Viruswaanzin wil opnieuw demonstratie in Den Haag • De Hond in debat met Osterhaus •
- Een groep Twentenaren mag vanaf 1 juli de corona-app van het kabinet gaan testen.
- 3 nieuwe doden, 5 opnames, 49 patiënten op IC.
- Nobelprijswinnaars en andere prominenten waarschuwen voor een aantasting van de democratie door noodverordeningen.
- De Europese medicijnautoriteiten hebben virusremmer remdesivir goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten.
Liveblog gesloten
Hiermee sluiten we het liveblog van donderdag 25 juni.
Viruswaanzin wil zondag opnieuw naar Malieveld
Actiegroep Viruswaanzin, die fel tegenstander is van de coronamaatregelen, wil zondag opnieuw een grote demonstratie houden in Den Haag. Dat laat de groep weten in een video en een verklaring over het kort geding dat de groep heeft aangespannen om een einde te maken aan de anderhalvemetersamenleving. Ook wil Viruswaanzin dat er per direct een einde komt aan andere vrijheidsbeperkende maatregelen en verzet de groep zich tegen de coronaspoedwet die het kabinet voorbereidt.
De gemeente Den Haag, waar afgelopen weekend een betoging was die eindigde in 400 arrestaties, weet nog niet of de nieuwe betoging van Viruswaanzin is aangemeld en gehouden kan worden. Daarover is naar verwachting pas morgenochtend duidelijkheid. Het was de bedoeling om ook in andere steden te betogen, maar die acties gaan niet door, meldt Viruswaanzin.
Details steunpakket KLM morgen bekend
Het kabinet komt morgenochtend met details over het steunpakket voor KLM om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te helpen. Om 08.00 uur geven de ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur een persconferentie.
Op 24 april werd bekend dat het kabinet bereid was tot 4 miljard euro uit te trekken in de vorm van garantstellingen en leningen om KLM te ondersteunen.
Maurice de Hond in debat met Ab Osterhaus
Opiniepeiler Maurice de Hond gaat maandag in debat met viroloog Ab Osterhaus over de coronamaatregelen. De Hond heeft al vanaf het begin kritiek op de maatregelen. Hij verwijt het RIVM, OMT en kabinet op zijn weblog dat ze opereren vanuit een tunnelvisie.
Sinds februari publiceert De Hond over de coronapandemie. Op basis van wetenschappelijke literatuur en eigen data-analyses concludeert de opiniepeiler dat de anderhalvemetermaatschappij onzin is en dat mensen onnodig bang worden gemaakt.
Hij roept virologen en andere deskundigen al een tijdje op om met hem in debat te gaan. Tot nu toe had nog niemand zich bij hem gemeld.
Afstand houden op strand 'is lastig maar wel te doen'
Mensen die op en bij het strand van Zandvoort van het lekkere weer genoten, probeerden zoveel mogelijk rekening te houden met anderhalve meter afstand. "Het lukt niet altijd, eerlijk gezegd", klinkt het.
Lissabon trekt teugels in 19 wijken weer aan
In negentien wijken van de Portugese hoofdstad Lissabon moeten inwoners van 29 juni tot 12 juli binnenblijven vanwege een opleving van het coronavirus. Zij mogen straks alleen nog maar naar buiten om te gaan werken of om voedsel of medicijnen te halen. Na 12 juli bepaalt de overheid of de lockdown in de negentien buitenwijken nog nodig is.
Ook mogen straks in die buurten niet meer dan vijf mensen samenkomen. Er zal extra politie gaan patrouilleren om de regels te handhaven.
Afgelopen maand nam het aantal nieuwe besmettingen gestaag toe in Portugal, vooral door lokale uitbraken. Kort voor die tijd had de regering de lockdownmaatregelen versoepeld.
Rutte boos op Wilders' 1,5-meter-kritiek: 'U schaadt het draagvlak'
Premier Rutte en PVV-leider Wilders hadden in de Kamer een stevige aanvaring over het nut van de anderhalvemeterregel. Veel coronamaatregelen worden versoepeld, maar iedereen moet binnen en buiten afstand houden, is de nadrukkelijke boodschap van het kabinet.
