liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wisselende geluiden bij EU-top over herstelfonds • Corona legt ongelijkheid bloot, zegt VN •

  • De Europese regeringsleiders bespreken het voorgenomen EU-herstelfonds. Het is onduidelijk of vandaag een akkoord wordt bereikt.
  • Wereldwijd zijn ruim 14 miljoen besmettingen en 600.000 sterfgevallen vastgesteld.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Amsterdam sluit straten af op Wallen

De gemeente Amsterdam sluit een aantal straten af op de Wallen vanwege drukte. Eerder op de dag werd al eenrichtingsverkeer op de Kalverstraat ingevoerd.

WHO: hoogste dodental wereldwijd sinds 10 mei

Het afgelopen etmaal zijn wereldwijd 7360 sterfgevallen geregistreerd die worden gelinkt aan corona. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd. Dat aantal was sinds 10 mei niet zo hoog. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika was sprake van een flinke stijging.

Deze maand waren er dagelijks gemiddeld 4800 per dag, in juni was dat aantal 4600.

Mondkapjesplicht Frankrijk gaat maandag in

De eerder aangekondigde mondkapjesplicht in Frankrijk gaat maandag in. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Olivier Véran op Twitter gezegd. In Franse winkels en op overdekte markten wordt het verplicht om een kapje te dragen. In het openbaar vervoer moesten Fransen al een mondkapje op.

Vandaag werd het dragen van mondkapjes in supermarkten in Griekenland ook al verplicht gesteld. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 150 euro.

Weer 10.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Florida

In de Amerikaanse staat Florida zijn afgelopen etmaal weer meer dan 10.000 coronabesmettingen geregistreerd. In ziekenhuizen door heel Florida worden nu zo'n 9000 mensen behandeld voor het coronavirus. Tot dusver zijn 5000 mensen daar bezweken aan de longziekte.

Gouveneur Ron DeSantis maakte vandaag bekend dat er 30.000 doses van de virusremmer remdesivir naar de staat onderweg zijn omdat de ziekenhuizen met tekorten kampen. De doses moeten binnen drie dagen aan de ziekenhuizen geleverd zijn en voldoende zijn om 5000 patiënten mee te behandelen.

Florida is een van de zwaarst getroffen staten. Ook Texas kampt met een groot aantal besmettingen. Gisteren was de vierde dag op rij dat in die staat meer dan 10.000 besmettingen werden vastgesteld.

Wisselende geluiden bij EU-top over herstelfonds

De gesprekken over een Europees herstelfonds in Brussel gaan de goede kant op. Dat heeft de Oostenrijkse leider Sebastian Kurz vanavond gezegd. Zijn Italiaanse ambtsgenoot Conte is vooralsnog minder positief. Conte zei vanavond in een videoboodschap dat het allemaal heel erg ingewikkeld is. "We zijn vastgelopen, het blijkt gecompliceerder en lastiger te zijn dan ik had verwacht".

In Brussel overleggen de leiders van de 27 EU-lidstaten voor de tweede dag op rij over het fonds. De lidstaten kunnen het maar moeilijk eens worden. Zo wil Nederland zeggenschap over de besteding van het geld, maar dat ligt gevoelig.

Ook over de hoogte van het herstelfonds is nog onduidelijkheid. In de voorstellen van de Europese Commissie wordt uitgegaan van een fonds van 750 miljard euro, maar Kurz denkt dit uiteindelijk lager uitkomt.

Frankrijk: we houden de situatie in Spanje goed in de gaten

De Franse autoriteiten houden de situatie in Spanje nauwlettend in de gaten. Dat heeft de Franse premier Jean Castex gezegd. De grens tussen de twee landen ging op 21 juni weer open, maar sindsdien grijpt het virus in bepaalde regio's in Spanje weer om zich heen. Castex zei dat Frankrijk hierover veel overleg heeft met zijn zuiderburen.

In het land zijn nu zo'n 150 brandhaardjes en met name rond Barcelona groeit het aantal besmettingen snel. In Catalonië kwamen er afgelopen etmaal ruim geregistreerde 1220 gevallen bij.

De autoriteiten in de regio Barcelona hebben inwoners gisteren met klem verzocht om de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Vorige week kreeg de regio Segrià hetzelfde advies opgelegd.

VN-chef Guterres: corona legt wereldwijde ongelijkheid bloot

De coronapandemie legt de wereldwijde ongelijkheid bloot. Dat heeft VN-chef Antonio Guterres gezegd in de jaarlijkse Nelson Mandela-lezing. "De pandemie is zoals een röntgenfoto: het laat ons zien waar de breuken in het fragiele skelet van onze samenlevingen zitten."

In zijn online lezing was Guterres onder meer kritisch over "de leugen dat vrije markten gezondheidszorg voor iedereen kunnen verzorgen". Hij riep in zijn toespraak de wereldmachten op beter samen te werken in de strijd tegen het virus en meer te doen tegen ongelijkheid in het algemeen.

De Verenigde Naties willen dat rijke landen meer geld vrijmaken voor de bestrijding van corona, met name in achtergestelde landen. Het orgaan heeft deze week om ruim 10 miljard dollar (9 miljard euro) gevraagd. Hongersnood dreigt wereldwijd voor ruim 250 miljoen mensen als gevolg van de pandemie, waarschuwde de VN.

Politie grijpt in bij illegale rave Brunssum

De politie heeft afgelopen nacht ingegrepen bij een illegaal feest in het Limburgse Brunssum. Dat vond plaats in een loods vlak bij een bosgebied. Op de rave waren zo'n vierhonderd jongeren afgekomen. De politie kwam hierachter omdat op sociale media over het feest gepraat werd, zegt een woordvoerder tegen 1Limburg. Agenten kwamen rond 01.00 uur aan bij de loods en sommeerden de feestgangers weg te gaan. Er werden geen arrestaties verricht.

Ook in Leeuwarden was afgelopen nacht een illegaal feest gaande, in recreatiegebied Froskepolle. De politie kwam ongeveer honderd feestgangers op het spoor na klachten over geluidsoverlast.

25 miljoen besmettingen in Iran, zegt president Rohani

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in Iran vermoedelijk 25 miljoen mensen besmet geraakt. Dat heeft de Iraanse president Rohani gezegd. Daarbij haalde hij onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid aan. Onduidelijk is hoe de regering aan die precieze cijfers komt.

Ook zei Rohani dat er de komende maanden mogelijk nog 30 tot 35 miljoen besmettingen bij komen en het aantal ziekenhuisopnames fors zal stijgen.

Het is de eerste keer dat de president zo open is over het hoge aantal besmettingen. Over de omvang van de crisis is het land is veel onduidelijk, maar wel is bekend dat Iran de zwaarst getroffen regio in het Midden-Oosten is. Volgens de telling van de Johns Hopkins University zijn er vooralsnog maar zo'n geregistreerde 268.000 besmettingen.

Het coronavirus heeft in Iran aan bijna 14.000 mensen het leven gekost, zegt het instituut. Afgelopen etmaal werden 188 covid-19-gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Iran telt zo'n 81 miljoen inwoners.

In de hoofdstad Teheran moesten vandaag zowel recreatieplekken als zwembaden en dierentuinen dicht. Het land opnieuw op slot doen zou ernstige gevolgen hebben voor de economie. De Iraanse economie kreeg al eerder forse klappen door economische sancties die de VS instelden tegen het land.

Britten stoppen voorlopig met dagelijkse telling coronadoden

De Britten schorten de publicatie van het dagelijks aantal coronasterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk voorlopig op. De Britse regering heeft de zorgautoriteit verzocht om eerst helder te krijgen of zij de cijfers wel goed berekent.

De regering denkt dat het aantal sterfgevallen mogelijk een vertekend beeld geeft van het werkelijk aantal Britten dat aan het virus is overleden. Dat komt doordat in de dagelijkse berekening van de sterfgevallen iedereen wordt meegerekend die ooit positief is getest op het virus, ongeacht wanneer de test werd afgenomen. Volgens critici houdt deze rekenmethode er onvoldoende rekening mee dat overledenen al van corona waren genezen, en wellicht aan iets anders zijn gestorven.

Eerder uitten wetenschappers al kritiek op de Britse manier van registreren. In Engeland worden volgens Johns Hopkins University ruim 45.000 sterfgevallen in verband gebracht met de longziekte. Het land is binnen Europa daarmee het zwaarst getroffen door de pandemie.

Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Kalverstraat Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft tijdelijk eenrichtingsverkeer in de Kalverstraat ingevoerd. Het zou vandaag te druk zijn in de drukke, centrale winkelstraat. De richting loopt vanaf de Dam richting het Muntplein, schrijft AT5. Als het drukker wordt, stelt de gemeente 'dosering' in, waarbij winkelend publiek tijdelijk toegang tot de straat wordt ontzegd.

757 Roemenen verlaten ziekenhuis tegen medisch advies in

757 Roemenen met het coronavirus hebben het ziekenhuis verlaten tegen het advies van hun behandelaars in. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Roemeense ministerie van Volksgezondheid. Roemenen mogen naar eigen inzicht bepalen of ze zich willen laten behandelen, omdat het Constitutioneel Hof een verplichte quarantaine of ziekenhuisopname in strijd met de grondwet heeft verklaard.

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft vandaag, vanuit de EU-top in Brussel, een amendement getekend dat een verplichte medische quarantaine van 48 uur mogelijk maakt. Deze wetswijziging is naar verwachting in lijn met de eisen van het Constitutioneel Hof.

Het aantal besmettingen in het Oost-Europese land neemt de afgelopen dagen toe. Gisteren werd een recordaantal van 799 besmettingen gemeld. Er zijn bijna 2000 doden bekend. BBC News schrijft dat in de hoofdstad Boekarest sommige ziekenhuizen geen vrije IC-bedden meer hebben.

Nieuw voorstel voor EU-herstelfonds

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft een nieuw voorstel gedaan voor het coronaherstelfonds van de EU. Volgens verschillende media zou het aandeel giften kleiner zijn dan in het eerste plan, iets waar premier Rutte zich hard voor heeft gemaakt. Persbureau Reuters spreekt over 450 miljard aan giften en 300 miljard aan leningen.

Volgens nieuwssite Politico zou Nederland een "noodrem" krijgen om hervormingsplannen bij te sturen.

Het is nog onduidelijk of er een meerderheid voor deze plannen bestaat en of er meerdere voorstellen circuleren.

Hoofdrolspelers EU-top al bijeen in 'voortop'

De belangrijkste spelers van de EU-top zijn een uur voor de aanvang van de bijeenkomst al bij elkaar gekomen. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje praten met de voorzitters Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en Charles Michel van de Europese Raad.

Meeste nieuwe besmettingen in België sinds mei

In België nemen de zorgen over een mogelijke tweede golf van het coronavirus toe. Het wetenschappelijk instituut Sciensano meldt in zijn dashboard 261 nieuwe besmettingen, het hoogste dagaantal sinds mei. Tussen 8 en 14 juli werden gemiddeld 127,4 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is 46,2 procent hoger dan een week eerder. Daarbij moet aangetekend worden dat de afgelopen weken meer wordt getest.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stijgt weer licht, met de afgelopen week gemiddeld 10,3 per dag. Het aantal coronadoden in België staat op 9800.

Zwarte Crossterrein blijft leeg dit weekend

Het terrein van de Zwarte Cross in Lievelde blijft dit weekend leeg. Zonder het coronavirus hadden dezer dagen ruim 200.000 festivalgangers de Achterhoekse weilanden bezocht voor ronkende motoren, live muziek en heel veel bier. Om de pijn te verzachten zendt Omroep Gelderland vandaag en morgen eerdere edities van het festival uit.

'Zorgen om tekort aan IC-verpleegkundigen in Radboudumc'

Ruim 10 procent van de verpleegkundigen die werken op de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen vertrekt op korte termijn, schrijft De Gelderlander. De meeste gaan met pensioen, een ander deel gaat ander werk doen. Volgens Maria van Heugten van de ondernemingsraad van het UMC is de uitstroom zorgelijk, omdat aan IC-verpleegkundigen al langer een groot gebrek is.

De raad van bestuur van het academische ziekenhuis zegt in de krant dat er weinig aan de hand is. "Het cijfer van vertrekkende IC-verpleegkundigen ligt dit jaar iets hoger, maar het heeft geen onverwacht effect voor de corona-opschaalplannen."

