldt eenrichtingsverkeer in de avonden. Er staan verkeersregelaars die de bezoekers de looprichting aanwijzen. Gisteravond kort voor 23.00 uur werd het er zo druk, dat werd besloten korte tijd een aantal straten af te sluiten.

144 nieuwe besmettingen, weer iets meer dan gisteren

Het aantal bevestigde besmettingen in Nederland is met 144 opgelopen tot 51.725, blijkt uit het coronadashboard van de Rijksoverheid. Daar is ook te zien dat de laatste drie dagen het aantal positief geteste personen steeds iets is gestegen. Vandaag zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld, het officiële dodental staat volgens het RIVM op 6136.

Op de intensive care liggen momenteel 17 coronapatiënten. Dat is er een meer dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook het aantal covid-19-opnames buiten de IC is met een gestegen tot 76.

Politie zet helikopter en honden in om feest te stoppen

De politie heeft vanochtend in Zeeland een illegaal feest beëindigd. Zo'n 150 mensen hadden zich verzameld in het buitengebied van Sint-Maartensdijk. Het feest werd ontdekt na een melding van geluidsoverlast.

Volgens de politie weigerde het grootste deel van de groep om meteen te vertrekken. Na een oproep om versterking arriveerden ook eenheden met honden, een politiehelikopter en leden van de marechaussee, de Landelijke Eenheid en van het korps van Rotterdam.

Volgens de politie hebben de feestvierders daarna eieren voor hun geld gekozen en het terrein opgeruimd. Om 10.30 uur was iedereen vertrokken, meldt Omroep Zeeland. Er is geen geweld gebruikt. Ook in Noord-Brabant heeft de politie vanmorgen een feest stopgezet.

Internationaal dodental passeert de 600.000

Sinds het begin van pandemie zijn wereldwijd meer dan 600.000 mensen overleden aan het coronavirus. Uit statistieken van de Johns Hopkins University in de VS blijkt dat meer dan 14,3 miljoen mensen besmet zijn geraakt. Het gaat alleen om het aantal geregistreerde slachtoffers, in werkelijkheid liggen de aantallen hoger.

Zeker 8 miljoen mensen zijn volgens die database genezen verklaard. Maar in Nederland rijst het beeld op dat veel ex-patiënten nog altijd last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid en ademhalingsproblemen. In ons land zijn ruim 51.000 mensen besmet geraakt en meer dan 6000 patiënten overleden.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde zaterdag opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen wereldwijd: zo'n 259.000 in 24 uur tijd. Vooral in de VS, India, Brazilië en Zuid-Afrika loopt het aantal bevestigde infecties op. Het coronavirus is inmiddels vastgesteld in ruim 200 landen. De eerste gevallen werden in december 2019 geregistreerd in de Chinese stad Wuhan.

Hoe bruiner de kleur hoe meer besmettingen er de laatste 7 dagen zijn vastgesteld

Overlegcomité komt na spoedberaad niet met nieuwe maatregelen

In België worden geen nieuwe maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, melden Belgische media. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen was sinds vanochtend in spoedberaad bijeen, naar aanleiding van toenemende besmettingscijfers. Het comité heeft besloten dat het bij de bestaande maatregelen blijft. Wel worden lokale overheden opgeroepen strenger te controleren, omdat de stijging wordt veroorzaakt door lokale problemen.

Minister van Binnenlandse Zaken De Crem zei dat er strengere controles komen, bijvoorbeeld op het afstand houden en de sluitingsregels in de horeca. "Als dat niet gebeurt, zal er worden opgetreden", zegt hij tegen de VRT. "We doen nogmaals de oproep om de regels te respecteren, anders is het niet uitgesloten dat er strengere maatregelen komen."

Eerder is aangekondigd dat op 1 augustus een deel van de maatregelen in België mogelijk wordt versoepeld. Volgens De Crem staat die versoepeling nog niet vast.

Politie beeindigt illegaal feest Oosterhout

De politie heeft rond 07.30 uur een illegaal feest beëindigd in een buitengebied bij Oosterhout. Vlak na aankomst van de agenten vertrokken de circa 150 aanwezigen.

Er waren meldingen binnengekomen over harde muziek in het natuurgebied. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, zagen ze zo'n dertig geparkeerde auto's. De agenten gaven de bezoekers een kwartier om weg te gaan. Daaraan werd gehoor gegeven. Een kleine groep bleef achter om op te ruimen.

Omdat de feestgangers meewerkten, heeft de politie geen boetes uitgedeeld.

Russische ambassadeur ontkent beschuldigingen over cyberaanvallen

De Russische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk ontkent dat Russische hackers cyberaanvallen uitvoeren op instellingen waar wordt gewerkt aan een coronavaccin. Veiligheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada zeiden afgelopen donderdag dat de hackers vrijwel zeker onderdeel zijn de Russische veiligheidsdiensten. Moskou ontkende meteen elke betrokkenheid.

In een interview met de BBC zegt ambassadeur Andrej Kelin dat hij het verhaal totaal niet gelooft en dat het nergens op gebaseerd is. "Ik heb erover gelezen in Britse media. Het is onmogelijk om in de huidige tijd hacks toe te schrijven aan landen."

De drie landen beschuldigden hackersgroep APT29 van de aanval. De eenheid wordt ook wel Cozy Bear genoemd. Ze zouden proberen om "waardevolle gegevens" te verzamelen over onderzoeken naar een vaccin. Het is niet bekend of er daadwerkelijk data zijn gestolen.