Wilders vindt deze regel "disproportioneel". Uit onderzoek zou blijken dat er maar 0,01 procent kans is om in de buitenlucht besmet te raken, benadrukte hij. "Hou op met die dictatuur. Geef onze vrijheid terug."
Rutte raakte geïrriteerd over de opstelling van Wilders en deed een beroep op zijn verantwoordelijkheid als leider van de tweede partij van Nederland. Hij verwijt Wilders "retoriek" en dat vindt hij onverstandig. Alle wetenschappers in de hele wereld adviseren social distancing, aldus Rutte. "Door twijfel te zaaien, schaadt u het draagvlak."
Wilders vindt Ruttes verzoek om zijn woorden in te trekken ongepast. "Schuif mij niet in de schoenen dat ik iets onverantwoords aan het doen ben, want dat ben ik niet."
Tussen 1000 en 2000 Twentenaren mogen corona-app testen
Tussen de 1000 en 2000 Twentenaren mogen de corona-app van de overheid testen. Vanavond werd op de campus van Universiteit Twente uitleg gegeven over de test, schrijft RTV Oost.
De app wordt vanaf 1 juli getest. Dat gebeurt in twee fasen. In de eerste fase proberen scholieren en ouderen de app uit op de campus van de universiteit. Voor de tweede fase mogen Twentenaren uit de hele regio zich aanmelden, zij gaan de app testen in het dagelijks leven. Rond 15 juli moet de proefperiode zijn afgerond en wordt besloten of de app voldoet.
Rutte: schreeuwen in het voetbalstadion is echt een probleem
Wanneer supporters weer in voetbalstadions worden toegelaten, moeten zij zich beperken tot fluisteren. Als dat niet lukt is er volgens premier Rutte "echt een probleem". "Dan gaat het dus niet", zei Rutte tijdens het coronadebat tegen SP-Kamerlid Lilian Marijnissen. Zij kan zich als Feyenoord-fan niet voorstellen dat er in de Kuip na een doelpunt wordt gefluisterd.
Rutte zei vertrouwen te hebben in de creativiteit van de KNVB en de voetbalclubs. "Geef iedereen van die lawaaimakende toeters. Maar feit is dat - en daar zijn strakke adviezen over - zingen en schreeuwen echt grote risico's met zich meebrengen. Met schreeuwen is 1,5 meter afstand echt te weinig, dan verspreidt het virus zich sneller." Daarvan zijn volgens hem al vele voorbeelden bekend.
Lufthansa op het nippertje gered van faillissement
Het Duitse Lufthansa, de grootste vliegmaatschappij van Europa, kan voorlopig blijven vliegen. De aandeelhouders hebben in grote meerderheid ingestemd met het reddingsplan in verband met de coronacrisis. De Duitse overheid wordt in ruil voor een financiële injectie van negen miljard, voor 20 procent aandeelhouder en mag twee leden benoemen in de raad van commissarissen.
Zonder steun had Lufthansa naar eigen zeggen binnen enkele dagen faillissement moeten aanvragen. Wereldwijd werken er 135.000 medewerkers. Het personeel is gevraagd om vrijwillig in deeltijd te gaan werken of onbetaald verlof op te nemen om kosten te besparen.
Even dreigde miljardair Heinz Hermann Thiele nog roet in het eten te gooien. Als hoofdaandeelhouder van Lufthansa (Thiele bezit 15 procent van de aandelen) was hij het niet eens met de voorwaarden voor de redding. Volgens Thiele koopt de Duitse overheid zich te goedkoop in en vreest hij tegenwerking bij eventuele reorganisaties. Toch stemde Thiele vandaag alsnog in.
Het aandeel steeg direct ruim 7 procent op de Duitse beurs.
Koning op corona-werkbezoek in regio Eindhoven
Koning Willem-Alexander heeft vandaag de regio Eindhoven bezocht. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronacrisis op de maakindustrie, en in het bijzonder de bedrijvigheid rondom de autoproductie.
Eiffeltoren na drie maanden weer open
Bezoekers mogen weer naar boven in de Parijse attractie. Tot opluchting van Nederlandse manager Bob Franke: "We hebben 27 miljoen euro verloren."
Tilburgse Kermis gaat toch door, maar niet in volle omvang
De kermis van Tilburg gaat dit jaar toch door. Dat zegt wethouder Dols van de gemeente Tilburg tegen Omroep Brabant. "Er worden een aantal scenario's uitgewerkt. Daarna neem ik de beslissing. Ik kan een ding wel zeggen: de kermis in volle omvang, met alle nevenactiviteiten, dat gaat hem niet worden."
Dols benadrukt dat "dé Tilburgse Kermis niet doorgaat, maar dat er wel kermis in Tilburg zal zijn". "Ik wil aan de ene kant de verwachtingen temperen en aan de andere kant het maximale aan kermis eruit halen", zegt de wethouder op zijn Facebookpagina.
Kermissen mogen vanaf 1 juli weer worden gehouden, maar er moet wel aan de anderhalvemeterregel worden voldaan. De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Dit jaar zou die op 17 juli van start gaan. Of die datum gehaald wordt, is nog niet duidelijk.
Na coronabonus blijft Kamer twisten over salaris zorgpersoneel, oppositie eist meer
Kamerleden reageren tevreden op de bonus van 1000 euro netto voor het zorgpersoneel voor hun inzet tijdens de coronacrisis. "Een prachtig bedrag", zei GroenLinks-leider Klaver tijdens het debat over de versoepelde coronaregels. Maar die eenmalige bonus is absoluut niet genoeg, zeggen PVV, GroenLinks, SP en PvdA. Het kabinet moet volgens hen zo snel mogelijk een structurele salarisverhoging voor deze groep zorgpersoneel realiseren.
En daar wringt de schoen. De regeringspartijen VVD, CDA en D66 erkennen dat er zeker wat moet gebeuren. Maar de coalitiepartijen zeggen dat niet het kabinet, maar de werkgevers moeten zorgen dat de werkdruk daalt, dat de administratieve rompslomp afneemt en dat het salaris wordt verhoogd. "Ik gun iedereen een hoger salaris, maar dat is aan de werkgever en niet aan ons", aldus VVD-Kamerlid Veldman. Hij vindt dat oppositiepartijen de zaak "simplificeren". "Wij gaan er niet over."
Pas als de werkgevers en werknemers er samen niet uitkomen, kan het kabinet misschien te hulp schieten, stelt de coalitie. "Als blijkt dat er onoverbrugbare knelpunten zijn, gaan we met elkaar in gesprek", zegt Veldman. D66 wil dat de minister kijkt of hij kan helpen bij problemen tussen werkgevers en werknemers over een hoger salaris en minder werkdruk. Het standpunt zorgde voor hoon bij de oppositie. "Het blijft bij applaus", schamperde PvdA-leider Asscher tegen Jetten van D66.
Noorwegen heft reisbeperkingen voor bepaalde Europese landen op
Noorwegen gaat per 15 juli onder voorwaarden reisbeperkingen voor Europese landen opheffen. Dat maakte premier Erna Solberg vandaag bekend.
Het reisverbod wordt opgeheven voor de landen die in de afgelopen twee weken minder dan 20 nieuwe infecties per 100.000 inwoners hebben vastgesteld, zei Solberg. De regering stelde in maart lockdownmaatregelen in vanwege de virusuitbraak, maar sinds april zijn geleidelijk versoepelingen doorgevoerd.
Veel te druk op Engelse stranden
Aantal patiënten op IC's gelijk gebleven
Het aantal patiënten op de IC's is gelijk gebleven ten opzichte van gisteren. Dat zijn er nu 49 in totaal. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Daarnaast liggen er 579 patiënten op de intensivecareafdelingen vanwege andere aandoeningen. In totaal liggen er nu 628 mensen op de IC, dat zijn er veertien meer dan gisteren. Het aantal besmette mensen op reguliere bedden is met 19 gezakt naar 178.
Toch maakt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zich net als gisteren zorgen over de situatie. "De totale IC-bezetting is inmiddels een maand stabiel laag bij een gering aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen. De stabiele bezetting is een teken dat de reguliere zorg maar langzaam op gang komt."
Frankrijk wil gebied met 1,3 miljoen inwoners laten testen
In de Franse regio Île-de-France, waar ook Parijs onder valt, kan iedereen in een risicogebied, met of zonder klachten, zich laten testen op het coronavirus. In Île-de-France wonen ongeveer 12 miljoen mensen. De minister van Volksgezondheid Olivier Véran zegt tegen de krant Le Monde dat met de tests een groep mensen in kaart moet worden gebracht die wél besmet zijn maar geen symptomen hebben.
Na de campagne wordt er gekeken of het grootschalig testen kan worden uitgebreid naar andere gebieden. "De piek van maart-april ligt achter ons", zegt Véran, maar hij benadrukt "nog niet klaar te zijn met het virus." Daarom zijn grote bijeenkomsten nog steeds niet toegestaan. In het geval van een tweede golf zijn er ruim 12.000 IC-bedden beschikbaar in de Franse ziekenhuizen.
Bonus zorgpersoneel geen invloed op toeslagen
Het was niet helemaal duidelijk of de bonus van 1000 euro die zorgmedewerkers krijgen van invloed is op de fiscale toeslagen. Volgens Tweede Kamerlid Omtzigt, die zich bezighoudt met belastingen leidt de bonus niet tot een verlaging van de toeslagen.
Omdat de bonus onder de eindheffing valt, kan hij belastingvrij worden uitgekeerd.
Musicals weer toegestaan en geen afstand tot leraar op basisschool
Leerlingen op de basisschool hoeven vanaf 1 juli niet meer op anderhalve meter afstand van hun juf of meester te blijven. Volgens de PO-Raad mogen scholen zelf bepalen of ze de verruiming in laten gaan op 1 juli of pas na de zomervakantie. Leraren en andere medewerkers moeten onderling wel anderhalve meter afstand houden.
Het staat basisscholen ook weer vrij om bijeenkomsten zoals musicals en diploma-uitreikingen te organiseren. Ouders en andere externen mogen daarbij aanwezig zijn, mits er anderhalve meter afstand van elkaar wordt gehouden.
Als bezoekers van tevoren naar gezondheidsklachten wordt gevraagd, ze een zitplaats toegewezen krijgen, goed kunnen doorstromen en als er onderling minimaal contact is, is er geen bovengrens aan het aantal aanwezigen. Als aan deze voorwaarden niet kan worden voldaan, mogen er binnen maximaal 100 mensen komen en buiten 250.
Koelsysteem Duitse vleesverwerker speelde mogelijk rol bij verspreiding
Het systeem dat de lucht koelt bij de Duitse vleesverwerker Tönnies heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt hygiëne- en infectiebestrijdingsdeskundige Martin Exner, die in opdracht van de autoriteiten in Gütersloh onderzoek heeft gedaan. Volgens Exner, schrijven Duitse media, is het risico tot dusver over het hoofd gezien. Als een besmette medewerker fijne druppeltjes uitscheidt met daarin virusdeeltjes, kunnen die zich volgens de Duitser door de hele ruimte verspreiden.
In een reactie zegt microbioloog Andreas Voss tegen de NOS dat hij niet per se overtuigd is. Hij plaatste verschillende kanttekeningen bij het besmettingsverhaal uit Duitsland.
Deze zomer door de versoepeling tóch naar een festival? 'Vergeet het maar'
Veel festivals deze zomer zijn al maanden geleden afgelast, maar met de gisteren aangekondigde versoepelingen is er volgens premier Rutte in theorie nog wel wat mogelijk. Organisatoren denken daar anders over. "We schieten hier plat gezegd geen hol mee op", zegt Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. "Die 1,5 meter afstand nekt ons."
Ebolamedicijn goedgekeurd tegen corona
De Europese medicijnautoriteiten hebben virusremmer remdesivir goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten. Het gaat specifiek om mensen die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Zij herstellen na behandeling met de virusremmer gemiddeld vier dagen eerder, meldt de Nederlandse medicijnautoriteit CBG.
Remdesivir is oorspronkelijk een medicijn tegen ebola. Het remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes, waardoor een infectie zich minder snel ontwikkelt.
Op 1 mei keurden de Amerikanen het gebruik van remdesivir al goed in noodgevallen.
Vrijwillige vertrekregeling bij Transavia
Vliegmaatschappij Transavia heeft een vrijwillige vertrekregeling aangekondigd. Net als bij andere maatschappijen is er bij Transavia veel minder werk door de coronacrisis. En het bedrijf verwacht dat er ook volgend jaar nog steeds minder gevlogen wordt.
"Met deze regeling proberen we het risico op gedwongen ontslagen later zo klein mogelijk te houden", zegt een woordvoerder. De regeling is voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel met een vast contract. Alleen de mensen van het vliegtuigonderhoud kunnen zich niet aanmelden, want daar is geen sprake van overtollig personeel.
De vergoeding bedraagt maximaal 18 maandsalarissen, afhankelijk van hoelang iemand bij Transavia gewerkt heeft. Vakbond VNC is boos over de regeling, omdat er geen overleg over is geweest met de bonden.
'Luchtbuks' Ria kon gisteren tóch schieten
Sinds 1936 is ze elk jaar te vinden bij de schiettent op de kermis van Tilburg: Ria van Dijk, ook wel bekend als Luchtbuks Ria. Maar dit jaar is er geen kermis en dus kwam de schiettent naar Ria. Omroep Brabant was erbij.
Corona-app is bijna af en werkt waarschijnlijk ook in andere landen
De corona-app is bijna af en half juli wordt besloten of en zo ja, hoe de app wordt ingezet. De kans is groot dat die ook in andere Europese landen gaat werken, bevestigt Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid. De app moet gebruikers waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het coronavirus.
RIVM: 3 nieuwe doden, 5 nieuwe ziekenhuisopnames
Het RIVM meldt drie nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het geregistreerde dodental op 6100. Gisteren werden twee doden gemeld.
Ook zijn er bij het RIVM vijf ziekenhuisopnames vanwege corona geregistreerd. Gisteren waren dat er zes. In totaal zijn er nu 11.863 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Verder zijn 111 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal geregistreerde besmettingen in Nederland komt op 49.914.
Deze patiënten zijn niet allemaal de afgelopen 24 uur overleden of in het ziekenhuis opgenomen. Sommige patiënten worden later gemeld bij het RIVM.
Viruswaanzin wraakt rechter, zaak geschorst
De actievoerders van Viruswaanzin willen dat er een andere rechter komt die hun kort geding behandelt. Volgens de actiegroep heeft de rechter eerder uitspraken gedaan die haar partijdigheid verraden.
Ook zou de rechter de Staat niet genoeg hebben ondervraagd. "Ik had gehoopt dat u wat meer druk zou uitoefenen op de wederpartij", zei jurist Jeroen Pols van Viruswaanzin.
Het is nog niet duidelijk wanneer de wrakingskamer die het verzoek moet beoordelen, bijeenkomt. Dat gebeurt ergens in de komende twee weken. Tot die tijd kan de zaak niet verder.
Vakbonden: blij dat de bonus er eindelijk is
Vakbonden reageren tevreden op het nieuws dat zorgpersoneel een bonus krijgt van 1000 euro netto. Wel benadrukken de bonden dat het erg lang heeft geduurd en dat er nog meer moet gebeuren.
"Deze eenmalige bonus zien wij als een mooie opmaat naar de cao-onderhandelingen dit najaar voor betere structurele arbeidsvoorwaarden voor ruim 1 miljoen zorgwerknemers", zegt Kitty de Jong van FNV. Ze roept naar eigen zeggen al maanden dat de bonus er moet komen.
"Alleen applaus was niet voldoende", zegt Stella Salden van NU'91 tegen de NOS. "Ik zie dit als eerste stap in de richting van structurele verbetering in de zorg." Ze vindt dat het personeel een beter salaris en betere werkomstandigheden moet krijgen. "Er moet iets gebeuren om mensen te behouden en nieuwe mensen aan te trekken."