'VK wil miljoenen gratis coronatests uitdelen'

Britse ministers ontwikkelen plannen om miljoenen gratis coronatests uit te delen. Dat meldt The Daily Telegraph. Het zou gaan om een eenvoudige test waarbij met een vingerprik binnen 20 minuten aangetoond kan worden of iemand antilichamen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld. De test zou al succesvol op mensen zijn getest en heeft een nauwkeurigheid van 98.6 procent, schrijft de Britse krant.

Australië stelt hervatting parlementaire jaar uit

De Australische premier Scott Morrison heeft de opening van het parlementaire seizoen uitgesteld van 4 naar 24 augustus vanwege de heropleving van het coronavirus in het land. De grootste oppositiepartij steunt het annuleren van de bijeenkomst in het federale parlement. Morrison vindt het niet verantwoord parlementariërs vanuit het hele land naar hoofdstad Canberra te laten reizen.

Het aantal besmettingen in Victoria en New South Wales, de twee meest dichtbevolkte staten van Australië, neemt de afgelopen dagen fors toe. Gisteren werden 425 infecties gemeld, het hoogste aantal in ruim vier maanden. In Victoria geldt sinds 9 juli een gedeeltelijke lockdown.

Wereldwijd 14 miljoen besmettingen en 600.000 doden

Het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus wereldwijd heeft de 14 miljoen gepasseerd. Uit de telling van de Johns Hopkins Universiteit blijkt dat 14.106.753 mensen besmet zijn geraakt. De meeste infecties zijn in de Verenigde Staten geteld. Daar zijn voor de tweede dag op rij meer dan 70.000 besmettingen gemeld. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus staat wereldwijd op 602.656.

Dit zijn de landen met het hoogste aantal besmettingen:

Coronabesmettingen (18 juli 07:00 uur)

Besmettingen Sterfgevallen
Verenigde Staten 3.647.715 139.266
Brazilië 2.046.328 77.851
India 1.039.084 26.273
Rusland 758.001 12.106
Peru 345.537 12.799
Zuid-Afrika 337.594 4804
Mexico 331.298 38.310
Chili 326.439 8347
Verenigd Koninkrijk 294.803 45.318
Iran 268.440 13.791

Overleg Europese regeringsleiders zit muurvast

De onderhandelingen tussen Europese regeringsleiders over een mogelijk corona-herstelfonds verlopen moeizaam. Voorzitter Charles Michel zou in de loop van deze ochtend met een nieuw voorstel komen. Wat Nederland betreft moet daar vooral in staan dat er alleen geld geleend kan worden uit het zogenoemde herstelfonds als aan een aantal strikte voorwaarden wordt voldaan.

"De hervormingen staan bovenaan ons lijstje", zei premier Rutte na afloop. Ook de Oostenrijkse kanselier Kurz liet na afloop weten dat de huidige plannen onvoldoende zijn. "Ik wil best solidariteit, maar moet ook aan de Oostenrijkse belastingbetalers denken."

Volgens Rutte slaat de vermoeidheid toe bij zijn collega-leiders. Dat stemt hem niet mild, zei correspondent Tijn Sadée in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is geen haast. Hij houdt de strenge positie, maar staat wel steeds meer alleen." Hij verwacht dat het vandaag moeilijk gaat worden, omdat het overleg vastzit en een "grimmige sfeer" heerst. "Het gaat wellicht nog wel twee dagen duren of een extra top vergen", verwacht Sadée.

De leiders komen om 11.00 uur weer bij elkaar.

163 coronavaccins in ontwikkeling: dit zijn de Europese kanshebbers

Hoelang duurt het voordat er in Nederland een vaccin is? En hoe goed gaat het middel werken? Een half jaar na de uitbraak van het coronavirus begint langzaam duidelijk te worden hoe het vaccin-landschap eruit ziet en wie op dit moment de grootste kanshebbers zijn.

163 vaccins zijn er wereldwijd op dit moment in ontwikkeling. Wekelijks komen er nieuwe bij. Voor het gros is de eindstreep nog ver weg en zijn dierproeven nog niet afgerond. Slechts 10 procent zal naar verwachting op de markt komen. Een groep koplopers is een stap verder: 23 vaccins worden op dit moment al getest op mensen.

In dit artikel zetten we op een rij welke stappen er moeten worden genomen voordat een vaccin op de markt komt:

Goedemorgen

Welkom in het corona-liveblog van zaterdag 18 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.