Hongkong scherpt maatregelen aan, Peking schaalt juist af

Ook in Hongkong neemt het aantal besmettingen toe. De afgelopen 24 uur kwamen er meer dan honderd patiënten bij, een record. Het aantal besmettingen sinds eind januari komt daarmee op bijna 2000. Twaalf mensen zijn aan het virus overleden.

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, kondigde aan dat de maatregelen worden aangescherpt. Zo moeten ambtenaren met een niet-cruciale functie vanaf morgen thuiswerken. Daarnaast blijven attractieparken, sportscholen en enkele andere openbare plekken nog eens zeven dagen gesloten.

In de Chinese hoofdstad Peking wordt het noodsituatieniveau juist een niveau teruggebracht. De gemeente kondigde het vorige, een-na-hoogste niveau af op 16 juni, nadat enkele nieuwe infecties waren gelinkt aan een grote markt in de stad. In de afgelopen dertien dagen kwamen er geen nieuwe gevallen bij.

Kamer heeft steeds meer vragen over coronabeleid ouderenzorg

In de Tweede Kamer leven er steeds meer vragen over hoe het kabinet de situatie in met name verpleeghuizen en de thuiszorg heeft aangepakt, meldt Nieuwsuur. "Het gebrek aan bescherming van zorgverleners is de schandvlek van de corona-aanpak van deze regering", zegt bijvoorbeeld SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek deze week dat zorgmedewerkers in de coronacrisis in onveilige situaties gebracht zijn door de richtlijnen van het RIVM.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de gang van zaken tijdens de coronacrisis, maar het zal nog geruime tijd duren voordat de resultaten daarvan bekend zijn. Dit najaar zal er wel een onafhankelijke evaluatie komen van de afgelopen periode.

Dagrecord India weer gebroken

In India zijn de afgelopen 24 uur 38.902 nieuwe besmettingen vastgesteld, opnieuw een record. Het totale aantal geïnfecteerden in het land komt daarmee op 1.077.618. Van hen zijn 677.422 patiënten hersteld, zegt het Indiase ministerie van Volksgezondheid.

In de afgelopen dag werden 543 nieuwe doden gerapporteerd, wat het totale aantal op 26.816 brengt. Volgens experts moet India de komende tijd rekening houden met uitschieters, omdat het virus steeds meer aan terrein wint in landelijke gebieden.

Weekgemiddelde besmettingen België stijgt met 61 procent

Het aantal nieuwe infecties in België is van 9 tot en met 15 juli met 61 procent gestegen ten opzichte van de week daarvoor, meldt het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano. In die periode waren er dagelijks gemiddeld 143 nieuwe besmettingen. Het daggemiddelde in de voorgaande week was 89.

In België zijn nu 63.706 besmettingen vastgesteld, 207 meer dan gisteren. De cijfers leiden tot onrust in België. Vandaag komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen bijeen om de situatie te bespreken, melden Belgische media.

Merkel en Macron lopen weg uit overleg, Rutte wil verder onderhandelen

De spanningen op de EU-top in Brussel zijn vannacht verder opgelopen. Bondskanselier Merkel en president Macron zijn weggelopen uit een overleg.

De meeste leiders waren al naar huis, maar Rutte bleef achter om samen met de leiders van Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Finland een compromis te sluiten. Ook Merkel, Macron en de voorzitter van de Europese Raad, Michel, zaten daarbij. Merkel concludeerde op een gegeven moment dat ze klaar was en de Franse president liep vervolgens met haar samen de vergadering uit.

"Ik dacht: die lopen kribbig weg en dan zien we morgen wel weer verder", aldus Rutte na afloop. Er zijn berichten over een ultimatum van de Franse president, maar dat spreekt Rutte tegen. "Ik heb er helemaal niks over gehoord."

Tientallen baby's in Texas positief getest

In de Amerikaanse staat Texas zijn tientallen baby's positief getest op het coronavirus. Het is niet duidelijk hoe de 85 baby's in de regio Nueces County besmet zijn geraakt. Ook is niet bekend hoe de baby's eraan toe zijn.

"Deze kinderen zijn nog geen jaar oud. Help ons alsjeblieft de verspreiding van dit virus tegen te gaan", zegt Annette Rodriguez, voorzitter van een kinderwelzijnsorgansatie. De gouverneur van de staat gaf eerder aan een nieuwe lockdown niet uit te sluiten.

In Texas zijn gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag meer dan 10.000 besmettingen vastgesteld. In 24 uur tijd overleden 130 mensen aan het virus. Het totale aantal besmettingen in de staat steeg naar ruim 317.000, het aantal doden naar 3865.

Opnieuw protesten in Israël

In Israël zijn weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het coronabeleid van de regering. Onder meer voor de ambtswoning van premier Netanyahu in Jeruzalem is gedemonstreerd.

Mondkapje overal verplicht in Melbourne

Inwoners van de Australische stad Melbourne zijn verplicht buitenshuis een mondkapje te dragen. Dat heeft de premier van deelstaat Victoria, Daniel Andrews, bekendgemaakt. Mensen die zich er niet aan houden, kunnen een boete krijgen van omgerekend zo'n 120 euro.

De maatregel is afgekondigd vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in de afgelopen twee weken. "We zullen in Victoria, en mogelijk ook in andere delen van het land, mogelijk nog lange tijd mondmaskers moeten dragen", zei Andrews in een tv-toespraak.

In Melbourne is sinds 9 juli een gedeeltelijke lockdown van kracht. Vandaag werden 363 nieuwe gevallen gemeld, gisteren waren dat er 217. Er werden in Victoria vandaag drie doden gerapporteerd, wat het totaal in de staat op 38 brengt. In heel Australië kwamen tot nu toe 122 mensen om.

Goedemorgen

Welkom in het corona-liveblog van zondag 19 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.