Viruswaanzin in kort geding: maatregelen richten enorme schade aan
Bij de rechtbank in Den Haag dient op dit moment het kort geding dat Viruswaanzin heeft aangespannen tegen overheid. De actiegroep eist het einde van de anderhalvemetersamenleving en het per direct stopzetten van andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook wil de groep dat de coronaspoedwet krachteloos wordt verklaard.
Initiatiefnemers Willem Engel en Jeroen Pols vinden dat de coronamaatregelen enorme schade aanrichten "zonder dat hiermee enig redelijk doel wordt gediend. Op economisch, maatschappelijk en menselijk vlak is het leed nauwelijks te overzien. Dit moet nu echt stoppen." Volgens jurist Pols is het gevoerde beleid in strijd met Europese mensenrechtenverdragen.
De voorzieningenrechter die het kort geding aanvankelijk zou leiden, moest de zaak deze week overdragen vanwege verkoudheidsklachten. De rechter moest in quarantaine, zoals het protocol voorschrijft. De nieuwe rechter verzekerde beide partijen genoeg tijd te hebben gehad voor het dossier.
Buiten de rechtbank staan enkele tientallen sympathisanten van Viruswaanzin, die bloemen neerlegden bij het gerechtsgebouw. De actiegroep had aanhangers opgeroepen dat bij rechtbanken overal in Nederland te doen.
Coronabonus van 1000 euro voor zorgpersoneel
Medewerkers in de zorg krijgen een bonus van 1000 euro netto. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid zojuist bekendgemaakt. De bonus is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel, zoals schoonmakers. Artsen krijgen het extraatje niet.
Van Dissel: 'Kijken tegen laatste activiteiten van uitbraak aan'
Er vinden nog maar weinig nieuwe besmettingen met corona plaats, en meestal gebeurt dat in de thuissituatie of de familiesfeer. Dat blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD's doen als iemand positief getest wordt. Tijdens de voorlopig laatste technische briefing voor Tweede Kamerleden zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dat Nederland uit de acute crisis is.
"We moeten nu vooral de vinger aan de pols houden en alert zijn op nieuwe oplevingen van het virus", zei hij. "Het is inmiddels een zeldzaamheid dat we een positief geval tegenkomen. We kijken tegen de laatste activiteiten van deze uitbraak aan."
In de teststraten van de GGD's worden op dit moment zo'n 10.000 mensen per dag getest op het virus. Nog maar 0,9 procent van die tests levert een positief resultaat op.
Uit onderzoek onder bloeddonoren blijkt dat inmiddels zo'n 1 miljoen Nederlanders in aanraking zijn geweest met het virus. Dat is zo'n 5,5 procent van de bevolking. Zij hebben antistoffen opgebouwd tegen corona.
Het RIVM stopt volgende week met het dagelijks rapporteren van het aantal nieuwe coronagevallen en overlijdensgevallen. Dat gaat wekelijks gebeuren. Nu de uitbraak zo goed als voorbij lijkt, komt het Outbreak Management Team (OMT) ook niet meer met een vaste frequentie bij elkaar. Het OMT is de belangrijkste adviseur van het kabinet over het coronabeleid.
Boxtelaren gaan demonstreren bij vleesverwerker
Omwonenden van de Vion-slachterij in Boxtel willen dat het bedrijf voorlopig dichtgaat. Onder het personeel zijn coronabesmettingen vastgesteld. Bewoners en organisaties gaan morgen demonstreren bij het bedrijf. "Wij vinden het ongehoord dat de productie van vlees belangrijker is dan de gezondheid van slachthuismedewerkers en de inwoners van Boxtel", zegt Mirjam Bemelmans van de actiegroep Sluit Vion. Het is niet duidelijk hoeveel demonstranten worden verwacht.
Het merendeel van het personeel is arbeidsmigrant. Naast de werknemers lopen ook de bewoners van Boxtel risico, stelt Bemelmans. Die kunnen besmet raken als ze bijvoorbeeld in een supermarkt in contact komen met personeel van de slachterij, schrijft Omroep Brabant.
Vion nam begin juni extra maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Zo is er een controle bij de poort en moeten mensen met klachten zich laten testen bij de GGD. In totaal zijn er 26 mensen positief getest. Zij stopten daarom tijdelijk met werken.
Kijk live mee met het kort geding tegen de coronamaatregelen
In een kort geding eist actiegroep Viruswaanzin dat de Nederlandse Staat per direct alle coronamaatregelen intrekt. De zaak dient in de rechtbank van Den Haag. De zitting is rechtstreeks te volgen via deze livestream.
Meeste besmettingen binnen huishoudens
De meeste coronabesmettingen in Nederland vinden plaats binnen huishoudens. Uit GGD-cijfers die Jaap van Dissel van het RIVM tijdens zijn briefing aan de Tweede Kamer liet zien, blijkt dat het gaat om bijna de helft. Ook besmettingen via overige familie en op het werk komen vaak voor. In die laatste categorie noemde Van Dissel de zorg en slachterijen als sectoren met de meeste meldingen.
Eiffeltoren na drie maanden weer open
Het beroemdste bouwwerk van Frankrijk is sinds vanmorgen weer open voor publiek: de Eiffeltoren in Parijs. Het icoon was de afgelopen drie maanden dicht vanwege het coronavirus. Dat was de langste sluitingsperiode sinds de Tweede Wereldoorlog.
Bezoekers moeten wel van klimmen houden, want ze mogen alleen met de trap naar boven. De toren is nog niet helemaal open: de derde en hoogste verdieping blijft voorlopig gesloten.
Tientallen Secret Service-agenten in quarantaine
Tientallen leden van de Amerikaanse Secret Service zitten in quarantaine nadat twee collega's positief waren getest op het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media. De dienst wil het nieuws ontkennen noch bevestigen.
De Secret Service is verantwoordelijk voor de beveiliging van de president en andere vooraanstaande functionarissen. The Washington Post, die het nieuws als eerste medium bracht, schrijft dat de agenten zich twee weken thuis moeten afzonderen. Bij de Secret Service werken een paar duizend agenten, dus de beveiliging van de president komt volgens de dienst niet in gevaar.
De twee Secret Service-agenten die positief zijn getest, deden voorbereidend werk voor de verkiezingsbijeenkomst die president Trump afgelopen weekend hield in Tulsa. Die rally was controversieel, onder meer uit vrees voor verdere verspreiding van het virus. Naast de twee agenten zijn ook zes campagnemedewerkers van Trump die bij de bijeenkomst betrokken waren besmet.
Nu live: de technische briefing van het RIVM en de GGD's
Partijcongres Democraten vooral virtueel
De Democratische Partij in de Verenigde Staten houdt het partijcongres deze zomer voornamelijk virtueel. Op de bijeenkomst, die een paar dagen duurt, wordt Joe Biden gekozen als kandidaat die het in november tegen Donald Trump opneemt bij de presidentsverkiezingen.
Normaal gesproken zijn zulke congressen enorme bijeenkomsten waar tienduizenden partijprominenten, afgevaardigden en journalisten op afkomen. Maar vanwege de coronacrisis hebben de Democraten besloten om de vergaderingen en seminars dit jaar online te houden. Biden zal zijn aanvaardingstoespraak wel op een podium in de stad Milwaukee geven, maar daarbij zal naar verwachting geen publiek aanwezig zijn.
De Republikeinen zijn daarentegen van plan om hun congres eind augustus wel gewoon met publiek te houden, in Charlotte. Maar omdat de gouverneur van de staat North Carolina niet garandeert dat er veel mensen in het stadion mogen zijn, heeft president Trump besloten om zijn aanvaardingstoespraak in Jacksonville (Florida) te houden.
Bruls tempert verwachtingen over de zomer
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is blij dat er in Nederland steeds minder beperkingen gelden, maar tempert tegelijkertijd de verwachtingen. "Er zullen leuke evenementen plaatsvinden, maar het wordt echt niet als de zomer van vorig jaar", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Gisteren maakte het kabinet bekend dat per 1 juli de regels voor bijeenkomsten binnen en buiten aanzienlijk worden verlicht. Er geldt geen limiet voor het aantal bezoekers, als iedereen anderhalve meter afstand kan houden en er vooraf wordt gereserveerd.
Bruls, die spreekt namens de koepelorganisatie van veiligheidsregio's, is vooral benieuwd naar hoe het zal gaan met de buitenactiviteiten. "Worden er veel vergunningen aangevraagd? Zijn er veel organisatoren die aan de maatregelen kunnen voldoen? Dat wordt de uitdaging de komende weken. Ik denk dat er best een aantal mooie activiteiten kunnen plaatsvinden, een braderie of wijkfeest bijvoorbeeld, maar bij grotere evenementen moeten we ons niet te veel voorstellen."
Al met al vindt hij dat het glas halfvol is. "Er kan weer veel meer. Ik denk dat niet veel mensen hadden gedacht dat we zo snel toch weer meer vrijheden zouden krijgen."
Inwoners van Twente mogen de corona-app testen
Een "representatieve groep" Twentenaren mag vanaf 1 juli de corona-app van het kabinet gaan testen. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
Militairen in Vught hebben de app begin deze maand ook al getest. Daaruit bleek volgens De Jonge dat, zoals verwacht, de bluetooth-technologie onvoldoende nauwkeurig is om de afstand tussen gebruikers te meten. Maar door een indicatie van die afstand te combineren met de tijdsduur van het contact, "kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting".
In de persconferentie gisteren meldde de minister dat de app, die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek, bijna klaar is. De Jonge hoopt rond 15 juli te besluiten of en wanneer de app wordt gelanceerd.
Nobelprijswinnaars waarschuwen voor aantasting democratie
Meer dan 500 politieke leiders, mensenrechtenactivisten, Nobelprijswinnaars en pro-democratieorganisaties hebben in een open brief gewaarschuwd dat overheden onder het mom van de coronacrisis vrijheden aantasten. De pandemie vormt een ernstige bedreiging van de democratie, schrijven ze. Verschillende overheden hebben volgens hen met noodverordeningen de mensenrechten beperkt en het staatstoezicht op de maatschappij versterkt.
Onder de ondertekenaars zijn Frederik Willem de Klerk, Juan Manuel Santos en Lech Walesa, die allen de Nobelprijs voor de Vrede kregen. Ook verschillende Nederlandse (oud-)politici tekenden de brief, zoals oud-premier Balkenende, de oud-ministers Brinkhorst en Dijsselbloem en Kamerlid Ploumen en oud-Europarlementariër Van Baalen.
Vaker één rechter in plaats van drie om achterstand weg te werken
Vaker één rechter in plaats van drie, meer avondzittingen en rechters die na hun pensionering doorwerken. Met die maatregelen wil de Raad voor de Rechtspraak vanaf 1 juli de achterstanden wegwerken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Vooral in het strafrecht zijn door de corona-epidemie achterstanden ontstaan.
Qantas schrapt 6000 banen
Vanwege de coronacrisis moet bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zeker een vijfde van het personeel weg. Het gaat om ten minste 6000 mensen. Nog eens 15.000 werknemers worden voorlopig niet ingezet en krijgen een deel van hun salaris doorbetaald.
Doel van de plannen is om miljarden te besparen. Daarom blijven ook honderd toestellen nog een jaar aan de grond staan. Het bedrijf denkt minimaal drie jaar een lagere omzet te hebben dan voor de crisis.
De versoepelingen nog even op een rij
Op de voorlopig laatste persconferentie over de coronacrisis heeft het kabinet gisteravond nieuwe versoepelingen bekendgemaakt. Onder meer in het openbaar vervoer kan er vanaf 1 juli veel meer dan nu en ook de regels voor bijeenkomsten binnen en in de buitenlucht worden aanzienlijk verlicht. Eén regel blijft zoals hij is, en premier Rutte benadrukte dat meermaals: houd anderhalve meter afstand!
Welkom in het liveblog
Welkom in het liveblog van donderdag 25 juni. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.