NOS Nieuws

Wekdienst 18/7: Zomervakantie in heel Nederland • EU-leiders praten verder over herstelplan

Goedemorgen! Als laatste regio is ook voor Midden-Nederland is de zomervakantie begonnen. In Brussel praten de regeringsleiders van de EU verder over de coronapandemie en het herstelplan voor de landen die zwaar getroffen zijn.

Lokaal kans op wat nevel of een mistbank, daarna wisselend bewolkt. Bij een matige zuid- tot zuidwestenwind loopt de temperatuur vrij snel op naar waarden tussen 20 en 26 graden vanmiddag. Wel ontstaan er dan stapelwolken die landinwaarts lokaal dik genoeg kunnen zijn voor een enkel buitje. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de regio Midden begint vandaag de zomervakantie. Dat betekent dat kinderen in Flevoland, Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland en delen van Gelderland vandaag tot en met 30 augustus vrij zijn.
  • De ministers van Financiën van de G20-landen spreken vandaag over de coronapandemie. Ook is het de laatste dag van een speciale EU-top in Brussel over het herstelplan voor de EU-landen die door corona zwaar getroffen zijn.
  • In Amsterdam wordt dit weekend extra gehandhaafd op de coronaregels. De gemeente van de hoofdstad vreest voor drukte, waardoor 1,5 meter afstand houden mogelijk niet goed lukt. Bij rijen voor musea wordt bijvoorbeeld strenger gehandhaafd. Voorlopig zijn ook geen optredens van straatartiesten toegestaan in het centrum van de hoofdstad.

Wat heb je gemist?

De Europese regeringsleiders zijn na een hele dag vergaderen nauwelijks opgeschoten met de onderhandelingen over een corona-herstelfonds van honderden miljarden euro's. Kort voor middernacht stuurde EU-president Michel de regeringsleiders naar bed. Volgens premier Rutte was er lichte irritatie tijdens de onderhandelingen. Hij vindt dat landen alleen geld uit een herstelfonds mogen krijgen als ze aan strikte voorwaarden voldoen en hun economie hervormen. De leiders praten straks vanaf elf uur verder.

De EU-leiders voor het eerst weer bijeen in Brussel sinds de uitbraak van het coronavirus

Ander nieuws uit de nacht:

  • Agent in Londen geschorst vanwege knie op nek arrestant: Beelden van het incident gaan rond op sociale media. Een woordvoerder van de politie noemt de video schokkend. De verdachte lag al op de grond en droeg handboeien toen de agent hem met zijn knie in bedwang begon te houden.
  • Jonge overvaller sluit personeel supermarkt Elsloo op: De verdachte is volgens de politie ongeveer dertien jaar oud. De jongen kwam gisteravond na sluitingstijd met een mes binnen bij een Aldi-supermarkt in het Limburgse dorp, sloot het personeel op in een kantoor en ging er met een onbekende hoeveelheid geld vandoor.
  • John Lewis, icoon van de Amerikaans burgerrechtenbeweging, overleden: Lewis was de laatst overlevende van zes activisten die onder leiding van Martin Luther King in de jaren 60 opkwamen voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.
  • Hoelang duurt het nog voordat er in Nederland een vaccin is? En hoe goed gaat het werken? Lees hier de laatste stand van zaken in de race om het coronavaccin. En al het coronanieuws is te volgen in ons liveblog.

En dan nog even dit:

Voor wie zin heeft om even te schreeuwen uit frustratie over de coronacrisis heeft IJsland iets nieuws bedacht. Het land nodigt mensen uit hun schreeuw op te nemen op de website lookslikeyouneediceland.com. "Je hebt veel meegemaakt dit jaar en het lijkt erop dat je op zoek bent naar de perfecte plek om je frustraties de vrije loop te geven. Neem je schreeuw op en wij laten hem horen in IJslands mooie, uitgestrekte landschap."

Therapeut Zoe Aston legt uit dat schreeuwen in een open plek echt helpt stress te verminderen. IJsland hoopt dat mensen, mede geïnspireerd door de campagne, uiteindelijk ook echt weer echt naar het land te komen. "Je zult je beter voelen, dat beloven we."

Een aantal mensen heeft al een schreeuw opgenomen:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl